Přehled tisku

Český sen, foto: Lidové noviny, 2.6.2003, Jan Zátorský

Všechny pondělní celostátní deníky se vracejí k sobotní akci, při níž měl být po týdnech masívní reklamy v pražských Letňanech otevřen hypermarket Český sen. Na zahájení prodeje se vypravila celá tisícovka lidí, které zlákaly slibované nízké ceny - barevná televize zde měla například stát pouhou pětistovku. Jak se ale ukázalo, žádný hypermarket v Letňanech nebyl, na louce stála pouze filmová kulisa a ve skutečnosti šlo o natáčení dokumentárního filmu dvou studentů pražské FAMU, kteří chtěli zmapovat vliv reklamy na lidskou povahu.

Všechny pondělní celostátní deníky se vracejí k sobotní akci, při níž měl být po týdnech masívní reklamy v pražských Letňanech otevřen hypermarket Český sen. Na zahájení prodeje se vypravila celá tisícovka lidí, které zlákaly slibované nízké ceny - barevná televize zde měla například stát pouhou pětistovku. Jak se ale ukázalo, žádný hypermarket v Letňanech nebyl, na louce stála pouze filmová kulisa a ve skutečnosti šlo o natáčení dokumentárního filmu dvou studentů pražské FAMU, kteří chtěli zmapovat vliv reklamy na lidskou povahu. DeníkPrávo popisuje zklamání a vztek kupujících, kteří se nechali reklamou nachytat. Padaly zde sprosté nadávky, a aby nedošlo k incidentu, hlavní tribunu uzavřela bezpečnostní služba. Nejvíce rozčílených příchozích bylo mezi staršími a starými lidmi. Zatímco mladší lidé a mládež akci brali jako vydařenou recesi, starší se domnívali, že je někdo zesměšnil. Organizátoři pak museli podle deníku vysvětlovat, že jim šlo o to zjistit, jak na lidi působí reklama, byť negativní. Na mystifikaci se podílela i Česká televize, která bude filmový dokument vysílat příští rok na jaře.


Mladá fronta Dnes se vrací k víkendovým oslavám 300. výročí založení Petrohradu, na které se sjelo pětačtyřicet hlav států včetně českého prezidenta Václava Klause. Na jednom místě se tak sešli i nedávno nesmiřitelní oponenti ve válce v Iráku a snažili se dokázat, že krize už je zažehnána. Pravicí si tam potřásli i americký prezident George Bush a německý kancléř Gerhard Schröder. I český prezident Klaus, který se stejně jako Němci a Francouzi stavěl proti útoku na Bagdád, prohodil s Bushem několik vět. Bush se ho například ptal, jak se daří jeho příteli, americkému velvyslanci v Praze, upřesňuje list.


Jaroslav Tvrdík,  foto: ČTK
Mladá fronta Dnes se ve svém komentáři zabývá demisí ministra obrany Jaroslava Tvrdíka. Ten se podle deníku chová doslova jako voják, jenže ten z nejuštěpačnějších anekdot. Smích nad legračním kaprálem, který se dostal asi příliš vysoko a neunesl pád, by neměl zakrýt pohled na dalšího viníka: rytíře smutné postavy Vladimíra Špidlu. Nepřátelská Tvrdíkova demise je dokladem toho, že ministerský předseda neumí vládnout. Jeho nejčastější slova jsou: "Jednáme o tom. Určitě se slušně dohodneme." Ve skutečnosti se však nikdy nedohodne s nikým. A to ani se svými ministry. Špidla byl dobrým vůdcem ČSSD před volbami. Od chvíle, kdy usedl do vysněného křesla "výrobce dějin", vrší chybu na chybu. Chtěl razit nový politický styl proti pokrytectví opoziční smlouvy. Nemá však dost odvahy a přesvědčovacího talentu, aby to dokázal. Neumí jednat s lidmi, neumí bojovat v krizových situacích. Vládnutí považuje za provoz a agendu. V tom si však spletl dobu. Ta naše ho smete, soudí komentátor Mladé fronty Dnes.


Symbolická skupinka demonstrantů vykřikujících protikomunistická hesla, zpívajících opakovaně československou hymnu a ničících sovětský prapor připomněla podle Lidových novin pamětníkům i mladším obyvatelům Plzně nepokoje před 50 lety. Když 1. června 1953 začala platit měnová reforma, která přes noc znehodnotila lidem všechny peníze, v Plzni se postavilo na protest na 20 tisíc lidí. Byli to zejména dělníci ze Škodovky. Symbolickou skupinku demonstrantů, kteří stejně jako před 50 lety pronikli na radnici a vyhazovali odtud tiskopisy národního výboru, doprovázel dnes svými vzpomínkami i jeden z pamětníků nepokojů - osmasedmdesátiletý Alois Kučera. Nezapomněl ani na útok lidových milicí a následné represe. Stály ho dva roky života v jáchymovských dolech, konfiskaci majetku a několikaleté zbavení občanských práv. Plzeň si události 1. června, které byly prvními vážnými nepokoji proti režimu, připomíná každoročně. Na jejich počet například město uděluje Cenu 1. června.


