Přehled tisku

Arnold Schwarzenegger se stal guvernérem amerického státu Kalifornie, foto: ČTK

Komentáře pátečního tisku se vracejí mimo jiné k úterním volbám v Kalifornii, ve kterých se stal herec Arnold Schwarzenegger guvernérem amerického státu Kalifornie a všímají si samozřejmě udělování letošní Nobelovy ceny míru, při kterém jako jeden z favoritů figuroval rovněž bývalý český prezident Václav Havel.

Arnold Schwarzenegger se stal guvernérem amerického státu Kalifornie,  foto: ČTK
Komentáře pátečního tisku se vracejí mimo jiné k úterním volbám v Kalifornii, ve kterých se stal herec Arnold Schwarzenegger guvernérem amerického státu Kalifornie a všímají si samozřejmě udělování letošní Nobelovy ceny míru, při kterém jako jeden z favoritů figuroval rovněž bývalý český prezident Václav Havel. Lidové noviny se v této souvislosti zamýšlí nad tím, zda se změní vnímání osobnosti Václava Havla v případě, že obdrží Nobelovu cenu za mír. "Pro cizinu je Havel symbol, pro nás cizinec," konstatuje autor komentáře. Pro západ je bývalý český prezident mužem, který celý život věnoval boji za lidská práva a nakonec se dočkal pozoruhodného prezidentského happyendu. Případné udělení Nobelovy ceny na tom mnoho nezmění, píše list a dodává, že v Česku exprezident tak jednoznačně vnímán není. A je opět celkem jedno, zda to napříště bude Havel s Nobelovou cenou, anebo bez ní. Mnoho odpůrců si podle autora komentáře udělal ještě v prezidentské funkci, i pro jeho příznivce však musí být zklamáním jeho nynější domácí působení - či spíše nepůsobení. "Mnozí čekali, že zbaven tíhy úřadu a jeho okázalosti bude Václav Havel mnohem více bezprostředním, a hlavně srozumitelným komentátorem denní politiky či prostě událostí. Ať už s Havlem souhlasíme, či nikoliv, byl by v takové funkci užitečný," konstatují Lidové noviny.

Autor komentáře v deníku Právo přiznává, že je Spojenými státy, zemí netušených možností a nemožností, upřímně fascinován. V souvislosti se zvolením Arnolda Schwarzeneggera guvernérem pak uvádí, že "na jedné straně tam třeba umějí vést úspěšnou, vyhlazovací válku proti kuřákům tabáku. Na straně druhé se nedovedou ubránit proti bacilu dětinskosti...Nabízí se otázka, jaká je skutečná cena vysokých politických úřadů, mohou-li je obsazovat tu bytostný intelektuál Al Gore, tu naopak prostá hra svalů," píše autor. Na politické trůny by podle něj měli usedat lidé, kteří v politice začínali od roznášení volebních letáků, politikou léta žili a nabírali vzdělání a zkušenosti. "O jistém stupni moudrosti a prověřeném charakteru nemluvě...Zvědavě čekám," píše komentátor, "za jak dlouho kalifornský bacil nakazí také Evropu." Pokud jde o Česko, autor prý stále věří, že tady by se arnoldovská pohádka nemohla odehrát, že "volič křičící třeba Hašek na Hrad by se v poslední chvíli vzpamatoval a použil u volební urny rozum." V závěru si nicméně komentátor klade otázku, jak dlouho ještě bude česká společnost takto imunní. A uzavírá svůj článek slovy "Proti bacilům je těžká obrana".


