Přehled tisku

foto: ČTK

Zpravodajství a komentářům českého tisku opět dominuje vojenský zásah Spojených států a jejich spojenců proti Iráku. Listy se pozastavují nad významem protiválečných protestů ve světě a komentují dosavadní postup americko-britských sil na Bagdád, který zpomaluje i partyzánský způsob boje Iráčanů.

foto: ČTK
Zpravodajství a komentářům českého tisku opět dominuje vojenský zásah Spojených států a jejich spojenců proti Iráku. Listy se pozastavují nad významem protiválečných protestů ve světě a komentují dosavadní postup americko-britských sil na Bagdád, který zpomaluje i partyzánský způsob boje Iráčanů.

Na cíle protiválečných demonstrací se zaměřil komentátor Mladé fronty Dnes. Míní, že mírovému hnutí nikdy nešlo o mír, nýbrž o propagaci vyhraněných politických názorů proti svobodě lidí a o propagaci antiamerických ideálů. Mírové hnutí se padesát let spolehlivě plete. Říká: ustupujte zlu, je to dobro, konstatuje. Proti zlu se podle něj většinou postavili lidé, kteří místo mnohomluvných výkladů o míru uměli říci: toto je zlo, neustupujme mu. Svobodu a bezpečí světa nedělají mírotvorci. Ti svými tanečními kreacemi chválí nebezpečný svět bez svobody. Jejich mír je vůl. Velký stejně jako válka, dodává Mladá fronta Dnes.

foto: ČTK
Komentátor deníku Právo zase v souvislosti s protiamerickými demonstracemi ve světě poznamenává, že sice nepřímo posilují iráckého vůdce Saddáma Husajna, ale také ho zavazují, aby nepoužil zbraně hromadného ničení. Kdyby se neudržel a použil je, zapojil by proti sobě nejen ty členy NATO, kteří doposud americký útok kritizují, ale způsobil by asi šok světovému veřejnému mínění a obrátil ho proti Iráku, upozorňuje deník Právo.

Listy také komentují prohlášení amerického generála Johna Abizaida, který obvinil iráckého prezidenta Saddáma Husajna, že používá špinavé triky k tomu, aby zpomalil postup invazních jednotek. Iráčtí vojáci podle generála bojují v civilních šatech, předstírají, že se vzdávají, ale v poslední chvíli se znovu chopí zbraní. Co čekal? Souboj na bambitky? - reaguje na Abizaidovu stížnost komentátor Hospodářských novin. Připomíná, že irácký režim proslul krutostí a bezohledností jak ve válkách se svými sousedy, tak při útocích na vlastní obyvatelstvo. Nyní podle něj ani nemá jinou volbu, neboť proti němu stojí armáda, s jejíž technologií a údernou silou se nemůže měřit. Vzdát se nechce, a tak mu nezbývá než se uchýlit k osvědčeným metodám guerillového boje. V soubojích nerovných protivníků to je přece běžné, podotýká list. Nevěří však, že by s tím Američané nepočítali. Skutečnost proto podle něj bude zřejmě jiná. A řeči o špinavých tricích jsou jen střípkem z válečné propagandy, kterou obě strany spustily dávno před prvními výstřely, dodává komentátor Hospodářských novin.

foto: ČTK
Komentátor Lidových novin v souvislosti s údajnými triky Iráčanů poznamenává, že jsou náznakem přechodu Saddámových věrných k taktice, kterou odborníci předpokládali dávno před válkou. Proti masivní převaze spojeneckých jednotek postaví partyzánské metody boje. Oporou je jim znalost terénu i možnost rozptýlit se po náhlých výpadech mezi civilní obyvatelstvo, konstatuje komentátor. Připomíná, že partyzánská válka je pro armádu, jež jí čelí, mimořádnou taktickou i psychickou zátěží. "Vedlejší oběti" mezi civilisty, kteří budou vystaveni palbě stresovaných řadových vojáků, tak s největší pravděpodobností zkomplikují úspěch poválečné rekonstrukce Iráku slibované spojenci, uzavírá komentátor Lidových novin.

Prezident Václav Klaus zpochybnil správnost metody, kterou zvolili spojenci pro odzbrojení Iráku. V článku pro Mladou frontu Dnes zdůraznil, že irácký režim je diktatura, což je pro současnou euroatlantickou civilizaci nepřijatelné a potencionálně nebezpečné. Představa zastánců útoku na Irák, že lze demokracii zavést vojenskou silou, je však pro něj jako "z jiného vesmíru". Václav Klaus také napsal, že představa, že Američané bojují v Iráku kvůli ropě, je "směšná a naivní". USA totiž podle něj na irácké ropě nejsou závislé a obchod s ropou navíc ze všeho nejvíc potřebuje stabilitu a klid v oblastech ropných nalezišť. Důvody vojenského zásahu je podle něj nutné hledat jinde. "Hledal bych je v kombinaci amerického idealismu, nových obav po 11. září 2001 a stavu světa po skončení jeho bipolárního uspořádání, kdy se USA staly jedinou skutečnou velmocí," uvedl Václav Klaus v článku pro Mladou frontu Dnes. Zároveň odmítá, že jeho postoj k vojenskému zásahu v Iráku je protiamerický. "Já jsem ve své podstatě velmi proamerický, respektive americkou společnost, její styl života i její optimistický pragmatismus velmi oceňující," upozornil s tím, že ale i v USA vede pravice o válku zásadní spor.

