Přehled tisku

foto: EK

Evropská komise vzkazuje Česku, že "hladké přistání" lze poměrně snadno zajistit, píše komentář Lidových novin. Jinak to ani nelze - letošní posudky, schválené pro země, které už ukončily vstupní rozhovory a podepsaly přístupovou smlouvu, nemohly být než apoteózou sice bolestného, ale nakonec úspěšného procesu. Výsledný poměr tří vykřičníků pro Česko, čtyř pro Slovensko a Maďarsko, devíti pro Polsko a jednoho pro Slovinsko velmi odpovídá tomu, jak exekutiva EU dnes vstupující země vidí.

foto: EK
Evropská komise vzkazuje Česku, že "hladké přistání" lze poměrně snadno zajistit, píše komentář Lidových novin. Jinak to ani nelze - letošní posudky, schválené pro země, které už ukončily vstupní rozhovory a podepsaly přístupovou smlouvu, nemohly být než apoteózou sice bolestného, ale nakonec úspěšného procesu. Výsledný poměr tří vykřičníků pro Česko, čtyř pro Slovensko a Maďarsko, devíti pro Polsko a jednoho pro Slovinsko velmi odpovídá tomu, jak exekutiva EU dnes vstupující země vidí. Česká vláda si může blahopřát, že o vlásek unikla slovensko-maďarské společnosti, když těsně před dokončením posudků prosadila v parlamentu dlouho kontroverzní zákon o zadávání veřejných zakázek. Může ji také těšit podpora, kterou Evropská komise vyslovuje jejím makroekonomickým reformám, i když tak činí s výhradami a opatrně, protože se obává, aby se vláda nezastavila u rozdělané práce. Na druhé straně komise nemluví do větru, píše-li o závažných nedostatcích a požaduje-li "rozhodné a okamžité" úsilí k jejich odstranění. Tři "červené" body jsou zajisté nestejného významu, všechny však v sobě obsahují riziko komplikací po vstupu do EU.


Vysokoškolští učitelé chystají protesty, píše MF Dnes. Podezřívají totiž poslance, že se chystají sebrat univerzitám při schvalování rozpočtu dvě stě milionů korun z peněz slíbených na příští rok. Přestože o návrhu zákona o státním rozpočtu na příští rok bude jednat příslušný sněmovní výbor poprvé až zítra, vysokými školami se šíří poplašné zprávy. Podle nich se někteří poslanci rozpočtového výboru pokusí prosadit, aby se z peněz určených pro univerzity přesunulo dvě stě milionů do kapitoly "sport". Vysokým školám by to přineslo značné potíže. Vláda jim totiž už slíbila, že pro příští rok mohou počítat s navýšením rozpočtu o 1,7 miliardy korun. A školy kvůli tomu letos přijaly více studentů do prvních ročníků. Vysokoškolští odboráři nechtějí nechat nic náhodě. A v rámci "prevence" chystají demonstraci před budovou Poslanecké sněmovny. Na svém mimořádném sjezdu si také naplánovali, že si v médiích zaplatí reklamní kampaň upozorňující na potíže s financováním vysokých škol.


Komentátor Práva se zamýšlí nad probíhajícím vývěrem letadel pro českou armádu. Letní návštěva premiéra Špidly v USA včetně prodlévání v Růžové zahradě s prezidentem Bushem už v paměti vybledla. Po poslední nabídce na nákup stíhaček pro české letectvo jsem si ji připomněl. Ocitli jsme se v roli nepříliš majetného zákazníka, který si přišel do autobazaru pro nějakou levnější ojetinu, a oni mu tam - dokonce za nižší cenu - nabídli nové volvo. Tak nějak vypadá nabídka Švédů vyzbrojit českou armádu čtrnácti novými gripeny za půl druhé miliardy ročně. No nekupte to. Ekonomům je ale jasné, že švédská nabídka není dárek od Ježíška. Výrobce gripenů si nutně potřebuje rozšiřovat trh, a to se někdy vyplatí dát zboží i zadarmo. Zdánlivě není nad čím váhat. Jenže pro nákup stíhaček nejspíš nebudou hlavní důvody vojenské a ekonomické. I z hlediska politické symboliky by bylo efektní vyzbrojit české letectvo nadzvukovými stíhačkami vyrobenými v Evropě.Jenže už před Špidlovou návštěvou USA bylo zřejmé, že Američané nasadí těžké kalibry, aby Česko přiměli koupit jejich stíhačky F-16.


Granát, který si doma vyrobil dvanáctiletý chlapec, vybuchl v pondělí ve třídě základní školy v Chrudimi. Píše Právo. Nikdo nebyl zraněn, exploze podle chrudimské policejní mluvčí Věry Hamáčkové nezpůsobila ani škody na zařízení třídy. Varující na tomto případu je snadno získaný návod k jeho výrobě. "Návod na výrobu granátu našel žák šesté třídy na internetu. Rozhodl se proto, že si jej vyrobí. Tak se i stalo. S nápadem se pak svěřil ve škole. Když o návod projevil zájem i jeho spolužák, rozhodl se, že se pochlubí také s hotovým výrobkem," uvedla policejní mluvčí. "O přestávce, když bylo ve třídě asi deset dětí, si chlapci granát naplněný hrachem a broky prohlíželi. Ten však náhle explodoval. Jeho náplň se rozlétla kolem, naštěstí ale nikoho nezranila. Případem se okamžitě začali zabývat policisté," dodala Hamáčková. S právní kvalifikací podle mluvčí čekají policisté po oznámení výsledků odborných expertiz.


Nová vyhláška ministerstva zdravotnictví omezuje prodej kondomů. Podle ministerstva prý předpis platí již dva roky, což na jeho pozoruhodnosti mnoho nemění. Kdo smí prodávat kondomy? Jen ten, kdo má vysokoškolské nebo vyšší odborné vzdělání. A dvouletou praxi v prodeji zdravotnických prostředků a doklad o proškolení výrobcem. Jak asi bude vypadat u prezervativů to proškolení, napadne občana? Věc má však neveselé důsledky. Předně se tím ztíží přístup zákazníka ke zboží. Kondom je zboží žádané, ale malého obchodníka či trafikanta zisk za něj tolik nevytrhne, aby musel podstupovat nějaké administrativní obtíže jen z humanismu. Co zjistí ministerstvo příště? Že gumové rukavice pro uklízečky jsou zdravotnická pomůcka? Hlavně, aby všichni jejich prodejci byli proškoleni, vždyť by se mohlo stát neštěstí. Píše deník


Krize největší cestovní kanceláře je prozatím zažehnána. Píše MF Dnes.Tento týden byla završena komplikovaná transakce kapitálového vstupu plynařského a průmyslového podnikatele Komárka. Potvrdilo se to, co trh dávno očekával. Staronová firma neznamená partnerství Fischera s Komárkem. Řečeno jazykem karet, Komárek má všechny trumfy a bývalému senátorovi vlastně nezbylo o moc víc než jméno. Co dodat? Fischerův pád proběhl kultivovaně, byl stejnou lekcí západní kultury jako období jeho úspěchů. Muž v roláku za sebou nevleče vytunelované fondy, podvedené banky ani okradené a zklamané klienty. Fischer si jenom špatně naplánoval financování expanze své firmy. To se v kapitalismu prostě někdy stává. Jednání o záchraně podniku proběhlo rychle, kulturně, efektivně a s úspěchem. Životaschopnost resuscitovaného konglomerátu však otestuje teprve příští letní sezona. A pak každá další sezona. Život je boj, podnikání nezná oddech a v tomhle odvětví je tvrdá konkurence.