Mladá fronta Dnes komentuje ministerský návrh zákona o zdravotní péči, podle kterého by lidé získali možnost nahlížet do své zdravotní dokumentace. Po jejich smrti by však přístup ke spisům měli také jejich pozůstalí. "Vědět, co si o mně zapisují lékaři do svých karet a počítačů, by měla být ta nejsamozřejmější věc na světě. Čert ví, proč dosud není. Jde o mé tělo, o mou duši, o mé nemoci," píše autorka komentáře. Překážkou podle jejího názoru není ani strach lékařů, že by pacienti někdy neunesli poznání svého stavu. Lékař není bůh ani rodič, aby rozhodoval dilema za pacienty, myslí si. Tyto dveře je tedy podle ní třeba rozrazit s odvahou. Ty druhé však musíme otvírat opatrněji - aby se nejosobnější zdravotní tajemství člověka nedostalo minutou smrti na veřejnou nástěnku, zdůrazňuje komentátorka. "Sami lékaři (...) uznávají, že podezírání, které z utajování vždy vyrůstá, jim jen škodí. Ale kdekdo také pochopí, že ani mrtvý neztrácí nárok na důstojnost a jeho tajemství by neměla být roztroubena po příbuzných, pokud nechtěl," domnívá se komentátorka listu.


Podle Lidových novinčelí Česká lékařská komora podezření, že zneužila osobní údaje svých členů. Úřad pro ochranu osobních údajů prošetřuje, zda vedení komory neporušilo zákon tím, že letos před referendem o vstupu Česka do Evropské unie rozeslalo lékařům na žádost tehdejšího velvyslance Evropské komise v ČR Ramira Cibriana propagační materiály unie. "Prověřujeme, zda došlo k porušení zákona a zda je důvodné případně uložit sankci," řekla listu mluvčí úřadu Hana Štěpánková. Jak uvádí list, prezident komory David Rath využití databáze členů ve prospěch Evropské komise nepopírá. Podle něj šlo o běžnou službu, kterou komora pro své členy dělá a za kterou dostala zaplaceno. Podobných služeb, jak řekl Rath, za komerčních podmínek využívají například farmaceutické firmy či některé odborné společnosti. A dodal, že "nikdy si na to nikdo nestěžoval."


Marta Chadimová
Deníky Bohemia a Moravia konstatují, že případy podobné kauze Marty Chadimové ohrožují autoritu soudů. Někteří obžalovaní, kteří mají významné postavení, se toho snaží zneužívat a řízení neúměrně protahují. Kauza Chadimové se už táhne dvanáct let a je doslova černou můrou českého soudnictví. Vrcholem je její neúčast na jednání soudu tento týden, kdy se ani neomluvila. Podle odborníků na trestní právo zákon jasně říká, že trestní řízení má na ostatní občany působit výchovně. V případech jako je ten Marty Chadimové se proto musí postupovat důsledně: vymáhat pořádkové pokuty, předvést obžalovaného k soudu třeba i za asistence policie, uvalit vazbu nebo i další trestní stíhání - tentokrát ze pohrdání soudem.


Hlavní autor návrhu armádní reformy, náměstek ministra obrany Jan Váňa, uvažuje o odchodu z funkce. S odvoláním na poslední číslo armádního čtrnáctideníku A-report to píší Lidové noviny. Na ministerstvu obrany se podle listu spekuluje o tom, že Váňa dostal nabídku od exministra Jaroslava Tvrdíka nastoupit do Českých aerolinií. Podobnou nabídku dostal dříve Váňův bývalý kolega Jaroslav Švábík; ten už v ČSA pracuje, stal se členem představenstva firmy a prezident ČSA Tvrdík z něj udělal svého viceprezidenta pro personalistiku, píší Lidové noviny a dádávají, že z resortu obrany už odešli nebo o odchodu uvažují také další zkušení vojáci. Ke konci prosince armádu opustí například velitel vzdušných sil Jan Vachek. Do civilu odchází také Dušan Lupuljev, známý jako velitel česko-slovenského protichemického praporu v Kuvajtu. Bude sice pracovat na ministerstvu obrany, bude však občanským zaměstnancem.


