Přehled tisku

Vladimir Spidla, Bohuslav Sobotka, foto: CTK

Podle Lidových novin hrozí, že ministr financí Bohuslav Sobotka odstoupí, když neprosadí reformu veřejných financí. Reforma, o jejíž podobu vede vláda tuhý spor, má zastavit pokračující zadlužování českého státu. Schodek veřejných financí nyní dosahuje stovek miliard. Sobotka se svým prohlášením přišel v době, kdy jednání o podobě reformy finišují.

Vladimir Spidla,  Bohuslav Sobotka,  foto: CTK
Podle Lidových novin hrozí, že ministr financí Bohuslav Sobotka odstoupí, když neprosadí reformu veřejných financí. Reforma, o jejíž podobu vede vláda tuhý spor, má zastavit pokračující zadlužování českého státu. Schodek veřejných financí nyní dosahuje stovek miliard. Sobotka se svým prohlášením přišel v době, kdy jednání o podobě reformy finišují. Reforma přitom zahrnuje řadu nepopulárních kroků. Zpřísnit se má například vyplácení sociálních dávek a nemocenské. Zároveň by měly být zvýšeny spotřební daně z cigaret a alkoholu. Jednání koaliční vlády o podobě reformy bude pokračovat v neděli na zámku v Kolodějích. Aktuálními tématy jsou daňová reforma a zmíněné úspory v nemocenské a sociálních dávkách.


Obavy, že se v Česku objevil první případ smrtelně nebezpečné nemoci SARS, byly s největší pravděpodobností plané. Jak uvedla Mladá fronta Dnes, muže, který v sobotu zemřel v brněnské fakultní nemocnici na zápal plic, podle prvních testů nezabil SARS. Testy, které provedl Státní zdravotní ústav, nejsou sice ještě úplně definitivní, přesto čeští experti tento typ infekce již téměř vylučují. Nemoc však už ohrožuje i země Evropské unie. Na jejím území bylo dosud hlášeno 32 případů nákazy. Proto také zástupci členských a kandidátských zemí v úterý v Bruselu jednali o tom, jak šíření nemoci zabránit. Hlavní český hygienik Michael Vít na setkání informoval o záměru České republiky zavést koncem týdne pro cestující povinnost vyplňovat v letadlech identifikační karty.


Bývalý vůdce republikánů Miroslav Sládek, známý svými rasistickými postoji, stanul v čele brněnské městské části Útěchov. Podle Mladé fronty Dnes se to stalo poté, co v pondělí odstoupil z funkce dosavadní starosta Jaromír Sáňka. "Odešel jsem ze zdravotních důvodů," řekl Sáňka a dodal, že už nemohl vydržet atmosféru, kterou vytvářel Sládek a jeho spolupracovníci. Sládek jej údajně urážel a velmi špatně se s ním komunikovalo. Starostovu práci teď dělá právě Sládek a čtvrť na okraji Brna, kde žije asi pět set lidí, získala i svého tiskového mluvčího. Je jím Sládkův stranický kolega Petr Pěkný. V zastupitelstvu Útěchova zůstaly ještě dvě zastupitelky, jedna za ODS, druhá za hnutí Nestraníci pro Moravu. Proti Sládkovi v zastupitelstvu nemají námitky. "Panu Sládkovi jde o čistotu, bezpečnost a pořádek v obci. Zatím se prezentuje velmi vstřícně," řekla Alena Nevrtalová z hnutí Nestraníků o člověku, který proslul rasově motivovanými útoky na Romy a svou vlastní stranu přivedl k bankrotu.


Václav Klaus
Václav Klaus chystá další krok, který by měl prohloubit jeho image lidového prezidenta. Podle Lidových novin chce prezidentská kancelář místo zahraničních vozů používat automobily značky Škoda. Klaus tak prý chce podpořit domácí výrobce a ušetřit peníze. Pracovníci hradní kanceláře zatím mají k dispozici několik desítek zahraničních vozů především od firem BMW, Saab, Volvo a Audi. To se postupně změní. Klausovi, jak se zdá, zatím sázka na příjemnější tvář vychází. Jeho popularita rapidně stoupá. Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění mu nyní důvěřuje 60 procent lidí. V lednu mu přitom věřilo jen 35 procent občanů. Před Klausem už je na žebříčku jenom stálice průzkumů popularity - Stanislav Gross se 66 procenty. Obrovský propad naopak zaznamenává předseda vlády a šéf ČSSD Vladimír Špidla. V lednu mu důvěřovalo 54 procent lidí, ale v dubnu už jen 38 procent.


