Přehled tisku

Úřad práce

Zářijová nezaměstnanost, která přesáhla deset procent, se dala podle komentáře Mladé fronty Dnes vzhledem ke konci prázdnin očekávat. Počet lidí bez práce se však bude v dalších měsících nadále zvyšovat. "Bude tomu tak proto, že vláda nestaví nezaměstnanosti hráz," míní Jan Macháček.. Žádný z reformních zákonů, který předminulý pátek prošel Sněmovnou se netýká boje s nezaměstnaností, upozorňuje list.

Zářijová nezaměstnanost, která přesáhla deset procent, se dala podle komentáře Mladé fronty Dnes vzhledem ke konci prázdnin očekávat. Počet lidí bez práce se však bude v dalších měsících nadále zvyšovat. "Bude tomu tak proto, že vláda nestaví nezaměstnanosti hráz," míní Jan Macháček.. Žádný z reformních zákonů, který předminulý pátek prošel Sněmovnou se netýká boje s nezaměstnaností, upozorňuje list. Podle Jana Macháčka by pomohlo hlavně omezení štědré sociální sítě, tedy především podpory v nezaměstnanosti. "Ta se v poslední době zpřísňuje leckde ve světě...," píše komentátor a jako příklad uvádí Slovensko, kde po omezení podpor klesla nezaměstnanost za jediný rok o více než tři procenta. Srovnatelný efekt by se podle komentáře MfD dostavil i v České republice. "Nejméně polovině lidí bez práce se pracovat prostě nevyplatí," dodává MfD.


Lidové noviny se v komentáři zaměřily na oznámenou šestnáctimiliardovou investici logistické firmy DHL v ČR. Oproti předchozím rokům, kdy do ČR proudily investice z automobilové průmyslu, je podle listu záměr DHL změnou k lepšímu. "Na místo výrobních hal směřuje investice světové kurýrní jedničky do oblasti služeb," píše Vladan Gallisti. Právě služby jsou hlavním zdrojem bohatství vyspělých tržních ekonomik a jejich význam pro ekonomiku má růst i v budoucnu. "Čím víc jich bude, tím lépe pro českou ekonomiku," dodává komentátor Lidových novin.


Logo TV Nova
Skupina PPF uzavřela zdánlivě nekonečný spor s původním americkým investorem televize Nova. Vykoupila se částkou, která může ohromit, píše Martin Denemark v úvodu poznámky Hospodářských novin. Komentátor je však přesvědčen, že 1,5 miliardy korun není mnoho s přihlédnutím k příjmům z reklamy. PPF si podle něj totiž nekoupila pouze "klid", ale také stabilitu stanice a jistotu, že při případném prodeji Novy bude pozice skupiny pevná a nenapadnutelná. Smlouva je však podle Martina Denemarka z Hospodářských novin výhodná i pro společnost CME, jejíž hospodaření není v posledních letech nijak oslnivé.


Nikdy nebylo v Česku tolik úředníků, jako je teď, konstatují Hospodářské noviny. Je jich už přes čtvrt miliónu, dále přibývají a tento proces se nedaří zastavit, dodávají noviny. Po devíti měsících se ukazuje, že reforma veřejné správy, která měla celý systém zlevnit a zjednodušit, se nepovedla. Lidé musí při jednání s úředníky cestovat do různých směrů kvůli tomu, že kabinet nedokázal při rušení okresů dostatečně sjednotit hranice samosprávných území. Obcí, které neposkytují kompletní služby tak, jak by měly, je přibližně čtyřicet, přiznává náměstek ministra vnitra Josef Postránecký, který na reformu veřejné správy dohlíží. Chyby v reformě na včerejším zasedání přiznala i vláda. Do nových okresů tak nyní bude muset být dodatečně přeneseno přes 140 obcí. Mělo by se tak stát k prvnímu lednu 2005. Za nápravu této chyby zaplatí stát podle prvních odhadů 36 miliónů korun.


Většina českých politiků i dalších vysokých státních úředníků se shlédla v luxusních rychlých vozech, které jdou svou cenou málokdy pod milión korun, konstatuje Právo. Na této drahé zálibě zřejmě nic nezmění ani skutečnost, že státní pokladna má minimálně pro příští tři roky předepsanou tvrdou dietu. Jen za tu dobu přijdou podle návrhu státního rozpočtu auta politických špiček i vysokých úředníků na stamilióny. Např. vozový park Sněmovny má příští rok přijít na 12 miliónů korun, v dalších dvou letech to bude po osmi miliónech korun. Senát podle Práva chce v příštích třech letech utratit za nová auta přes dvacet miliónů. Předsedové a místopředsedové Sněmovny přitom používají zhruba rok luxusní BMW řady 7. Celkem 40 miliónů korun v příštím roce a 130 milionů během dalších tří let chce za nová auta utratit i ministerstvo zahraničních věcí a to za vozy mercedes a BMW. Nakupovat nové vozy chtějí i další resorty: průmyslu a obchodu, životního prostředí, telekomunikační úřad a zeměměřický a katastrální úřad a dokonce i Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Prezidentská kancelář vozový park obmění ještě do konce tohoto roku.