Hospodářské noviny se ve svém ekonomickém komentáři zaměřily na zavedení minimální daně pro živnostníky. Její zavedení je podle listu jedním ze špatných pokusů, jak vybrat řádné daně. "Ve skutečnosti se nejedná o minimální daň, ale o minimální základ daně, z něhož se daň vyměřuje," píše autor. Rozdíl je podle něj podstatný. Základ daně je totiž možné snížit odčitatelnými položkami až na nulu. "Každý poplatník s dvěma a více dětmi nebude platit nic a žádný úředník s tím nic nenadělá," dodává. Minimální daň se tak podle autora stává celkem bezzubým opatřením. Zcela jistě nepřispěje ke zvýšení příjmů státního rozpočtu. Nové daňové nedoplatky již několik let prakticky nerostou. Autor soudí, že "kdo je úspěšný, platí daně, aby měl klid, a toho, kdo využívá živnosti k ošálení státu, si kontroloři stejně jednou najdou - i bez minimální daně."


Lidové noviny se zamýšlejí nad systémem penzijního připojištění. V zemi je podle listu půl milionu důchodců, kteří mají uzavřené penzijní připojištění. Spoření na důchod se tak může minout účinkem. "Pokud si totiž důchodce nechá připojištění vyplatit jako jednorázovou částku, může peníze použít na cokoliv," píše autorka. Omladit systém penzijního připojištění se tak podle ní stále nedaří. Reformu důchodového systému vláda stále odkládá a při současném demografickém vývoji může být podle komentátorky důchod za třicet let jedna velká neznámá.


Zámek Český Krumlov,  foto: Barbora Kmentová
Deníky Bohemia informují o případu mladíka z Havířova, který zeleným sprejem poničil ve středu večer stěnu Dřevěné chodby českokrumlovského zámku. Vandal, který přijel na festival o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví Ekofilm, nastříkal na zeď větu "Temelínku, již chvilinku a biomasu tobě". Pachatele, který způsobil škodu nejméně 6000 korun, přistihla bezpečnostní služba zámku. Podle vedoucího správy zámku Pavla Slavka prý na otázku, proč poškozuje historickou památku UNESCO, pachatel odpověděl, že především proto, že je ekolog - aktivista a protože festival Ekofilm se koná v Českém Krumlově. "Vůbec si neuvědomoval, co učinil a výtkám hrdě čelil s přesvědčením, že udělal dobře," popsal situaci Slavko. Za posledních 20 let podle něj nikdo na zámku něco podobného nepamatuje. Mladík znehodnotil plochu velkou 5,4 metru čtverečního. "Naštěstí se jedná o ještě nezrestaurovanou část chodby. Doufáme, že barva nebude příliš agresivní a nápis půjde opatrně odstranit. Restaurování metru čtverečního původní renesanční omítky s nánosy maleb z 19. a 20. století stojí tisíc až 1500 korun," doplnil Slavko.


Jak píše Mladá fronta Dnes, ochráncům přírody se podařilo přesvědčit úředníky, aby čtyřproudá rychlostní komunikace R 35 nevedla zatím nevyhlášenou ptačí rezervací u Komárova na Pardubicku. Varovali je, že v opačném případě hrozí České republice sankce Evropské unie. Komunikace má spojit Pardubice s Libercem a Olomoucí. Ředitelství silnic a dálnic podle listu už navrhlo tři nové varianty trasy silnice R 35, které se ptačí lokalitě vyhnou. Odborníci, kteří budou posuzovat vliv stavby na životní prostředí, vyberou nejvýhodnější. Komárovská lokalita je zařazena do sítě chráněných území Natura 2000, na jejichž zachování má Evropská unie zájem. Evropská komise se o osud přírodních lokalit, které jsou považovány za evropsky významné, dlouhodobě a systematicky zajímá. Má i prostředky, které jí umožňují postihnout členské státy, které neuplatňují při ochraně těchto území evropská pravidla, uvádí Mladá fronta Dnes.