Přehled tisku

Brusel je hrozba, mluví do všeho, pod jeho okovanou botou evropské národy úpí. Takový dojem lze podle komentáře Mladé fronty Dnes získat ze zpráv o přehnaných či nesmyslných rozhodnutích unie. Ale není to tak prosté. Evropský úředník může navrhovat cokoli - bez souhlasu ministrů a úřadů členských států jsou však jeho nápady ničím. A tak i když unie rozhoduje z Bruselu, její verdikty se rodí jinde: v Paříži, Londýně, Římě - a po českém vstupu do unie i v Praze.

Brusel je hrozba, mluví do všeho, pod jeho okovanou botou evropské národy úpí. Takový dojem lze podle komentáře Mladé fronty Dnes získat ze zpráv o přehnaných či nesmyslných rozhodnutích unie. Ale není to tak prosté. Evropský úředník může navrhovat cokoli - bez souhlasu ministrů a úřadů členských států jsou však jeho nápady ničím. A tak i když unie rozhoduje z Bruselu, její verdikty se rodí jinde: v Paříži, Londýně, Římě - a po českém vstupu do unie i v Praze. I čeští předáci mohou podlehnout víře, že když něco neprosadí přes soukolí domácí politiky, dá se to ještě zařídit v Bruselu. Lze se tomu ubránit tím, že zůstaneme mimo unii? Sotva. Na trhu unie závisí ekonomika. Ať v unii jsme, nebo ne, musíme pravidla jejího trhu přijímat. I ta špatná. Ve světě, kde už nikdo nežije jen sám pro sebe, nás může před hloupostí v evropském hávu chránit jen tvrdá kontrola toho, co dělá "náš člověk v Bruselu".


V průměru o tisíc korun více než loni mohl člověk nalézt na výplatní pásce v prvním čtvrtletí letošního roku. Jak informuje Mladá fronta Dnes, průměrný měsíční výdělek vzrostl o 7,4 procenta na 15 407 korun. Ještě o něco více si přitom polepšili lidé z pohledu toho, co si mohou za vydělané peníze pořídit. Ceny šly totiž dolů. I díky tomu mzdy rostly nejrychleji od roku 1996. Státní zaměstnanci si přitom polepšili dvakrát více než lidé pracující v soukromých firmách. Největšího růstu mezd, až sedmnáctiprocentního, se v prvních třech měsících roku dočkali učitelé, zdravotníci a státní úředníci. Právě ti přitom připravují obrovské demonstrace, a dokonce hrozí tím, že na podzim nenastoupí do škol. Ekonomové považují poslední růst výdělků ve státním sektoru za příliš velký. Kritizují zejména zvyšování mezd ve státní správě, kde je podprůměrná produktivita práce.


Aktivisté vzdali boj o obchvat Plzně, informuje deník Právo. Ekologům, kteří byli řadu let největší hrozbou pro stavbu dálničního obchvatu, nepatří už ani hlavní ohnisko odporu, společný pozemek na vrchu Valík. Podařilo se ho totiž vyvlastnit. Své pozemky už prodali i další tradiční odpůrci trasy přes Valík: obce Štěnovice a Útušice. Budování poslední nerozestavěné části dálnice by tedy mohlo začít ještě letos na podzim a celý obchvat by mohl být dokončen v roce 2006. O tom, že se obchvat Plzně bude stavět, padlo rozhodnutí již v roce 1988. Spory s ekology způsobily, že se ale výstavba nemohla odstartovat. Přitom je od podzimu 1998 hotova celá dálnice D5 Praha-Plzeň-Rozvadov. Motoristé, kteří by jinak při cestě do Německa město minuli, musejí nadále projíždět plzeňským centrem.


I když se český prezident Václav Klaus chystá v druhé polovině června na návštěvu USA, podle Mladé fronty Dnes si ně něj americký prezident Bush s největší pravděpodobností čas neudělá. Hrad nicméně o přijetí v Bílém domě velice stojí. Svědčí o tom i fakt, s jakým důrazem prezidentská kancelář informovala o několikaminutovém Klausově rozhovoru s Bushem v Petrohradu. Klaus Američany podráždil několika výroky o útoku na Irák. A také je zaskočilo Klausovo prohlášení, že by občané neuvítali, kdyby se americké jednotky přesunuly z Německa do Česka. V té době nikdo Prahu o něco takového nežádal. Pokud Bush ještě na poslední chvíli neprojeví o schůzku zájem, Klaus asi do Washingtonu vůbec nepojede. Do Bílého domu se zato podívá premiér Vladimír Špidla, který do Washingtonu pojede počátkem července, dodává deník.


