Přehled tisku

V sobotu jednaly ústřední výbory sociální demokracie a KSČM. Ústřední výkonný výbor ČSSD doporučil svým poslancům a senátorům, aby podpořili finanční reformu kabinetu Vladimíra Špidly. Komunisté proklamovali podporu případnému menšinovému kabinetu ČSSD v případě, že opustí směr udávaný premiérem Vladimírem Špidlou. Výsledky obou zasedání jsou námětem několika komentářů pondělních vydání hlavních českých deníků.

V sobotu jednaly ústřední výbory sociální demokracie a KSČM. Ústřední výkonný výbor ČSSD doporučil svým poslancům a senátorům, aby podpořili finanční reformu kabinetu Vladimíra Špidly. Komunisté proklamovali podporu případnému menšinovému kabinetu ČSSD v případě, že opustí směr udávaný premiérem Vladimírem Špidlou. Výsledky obou zasedání jsou námětem několika komentářů pondělních vydání hlavních českých deníků.

Logo KSČM
Komunisté se v sobotu na jednání ústředního výboru shodli na tom, že by podpořili menšinovou vládu ČSSD. Toto prohlášení vypadá podle komentáře v Lidových novinách jako plácnutí do vody. Komunisté svou podporu jednobarevné vládě podmiňují odstraněním premiéra Vladimíra Špidly a likvidací reformy. Špidlova pozice je ale dost jistá a s nezbytností reformu souhlasí všichni ministři ČSSD, píše list. Podle názoru komentátora posílila komunistická nabídka spíše než "protišpidlovce" unionisty a další "radikální reformátory" ve vládě. Vnitřně nesourodý a nepříliš stabilní kabinet by KSČM nejspíš oslabila nabídkou sociálně stravitelné reformy. Tu však strana zvyklá soustavně projídat budoucnost a ignorovat ekonomii jako vědu zatím není schopná připravit. Tím jsou také zatím dány limity jejího budoucího vlivu, uzavírají Lidové noviny.

Komunistický návrh komentuje též Mladá fronta Dnes. Špidla si může na prstech spočítat, že podpora komunistů by přinesla bezpečnější vládnutí než stojedničková většina. Ale to bezpečnější vládnutí by bylo pro ČSSD velmi nebezpečné, stojí v komentáři. Sociální demokracie by podle jeho autora v objetí s komunisty byla tím, čím kdysi: spolkem cancalů, zrádcovským klubem zkorumpovaných žluťáků, či jak jim v dějinách, vždy před věšením, komunisté nadávali. Předseda komunistů Miroslav Grebeníček nabízí socialistům smrtonosně vstřícné gesto, sbratření na věčné časy. Špidla by ale neměl komunismus podceňovat, soudí Mladá fronta Dnes.


Závěry sobotního jednání ústředního výboru sociální demokracie glosuje deník Právo. Podle listu bylo zasedání poslední šancí pro odpůrce reformy veřejných financí, kteří na veřejném fóru mohli proti reformě vystoupit. To se ale nestalo. Premiéra Špidlu posílil páteční výpad expředsedy strany Miloše Zemana, který v novinách kritizoval stranu i její současné vedení, domnívá se list. Stoupenci menšinové vlády ČSSD zjistili, že je nikdo nevede. Hrstka Zemanových skalních návštěvníků na Vysočině tak musela sledovat, jak se od bývalého šéfa distancují i někdejší věrní se slovy, že s dobrovolně izolovaným člověkem se politika dělat nedá, píše autor poznámky v deníku Právo.


Karel Srba,  foto: ČTK
Do svých funkcí se zřejmě budou moci vrátit někteří z osmi důstojníků vojenské rozvědky, kteří byli odstaveni kvůli tomu, že přišli do styku s bývalým sekretářem ministerstva zahraničí Karlem Srbou jako agentem. V rozhovoru pro Lidové noviny to připustil ředitel Vojenského zpravodajství Josef Prokš. Zda mimo takzvanou skupinu osmi pochybil v rozvědce ještě někdo jiný, je podle Prokše interní záležitostí. "Čísla zatím neuvedu, ale bude jich víc. Zatím zhodnocujeme, kdo, kde a do jaké míry pochybil," uvedl Prokš. List v polovině června informoval o tom, že Prokš odebral pěti důstojníkům rozvědky, spojovaných se skandálem Karla Srby, bezpečnostní prověrku na "přísně tajné". Postižení špioni se ale prý chtějí bránit, obrátit se okamžitě na soud a požadovat navrácení prověření a zřejmě i finanční satisfakci. Podle původního plánu bývalého ministra obrany Jaroslava Tvrdíka měly být prověrky v rámci "totální čistky" ve Vojenské zpravodajské službě odebrány úplně všem rozvědčíkům. Tvrdík chtěl totiž po aféře Srba - Slonková rozvědku zcela rozpustit a postavit znovu na "zelené louce" s tím, že by opět začala naplno fungovat až za několik let. "Rozpustit službu není v pravomoci ministra. Ministr není jejím zřizovatelem. To by ji musela zrušit vláda," konstatuje Prokš v Lidových novinách.


