Přehled tisku

Lidovecký poslanec Jiří Karas

Z budovy parlamentu odcházely otřeseny i silné povahy, píše Mladá fronta Dnes. Spor o zákon, který by měl zakázat potraty, totiž začal útokem na city. Nejprve se promítaly videonahrávky narozených a zohyzděných dětí, jimž těžká vada dovolila žít jen několik dní. To na obranu potratů. O něco později pak viděli účastníci semináře, jak vypadá zdeformované tělíčko lidského zárodku po potratu. To na podporu jejich zákazu. Na obou stranách vystupovali především lékaři.

Z budovy parlamentu odcházely otřeseny i silné povahy, píše Mladá fronta Dnes. Spor o zákon, který by měl zakázat potraty, totiž začal útokem na city. Nejprve se promítaly videonahrávky narozených a zohyzděných dětí, jimž těžká vada dovolila žít jen několik dní. To na obranu potratů. O něco později pak viděli účastníci semináře, jak vypadá zdeformované tělíčko lidského zárodku po potratu. To na podporu jejich zákazu. Na obou stranách vystupovali především lékaři. Například profesor Pavel Pafko, se rozhořčoval, že "o potratech vždy kecají jen chlapi a starší ženy. Proč nepozvou třicet mladých žen, aby řekly, co si myslí?" Seminář zorganizoval lidovecký poslanec Jiří Karas, jeden ze tří předkladatelů návrhu zákona, který má v Česku interrupce zakázat. Pokud by uspěl, potraty by byly povoleny jen v případě ohrožení života matky. Lidovci sami přiznávají, že v úspěch nevěří. Snaha zakázat potraty přichází v době, kdy jich v republice díky osvětě a antikoncepci výrazně ubylo. I tak je ročně podstoupí téměř 29 tisíc žen, dodává Mladá fronta Dnes.


Pokud Sněmovna schválí vládní návrh zcela nového zákona o dani z přidané hodnoty, zaplatí lidé, kteří si koupí nově postavený dům či byt, až o statisíce korun víc než nyní. Firmy budou muset z převodu pozemků svému klientovi platit státu nově daň 22 procent, zatímco nyní jsou převody od daně osvobozeny. Jak píše Právo, návrh zákona by měl být účinný od vstupu do EU, tedy od 1. května příštího roku. Dopad u domů by byl větší, protože u bytů se náklady na pozemek rozpočítávají na více rodin. Česko na tuto problematiku nedostalo od Evropské unie výjimku a nelze postupovat jinak. Podle Práva jsou znepokojeny i firmy, které byty staví a prodávají. Některé z nich uvádí, že je to nejčernější zvrat v zásadách politiky, která formuluje stavební trh, neboť pozemky jsou jedny z nejdůležitějších věcí, které ovlivňují cenu nového bydlení.


Deníky v komentářích rozebírají úterní rozhodnutí šéfů koaličních stran věnovat krajům 3,4 miliardy na úhradu dluhů bývalých okresních nemocnic. "Jakkoli je to pomoc podstatná, pro pacienta jménem české zdravotnictví znamená z hlediska jeho životních perspektiv velmi málo. Asi jako když se člověk čekající na komplikovanou operaci, která mu má zachránit životně důležitý orgán, zbaví rýmy. Zároveň však netuší, zda pro něj budou mít lékaři dostatek krve," píšou Hospodářské noviny.


Ministryně zdravotnictví Marie Součková  (ČSSD),  foto: ČTK
Podle Lidových novin se v úterý ukázalo, že představitelé vlády a zejména ministryně zdravotnictví Marie Součková (ČSSD) nejsou zrovna příliš pevní v kramflecích. "Na počátku padala silácká prohlášení, že stát nedá ani korunu. Pak z toho byla najednou almužna 1,2 miliardy, před třemi týdny už dvojnásobek a nakonec celkem slušná sumička 3,4 miliardy korun," rekapituluje vývoj událostí deník. Dodává, že má-li být pomoc zdravotnictví účinná, je třeba provést taková opatření, aby dluhy nemocnic již nevznikaly. Lékařské odbory navíc v úterý oznámily, že chtějí stávkovou pohotovostí varovat politiky, aby se začali zdravotnictvím vážně zabývat. Mají obavy, že finanční krize se bude řešit na úkor jejich platů. Podle Mladé fronty Dnes dali lékaři najevo, že "miliardy jsou fajn, ale reforma je důležitější". Pro ministryni Součkovou to ale znamená neradostnou perspektivu - ČSSD jí nedovolí sáhnout na bezplatné jistoty pacientů, lékařská lobby zase na platové a pracovní jistoty pracovníků ve zdravotnictví. "Chudák daňový poplatník!" dodává autorka komentáře.


Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Deník Právo se vrací k úmyslu nového předsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska prosazovat trestání zločinců podle zásady třikrát a dost. Pokud by se někdo například dopustil třikrát po sobě vraždy, znásilnění či loupežného přepadení, byl by podle této zásady odsouzen na doživotí bez možnosti podmínečného propuštění. Deník tvrdí, že uplatňování zásady by soudce příliš svazovalo. "Musí mít přece možnost posoudit všechny okolnosti případu a osobnost pachatele. Nařídit mu zákonem, že musí, shledá-li vinu, uložit trest doživotí, vyvolává mrazení," míní deník Právo.


