Přehled tisku

Jaký prezident bude Václav Klaus? Jak dlouho vydrží proměna jeho stylu a projevu, kterou předvedl před prezidentskou volbou? Dokáže být jako dlouholetý symbol ODS nadstranický? Přijde s ním personální zemětřesení? Převážně odpovědi na tyto otázky hledají komentátoři českého tisku s datem 3.března.

Autor úvodníku Lidových novin připomíná, že Václav Klaus po svém zvolení prohlásil, že zatím nepodnikne velké kroky, ale pouze malé krůčky. "Přesto už některé velmi důležité kroky podnikl - vyhlásil, že nechystá amnestii a že jeho první zahraniční cesta povede na Slovensko," konstatuje list, podle kterého lze obě rozhodnutí hodnotit kladně. Malé krůčky nového prezidenta ale podle listu prozrazují, že slibovaná Klausova proměna nebude snadná. "Politik, který dobře zná sílu symbolů, zvolil pro své první vystoupení televizi Nova. Vstřícně aranžovaná Sedmička (kterou Klaus 'zpestřil' propagací knihy svých projevů) jako by dávala za pravdu těm, kdo reagovali na jeho zvolení zděšením či hysterií," podotýká list a ptá se, co převáží v následujících dnech - správné kroky, nebo staré krůčky?

Václav Klaus nebyl zvolen dobře, neznamená to však, že nebude dobrý prezident, píše deník Mladá fronta Dnes. Dobře podle něj nebyl zvolen proto, že vzešel proti vůli většiny občanů z nepřímé volby. Přesto může být dobrý prezident, protože prý chce zcivilnit úřad, nezneužívat pravomoci a pomoci obnovit důvěru ve státnost. "Samozřejmě jsou to fráze snažící se rozptýlit obavy. Je to však přesně to, co má prezident nyní dělat," míní list. Klaus podle něj také dostal šanci, aby si o něm poopravila mínění veřejnost, která ho sice považuje za cílevědomého, inteligentního a schopného politika, ale o jeho morálce si nedělá žádné iluze. "V prezidentském klání vystupoval ten otevřenější a slušnější Klaus. Byl by zázrak, kdyby tato jeho podoba zůstala celých pět let na Hradě. Ale copak už výsledek téhle volby není proti všem zákonům politické logiky?" - ptá se v závěru list.

"Může tygr změnit své pruhy?" - ptá se v souvislosti s proměnou Klause před jeho zvolením komentátorka Hospodářských novin. Upozorňuje, že Klausova řeč po zvolení, v níž nejprve poděkoval zákonodárcům, poté hovořil o vládě a až nakonec o občanech, odpovídá jeho pohledu na společnost. "Klaus nebude prezidentem deseti milionů občanů. Nebude stát mezi nimi a stranami, nebude se stavět proti ad hoc nápadům, budou-li politicky výhodné, ale dlouhodobě občansky problematické," upozorňuje autorka. "Jak je to tedy s těmi pruhy? Jsou stále tytéž. Jen v roli prezidenta není třeba tolik ukazovat svaly jako v roli předsedy strany či premiéra," domnívá se komentátorka Hospodářských novin.

Deník Právo se pozastavuje nad tím, že nový prezident je členem politické strany. Upozorňuje, že Ústava na prezidentovo stranictví pozapomněla, i když třeba soudce, veřejný ochránce práv či policista členem politické strany být nesmějí. "Podle stanov ODS je i dnes každý její člen povinen prosazovat programové cíle strany. Buď bude Klaus dodržovat Ústavu, nebo stanovy ODS. Lépe porušit Ústavu, z toho nebude Klaus odpovědný, než stanovy ODS, z níž by ho kvůli tomu mohli vyloučit," konstatuje deník.

Lidové noviny se zamýšlejí nad tím, jak bude nová hlava státu zacházet se získanou mocí. "Bude střízlivější než v minulosti, nebo kolem sebe znovu vybuduje nenápadnou zájmovou síť, která svými nitkami prostoupí celou společnost?" ptá se list. Jak bude Klaus se získanou mocenskou silou zacházet, naznačí podle něj již sestava nejužších poradců, které si přivede na Hrad. Hlavní zkouškou však podle Lidových novin bude jmenování nových ústavních soudců.