Zavedení plošné sociální dávky, s nímž v neděli přišel předseda poslaneckého klubu ODS a stínový ministr financí Vlastimil Tlustý, by nezatížilo státní rozpočet víc, než v současnosti vyplácené sociální dávky. Vyplývá to z jeho rozhovoru pro Lidové noviny. "Mám to propočítáno na přesně takovou částku, kterou dnes stojí nynější sociální dávky," řekl Tlustý listu. V neděli v televizní debatě oznámil, že v rámci alternativního návrhu reformy veřejných financí občanských demokratů pracuje na projektu jednotné sociální dávky. Měla by se pohybovat v rozmezí 3,5 až čtyř tisíc korun měsíčně a vyplácena by měla být každému občanovi od 18 let jeho věku až do konce života jako existenční základ na potřebu jeho životních úhrad v době, kdy není ekonomicky aktivní. Projekt, na němž Tlustý pracuje, má nahradit nynější složitý systém sociálních dávek a podpor a podle jeho přesvědčení by byl dalším z prorůstových prvků alternativního návrhu reformy veřejných financí, na níž ODS pracuje. Ta je postavena především na rovné dani z příjmů ve výši 15 procent a stejně vysoké jednotné sazbě DPH. Tlustý doufá, že pro svoji myšlenku získá postupně politickou podporu. "Co hrozí veřejným financím, je zásadní a bez reforem se to neobejde. V roce 1996 jsem se nesetkával s podporou rovné daně ani v ODS. Dnes ji všichni považují za seriózní reformu. Podobný průběh očekávám i u tohoto novorozeněte," řekl Lidovým novinám.


Čeští pacienti se od příštího roku mohou objednat na operaci v jakékoli nemocnici v zemích Evropské unie, pokud by v tuzemsku museli příliš dlouho čekat. Pojišťovny však chtějí toto právo výrazně omezovat, neboť léčba v zahraničí vyjde až osmkrát dráž. Tématu se věnují Hospodářské noviny. Evropské směrnice umožňují pacientům podrobit se zákroku kdekoli v unii, pokud by čekací doba byla nepřiměřeně dlouhá. Pacient však musí získat souhlas pojišťovny. "Bohužel se však nikde neuvádí, co je to přiměřeně dlouhá doba. A tak bude záležet na vůli pojišťovny," řekl listu Ladislav Švec z Centra mezistátních úhrad. Předseda Svazu pacientů Luboš Olejár si myslí, že občané budou moci o zákroky v cizině žádat i bez souhlasu své pojišťovny. Dosavadní rozhodnutí Evropského soudního dvora daly podle něj ve sporech, kdy pojišťovna nechtěla léčbu občanům unie zaplatit, za pravdu vždy pacientům. Český pacient by však v takovém sporu nemusel uspět, namítl v Hospodářských novinách Švec. Evropské normy totiž umožňují operace neproplácet, pokud by to vedlo ke zhroucení zdravotnického systému daného státu. "A takový kolaps by českému zdravotnictví mohl hrozit, protože oproti Evropě máme mnohem menší ceny," konstatoval Švec.


Loterijní společnost Sazka může definitivně přijít o pozemky pod víceúčelovou halou, kterou staví za šest miliard korun v pražských Vysočanech, a v níž se má příští rok odehrát mistrovství světa v ledním hokeji. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Pozemky, které jsou pro stavbu klíčové a jsou dosud ve vlastnictví společnosti Quonex Real, půjdou podle listu zřejmě už během srpna do dražby. Quonex má totiž nesplacené dluhy nejméně za 200 milionů korun, připomíná deník. "Exekuce je nařízena a dražba se připravuje," potvrdila soudem jmenovaná exekutorka Jitka Studená. Nyní se podle ní dokončuje už jen dražební vyhláška, která bude 30 dní viset na veřejné vývěsce. Sazka, která chtěla původně pozemky od Quonexu koupit, aby je mohla dát do zástavy za úvěry na financování haly, nyní tvrdí, že pozemky kvůli úvěrům nepotřebuje. Podle svého ředitele Aleše Hušáka neví, zda se do dražby celkem asi 20 hektarů pozemků přihlásí. "Možná ano, možná ne. Uvidíme podle situace," řekl Mladé frontě Dnes. Sazka nepotřebuje podle něj pozemky vlastnit, protože na nich má zřízené nevypověditelné břemeno. "Všechny pozemky od Quonexu můžeme používat, dokud bude trvat tento vesmír. Jediné, co nemůžeme, je zastavit je nebo prodat," uvedl. Případný kupec v dražbě tak podle Hušáka musí počítat s tím, že pozemky nemůže k ničemu použít.