Přehled tisku

Ministr vnitra Stanislav Gross (vlevo), foto: ČTK

Ministr vnitra Stanislav Gross hodlá navrhnout, aby kvůli zamezení korupce bylo možné kontrolovat majetek všem úředníkům a aby na ně mohli být nasazeni provokatéři. Jak uvádí to Mladá fronta Dnes, původně se měl program boje s korupcí týkat jen bezpečnostních sborů, tedy policie, celní správy, tajných služeb a Vězeňské služby.

Ministr vnitra Stanislav Gross  (vlevo),  foto: ČTK
Ministr vnitra Stanislav Gross hodlá navrhnout, aby kvůli zamezení korupce bylo možné kontrolovat majetek všem úředníkům a aby na ně mohli být nasazeni provokatéři. Jak uvádí to Mladá fronta Dnes, původně se měl program boje s korupcí týkat jen bezpečnostních sborů, tedy policie, celní správy, tajných služeb a Vězeňské služby. Ministerstvo chce podle listu úředníky prověřovat v několika stupních kontroly. V prvním by majetek toho, který si žije nad poměry, měl zkontrolovat jeho nadřízený. Pokud se podezření nerozptýlí, přijde na řadu zevrubná kontrola jmění dotyčného. Krajní zkouškou testu je řízená provokace, při které agent nabídne státnímu zaměstnanci úplatek, vysvětluje Mladá fronta Dnes, která se domnívá, že protikorupční program vláda schválí. Gross ovšem předpokládá, že se strhne velká diskuse, která může původní představu značně pozměnit. Podle průzkumu, který pro Mladou frontu Dnes zpracovala společnost SC&C, dala v Česku někdy úplatek více než polovina lidí. Nejčastěji se setkávají s korupcí v nemocnicích a u dopravní policie.


Obava, že se Evropa začne utvářet jako "superstát", je hlavním důvodem, proč jsou občanští demokraté proti tomu, aby v evropské ústavě byl nějaký vynutitelný většinový hlasovací systém v zahraničních otázkách. Řekl to v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes předseda ODS Mirek Topolánek. Jde podle něj o systém, kde by velké země mohly diktovat své představy. Podobný názor vyjádřil v Lidových novinách poslanec ODS a pozorovatel v Evropském parlamentu Hynek Fajmon. Podle Topolánka je také pro existenci EU klíčovým rozhodnutím, jestli v ní bude Turecko. "Osobně se domnívám, že pokud se má perspektivně vyřešit problém mezi islámským a křesťansko-židovským světem, pak z tohoto pohledu Turecko nepochybně patří do Evropské unie," prohlásil.


Prezident Václav Klaus  (vlevo) a premiér Vladimír Špidla,  foto: ČTK
Ať už byly důvody prezidentova rozhodnutí nejet do Říma na jednání o Evropské ústavě jakékoli, považují to Lidové noviny za dobré rozhodnutí. Česko se chystá na tuhý boj o vnitřní demokracii unie a slabost, kterou by prokázalo rozpolceností své reprezentace, by nahrála těm kdo chtějí posílit vliv velkých evropských zemí. Názor Václava Klause, že ústava by měla stanovit meze evropské integrace, navíc nezastává žádný z evropských státníků, poznamenává komentátor. Za hlavní důvod ke spokojenosti list však považuje prezidentův náznak, že se výrazněji zapojí do vnitropolitické debaty o unii.


Případem údajného Palestince Ibráhíma Zijáda, který se v tranzitním prostoru na ruzyňském letišti snaží už dva měsíce získat politický azyl, se osobně zabýval ministr vnitra Stanislav Gross. Detaily řešení však pro deník Právo neupřesnil. Cizinec přiletěl do Prahy 2. srpna z Turecka a v České republice požádal o azyl. Ministerstvo vnitra ale jeho žádost zamítlo, a České aerolinie ho proto s eskortou dopravily zpět do Istanbulu. Turecké úřady ho však odmítly vpustit do země a muž se vrátil do Prahy. Již poprvé přiletěl bez dokladů a nelze proto ověřit jeho pravé jméno a údaje, které úřadům sdělil. Ministerstvo zahraničí se ve spolupráci s libanonskou a tureckou ambasádou snaží zjistit jeho totožnost. České aerolinie dávají muži denně tři poukázky na jídlo, další výdaje vznikly aerolinkám při jeho doprovodu do Istambulu a zpět do Prahy.


Aero Vodochody
Aero Vodochody chce dodávat díly pro největšího evropského výrobce letadel Airbus. Největší česká zbrojovka si od toho slibuje navýšení tržeb až o desítky milionů dolarů ročně. S odvoláním na viceprezidenta pro realizaci civilního programu Aera Mariana Mečiara to píší Hospodářské noviny. Aero již dva roky pro Boeing dodává kanónové dveře na nadzvukovou stíhačku F/A-18 či plechy dveří na dopravní letoun Boeing 757. Zatím ale produkce těchto dílů představuje jen několik procent z celkových tržeb Aera. Nyní chce Aero přejít z dosavadních jednoduchých dílů na větší části letounů, například celé křídlo nebo části trupu. Jak Hospodářské noviny poznamenávají, Airbus je jedním z mála výrobců, kteří i za současné recese civilní letecké přepravy udrželi svoji produkci a dokonce ji hodlají v příštím roce zvýšit.


