Přehled tisku

Komentáře středečních novin se věnují kromě jiného alternativnímu návrhu reformy financí z dílny ODS nazvanému Modrá šance. Podle Mladé fronty Dnes nepřináší Modrá šance nic, co by už nezaznělo: dvoupilířový penzijní model, redukce úřadů, školné, adresnější sociální systém, ovšem včetně pitoreskní čyřtisícové dávky pro všechny. "Právě tahle zvláštní inovace sociálního systému vyvolává lehké podezření, zda vše, co ODS sepsala, myslí také vážně," píše deník. ODS však poprvé čestně přiznala, že patnáctiprocentní zdanění příjmů lidí i firem přinese také mnohamiliardový propad v příjmech státu. Vyrovnaný rozpočet se proto dá očekávat údajně až v roce 2010.

Komentáře středečních novin se věnují kromě jiného alternativnímu návrhu reformy financí z dílny ODS nazvanému Modrá šance. Podle Mladé fronty Dnes nepřináší Modrá šance nic, co by už nezaznělo: dvoupilířový penzijní model, redukce úřadů, školné, adresnější sociální systém, ovšem včetně pitoreskní čyřtisícové dávky pro všechny. "Právě tahle zvláštní inovace sociálního systému vyvolává lehké podezření, zda vše, co ODS sepsala, myslí také vážně," píše deník. ODS však poprvé čestně přiznala, že patnáctiprocentní zdanění příjmů lidí i firem přinese také mnohamiliardový propad v příjmech státu. Vyrovnaný rozpočet se proto dá očekávat údajně až v roce 2010.


Poslanec ČSSD Josef Hojdar,  foto: ČTK
Rozhodnutí Josefa Hojdara opustit poslanecký klub znamená tentokrát opravdu reálné ohrožení současného vládního kabinetu, konstatují Hospodářské noviny. "Je jen příznačné a odpovídající celému předvolebnímu vývoji, že nebezpečí přichází z vlastních sociálnědemokratických řad," píše komentátorka HN. Podle Lidových novin prokázal Hojdar, že má smysl pro drama okamžiku. Dosud byl znám pouze jako politik, který má vlivné kontakty s podnikateli, přiznává poměrně vysoké příjmy a například mu nevadí, když mu firma zaplatí pobyt na filmovém festivalu, rekapituluje list. "Úterní odchod lze brát jako majstrštyk osobního zviditelnění. A nebo také jako začátek dlouho předpovídaného přerozdělení moci v ČSSD," píšou LN.


Vladimír Papež,  foto: ČTK
Je správné, aby se advokát Vladimír Papež, který před několika měsíci usedl za volant pod vlivem alkoholu a zavinil nehodu, stal ministrem spravedlnosti, ptá se komentátor Práva. "Jsem asi staromódní se svým přesvědčením, že kdo po třech panácích sedne za volant, je potencionální vrah. Že je to člověk nezodpovědný, s nedostatečnou úctou k zákonům, předpisům a vyhláškám," píše autor. Uznává, že jeho staromódnost je dokonce ještě větší. Myslí si totiž, že ministr spravedlnosti by měl být mimo jakékoliv podezření.


Úmorná vedra kombinovaná s vysokou pracovní zátěží se podle Lidových novin zřejmě podepsala na zdravotním stavu Václava Klause. Ten se v domácím léčení zotavoval z angíny, v pondělí jej ale do své péče převzali lékaři pražské Všeobecné fakultní nemocnice. Kvůli únavovému syndromu a bolestem kloubů zde Václav Klaus podstoupí celkové vyšetření. Prezident zůstane v nemocnici zřejmě do konce týdne. Podle šéfa hradního tiskového odboru Petra Hájka Klaus čte noviny a je průběžně informován o veškerém dění doma i ve světě.


Mladá fronta Dnes informuje o smrti čtyř českých horolezců, kteří zahynuli při výstupu na Elbrus, nejvyšší horu Kavkazu. Jejich těla objevili ruští záchranáři při pátrání po pohřešovaném Polákovi. Podle ruských úřadů je možné, že horolezce zaskočila náhlá změna počasí nebo že jen přecenili svoje síly. Skupinu vedl sedmadvacetiletý Martin Doušek z Brna, kterého jeho známí považují za zkušeného vysokohorského turistu.


