Přehled tisku

George Bush, foto: ČTK

Poníženi Georgem Bushem mohou být čeští občané podle komentátora deníku Právo, jestliže se je snaží jejich velvyslanec při Severoatlantické alianci přesvědčit, že pomoc NATO Turecku nijak nesouvisí s chystanou válkou proti Iráku. Stejně tak se Češi mohou cítit poníženi, když ministr zahraničí tvrdí spolu s Američany, že Irák disponuje bakteriologickými zbraněmi.

George Bush,  foto: ČTK
Poníženi Georgem Bushem mohou být čeští občané podle komentátora deníku Právo, jestliže se je snaží jejich velvyslanec při Severoatlantické alianci přesvědčit, že pomoc NATO Turecku nijak nesouvisí s chystanou válkou proti Iráku. Stejně tak se Češi mohou cítit poníženi, když ministr zahraničí tvrdí spolu s Američany, že Irák disponuje bakteriologickými zbraněmi. "Největším ponížením ale je, že se všichni tváříme, jako by Bush byl normální politik demokratických Spojených států," píše autor. Přitom ale podle něj "veřejný handl o životy mnoha lidí odpuzuje i v USA řady stoupenců Bushova řešení. K rychlému zásahu v Iráku tlačí amerického prezidenta podle deníku jedině počasí. V létě je zde totiž válka nemožná. Jiný důvod komentátor listu nenachází, protože dle jeho názoru Irák víc a víc spolupracuje, ničí rakety a neexistují zatím důkazy, že by měl či vyráběl zbraně hromadného ničení.

"Zatímco na západ od našich hranic roste odpor proti válce v Iráku, což se projevuje i v ulicích měst, u nás je spíše ticho po pěšině," konstatují Lidové noviny. Největší demonstrace na Václavském náměstí čítala pár set lidí, další protesty dopadly ještě žalostněji, a to ještě na demonstracích byli z velké části Američané. "Na první pohled nic překvapivého, Češi prostě podporují postoj Spojených států, jak to ostatně vidí i Washington. Ale stačí připomenout, že podle průzkumu veřejného mínění je proti válce bezmála sedmdesát procent obyvatel České republiky, a všechno vypadá jinak," podotýká list. "Vysvětlení tohoto rozporu, který se projevuje ve veřejné apatii, je mnoho. Nedůvěra v to, že má nějaký smysl vyjadřovat názor na veřejnosti, nebo obyčejná lenost, která kontrastuje s nadšenou ochotou odpovědět v anketách na jakékoliv téma, kde se může říct cokoliv, protože se tím nezakládá žádný nárok na odpovědnost. Důvod ale může být i prostší. Válka je pro nás abstraktní slovo, které vyvolává negativní asociace, ale ani spojením s konkrétnějším pojmenováním Irák nedokáže pohnout k činu. Dá se to říct i jinak: válka v Iráku je v ČR pořád jen virtuální televizní událostí a nic na tom nemění ani fakt, že se v ní bude opravdu umírat a že do ní s největší pravděpodobností přímo zasáhnou i čeští vojáci," uzavírá své zamyšlení list.


Nedělní proslov prezidenta Klause inspiroval autora komentáře v deníku Právo. Václav Klaus ve své řeči k národu mimo jiné vyzval, aby se lidé přestali zabývat hodnocením minulosti a vyjádřil přání být dobrým prezidentem i pro ty, kteří si na Hradě přáli jiného kandidáta. Paměť společnosti bude podle autora trvalým a nepříjemným problémem nového prezidenta. "Jak máme skončit s diskusemi o posledním desetiletí, když sám (Klaus) nedávno řekl, že on si svoji interpretaci ponechá," ptá se komentátor. Bude-li prezident Klaus pokračovat stejným způsobem, jaký naznačil v neděli, stane se dobrotivým králem Václavem jen těžko, soudí autor. "Stane se spíše Antonínem Zápotockým, který sice chodil mezi lid, ale o měnové reformě dokázal lhát den před jejím vypuknutím," uzavírá komentář deník Právo.


Ekonomickému zpravodajství celostátních deníků dominují pondělní údaje o únorové inflaci a počtu nezaměstnaných. Mladá fronta Dnes připomíná, že míra nezaměstnanosti v České republice zůstává nadále na rekordní úrovni a pracovních příležitostí ubývá. "Šance na nalezení práce se nezaměstnaným u nás zhoršují. Míra nezaměstnanosti se sice v únoru držela na rekordní hranici 10,2 procenta, ale počet volných míst v evidenci úřadů práce klesl na 40.161. To je o více než devět tisíc nabídek méně, než měli nezaměstnaní před rokem," podotýká deník Mladá fronta Dnes.


