Přehled tisku

V Praze 3 se uskutečnil 10.6. projekt Žižkov jde do Evropy pod názvem Pivko evropské, foto: ČTK

Voliči se cítí před referendem dezorientovaní, nedostali hlasovací lístky a nevědí, kde budou volit, napsaly ve svém sloupku Lidové noviny. Obálka s hlasovacími lístky je pro mnohé z nás něco jako úřední obsílka - půhon k volbám. Hlasovací lístky před volbami člověk opravdu studuje, kandidátů jsou desítky, někdy stovky, je opravdu co rozmýšlet.

V Praze 3 se uskutečnil 10.6. projekt Žižkov jde do Evropy pod názvem Pivko evropské,  foto: ČTK
Voliči se cítí před referendem dezorientovaní, nedostali hlasovací lístky a nevědí, kde budou volit, napsaly ve svém sloupku Lidové noviny. Obálka s hlasovacími lístky je pro mnohé z nás něco jako úřední obsílka - půhon k volbám. Hlasovací lístky před volbami člověk opravdu studuje, kandidátů jsou desítky, někdy stovky, je opravdu co rozmýšlet. Co ale chcete studovat na lístku, na kterém je otázka se dvěma možnostmi "řešení"? Týdny všechny sdělovací prostředky valí na občany informace a názory o EU. V čem nerozhodnému onen lístek pomůže? Měla být vláda k občanům-zákazníkům přívětivější? A kde by měla vstřícnost k pohodlí voličů skončit? Třeba hlasováním ve fotelu u televize vypínáním a zapínáním spotřebičů? To už tu bylo. Z hlášení energetiků víme, co lid žádá. Ale byly by pak volby ještě výsadou svobodných občanů? - ptá se deník.


Dva plastové kanystry se směsí neznámé látky, elektrické dráty, pet láhve a naříznuté koleje. Tak se dá podle Mladé fronty Dnes jednoduše popsat zařízení, které mělo v úterý vyhodit do povětří koleje na nejfrekventovanější trati v tuzemsku. Výbušný systém nastražil dosud neznámý člověk mezi Kostěnicemi a Zminným na Pardubicku. Vlak, který nad výbušninou projel, měl štěstí, k výbuchu nedošlo. Případem se nyní zabývá odbor organizovaného zločinu a bombu zkoumá kriminalistický ústav v Praze. Za akcí přitom zřejmě nebude vydírání. Pachatel neposlal žádný dopis, ve kterém by požadoval peníze.


Více než stovka českých vojáků by se mohla zapojit do mise OSN na Kypru. Jak uvádějí Lidové noviny, vojáci by byli součástí kontingentu slovenské armády, která má nyní na ostrově 280 mužů. Ta v misi OSN působí na ostrově již několik let. Jde o tzv. modré barety. Pro českou armádu by to byla velmi výhodná zahraniční mise. Většinu nákladů na rozdíl od operací NATO hradí přímo OSN. Vyslání českých vojáků na Kypr nyní bude záležet především na dohodě Prahy s Bratislavou. Schůzka obou ministrů obrany Miroslava Kostelky a Ivana Šimka se uskuteční zřejmě během čtvrtečního bruselského zasedání ministrů obrany členských zemí NATO.


 Pokud piloti nedosáhnou svého,  žádné letadlo ČSA se od čtvrté hodiny úterního rána od země neodlepí,  foto: ČTK
Pokud piloti nedosáhnou svého, žádné letadlo Českých aerolinií se od čtvrté hodiny úterního rána od země neodlepí. Jak napsala čtvrteční Mladá fronta Dnes, dohnalo piloty k takové výhrůžce několik měsíců nekonstruktivních jednání s vedením firmy o nové kolektivní smlouvě. Piloti požadují jediné, chtějí samostatnou smlouvu, a ne jednu pro všechny zaměstnance, jak to navrhuje vedení firmy. Podle deníku však kamenem úrazu vleklých jednání není jedna či více smluv, ale jejich obsah. S vedením se piloti například totálně rozcházejí ve výši nárůstu platů. ČSA navrhuje pro všechny zaměstnance čtyřprocentní zvýšení mezd a na ně má připravené peníze. Ačkoliv to piloti popírají, jejich požadavek vysoko přesahuje stoprocentní růst jejich průměrných devadesátitisícových platů. Pokud se piloti s ČSA nedohodnou a skutečně zahájí v úterý stávku, omezí tím provoz zejména na zvláštních linkách. Cestující, kteří letí na dovolenou nebo jsou v zahraničí, se ČSA budou snažit odbavit.


Výsledek referenda o vstupu do Evropské unie bude podle Lidových novin ukazovat i metronom v Praze na Letné. Kyvadlo této časomíry se od 15. května pohybuje mezi dvěma billboardy, které symbolizují možnosti, mezi nimiž budou občané volit - červeným NE a modrým ANO. V sobotu, až budou výsledky hlasování známé, se kyvadlo zastaví na tom billboardu, který bude výsledek referenda označovat. Aby se ale vše zdařilo, musel být metronom nejprve opraven. Náklady na celou akci ve výši zhruba dvou set tisíc korun hradilo ministerstvo zahraničí.