"Vydrží Špidlova vláda Klausovo prezidentování? Nemá moc šancí. Nebude to však Klaus, kdo ji podminuje," míní Mladá fronta Dnes a pokračuje: "Tu černou práci zvládne sama. Soužití kabinetů s opozičními prezidenty možné je, byť nebývá idylické. Špidlova koaliční sestava však není na bůhvíjak slibné přežití silná - aritmeticky ani názorově. Podvyživená se už ostatně narodila. Neuvěřitelné diletantství, které předváděla v prezidentských volbách (hlavně dílem ČSSD), její slabost pouze obnažilo. Projeví se pokaždé, když "o něco jde" - při volbě prezidenta, po povodních, při jednáních o reformě veřejných financí, o nájemném... A to ještě nedošla k obtížné reformě penzí. Klaus na Hradě pro ni znamená ztrátu další květinky. Už teď ji ovládají deprese. A nevěří-li si sám vládce, jak asi může vládnout? Vánek ho odfoukne," míní deník. "Sociální demokraté budou samozřejmě těmi, kdo rozhodnou. Unionisté a lidovci jsou k rozhádanému kolosu pouze přivěšeni. Slyšme tedy "rozhodčí". Zeman: Špidla se zlomil pod tíhou obou funkcí, Škromach by měl být předsedou. Gross: Je třeba i přemýšlet, zda je vláda udržitelná, zda ji nerekonstruovat. Jejich slova znějí jako rozsudky smrti. Oba soudci zároveň patří k hlavním spoluviníkům. Zakrátko už budeme chytřejší. Může být, že Špidla a následně i vláda sjezd ČSSD přežijí. Silnější však nebudou. Může se i stát, že Škromach vystřídá Špidlu, nechá vzniknout menšinovou vládu a sblíží ji s komunisty. Taková vláda by byla nejen nesympatická, ale i neschopná reforem. V obou případech žádné báječné vyhlídky, uzavírá své zamyšlení list.

Místopředsedové sociální demokracie Zdeněk Škromach a Stanislav Gross nebudou podle deníku Právo kandidovat na funkci předsedy strany. Škromach patří k hlavním oponentům současného šéfa ČSSD Vladimíra Špidly. V neděli Škromacha do čela strany podpořil její bývalý předseda a někdejší premiér Miloš Zeman. "Vnímám to jako jeho názor, ale to je tak všechno," poznamenal podle Práva k Zemanovu vzkazu Škromach. Gross si myslí, že by Špidla měl mít možnost dokončit práci, kterou započal. "Trvám na tom, že nebudu Vladimíru Špidlovi podrážet nohy. Pokud se vůbec bude hovořit o nějakých variantách, budu chtít, aby to byly varianty, na kterých se s Vladimírem Špidlou dohodneme, a stále jako základní variantu vidím to, že Vladimír Špidla bude zvolen předsedou sociální demokracie, a já bych obhájil svou současnou pozici," řekl Gross Právu. Nového předsedu ČSSD bude vybírat březnový sjezd strany. Zeman ČTK řekl, že kdyby byl jeho delegátem, hlasoval by pro Škromacha, pokud by ten kandidoval. Sám Zeman prý o návratu do politiky neuvažuje. Funkci předsedy strany má obhajovat Špidla, oficiálního protikandidáta zatím nemá. Jeho pozice ve straně je výrazně oslabená poté, co v pátek zákonodárci zvolili na třetí pokus prezidentem kandidáta opoziční ODS Václava Klause, který kandidoval ve všech třech volbách. Ve druhé z nich vypadl už v prvním kole právě tehdejší kandidát ČSSD Zeman, dodává list.


Strach z toho, že se hroutí důchodový systém v České republice, není na místě. Deníku Právo to řekl ředitel České správy sociálního zabezpečení Jiří Hoidekr. Na zásadní reformu máme tak pět let čas. Hoidekr tak nepřímo popírá varování ministra financí Bohuslava Sobotky i řady ekonomů a opozičních politiků volajících po rychlé a radikální reformě důchodového systému. Jiří Hoidekr ale v deníku Právo tvrdí, že zatím postačí změnit parametry důchodového systému. Chybí v něm například platby státu za náhradní doby, jako je vojenská služba či doba péče o malé děti. Ty se totiž lidem do důchodu počítají, ale nikdo za ně dosud neplatí pojistné. Měla by se rovněž provést změna plateb pojistného pro osoby samostatně výdělečně činné. Zmíněné změny by měly přinést systému až 30 miliard korun, zatímco současný deficit činí 16 miliard.


Jaderné elektrárně Temelín zbývá po 16 letech stavby poslední krok k celkovému dokončení - poukazují na to Lidové noviny. Zhruba v polovině dubna by totiž mohl druhý blok získat od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost povolení k zahájení plného zkušebního provozu. Potvrdila to předsedkyně úřadu Dana Drábová. První část elektrárny pracuje v plném zkušebním provozu už od loňského června. Jestliže i druhá část splní závěrečnou sérii testů, ministrovi průmyslu a obchodu Jiřímu Rusnokovi se splní sen, který se marně snažilo naplnit několik jeho předchůdců - podotýkají Lidové noviny.