Jaroslav Palas
Zahájení národního programu podpory domácích potravin oficiálně oznámil ministr zemědělství Jaroslav Palas. Jak uvedl deník Právo, cílem je marketingová podpora prodeje kvalitních českých a moravských zemědělských a potravinářských výrobků a jejich snadná identifikace ze strany zákazníků. Výrobky, které splní předem definovaná kritéria, mají být označeny značkou a logem, jež bude propůjčovat ministerstvo zemědělství. "Obdobnou marketingovou podporu domácích produktů uplatňují většina zemí Evropské unie. Například Francie podporuje prodej vlastních potravin částkou přes 300 miliónů eur ročně, podobně Itálie, Německo. Sousední Rakousko, s nimž se můžeme lépe srovnávat, vydává na stejné účely ročně přes 15 miliónů eur," řekl Právu ministr zemědělství Jaroslav Palas. Z kandidátských zemí podle jeho slov své potraviny už několik let systematicky podporuje Maďarsko, a také Polsko. Dál než my jsou na tomto poli i Slováci, dodává deník.


Hradec Králové
Praha je sice nejbohatší místo země, ale ti nejspokojenější lidé tam nežijí, píše Mladá fronta Dnes. Svou životní úroveň si nejvíce cení obyvatelé Hradce Králové a okolí. Celých 76 procent lidí v tomto kraji v průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění prohlásilo, že je spokojeno, zatímco totéž si myslí jen 68 procent Pražanů. Ke spokojenosti obyvatel Hradce Králové přispívá i to, že kolem města je dobře dostupná příroda, možnosti pro turistiku a sport, ale i poměrně nízká nezaměstnanost, jež dosahuje zhruba sedmi procent. Ve srovnání například s Pardubickem je tu velký počet různých úřadů, bank a institucí, kde mají lidé sice menší platy, ale zase své jisté. Faktem ale také je, že v Královéhradeckém kraji je podprůměrná mzda, řada zkrachovalých továren a jedny z nejvyšších nájmů. Na druhou stranu je tam nadprůměrný počet aut, supermarketů a hypotečních úvěrů.


Po pádu režimu Saddáma Husajna v Iráku chce podle Lidových novinčeský ministr obrany Jaroslav Tvrdík obnovit "zašlé tradice" a pozvat několik Iráčanů, aby studovali v Česku na vojenské vysoké škole. Měli by studovat například v Brně, ale také v Hradci Králové, kde je lékařská fakulta a farmacie. Podle Tvrdíka by mělo jít zpočátku asi o dvacet lidí. Stejný počet iráckých studentů přitom u nás studoval už v roce 1984. Všichni tehdy studovali na brněnské Vojenské akademii, kde se nejčastěji věnovali oborům zbraně a munice, raketové systémy či dělostřelecká a tanková technika. Jejich studium probíhalo v češtině nebo v angličtině. Pro nově příchozí byl připraven i kurs českého jazyka. "Dokázali se česky naučit velice rychle, po roce už byli schopni zvládat výuku v angličtině," uvedl mluvčí akademie Miloš Dyčka. To však nebyla náhoda, neboť do zahraničí odjížděli studovat jen nejnadanější žáci.


Dvěma českým pašerákům heroinu, kteří si odpykávají vysoké tresty v Thajsku, podle Mladé fronty Dnes opět stoupla naděje, že si budou moci v dohledné době odsedět zbytek trestu v Česku. Ministerstvo spravedlnosti v úterý odeslalo spisy Emila Novotného a Radka Hanykovicse k Nejvyššímu soudu. Ten má rozhodnout, zda uzná thajské rozsudky. Konečné rozhodnutí ale záleží na thajské straně. Při hladkém průběhu by celá záležitost mohla být otázkou několika málo měsíců. "V Thajsku by tato záležitost mohla být vyřešena během dvou měsíců," uvedl thajský ministr zahraničí Surakiart Satchiratchaj. Přesto se podle něho nedostanou domů oba vězni najednou. "Jeden z nich by se mohl vrátit ještě letos, ale druhý až v příštím roce," dodal. Neupřesnil však, zda by déle čekal Novotný, nebo Hanykovics, ani důvod, co brání převozu obou vězňů najednou. Smlouva mezi Českem a Thajskem totiž říká, že lze vydat vězně poté, co si v Thajsku odsedí minimálně 4 roky. To oba splňují, dodává list.


Srdce pro transplantaci
Antonín Tuček, jemuž lékaři před měsícem jako prvnímu Čechovi implantovali umělé srdce, aby vůbec mohl žít, našel dárce. Mladá fronta Dnes informuje o tom, že od minulého pátku mu v těle tluče srdce skutečné. Pacientovi je transplantovali lékaři pražského IKEM. Pacient však dosud není mimo nebezpečí a objevily se komplikace. Jeho stav byl od samého počátku vážný. Těsně předtím, než dostal umělé srdce, mu začaly selhávat všechny životně důležité orgány. Asi deset procent nemocných transplantaci nepřežije. Umělé srdce však bylo pro pacienta jen přechodným řešením. Nyní je volné, zatím je nikdo nepotřebuje.