Lidové noviny rozebírají úroveň cen elektřiny v Česku. Jen tři evropské země ze 17 sledovaných států mají levnější elektřinu než ČR. Za to lze děkovat kromě jiného tomu, že elektřinu u nás vyrábějí převážně tepelné elektrárny, které mají oproti ekologickým zdrojům tu výhodu, že jsou levné, uvádí deník. Abychom si udrželi pozice i do budoucna, objevují se v hlavách našich průmyslových politiků plány na výstavbu nových tepelných elektráren. Do vyčerpání zdrojů bude "naší" elektřiny dostatek a hlavně bude "levná". Podle komentáře bychom však mohli dopadnou jako reklama na kubánské pomeranče, která visela na Václavském náměstí za minulého režimu. Neon hlásal: Máme více šťávy. Možná to byla pravda, ovšem plody byly natolik kyselé, že se téměř nedaly pozřít," dodává komentář Lidových novin.


Personální agentury zažívají v těchto dnech značný zájem ze strany obchodních řetězců o brigádníky. Předvánoční potřebě sezónních pracovníků není řada agentur schopna vyhovět, přestože v tuzemsku působí na 400 zprostředkovatelů práce. Jak uvádí v Hospodářských novinách prezident Asociace poskytovatelů personálních služeb Martin Štefánek, zájem o brigádníky letos vzroste ve srovnání s předchozími lety až o čtvrtinu. Zájem brigádníků se řetězce snaží podpořit i nabídkou vyšších odměn, dodávají Hospodářské noviny.


Lidé, kteří si na podzim a v zimě vybírají jako zdroj vitamínů velká a šťavnatá jablka z dovozu, se budou muset letos spokojit jen s domácími plody, konstatují Deníky Bohemia. Pěstitele v Itálii a Polsku, kteří jsou tradičními dodavateli tohoto ovoce na český trh, totiž stihla neúroda, takže na pultech budou hlavně domácí jablka. I když léto kvůli nedostatku vláhy a vysokým teplotám vegetaci příliš nepřálo, na úrodě jablek se to až tak neprojevilo. Pokud jde o ceny, je nutno počítat s jejich nárůstem počátkem roku. Podle odhadů ovocnářů však růst nebude tak dramatický jako v posledních letech. Ekonomové jsou však mnohem méně optimističtí. Právě chybějící jablka z dovozu mohou prodejcům po Novém roku umožnit zdražovat ovoce ze skladů podstatně více.


Podle Lidových novin povede rychlý rozvoj nízkonákladových leteckých společností k poklesu cen za ubytování. Lidé kteří za letenku do Prahy zaplatili jen několik tisíc korun, totiž nechtějí dávat stejnou, nebo dokonce vyšší částku za noc v hotelu. Nové poptávce turistů po levnějším ubytování se hotely budou muset přizpůsobit. Velký zájem lidí o létaní levnými aeroliniemi také povede ke sbližování tzv. pultových a skupinových cen za ubytování. Hotely účtují odlišné ceny skupinám turistů, kteří přijíždějí prostřednictví cestovních kanceláří, a lidem, kteří si pokoj objednají individuálně. Podle analytika Jaromíra Beránka je v Praze, ale i v řadě dalších metropolí Evropy pultová cena až dvojnásobná proti ceně, kterou hotel účtuje skupinám, uvádějí Lidové noviny.


V Česku se rodí málo dětí, konstatuje Právo. Jako antikoncepce působí ekonomická situace i postoje společnosti k mateřství, shodují se odborníci. Příčina není podle Jany Paloncyové, autorky studia Rodinné chování mladé generace, ani v tom, že mladí lidé postrádají větší podporu od státu. Mladí lidé při úvahách o své rodině a počtech dětí na pomoc státu nespoléhají ani s ní výrazně ve svých plánech nepočítají. Pouze by přivítali delší dobu placené mateřské dovolené. Polovina mladých párů žijících ve volném svazku má už vlastní byt či pronájem. Přesto je dětí málo. I tak problematický a zcela nedostatečný počet novorozenců udržují početné rodiny takových sociálních skupin, kde děti mají poměrně menší šanci na dosažení vysokoškolského vzdělávání, a tedy na lepší život. Nízká porodnost, prakticky druhá nejnižší na světě, je důsledek kombinace řady vlivů, shodují se politologové, sociologové a psychologové, dodává Právo.


Krátce poté, co prezident Václav Klaus vystoupil z naleštěné limuzíny, uvítal ho v Brně na tiskové konferenci jihomoravský hejtman Stanislav Juránek jako Václava Havla. Jak píše Právo, Klaus vzal přeřeknutí sportovně. "Mám pro to pochopení, když jsem nedávno přijel ze zasedání Visegrádské čtyřky v Budapešti na velitelské shromáždění české armády, začal jsem pod dojmem vojenského prostředí mluvit o svém návratu ze shromáždění Varšavské.... smlouvy jsem už nedořekl", přiznal Klaus. Stín dlouholetého předchůdce v úřadu však Klause provázel minimálně až do podvečerních hodin. Když ho totiž na náměstí Svobody zval na pódium při mítinku s Brňany zdejší primátor Petr Duchoň, vítal rovněž "prezidenta Václava Havla", jistě k nemalému zadostiučinění hejtmana.