Přehled tisku

Zleva předseda Valného shromáždění OSN Jan Kavan, vydavatel Amerických Listů a někdejší předseda krajanského spolku Petr Bísek a poslanec za KSČM Miloslav Ransdorf, foto: ČTK

Mladá fronta Dnes zjistila, že šéf Valného shromáždění OSN Jan Kavan, bude asi muset sáhnout hluboko do kapsy. Připustili to diplomaté, kteří jsou o detailech skandálu dobře informováni. Národní bezpečnostní úřad zahájil s Kavanem správní řízení ihned poté, co vyšlo najevo, že se jako ministr zahraničí podílel v letech 1999 až 2002 na protizákonném nakládání s tajnými dokumenty. Jeden z diplomatů listu řekl, že Kavanovi vězení nehrozí. To ale prý neznamená, že výsledek správního řízení nebude bolestivý.

Zleva předseda Valného shromáždění OSN Jan Kavan,  vydavatel Amerických Listů a někdejší předseda krajanského spolku Petr Bísek a poslanec za KSČM Miloslav Ransdorf,  foto: ČTK
Mladá fronta Dnes zjistila, že šéf Valného shromáždění OSN Jan Kavan, bude asi muset sáhnout hluboko do kapsy. Připustili to diplomaté, kteří jsou o detailech skandálu dobře informováni. Národní bezpečnostní úřad zahájil s Kavanem správní řízení ihned poté, co vyšlo najevo, že se jako ministr zahraničí podílel v letech 1999 až 2002 na protizákonném nakládání s tajnými dokumenty. Jeden z diplomatů listu řekl, že Kavanovi vězení nehrozí. To ale prý neznamená, že výsledek správního řízení nebude bolestivý. Vysoká pokuta za to, jaký nepořádek vládl na ministerstvu v práci s tajnými daty a že k nim měli zřejmě přístup i nepovolaní lidé, takovým trestem je. K hledaným dokumentům, kvůli kterým teď lidé z NBÚ převracejí ministerstvo zahraničí naruby, patří citlivé zprávy od tajných služeb zejména z období, kdy Česku hrozily teroristické útoky. Píše deník.


Neodpovědné policejní zacházení s důkazy zmírnilo odsouzení bytařského gangu. Píší Lidové noviny. Pražský vrchní soud včera projednával odvolání v případu rozsáhlého vykrádání luxusních pražských domů, mezi nimiž byla i vila Karla Gotta. Kvůli chybějícím důkazům musel soud dvěma ze sedmi členů gangu zmírnit tresty. Policie totiž zničila odposlechy, které oba zločince usvědčovaly. Jak uvedl soudce Pavel Zelenka, kdyby nedošlo k chybám, mohly důkazy vést k odsouzení Saši Popoviče a Dimitrije Stankoviče ve všech případech. "Pachatelé zanechali minimum stop. Většinou jen stopy pachové. Ty ale musí být podepřeny ještě něčím dalším," vysvětlil státní zástupce. Proč tedy policie zničila některé odposlechy? "Myslím, že to bylo proto, že těch záznamů bylo strašně moc. Možná ale došlo k poškození nosiče. Neumím to říci přesně," uvedl. Původně přitom hovořila obžaloba sedmičlenného gangu dokonce o 128 případech (mezi jinými i o vykradení služební vily Václava Klause). Z celkového čísla tak musel vzít soud v úvahu jen zlomek. Píše deník.


Pokud by se v některé ze sousedních zemí vážně začal šířit SARS uvažuje - podle


Hospodářské noviny píší, že České dráhy při stavbě prvních dvou koridorů zaplatily zbytečně zhruba deset miliard korun. Ze zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu vyplývá, že železniční účet přitom nemusí být konečný. Vysokorychlostní tratě totiž dosud plně nefungují. Výčet dosavadních vad, na které lidé z NKÚ narazili, je velmi obsáhlý: kromě celkového a nezdůvodněného prodražení se mezi nimi vyjímá mimo jiné proplácení takzvaných vícenákladů stavebním firmám, rušení dohodnutých stavebních prací a naopak projekty nad plán. Stačí si vybrat. Například u koridoru z Huštěnovic do Otrokovic přiznaly České dráhy stavitelům neplánované náklady v celkové výši přes 17 miliónů korun. Důvod? Mimo jiných i aritmetické chyby ve výpočtech. Jak dodávají Hospodářské noviny, firma přitom podle pravidel neměla za svou chybu dostat ani korunu.


Pavel Minařík na snímku z roku 1976,  foto: ČTK
A ještě jednou pohled na stránky Mladé fronty Dnes: Bývalý komunistický rozvědčík Pavel Minařík sice minulý týden unikl trestu za plánování atentátu na Svobodnou Evropu, ale prakticky ve stejnou dobu dorazila k soudu jiná obžaloba. Podle ní se bude zodpovídat z pokusu o pojišťovací podvod za čtyřicet milionů. Minařík čelí obvinění, že v roce 1996 nechal na Ukrajinu vypravit kamion naložený skelnými vlákny, který byl pojištěn na gigantickou částku 41 milionů korun. A co se nestalo? Kamion havaroval, sotva přejel ukrajinskou hranici. Zpočátku to vypadalo, že se nehoda skutečně odehrála tak, jak byla ohlášena a jak ji prý vyšetřili ukrajinští policisté. Několik let se nic nedělo, ale příslušné pojišťovně se částka zdála hodně vysoká, a tak z ní proplatili jen zlomek: asi jeden milion za znehodnocený náklad. Vloni se ale objevil nový důkaz, který umožnil Minaříkovu obžalobu. Mladá fronta Dnes doplňuje, že teď mu hrozí až dvanáct let vězení.


Lidové noviny uvádějí, že se zemědělci opět začali vracet k pesticidům. Za socialismu se s chemikáliemi nijak nešetřilo. Ještě v roce 1990 se ročně spotřebovalo víc než 9 tisíc tun pesticidů. Během následujících tří let jejich používání výrazně pokleslo. Vzrostla totiž jejich cena a zemědělcům chyběly peníze. Teď už je to zase jinak. Pesticidy se vyrábějí ve stále silnějších koncentracích a nemusí se jich tolik používat. Jenže - jak upozorňují Lidové noviny - tyto chemikálie mají negativní dopad na další živé organismy v přírodě, ukládají se v tělech živočichů a u lidí mohou způsobit otravu.