Pražský magistrát podle Mladé fronty Dnes definitivně zakázal občanskému sdružení Ano pro Evropu uspořádat koncert na Staroměstském náměstí. Vystoupení hudebníků na podporu našeho vstupu do Evropské unie měl zahájit exprezident Václav Havel. Magistrátní komise odsouhlasila, aby se koncert konal na Václavském náměstí, s tím ale sdružení nesouhlasí. "Ze zásadních důvodů koncert přeměníme na shromáždění a stejně se sejdeme na Staroměstském náměstí s akustickou kytarou," říká místopředsedkyně sdružení Monika Pajerová. Jedním z nejhlasitějších oponentů koncertu Ano pro Evropu na Staroměstském náměstí byl radní za ČSSD Jan Slezák, který byl jedním z velitelů bývalého pohotovostního pluku Veřejné bezpečnosti. Zatímco Ano pro Evropu na Staroměstské náměstí nesmí, komise tam povolila České televizi na druhý den referenda uspořádat megashow. Přitom ještě minulý týden komise potvrdila, že žádný rockový koncert na tomto místě být nemůže, protože si lidé stěžují na hluk.


Pět let vězení pro Karla Hoffmanna, obžalovaného z vlastizrady v souvislosti s invazí vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968, navrhla podle deníku Právožalobkyně Dagmar Máchová. Hlavní líčení podle ní prokázalo, že Hoffmann, tehdy vedoucí Ústřední správy spojů, vydal 21. srpna 1968 pokyn k vypnutí vysílačů Československého rozhlasu. Stalo se to právě v době, kdy rozhlas začal vysílat prohlášení ÚV KSČ odsuzující invazi. Hoffmann ale ve své závěrečné řeči opět jakoukoliv vinu popřel. Zdůraznil, že se jen snažil splnit pokyn prezidenta Ludvíka Svobody, aby zajistil vysílání jeho projevu jako prvního. Podřízeným proto podle svých slov pouze nařídil, aby dodrželi každodenní technickou přestávku ve vysílání od dvou hodin do půl páté ráno. I když trestní sazba za vlastizradu je 12 až 15 let, žalobkyně navrhla použít ustanovení o mimořádném snížení trestu, a to vzhledem k dosavadní bezúhonnosti obžalovaného a k tomu, že od spáchání činu uplynula velmi dlouhá doba. Rozsudek se očekává v pondělí.


Téměř dva roky po svém utajeném křtu se nejlépe placený hokejista planety Jaromír Jágr přiznal: Jsem pravoslavný. Jak ale uvádí Mladá fronta Dnes, ani v exkluzivním rozhovoru však nechtěl svou víru příliš rozebírat. Pražský patriarcha pokřtil Jágra v září 2001, těsně před sezonou. Hokejista od té doby často navštěvuje kostely ve Spojených státech i v České republice. "Chodí tam zvláštní skupina lidí, kteří něčemu věří a jejichž energie je tak silná, že se tam člověk cítí dobře," vysvětluje Jágr. Pravoslavné křesťanství má tradici hlavně na Balkáně, v Řecku a Rusku. "To mi nevadí," říká Jaromír Jágr a se smíchem dodává: "Aspoň se v kostele zlepšuju v ruštině."


Svými terénními stroji nejraději brázdí národní park. Nikoli však v Bavorském lese, ale na Šumavě. Vědí, že česká policie i strážci parku na ně nestačí. Podle Mladé fronty Dnes jde o německé motorkáře, kteří vyážejí na opačnou stranu hranic otestovat sílu svých terénních strojů. V zakázaném území národního parku a chráněné krajinné oblasti ničí přírodu a ohrožují návštěvníky. Za porušování zákonů a předpisů jim přitom téměř nic nehrozí. Po šumavských lesích se kvůli ochraně přírody mnohdy nesmí mimo vyznačené cesty pohybovat ani pěší a cyklisté, natož řidiči automobilů nebo motorek. Plaší zvířata, ničí rostliny a ohrožují návštěvníky. Strážci parku, kteří se pohybují v šumavských lesích, nemají však moc možností motorkářům znepříjemnit život. Pokud by je náhodou chytli, mohou chtít tisícikorunovou pokutu, upřesňuje deník.