Stát si podle Lidových novin vyplatí miliardové dividendy. Firmy v držení Fondu národního majetku letos ze svých zisků odevzdají do státní kasy deset miliard korun. V porovnání s loňským rokem je to šestkrát víc. Příčinou tohoto nárůstu je podle ekonomů napjatý státní rozpočet, žádná dokončená privatizace a prohraná arbitráž kvůli televizi Nova. Fond národního majetku ovládá podíly v 189-ti firmách, z toho 21 podílů je strategických.


foto: ČTK
Mladá fronta Dnes píše o dalším sporu, který Česká republika prohrála u Soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Tento soud rozhodl, že deset let, po která české úřady a soudy rozhodují restituční kauzu Berty Kohnové-Schmidtové, jsou neúměrně dlouhá doba. Nařídil, aby vláda Kohnové zaplatila dvousettisícové odškodnění za průtahy. Spor o gigantický majetek, kde jenom pozemky na důležitých místech města Brna mají celkovou plochu asi jako sto šedesát fotbalových hřišť, však u českých soudů ještě nekončí. Vláda se podle advokáta paní Kohnové ještě může odvolat. Zmocněnec pro Evropský soud Vít Šorm to ale nepovažuje za pravděpodobné. "Budeme muset zaplatit," řekl.


150 lidí ze správního aparátu by mělo v příštím roce opustit Dopravní podnik hlavního města Prahy. Jak konstatují Hospodářské noviny, nyní podnik zaměstnává 13 tisíc pracovníků. Vedení dopravního podniku si nechalo zpracovat plán restrukturalizace. Reforma totiž bude tříletá a počítá ještě s dalším propouštěním. Dopravní podnik plánuje i změnu své struktury - chce omezit pravomoci odštěpných závodů. Z nich by se měly stát divize.


Deník Právo zjistil, že lukrativní karlovarský hotel Thermal, který je ve stoprocentním vlastnictví Fondu národního majetku, by mohl být prodán za 400 miliónů a podle dvojího scénáře. Ministerstvo financí navrhuje klasický prodej ve veřejné soutěži, ministerstvo kultury je zase pro bezúplatný převod hotelu na Státní fond pro podporu a rozvoj české kinematografie. Komplikací prodeje je filmový festival. Thermal není klasickým lázeňským domem - nový majitel by měl přijmout břemeno festivalu.


Osm milionů korun vynesla podle Mladé fronty Dnes celonárodní sbírka na opravu Karlova mostu. Pražští radní, kteří před dvěma lety sbírku vyhlásili, se však teď rozhodli od několikasetmilionové rekonstrukce upustit a zadat nový projekt. Veřejná sbírka přitom končí. Peníze, které se od lidí vybraly, budou však podle náměstka pražského primátora Jana Bürgermeistra použity výhradně na opravu a údržbu mostu.


Českou republiku čekají podle Lidových novin extrémní výkyvy počasí. Pro zdejší region budou typická katastrofální sucha střídaná prudkými dešti a hrozbou povodní. Lidovým novinám tuto pesimistickou předpověď prozradil světově uznávaný český biolog Josef Rusek. Změnu klimatu podle způsobili především lidé - emisemi ze spalovacích motorů, znečišťováním ovzduší, chemickým hnojením. V zásadní změnu k lepšímu biolog nevěří - přístup k přírodě, ke krajině, k zemědělské činnosti by se musel změnit na celém světě.


Kdo na to má, může slavit kdekoliv - narozeniny na Pražském hradě, petřínské rozhledně nebo v zoo u slonů, to vše je možné. Mladá fronta Dnes mapuje místa neotřelých večírků, svateb nebo oslav. Ovšem romantika není zadarmo - pronájem Španělského sálu na Pražském hradě vyjde na 900 tisíc, Míčovna 260, planetárium je dostupné za 120 tisíc korun za večer. Některá místa se ale koupit nedají, to je pro některé lidi možná dobrá zpráva. Raut pod širým nebem na Karlově mostě se uskutečnit nedá! Filmaře tam však pražští radní pustí. Avšak posvátné Karolinum je zapovězeno všem - jak soukromým večírkům, tak filmu.


Česko má zpřísnit po vstupu do Evropské unie podmínky pro piercing a tetování. Lidové noviny citují ze zprávy Evropské komise, podle které neodborně prováděné tetování nebo piercing v nehygienickém prostředí mají neblahé následky na lidské zdraví. Unii se také nelíbí kvalita barev používaných při tetování, podle Evropské komise to nejsou schválená kosmetická barviva. Jako příklad uvádí autolaky nebo inkousty do plnicího pera nebo tiskárny. Proti tomu se provozovatelé a majitelé tetovacích a piercingových studií ostře ohrazují. Podle nich jsou u nás hygienické podmínky srovnatelné se zdravotnickými zařízeními, také barvy atestuje Státní zdravotní ústav.