Přehled tisku

Zleva tajemník hornických odborů Vlastimil Altner, přededa regionální rady ČMKOS Jan Sábel a člen krizového štábu Luděk Lúčan na TK 21.5. v Ostravě, foto: ČTK

Titulní stránky pátečních deníků ovládly zprávy o čtvrteční demonstraci odborářů ze severu Moravy a zároveň největším protestu v Moravskoslezském kraji od roku 1989. Dalším významným tématem zpravodajství je dění ve sněmovně, kde se vládní koalici podařilo prosadit novelu zákona o dani z přidané hodnoty. V lednu přijde šok v cenách služeb, vláda prosadila první zdražování, nečekané zdražení telefonů a nájmů, hlásají titulky deníků. Další titulky uvádějí: Obří demonstrace proti vládě, Ostravou znělo fuj Špidlovi a vládě, Ostravu zaplavily tisíce demonstrantů.

 Ostravské demonstrace,  foto: ČTK
Titulní stránky pátečních deníků ovládly zprávy o čtvrteční demonstraci odborářů ze severu Moravy a zároveň největším protestu v Moravskoslezském kraji od roku 1989. Dalším významným tématem zpravodajství je dění ve sněmovně, kde se vládní koalici podařilo prosadit novelu zákona o dani z přidané hodnoty. V lednu přijde šok v cenách služeb, vláda prosadila první zdražování, nečekané zdražení telefonů a nájmů, hlásají titulky deníků. Další titulky uvádějí: Obří demonstrace proti vládě, Ostravou znělo fuj Špidlovi a vládě, Ostravu zaplavily tisíce demonstrantů.

Davy demonstrantů, které řekly "Ne" a "Fuj" chystaným reformám veřejných financí se podle komentáře Mladé fronty Dnes krutě mýlí. Víc než desetiletí se na sever Moravy investují miliardy, vláda se snaží proměnit průmyslovou vizitku socialismu v normální region. Výsledek? Sto tisíc nezaměstnaných, kraj bez dálnice, desítky prázdných hektarů průmyslových zón, píše list. Ostravsko a nikoli bohatá Praha je oknem do duše české ekonomiky. Pohled do něj ukazuje, že podnikatelské prostředí u nás nefunguje dobře, daňový systém je trop na průdušky a právo pořád kulhá, vysvětluje komentář. Reformy potřebujeme nejen pro Ostravsko. Ustrašené vlády, ať pravé nebo levé, je zastavily před řadou let. Dnes sklízíme ovoce jejich strachu a šálivé hry na všeobjímající smír, míní list. Komentář zároveň varuje, pokud budou odbory i na nejjemnější reformy odpovídat "Neprojdou" a vláda se lekne, bude mít Ostravsko smůlu. Horkými hlavami chladnou logiku ekonomiky nikdy nepřemůžou, uzavírá Mladá fronta Dnes.

Zleva tajemník hornických odborů Vlastimil Altner,  přededa regionální rady ČMKOS Jan Sábel a člen krizového štábu Luděk Lúčan na TK 21.5. v Ostravě,  foto: ČTK
Bývalá vláda Miloše Zemana se podle názoru Lidových novin zasloužila o to, že nynější vláda je odsouzena k oběti nejvyšší. Musí jednat razantně, neb časový mechanismus deficitu nelze zastavit. Čím víc jí budou za zády křičet a dupat odbory, jak slíbil odborový boss Jan Sábel, tím větší je riziko, že někomu zbaběle ucukne ruka, varuje deník. Ještě větší nebezpečí ale je, že vládě kvůli přátelům v odborech nepomůže část jejího poslaneckého trénu, dodává deník. Opozice jedná proti svým dlouhodobým zájmům, jako třeba ODS. Ta upřednostňuje honbu za voličskými hlasy pro jedno použití, když odmítá škrty ve mzdách pro státní zaměstnance, míní Lidové noviny. Odměna, která vládu sebevrahů za všechen stres čeká, není nijak skvělá. Pokud odolá všemu tomu dupání a křičení, získá jen nejistou naději, že se některá ze součástí koalice dočká místa v budoucím kabinetu. Útěchou jí snad může být, že pokud podlehne svádění populistických odborářských sirén, dopadne ještě hůř. A my s ní, tvrdí Lidové noviny.

Podle Hospodářských novin pyká paradoxně současný levicově orientovaný kabinet, přestože nemalý díl odpovědnosti nesly všechny polistopadové vlády. Sociální demokracie na severní Moravě získávala v posledních třech parlamentních volbách nejvíce hlasů. Proč? Zejména díky programům, v nichž slibovala, jak se dnes v plné nahotě ukazuje, modré z nebe. Region kumuluje staré i nové problémy, píše list. Politiky slibovaný obrat nepřichází a proto začíná hřmít. Čtvrteční odborářská demonstrace v Ostravě naznačila, že lidem skutečně dochází trpělivost a že sociální smír nemusí dále pokračovat. Prokázala současně, jak snadno odboráři podléhají na náměstích emocím a že tak rozehrávají hodně ošemetnou hru, shrnují Hospodářské noviny.


Mladá fronta Dnes komentuje rovněž úspěch novely zákona o dani z přidané hodnoty. Podle deníku zahájila vláda reformu tím snazším: zvýšením daní. Je symptomatické, že vláda zahájila ohlášenou reformu zvyšováním daní. Můžeme se vsadit, že až přijde na jakékoli šetření a škrty, půjde to mnohem víc ztuha. Jestli to vůbec půjde, uzavírá Mladá fronta Dnes.