Hospodářské noviny předpovídají, že pokles cen v České republice nepotrvá dlouho. "Vleklá deflace je průvodním jevem stagnace ekonomiky, projevuje se mimo jiné růstem nezaměstnanosti a naopak poklesem spotřeby i investic. Takové potíže nám ale zatím nehrozí - vždyť tento jev u nás trvá pouhé dva měsíce," poznamenává list. "Jediným skutečným českým problémem je nezaměstnanost, která ale nesouvisí s deflací, ale je výsledkem řady různých faktorů, například neochoty k rekvalifikacím nebo nízkou mobilitou pracovní síly," míní Hospodářské noviny.


Deníky také věnují pozornost rozsudku královéhradeckého soudu v případu vytunelovaných CS fondů. Soud rozhodl, že do fondů se musí vrátit přes 1,1 miliardy korun i s úroky, což dohromady představuje přes dvě miliardy korun. Deník Mladá fronta Dnes informuje, že odpovědnost státu v tomto případu zkoumal Obvodní soud pro Prahu 4 a došel k závěru, že ministerstvo financí porušilo předpisy. Jednomu z podílníků fondů tedy bude muset zaplatit 88 tisíc korun. Podle listu je to poprvé, co soud stvrdil, že státní úřady nezvládaly dozor nad kapitálovým trhem. Proti rozsudku se však ministerstvo může ještě odvolat.


Policejní vyšetřování stížnosti poslance Vlastimila Tlustého (ODS) a jeho dvou stranických kolegů ze sněmovny prokázalo, že zákonodárce nikdo neodposlouchával. Jak uvádí deník Mladá fronta Dnes, policisté se domnívají, že aféru má na svědomí technické nedopatření. Stejně celý případ vysvětluje i společnost Eurotel. Tlustý ale hodlá firmu žalovat, protože podle právníků je prý postup mobilního operátora právně napadnutelný, informuje deník. Šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý vystoupil s podezřením, že je odposloucháván, na schůzi sněmovny koncem února. Tehdy uvedl, že v hlasové schránce mobilního telefonu našel nahrávku svého rozhovoru, kterou mu tam prý někdo zaslal. Se stejným podezřením poté přišli i další občanští demokraté, poslanci Jan Klas a Zdeňka Horníková. Odmítli ale tvrzení zástupců společnosti Eurotel, podle kterých se nemuselo jednat o odposlechy, ale o jejich chyby při manipulaci s přístroji. Policejní kontroly kanceláří politiků i jejich pevných a mobilních linek ukázaly, že hovory poslanců nikdo nesledoval. "Skutečně to všechno vypadá, že je to spíš záležitost technická," řekl listu policejní prezident Jiří Kolář. Vysvětlení policejních expertů je, že poslanci zapomněli zamknout klávesnici mobilu a omylem vytočili nějaké číslo. Zde byla ale hlasová schránka, kde se rozhovor politika nahrál. Když si majitel volaného čísla vzkaz nevyzvedl, zpráva se po deseti dnech vrátila zpět k poslanci, píše list.


Vyšetřovatelé už rozplétají příčiny jedné z nejtragičtějších nehod posledních let, při které zemřelo devatenáct lidí, píše deník Mladá fronta Dnes. Patrně ji způsobilo to, že řidič autobusu poté, co zavadil o svodidlo, v leknutí prudce zabrzdil, a neovladatelný stroj proto spadl ze silnice. Ukazuje se však také, že na smrti cestujících má podíl i konstrukce dvoupatrových autobusů, poznamenává list. Tyto vozy nijak nechrání bezpečnost cestujících, kteří sedí v patře. Zatímco normální, jednopatrové autobusy musí podle evropských předpisů převrácení vydržet, pro dvoupatrové nic takového neplatí. "Poschoďové autobusy se na takový typ havárie vůbec netestují," řekl listu Petr Pavlata z Ústavu pro výzkum motorových vozidel, který se bezpečnostními zkouškami autobusů dlouhodobě zabývá.