Štrajchpudlíci, jak připomíná Mladá fronta dnes, bývaly děti vykořisťované zlým továrníkem v barvírnách kartounů. Dětskou práci, tak obvyklou v běhu staletí, moderní stát naštěstí zakazuje. Ale jak už to bývá, v zápalu boje proti nespravedlnosti a zneužívání slabých občas tasí meč více, než je zdrávo. Jako teď: Škromachovo ministerstvo hodlá ze zákazu dětské práce udělat superzákaz. Prý nás důležité instituce kritizují, že náš zákaz se dá obejít a dítka školou povinná pracují - u tatínka ve firmě, v supermarketu co pošťáci reklamy... Novodobí štrajchpudlíci pracují dokonce i rádi, přijdou si na pár kaček na kino. Příště už budou muset povinně ležet na kavalci, brigády zakázány, pomáhat rodičům jen s nádobím. Škoda. Jak ti mladší náctiletí pochopí, že "práce je matkou pokroku" a peníze se vydělávají těžko? Kdo jim vysvětlí, proč se ve čtrnácti děvče může producírovat "umělecky" po molu, ale "neumělecky" roznášet letáčky nesmí? Jako rodič uctivě děkuji za ten výchovný superrébus!


Soudci dostanou třinácté a čtrnácté platy za uplynulé dva roky, které jim stát kvůli úsporám vzal. Jak uvádí Mladá fronta Dnes, úsporná opatření se na soudce vztahovat nemohou. Ve středu o tom rozhodl Ústavní soud. Podle jeho rozhodnutí je důležitější nezávislost soudců a tu by odebírání platů mohlo narušit. Stát bude muset zpětně doplatit skoro půl miliardy korun. Úspory, které odhlasoval parlament v roce 2001, se tak vztahují jen na politiky a státní úředníky.


Léta se táhnoucí diskuse o problému eutanazie se podle Lidových novin možná promítne i do českého trestního zákona. Ne snad že by milosrdná smrt z rukou lékaře neměla být trestná, ale trest za ni by měl být až o polovinu mírnější, než jaký hrozí dosud. Takové ustanovení obsahuje návrh na rekodifikaci trestního řádu, který připravuje ministerstvo spravedlnosti. Vražda je dnes podle platného zákona trestána deseti až patnácti lety vězení. Rekodifikace počítá se zpřísněním trestů za nejzávažnější zločiny, za vraždu by mělo - pokud návrh schválí ministerstvo spravedlnosti a projde pak vládou a parlamentem - hrozit až dvacet let. Za eutanazii ale jen osm let. Z hlediska trestu by se tak ocitla zhruba na úrovni těžkého ublížení na zdraví, jak ho upravuje dnes platný zákon.


Radek Hanykovics,  foto: ČTK
Čeští pašeráci z Thajska domů možná ještě letos. Thajské transferové komisi podle deníku Právo nic nebrání v tom, aby povolila převoz obou českých pašeráků, Radka Hanykovicse i Emila Novotného do do českého vězení ještě v letošním roce. Český velvyslanec v Thajsku Jiří Šitler upřesnil, že oba muži splňují tu základní podmínku, že si už v thajském vězení odseděli víc než čtyři roky. Podle jeho slov by pak už záleželo na české straně, jak rychle dopravu vězňů zařídí. Kdy ale komise rozhodne, Šitler neví. Komise přitom jedná jednou za čtvrt roku.


Pod historickými paláci Senátu - Kolowratským a Malým Fürstenberským na pražské Malé Straně - rostou podzemní garáže. Proti stavbě podzemních garáží se však podle Mladé fronty Dnes ostře postavili památkáři. Vadí jim, že stavba podzemního parkoviště v archeologicky nejzajímavější pražské lokalitě s sebou nese až příliš velké riziko pro okolní paláce. Národní ústav památkové péče dokonce vydal zamítavé stanovisko k tomu, aby se tyto garáže začaly stavět. Senát se však odvolal a zamítnutí nakonec zrušilo ministerstvo kultury - na budovách podle něj budou nanejvýš malé praskliny, což podle ministerstva nevadí. Navíc není ani jasné, na kolik vlastně garáže přijdou. Podle vyjádření Senátu "náklady na vybudování garáží přesáhnou 20 milionů korun". O kolik - zda o sto tisíc, či o deset milionů - už pracovníci Senátu nespecifikují, dodává deník.


Lidové noviny se vracejí ke kauze zneužití postavičky Spejbla v kanadském televizním klipu. Podle ředitelky Divadla Spejbla a Hurvínka Heleny Štáchové uznali zahraniční autoři hudebního videoklipu, využívajícího bez jejího vědomí populární loutku, porušení autorských práv. "Sami velmi pokorně přiznali, že jsou si toho vědomi. Uznávají naše autorská práva a mají zájem to napravit," řekla Štáchová. Vysílání klipu, který se objevil v zahraničních televizích a měl by být i na MTV, bude muset být do vyřešení licence pozastaveno.