Šizení státu na daních a pojistném, kdy firmy místo zaměstnanců raději najímají živnostníky, se nelíbí jen berním úředníkům či ministrům. Přidali se k nim také ústavní soudci. Ve dvou konkrétních kauzách rozhodli, že tzv. 'Švarc systém' je nelegální, píší Hospodářské noviny. Soudci svým rozhodnutím dali za pravdu finančním ředitelstvím v Brně a Plzni. Ta nakázala dvěma firmám doplatit na daních více než milion korun, které na zaměstnávání živonostníků vydělaly. To, že v republice nadále bují systém, který na počátku 90. let zavedl benešovský podnikatel Miroslav Švarc, objevil na jaře Český statistický úřad. Jen v prvním čtvrtletí letošního roku začalo na stavbách pracovat přes 11 tisíc nových podnikatelů, kteří nemají jediného zaměstnance, připomínají Hospodářské noviny statistická čísla.


foto: ČTK
Rok po ničivých povodních chybí v České republice voda v řekách i studních. Deník Právo cituje jednoho z pražských hydrologů, který odhaduje, že proti běžnému průměru chybí až polovina vody. Příčinou je extrémní nedostatek srážek, který trvá již od května. Za následek má i úhyn ptactva a dalších živočichů kolem vodních ploch. Katastrofální situaci potvrzují údaje z regionů. "Nejhorší stav je v povodí Odry. Hodnoty se zde většinou pohybují mezi deseti až 30 procenty dlouhodobého zářijového průměru. Na přehradách se dokonce na mnoha místech ukazuje dokonce i dno. Například na Orlické přehradě klesla hladina o deset metrů. Příchodu mrazů se obávají rybáři. Při nízkém stavu voda zamrzne až ke dnu a v ní uhyne prakticky všechen život.


Uvolnění prodeje aut zasáhne Českou republiku zřejmě až od listopadu příštího roku. Letos v červnu antimonoplní úřad sice rozhodl, že trh s auty se v Česku otevře už 1. ledna, nyní však hodlá toto datum posunout až na 1. listopad. Hospodářské noviny poznamenávají, že právě toto datum je nejzazším termínem, kdy musí trh liberalizovat státy přistupující do Unie. Vydělat na liberalizaci a ostřejší konkurenci by v konečném důsledku měl především spotřebitel, který by měl zaplatit méně při nákupu auta i při jeho servisu. Pravidla otvírají cesty k novým technikám distribuce, včetně prodeje aut přes internet a prodeje několika značek u jediného dealera.


Jaroslava Boháčová se už sedm let snaží dozvědět více o tom, za jakých okolností zemřel její muž ve Fakultní nemocnici v Plzeni po operaci žlučníku. Poté, co jí lékaři odmítli sdělit podrobnosti s odůvodněním, že musí chránit lékařské tajemství, se vdova obrátila na ombudsmana Otakara Motejla. Jak píše Mladá fronta Dnes, právě na jeho popud se případem zabývala tento týden i vláda. A uložila ministryni Součkové, aby potřebné údaje ombudmanovi poskytla. Nedostane však celou zdravotnickou dokumentaci, ale znalecký posudek. Právě ochrana citlivých údajů se stala předmětem sporu mezi ministry. Část kabinatu prosazovala, aby měl ombudsman veškeré údaje, část chtěla citlivá data bránit a jejich hlas pak těsnou většinou převládl.


Jak uvádí Mladá fronta Dnes, v Česku začalo mimořádné očkování proti chřipce. Lékaři a hygienici se obávají velké epidemie této nemoci, kterou zdravotníci očekávají už pět let. Letos podle Světové zdravotnické organizace navíc hrozí, že se současně s pandemií chřipky bude šířit i SARS. Očkování proti chřipce by mělo pomoci SARS včas odhalit, protože obě nemoci mají podobné příznaky. Choroba SARS se v Česku dosud nevyskytla, zato chřipka zabíjí ročně tisíc Čechů a ekonomice země způsobuje miliardové ztráty, dodává Mladá fronta Dnes.


Bez elektrického proudu se ve středu zhruba na hodinu ocitly v Úřadu vlády desítky úředníků, sekretářek, několik ministrů i premiér. Ve chvíli, kdy poprvé ve funkci prezidenta dorazil do Strakovy akademie Václav Klaus, se v objektu nenašel ani jediný záložní zdroj elektřiny schopný výpadek zvládnout. Jak píší Lidové noviny, sídlo kabinetu nemá vlastní zdroj energie. Na výpadek proudu byli v úřadu připraveni tak, že přebírali energii z blízkého metra nebo ze dvou náhradních elektrocentrál. Ve středu však obě alternativy selhaly, píše Právo. Metro svoje náhradní zdroje od povodní dosud neobnovilo a rozvodný kabel elektrocentrál postihl zkrat.