Jeden z nejmocnějších mužů komunistického režimu, šéf StB Alojz Lorenc, pracuje pro dravou česko-slovenskou finanční skupinu Penta, zjistila Mladá fronta Dnes. Ta v tuzemsku obchoduje s dluhy, vlastní Jáchymovské lázně, Adamovské strojírny a nyní se uchází i o Severočeské hnědouhelné doly. Firma někdejšího generála Lorence, který vytvořil šifrovací systém pro Varšavskou smlouvu, má za úkol chránit údaje v počítačové síti Penty. Alojz Lorenc dostal loni v dubnu na Slovensku podmíněný trest za to, že nařizoval zatýkání odpůrců minulého režimu vždy, když se blížilo nějaké výročí, připomíná Mladá fronta Dnes. Za mříže ho sice už dříve poslal Vojenský soud v Táboře, generál však jako slovenský občan odmítl nastoupit trest v České republice. Bratislava poté rozjela nové vyšetřování, které bylo za vlády HZDS přerušeno, a k soudu se případ dostal až po pádu Mečiarova kabinetu. Matematik, šachista a autor šifrovacích systémů Lorenc patřil podle některých disidentů k nejchytřejším lidem minulého režimu. Historici upozorňují i na to, že nikdo zatím neodhalil jeho pravou roli při takzvané sametové revoluci.


Mladá fronta Dnes přišla i na to, že děkana filozofické fakulty v Brně Jana Pavlíka evidovala StB jako agenta. Jeho jméno se dodatečně objevilo v oficiálním seznamu spolupracovníků StB zveřejněném na internetu ministerstvem vnitra. Pavlík však zároveň vlastní negativní lustrační osvědčení, píše deník. Situaci nyní bude řešit rektor Masarykovy univerzity Jiří Zlatuška, který Pavlíka do funkce jmenoval a jeho působení si chválí. Zatím však neví jak, dodává list.


Další město se chystá razantně zakročit proti neplatičům. Jak uvádějí Lidové noviny, po Slaném i jihočeský Písek je zřejmě vystěhuje na ulici. Tamním radním totiž došla trpělivost s pěti rodinami, které neplatí nájem v městském azylovém domě. Na ubytovnu byly přestěhovány, protože neplatily nájem v normálních bytech. Rodiny navíc azylové byty pronajímají dalším lidem a odebírají elektřinu načerno od sousedů. Pokud neodejdou dobrovolně, budou vystěhovány soudně, řekl tajemník píseckého městského úřadu. Rada města minulý týden rozhodla, že problémovým nájemníkům už neprodlouží nájemní smlouvu platnou do konce tohoto roku.


Skupina celníků z Vojtanova na Chebsku je údajně zapletená do rozsáhlého případu daňových úniků, které v minulých dnech odhalili detektivové v několika krajích. Píše to čtvrteční Právo s tím, že kriminalisté zatím nechtějí o případu oficiálně hovořit. Přibližně deset celníků se údajně podílelo na daňových podvodech například tím, že propouštěli přes hranice zboží bez proclení. Nepoctivé celníky odhalili kontrolou jejich kolegové.


Po více než třech letech vyšetřování se dostane před soud případ, kdy zkrachovala jedna z největších družstevních záložen v Česku, kampelička Pria. Informují o tom čtvrteční Hospodářské noviny. Z několika trestných činů jsou obžalováni bývalý předseda záložny František Zoubek a jeho dcera. Kampelička dluží věřitelům téměř 400 milionů korun. Hlavní líčení začne v předposledním týdnu října. Zoubek a jeho dcera Kamila Březinová budou obžalováni z porušování povinnosti při správě cizího majetku, ze zneužívání informací v obchodním styku a z porušování závazných pravidel hospodářského styku. Zoubek podle žaloby například zaplatil za opravu domu své manželky několik milionů korun, které společně s dcerou nezákonně získal z kampeličky. Z peněz družstevníků platil i dluhy svých dalších společností.