Tibetská vlajka,  foto: ČTK
Většina českých radnic vyvěsila v pondělí tibetskou vlajku, aby tak vyjádřily solidaritu s obyvateli okupovaného Tibetu, píšou Lidové noviny. Stejný zvyk platí i v mnoha dalších evropských městech a vesnicích. "Mohlo by se zdát, že je to prázdné gesto, vždyť Tibeťané je nevidí, a i kdyby je viděli, jejich zemi to neosvobodí. Ale není to tak. Čínské zastupitelské úřady se o vyvěšených vlajkách spolehlivě dozvídají, a umějí si správně vyložit vzkaz, který jim občané posílají: nesouhlasíme s okupací Tibetu," pokračuje deník. "Dalo by se samozřejmě opakovat, že mezinárodní solidarita má pro pronásledované velký smysl a dopad. Možná je to ale zbytečné kdyby si to radní a občané, kteří je zvolili, neuvědomovali, asi by na žádné radnici tibetská vlajka nevlála. Stojí však za připomenutí, že solidarita má smysl i pro ty, kdo ji demonstrují. Čím víc a hlouběji si budeme vědomi, že naše země není obklopena vzduchoprázdnem, že je součástí světa a že se nás problémy tohoto světa týkají, tím lépe budeme chápat i své občanství," míní list.


Češi znovu objevují kouzlo domácí dovolené. Jak uvádí deník Mladá fronta Dnes, po letech, kdy ve velkém mířili hlavně na severoitalské pláže a do Chorvatska, se začínají vracet i k českým a moravským nádržím a do hor. Už loni cestovním kancelářím výrazně vzrostl počet prodaných domácích rekreací. Zájem o dovolenou v České republice podněcuje mimo jiné rozsáhlejší nabídka služeb. Češi se totiž stávají náročnějšími klienty. Cestovní kanceláře už nezajišťují jenom ubytování, ale také doplňkový program. Podle Michala Šeby z Asociace cestovních kanceláří dnes nestačí přijít s nabídkou chatičky u rybníka jako dříve. Češi upřednostňují dovolenou s určitými výhodami a nadstandardními službami. Čechy motivuje také cena, protože pobyt za hranicemi vyjde v průměru dvakrát dráž - dodává list.


Zubařů v České republice je málo, čekací doby se prodlouží, varuje deník Právo. Jak uvedl pro list prezident České stomatologické komory Jiří Pekárek, jen za uplynulý rok odešlo na 250 stomatologů, a pokud to tak půjde dál, za deset let se počet našich zubařů sníží na polovinu. Už dnes je nedostatek specialistů, jako jsou třeba zubní chirurgové, uvádí deník. Prodlužují se také čekací doby na ošetření. Situace v příštích letech se ještě víc prohloubí, protože pět stomatologických fakult produkuje ročně velmi málo mediků a do stomatologické komory se jich ročně hlásí pouze 90. Jiří Pekárek pro deník Právo podotkl, že práci chybějících českých zubařů mohou zastat kolegové ze zahraničí - především ze Slovenska a Polska.


Helena Štáchová,  foto: ČTK
"Světoznámé postavičky Spejbla a Hurvínka jsou u soudu," informují Lidové noviny. Důvodem je žaloba Městského úřadu sociálních služeb v Plzni, který tvrdí, že je dědicem autorských práv k loutkám i jejich jménům. Žalovanou je ředitelka Divadla S+H Helena Štáchová, dědička práv, zapsaných jejím zesnulým manželem Milošem Kirschnerem. ˝Zapsaná ochranná známka žalované se dotýká práv mého klienta, neboť je dědicem práv po Josefu Skupovi,˝ tvrdila v pondělí u soudu advokátka plzeňského ústavu Elena Hornová. Předložila také notářské zápisy, z nichž vyplývá, že Skupova práva po jeho smrti přešla nejprve na jeho ženu, poté švagrovou a nakonec jeho sestřenici, která je odkázala plzeňskému sociálnímu ústavu. To žalovaní nepopírají, tvrdí však, že jde jen o autorství ke hrám a dialogům, ne o autorství k loutkám a jménům. Jak list dále uvádí, právní zástupce Štáchové Miroslav Novotný tato tvrzení soudu doložil nejrůznějšími listinami. Jednalo se například o diplom, vystavený a podepsaný samotným Skupou, v němž děkuje Tomáši a Karlu Kovalovým za to, že vymysleli jména Spejbl a Hurvínek. Další z listin bylo Skupovo osobní poděkování řezbářům Karlu a Gustavu Noskovým, které označil za autory, přičemž Hurvínek byl pro Skupu vyřezán dokonce jako překvapení. Novotný soudu předložil osobní Skupův dopis z roku 1954, v němž Kirschnera jmenovitě označil za svého pokračovatele a nástupce. Soudkyně Jaroslava Lobotková sice podle listu dokazování uzavřela, nechala si však čas na rozmyšlenou a rozsudek vynese 26. března.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio