Přehled tisku

Irak, foto: CTK

Na ministerstvech a dalších úřadech v Iráku budou zřejmě v blízké budoucnosti působit jako poradci i čeští experti. Česká republika by jich měla do země vyslat nejméně deset až 20. Návrhem se bude ve středu zabývat vláda, píší Lidové noviny. Nejprve by měl do Iráku odcestovat zástupce ministerstva zahraničí. Bude působit v Úřadu pro rekonstrukci a humanitární pomoc a připraví vše na příjezd dalších expertů. Česká republika nabídne například odborníky na vzdělávání, zemědělství nebo zavlažování. "Bude jich minimálně deset až 20, budou působit jako poradci na ministerstvech,"řekla listu Kateřina Fialková z ministerstva zahraničí. Odborníky, kteří navíc ovládají arabštinu nebo mají předchozí zkušenosti z Iráku, mají vytipovat státní úřady.

Irak,  foto: CTK
Na ministerstvech a dalších úřadech v Iráku budou zřejmě v blízké budoucnosti působit jako poradci i čeští experti. Česká republika by jich měla do země vyslat nejméně deset až 20. Návrhem se bude ve středu zabývat vláda, píší Lidové noviny. Nejprve by měl do Iráku odcestovat zástupce ministerstva zahraničí. Bude působit v Úřadu pro rekonstrukci a humanitární pomoc a připraví vše na příjezd dalších expertů. Česká republika nabídne například odborníky na vzdělávání, zemědělství nebo zavlažování. "Bude jich minimálně deset až 20, budou působit jako poradci na ministerstvech," řekla listu Kateřina Fialková z ministerstva zahraničí. Odborníky, kteří navíc ovládají arabštinu nebo mají předchozí zkušenosti z Iráku, mají vytipovat státní úřady.

Ministr spravedlnosti Pavel Rychetský usiluje o to, aby advokáti museli hlásit podezření z praní špinavých peněz. Jak píše deník Právo, tato povinnost by se měla vztahovat na částky v řádech miliónů až desetimiliónů korun. Tento záměr tvrdě kritizují nejen samotní advokáti, ale i opozice. Podle Rychetského by bylo možné problém špinavých peněz řešit zavedením povinného bezhotovostního styku. Jako příklad uvádí Karlovy Vary, kde je většina hotelů v rukou lidí z rusky mluvících zemí. Podle ministra je to možné jenom proto, že mohou vysázet na stůl sto miliónů a takový hotel si koupit, aniž by prokazovali původ peněz. Ministr spravedlnosti vidí řešení také ve vyšších trestních sazbách. Ještě letos chce parlamentu předložit nový trestní zákon, který počítá s tvrdšími postihy za závažné trestné činy.

Případů úplatkářství u nás stále přibývá, konstatuje Mladá fronta Dnes. Každý týden u nás padne nejméně jedno obvinění za korupci a z dlouhodobých statistik vyplývá, že až patnáct procent Čechů dalo někdy ve svém životě úplatek. Policisté ani státní zástupci přitom nepochybují, že korupce sahá i do nejvyšších pater politiky. Uplácí se prakticky všude - řidiči dávají peníze policistům, aby je netrestali za dopravní přestupky, rodiče platí kantorům, aby dostali své děti na školu, nemocní uplácejí doktory, aby se dřív dostali na operační stůl. Úplatek přitom nemusí mít vždycky podobu jen nadité obálky, auta nebo luxusní dovolené, pokračuje list. Je znám i kuriózní případ, kdy vysokoškolské profesorce nabídli rodiče za přijetí dcery na fakultu libový bůček i s příslibem, že jeho část bude vyuzená. Částky, které se platí za protislužbu, přitom nejsou žádným tajemstvím. Za ovlivnění svědecké výpovědi před soudem zaplatíte milión korun, za přidělení obecního bytu 400 tisíc a za vysokoškolský diplom o 100 tisíc méně. Modrá knížka vás vyjde na pouhých 50 tisíc, píše Mladá fronta Dnes.

Poslední výsledky výzkumů stranických preferencí, které vyzněly příznivě pro ODS, komentují Lidové noviny. Strana však ještě nemá vyhráno, domnívá se list. Nyní je pro ODS klíčové, zda se dokáže vymanit z izolace. Důležitým úkolem stranického vedení je ale také najít nejvýhodnější vztah k prezidentu Václavu Klausovi. "Ani ne moc blízko, aby ODS neodpuzovala klausofoby, ale ani příliš daleko, aby nepřišla o hlasy klausofilů," píše se v komentáři listu. Pokud se tohle straně povede, může její předseda Mirek Topolánek pomýšlet na Strakovu akademii a teprve poté se od Klause definitivně odstřihnout, domnívá se deník Lidových novin.

Zaměstnanci pražského letiště, kteří přicházejí do styku s cestujícími, dostali k dispozici ochranné roušky. Jak píší Lidové noviny, je to vůbec první opatření v České republice, které má zabránit šíření nebezpečného onemocnění SARS. Pracovníci ruzyňského letiště se mohou sami rozhodnout, jestli budou roušky nosit nebo ne. List podotýká, že v některých zemích se lidé rouškami chrání už delší dobu. V Česku byly zatím s podezřením na SARS hospitalizovány přibližně dvě desítky pacientů. U žádného z nich se nebezpečná forma zápalu plic nepotvrdila.