foto: ČTK
Vyhodilo se 200 miliónů, uvádí deník Právo k vládní kampani před referendem o vstupu do Evropské unie. Usměvavá řidička autobusu, spokojená důchodkyně, energický rybář, rozšafný kavárník, manažerka-intelektuálka a sympatický počítačový odborník. Ti všichni v minulých týdnech srdečně zvali české voliče do Evropské unie. O EU přitom ovšem nikomu nic konkrétního neřekli. Nyní vládní kampaň vstoupila do své druhé fáze. Kdo čeká, že konečně přijde vlna věcných informací, bude zklamán. Živoucí modelky a modely vystřídal statický uzel na vlajce EU a výzva Nezapomeňte. Jako řadový občan konstatuji smutně: do plebiscitu zbývá pár dnů, a kampaň místo seriózních odpovědí na mnohé otázky Proč? jako by odpovídá Protože, zkrátka proto. Kampaň pojatá jako nabídkový katalog virtuální cestovní kanceláře Euroštěstí na dosah svou neopravdovostí velice pomíjí to zásadní, co by v ní vzhledem k vážnosti referenda mělo být - poctivé vybídnutí voličů k úvaze, proč je opravdu tak důležité podpořit naše evropské směřovaní. Mnoho voličů zřejmě v referendu řekne Evropské unii ANO - ale té kampani navzdory.


Pravděpodobnost, že bude člověk přepaden a oloupen nebo že mu zloději vykradou byt, je podle Mladé fronty Dnes mnohonásobně větší než šance na výhru v loterii. Z aktuálních policejních statistik vyplývá, že přepadení a oloupení hrozí každému osmnáctistému obyvateli České republiky. Vykradení hrozí každému šestistému bytu. Násilného trestného činu by se měli podle statistik bát především obyvatelé Moravskoslezského a Karlovarského kraje. Až po nich následuje hlavní město Praha. Pokud by se ve statistikách hledala oblast, kde lidé zločinností trpí nejméně, byl by to okres Jeseník, ležící u hranice s Polskem. Loni tam bylo ukradeno nejméně aut a bylo tam i nejméně loupežných přepadení. Za nízkou kriminalitu na Jesenicku může to, že město Jeseník i okolní obce jsou malé a lidé se tam navzájem často znají.


Na Brněnskou přehradu zamířily v sobotu večer desítky tisíc lidí. Všechny podle Mladé fronty Dnes láká jediná atrakce - bombastický ohňostroj na vodní hladině. V Brně se totiž konala mezinárodní ohňostrojová přehlídka Ignis Brunensis. Je součástí festivalu Brno - město uprostřed Evropy. Roztodivné efekty se odrážejí na hladině přehrady. Zlatobílé obrazce květů střídá atmosféra zrození a zániku hvězd. To vše dokresluje hudební kulisa nahrávek popových hvězd: Michaela Jacksona, Céline Dionové a Robbieho Williamse. Organizátory davy návštěvníků nepřekvapily. "Loni přišlo na ohňostrojové představení 150 tisíc lidí," uvedl v deníku pořadatel Jiří Morávek.


Máma už v dětském slabikáři nemusí jen mlít maso a solit, jako tomu bylo dosud. Může také hrát tenis, zajímat se o fotografování, potápět se a jezdit na kolečkových bruslích. Na pultech knihkupectví se podle Mladé fronty Dnes objevují první slabikáře, v nichž jsou ženy postaveny na roveň mužům. Většina škol však o výměnu učebnic nejeví zájem. "Školy častěji kupují právě starší učebnice, protože učitelé jsou na ně zvyklí," upozorňuje ředitel nakladatelství Didaktis Pavol Tarábek. Učitelům podle jeho slov například vadí, že na obrázcích ve slabikáři nejsou jen děti dokonalé, ale třeba i tlusté brýlaté holčičky. Smířit se nemohou ani s tím, že se tradiční máma zmodernizovala. Skutečnost, že učebnice dětem vnucují tradiční představu, že ženy patří k plotně a otcové jsou živiteli rodin, se nelíbí vládě. Výchova dětí k zaběhanému rozdělení rolí ve společnosti ve svých důsledcích vede k tomu, že ženy jsou diskriminovány na trhu práce a berou o třetinu méně peněz než muži ve stejné pozici. Kabinet proto na návrh ministra práce a sociálních věcí nařídil ministerstvu školství provést důkladnou analýzu učebnic pro základní školy právě s ohledem na rovnost pohlaví. Knížky, které testem neprojdou, by se pak měly přepsat.


Nový putovní pohár budou muset podle Mladé fronty Dnes přichystat pro příští ročník pořadatelé soutěže o nejlepšího sekáče trávy Kosafest v Horšovském Týně na Domažlicku. Vítězem čtvrtého ročníku, který se uskutečnil v sobotu na louce v Horšově, se už potřetí za sebou stal František Smolík z Nepomucka, takže si podle pravidel soutěže může pohár ponechat. Přestože téměř třicetistupňové teploty příliš nepřejí fyzickým výkonům, zúčastnil se sobotního klání sekáčů trávy rekordní počet soutěžících - 27 dospělých a 23 dětí. Věkový rozdíl mezi soutěžícími byl 82 let. Nejmladší účastnici bylo jedenáct měsíců, nejstarší naopak třiaosmdesát. Pro děti měli pořadatelé připravenou speciální menší kosu. Soutěže se tedy mohl zúčastnit každý bez rozdílu věku. Čas, kvalitu poseku, připravenost náčiní, oblečení a celkový umělecký dojem - taková byla kritéria, která nakonec rozhodla o vítězi.