Cyril Svoboda a Jaroslav Tvrdík,  foto: ČTK
Česká koaliční vláda zanedlouho oslaví první narozeniny a její politickou stabilitu při této příležitosti hodnotí komentátor deníku Právo. Jako skryté nebezpečí pro kabinet přitom vnímá blížící se volební sjezd lidovců. Neobhájí-li Cyril Svoboda na sjezdu funkci předsedy strany, bude to pro nynější vládu stejně velká rána jako odchod jiného místopředsedy vlády a ministra, Pavla Rychetského, do Ústavního soudu, odhaduje autor. Podle něj lidovci jednak nemají Svobodu kým nahradit, jednak by se kormidlo jejich politiky zřetelně natočilo směrem k opoziční ODS. Od US-DEU se vláda nemusí v dohledné době obávat žádných komplikací, píše komentátor. Sociální demokraté a unionisté totiž našli společného jmenovatele hlavně v obnově veřejných financí, píše deník Právo.


Tentýž list hodnotí čtvrteční usnesení Nejvyššího soudu, díky kterému by se do Česka měli vrátit dva muži uvěznění v Thajsku kvůli drogám. Podle názoru autora by naplnění česko-thajské dohody o respektování udělených trestů znamenalo, že tuzemské vězeňství se stane filiálkou vězeňství thajského. Jistým způsobem, jak českého vlka nakrmit a thajskou kozu zachovat v celistvosti, by byla prezidentská milost, píše komentátor. Jedním dechem ale dodává, že prezidentská kancelář tuto možnost již předem vyloučila. Při diskusi, kterou případ dvou českých vězňů vyvolá, by se veřejnost neměla nechat strhnout k odsuzování Thajců za příliš vysoké trestní sazby, domnívá se autor glosy. Je totiž možné, že odsouzení si kvůli menší přísnosti zaslouží naše legislativa. Paragrafy českého trestního zákona by měly být konečně zabaleny do smirkového papíru, uzavírá deník Právo.


Návrh jmenovat Pavla Rychetského ústavním soudcem zaujal zejména Mladou frontu Dnes. Podle listu je vicepremiér "zkušeným právníkem, který se za komunismu choval slušně, má osobní integritu a nevisí nad ním stín žádného skandálu". Autor poznámky nicméně upozorňuje, že existují i důvody, které pro jeho jmenování již tolik nehovoří. Patří mezi ně například skutečnost, že Rychetský v minulosti Ústavní soud i jeho jednotlivá rozhodnutí nevybíravě kritizoval. Teď je snad bude hájit? - ptá se s nedůvěrou deník. Komentátor rovněž připomíná, že vicepremiér proslul coby zastánce tvrdé regulace nájemného. Bere se tedy za něco, o čem Ústavní soud již několikrát rozhodl jinak, podotýká Mladá fronta Dnes.


Mladá fronta Dnes se také věnuje veřejné diskusi před blížícím se referendem o vstupu Česka do Evropské unie. Všímá si zejména hlasů, které začlenění Česka do unie neschvalují a snaží se odhalit příčiny, které je k podobným postojům vedou. Kulturně nám prý hrozí ztráta identity. Jak? Přijde velký bratr z Bruselu, vytrhá nám jazyky z úst, vypálí knihovny, prokope dudy, rozmlátí trilobity na barrandiendu? píše s nadsázkou list.


Kritický postoj zaujímají Lidové noviny k zastavení trestního stíhání bývalého agenta komunistické Státní bezpečnosti Pavla Minaříka, který byl obžalován z příprav atentátu v polovině 70. let v mnichovském sídle Rádia Svobodná Evropa. V takovém případě nelze konstatovat nic jiného, než že se zákonem není něco v pořádku, neskrývá své rozhořčení list. Příprava trestného činu je bezpochyby trestná, a těžko si představit, jaké škody mohl natropit čin, který se nakonec nestal, dodává komentátor Lidových novin.


Cestující vyplňují  na pražském ruzyňském letišti při příletu do ČR evidenční karty jako preventivní opatření k SARS,  foto: ČTK
Lékař na ruzyňském letišti vážně pochybil. V úterý poslal domů mladíka, který si mu stěžoval na možné příznaky SARS a který byl poté s podezřením na tuto chorobu hospitalizován na pražské Bulovce. S odvoláním na hlavního pražského hygienika Vladimíra Polaneckého to píšou Lidové noviny a Mladá fronta Dnes. Službu konající lékař měl přitom povinnost pětadvacetiletého muže izolovat a speciální infekční sanitkou převézt do nemocnice. Mladíka nakonec z letiště do nemocnice odvezli jeho rodiče. Polanecký považuje prohřešek zdravotníka za závažné porušení nařízené hygienické vyhlášky. Úřad pražského hygienika si na počínání lékaře stěžoval soukromé společnosti, která teď bude selhání svého zaměstnance řešit, informují deníky. Kromě nařízení hlavního hygienika zdravotník porušil i zvláštní předpis vydaný zaměstnavatelem. První testy mladíka na SARS byly pozitivní. Čtvrteční testování u něj ovšem syndrom akutního respiračního selhání prakticky vyloučilo.