Obyvatel Česka je stále méně, konstatují Lidové noviny. Podle nich trend, který demografové sledují už do roku 1995, se potvrdil i loni. Vyplývá to z populační zprávy statistického úřadu. Hlavní příčinou úbytku populace je nízká porodnost. Pořád platí, že se rodí míň dětí, než umírá lidí. Rozdíl mezi zemřelými a narozenými loni dosáhl šestnácti tisíc. Nízká porodnost je způsobena tím, dodává list, že mladé ženy odkládají mateřství do pozdějšího věku.

Učitelé chtějí získat statut veřejného činitele, protože se bojí o svou bezpečnost. Podle Práva totiž přibývá případů, kdy jsou kantoři terčem útoku nejen ze strany rodičů, ale i žáků. Pasáž o tom, že by byl učitel veřejným činitelem, sice byla původně zapracována v návrhu zákona o pedagogických pracovnících, ale nakonec z něj vypadla. Ministerstvo školství to zdůvodnilo tím, že statut veřejného činitele může být spojen jen s výkonem státní správy. A to se učitelů netýká. Podle šéfa školských odborů Jaroslava Rösslera dosahuje situace hrozivých rozměrů a je třeba co nejdříve hledat jiné řešení.

Předseda dozorčí rady firmy Housing&Construction Jiří Šedivý brzy opustí své místo, zjistilo Právo. Vláda se minulý týden rozhodla, že firmě vypoví realizační dohodu o stavbě dálnice D47 z Lipníka nad Bečvou přes Ostravu na hranice s Polskem. Podle Šedivého nemá ani jedna ze stran v úmyslu jeho pracovní smlouvu úmyslně prodlužovat. Právu potvrdil, že vlastní živnostenský list se zaměřením na poradenství v bezpečnostní oblasti. Jak řekl, zatím nemá jasno, kam po odchodu z firmy H&C zamíří. Vyloučil však, že by jeho kroky směřovaly do politiky. Šedivý až do loňského prosince působil jako náčelník generální štábu české armády, připomíná deník.

Americká společnost Appian Group má vážný zájem o koupi pražské Škodovky, tvrdí Hospodářské noviny. Zároveň ale poznamenávají, že oficiální jednání Američané ještě nezahájili. Zástupci Fondu národního majetku, který vlastní téměř 55 procent akcií firmy navíc listu sdělili, že privatizace není na programu dne. Appian Group už v Česku ovládá několik společností, například Mosteckou uhelnou nebo plzeňskou Škodu Holding. Zájemcem o pražskou Škodovku by mohla být právě plzeňská strojírenská společnost. Případná dohoda by totiž mohla vyřešit dlouhodobý spor mezi pražskou a plzeňskou firmou o používání obchodního jména Škoda. Obě společnosti se o používání jména už několik let soudí, uzavírají Hospodářské noviny.

Podle Mladé fronty Dnes, chce ministryně zdravotnictví Součková, aby lidé po čtyřicítce chodili na mnohem větší a častější prohlídky proti rakovině než dnes. Nádorové onemocnění by se tak mohlo zachytit dříve a člověk by měl větší naději, že se uzdraví. Nový systém by vypadal modelově takto: čtyřicetiletá žena by přišla k lékaři a ten by na základě detailního pohovoru usoudil, co jí nejvíc hrozí a jaká vyšetření a testy by měla podstoupit. Ty by změřily její konkrétní riziko rakoviny - a podle toho by se odvíjelo další sledování, píše list.

Srdce mohutného zvonu Kryštof, odlitého v roce 1602, který je třetím největším zvonem v Čechách, se v neděli v poledne utrhlo při zvonění na velikonoční mši v kostele Nejsvětější Trojice v Rychnově nad Kněžnou. Právu to potvrdil operační důstojník rychnovské policie. Dvousetkilogramové srdce zvonu proletělo stropem zvonice jako dělová koule. V té chvíli tam byli jen zvoníci. Naštěstí je nezasáhlo. Pro rychnovské věřící to byla nepříjemná událost a přikládali selhání zvonu právě o nejvýznamnějších křesťanských svátcích chmurnou symboliku. "Kryštof zazvonil v neděli asi třicetkrát, pak ztichl. Říká se, že když spadne srdce zvonu, umře farář, ale tomu nevěřím," řekl Právu s vyrovnaným úsměvem rychnovský duchovní správce děkanství Jan Rybář.

Spisovatel Václav Erben, autor historických románů či psychologických knih, zemřel náhle v noci na sobotu. Jak uvádí Mladá fronta Dnes, oznámila to ministryně školství Petra Buzková, která je dcerou Erbenovy manželky. Jeho romány či detektivky s kapitánem Michalem Exnerem a poručíky Vlčkem a Beránkem, si získaly obrovskou popularitu. "Kapitán Exner byl můj sen," řekl jednou o svém nejproslulejším hrdinovi, díky němuž obohatil hovorovou češtinu o větu "To ví jen Bůh - a svatý Václav."