Česká republika poslala Kuvajtu jako pomoc jeho obyvatelům proti možným chemickým útokům Iráku pět tisíc nepoužitelných protichemických masek. Píše to Mladá fronta Dnes. Kontrakt má podle listu na svědomí firma Gumárny Zubří. Její ředitel Pavel Vingrálek se vymlouvá na ministerstvo vnitra, které starší masky MC4 gumárnám zapůjčilo z hasičských skladišť. "Do Kuvajtu dorazilo něco, za co se stydím. Mám nesmírný vztek," řekl listu ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Velitel česko-slovenského protichemického praporu v Kuvajtu Dušan Lupuljev podle deníku uvedl, že by tyto masky vojákům zakázal používat. Pět tisíc masek mělo být přitom podle Tvrdíka jen zkušebním vzorkem pro mnohem větší dodávku. "Hovořilo se dokonce o milionu kusů včetně dodávky další techniky a vybavení. Výsledkem je krach projektu a ostuda pro Česko," dodal ministr. Šéf gumáren namítá, že firma neměla 5000 masek na skladě, a že se proto spolehl na solidnost hasičů, od nichž si masky půjčila s tím, že až vyrobí nové masky CM6, tak je Kuvajtu dodá. "Není to naše ostuda. S ministerstvem vnitra jsme podepsali smlouvu o zápůjčce, řekl listu Vingrálek. Podobná ostuda se stala před 12 lety, když Praha dodala Saúdské Arábii tisíce zcela zpuchřelých protichemických masek, připomíná Mladá fronta Dnes.


Česká inspekce životního prostředí udělila neratovické Spolaně pokutu 1,4 milionu korun za únik jedovatého chloru během loňských povodní. Vedení chemičky s pokutou nesouhlasí a odvolalo se, píšou Hospodářské noviny. Podle několikastránkové inspekční zprávy chemička nesplnila preventivní opatření, která měla zabránit tomu, aby se více než 80 tun chloru dostalo do ovzduší a do Labe. Vedení Spolany ale již dříve uvedlo, že se podle předpisů připravilo na stoletou vodu, ale povodeň byla větší. Z chemičky unikl chlor loni v srpnu dvakrát během několika dní. V okolí Spolany musel být vyhlášen nejvyšší stupeň chemického nebezpečí. Lidé byli vyzváni, aby nevycházeli ven a neotvírali okna. Policisté zavřeli příjezdové silnice k továrně a hasiči kropili areál takzvanou vodní mlhou, která jedovatý plyn stahovala k zemi, aby se nedostal do okolí. Kromě chloru unikly z neratovické Spolany do Labe a do ovzduší také další chemikálie. Látky zničily zemědělcům v okolí veškerou úrodu a vedení chemičky s nimi nyní jedná o odškodnění. Úniky chemikálií ze Spolany prověřuje i policie, zatím však nedospěla k žádnému závěru, uvádějí Hospodářské noviny.


Blízcí příbuzní podnikatele a někdejšího šéfa fotbalové Sparty Petra Macha chtějí požádat o politický azyl v USA. Na chodbě budovy Obvodního soudu pro Prahu 4 to prohlásila Machova sestra Marta Matrasová. Reagovala tak na verdikt soudce Michala Dvořáka, který jejího bratra odsoudil k pokutě 400 tisíc korun za to, že pomluvil soud. Mach v roce 2000, kdy byl za neproclení luxusního BMW odsouzen k pětiletému žaláři, prohlásil v rozhovoru pro Lidové noviny, že soud jednal na základě politické objednávky. "Před soudem nestál proto, že kritizoval práci soudu nebo způsob, jak byly hodnoceny důkazy, ale proto, že řekl, že soud jednal pod tlakem politiků a že byl odsouzen na základě politické objednávky. Tím mohl u veřejnosti vzbudit dojem, že soudní moc není nezávislá, a mohl tak ohrozit důvěryhodnost soudu," vysvětlil soudce Dvořák, proč Machovi pokutu vyměřil. Pokud ji nezaplatí, hrozí podnikateli, že se mu pětiletý trest, který si odpykává, o čtyři měsíce protáhne. Machova sestra je ale přesvědčena, že "vedení celé této kauzy jde jednoznačně takovým směrem, aby byl její bratr odsouzen". "Jako osoba, která je třináct let po revoluci stíhána za vyslovení svého názoru, podá americké ambasádě žádost o politický azyl pro sebe i celou svoji rodinu," dodala. Podle zákona hrozilo Machovi za trestný čin útoku na státní orgán až půlroční vězení. Státní zástupkyně Lydia Illková dokonce tuto sazbu soudu navrhovala. "Peněžitý trest je pro generální prevenci dostačující," rozhodl ale Dvořák, který přihlédl i k tomu, že Machovo "chování ve výkonu trestu je dobré". Mach se proti verdiktu odvolal, píší Lidové noviny.