V zahraničních věznicích si odpykává své tresty na tisíc Čechů. Uvádějí to Deníky Bohemia. Tito lidé se za mříže dostali hlavně kvůli krádežím a za drogové delikty. Pomáhat se jim snaží naše zastupitelské úřady - jsou totiž v kontaktu nejen s nimi, ale i s jejich právními zástupci, rodinami i justičními orgány země, která je vězní. Ivan Douda z nadace Drop in poukazuje na to, že především ty státy, kde mají s dodržováním zákonů potíže, se rády předvádějí na příkladech cizimců. Chtějí tak ukázat, jak jsou důslední a přísní při potírání obchodu s drogami. Jako kurýři přitom mohou být někdy využiti i lidé, kteří o tom ani nevědí a podstupují přitom obrovské riziko, uvádějí Deníky Bohemia.


Sedm výročních cen České filmové a televizní akademie získal za uplynulý rok snímek Rok ďábla. Jeho tvůrci převzali sošky Českých lvů během sobotního ceremoniálu v pražské Lucerně. Informují o tom Hospodářské noviny s tím, že již před časem získal tým vedený režisérem Petrem Zelenkou cenu za nejlepší filmový plakát. Nejsledovanější ceny za nejlepší film a filmovou režii pro Rok ďábla stvrdil i "lev" pro divácky nejnavštěvovanější titul. Snímek navíc získal několik hlavních festivalových cen. Podle producenta Pavla Strnada Rok ďábla doposud vidělo asi 210 tisíc tuzemských diváků. Jak list dále uvádí, po dvou Českých lvech si odnesly snímky Výlet a Andělská tvář. V prvním případě šlo o snímek scenáristky a režisérky Alice Nellis. Ta svůj projekt, odhalující často bolestivé problémy jedné rodiny, vyváženě protkala černým i chápavým humorem. Do hlavní role obsadila Ivu Janžurovou. Ta přesvědčila české filmové akademiky natolik, že jí udělili Českého lva. Dvě ceny pro romantickou Andělskou tvář, pod níž je podepsána dvojice režiséra Zdeňka Trošky a producenta Jiřího Pomejeho, jsou do jisté míry překvapením, míní list. Zvláště v případě kameramana Jaroslava Brabce, který ve své kategorii porazil i Miro Gábora z týmu režiséra Petra Zelenky. Možná nejspokojenějším by mohl být herec Ivan Trojan. Vedlejší role ve filmu Musím tě svést a ztvárnění hlavní postavy ve filmu Smradi mu v obou kategoriích vynesly skleněné sošky. Vadou na kráse je ovšem to, že na obou bylo vyryto jméno jeho bratra, režiséra a producenta Ondřeje Trojana. Zajímavé pozadí má i nově zavedená Cena Sazky pro nejlepší nerealizovaný scénář. O autorství k vítěznému Britskému pasu totiž podle ČTK vedou spor oceněný Jiří Křižan a režisér Petr Nikolaev. Případ údajně řeší Policie ČR, dodávají Hospodářské noviny.


Filmové štáby z celého světa natáčejí v Praze komerční filmy i na hřbitovech. Hřbitovní správy jim to ochotně umožňují. Píše o tom Večerník Praha s tím, že mnozí Pražané, kteří historické hřbitovy vnímají jako místo piety a klidného spočinutí zesnulých, jsou však šokováni. Podle deníku jsou v těchto dnech postaveny filmové kulisy pro natáčení hollywoodského filmu Hell Boy na starých Olšanských hřbitovech. Nedávno se tam natáčely scény pro americký snímek Van Helsing, který se později přesunul do chrámu svatého Mikuláše, což u části veřejnosti vyvolalo bouři nevole. Hřbitovní správa potvrdila, že filmaři se chystají na natáčení s jejím souhlasem. Pro vydání či nevydání souhlasu se prý rozhoduje až po přečtení filmového scénáře či konkrétních scén. Jediným místem, kde není natáčení nikdy povoleno, jsou čestná vojenská pohřebiště.


"Ať žije Martin Koukal, ať žije mistr světa!" Deset tisíc lidí hřímalo v neděli na náměstí Republiky ve Žďáru nad Sázavou. Uvádí to Mladá fronta Dnes s tím, že krátce po půl třetí přivítali Martina Koukala, který vystoupil z červeného renaultu jako čerstvý mistr světa v běhu na 50 kilometrů. "Nic podobného jsem ještě nezažil. Snad to nebude naposledy," přál si žďárský rodák Koukal. Na ozvučeném podiu se střídali gratulanti. Starosta Jaromír Brychta zařadil Koukalův úspěch mezi čtyři největší události ve Žďáru za posledních 700 let, uvádí Mladá fronta Dnes.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio