Přehled tisku

Demonstrace Mladých konzervativců a Junior klubu křesťanských demokratů proti narůstající moci KSČM, foto: ČTK

Za nynější růst obliby komunistů je podle prezidenta Václava Klause odpovědná sociální demokracie. Jak uvádí Mladá fronta Dnes, ČSSD podle Klause selhala, a levicově orientovaní lidé proto přecházejí ke komunistům. Ty dnes podporuje skoro čtvrtina voličů. Premiér a předseda sociální demokracie Vladimír Špidla Klausův výrok odmítl s tím, že podobná situace už tady byla na podzim roku 1999. Tehdy byli komunisté v několika průzkumech po sobě dokonce nejsilnější stranou v zemi.

Demonstrace Mladých konzervativců a Junior klubu křesťanských demokratů proti narůstající moci KSČM,  foto: ČTK
Za nynější růst obliby komunistů je podle prezidenta Václava Klause odpovědná sociální demokracie. Jak uvádí Mladá fronta Dnes, ČSSD podle Klause selhala, a levicově orientovaní lidé proto přecházejí ke komunistům. Ty dnes podporuje skoro čtvrtina voličů. Premiér a předseda sociální demokracie Vladimír Špidla Klausův výrok odmítl s tím, že podobná situace už tady byla na podzim roku 1999. Tehdy byli komunisté v několika průzkumech po sobě dokonce nejsilnější stranou v zemi. Je to už druhý prezidentův výrok u příležitosti listopadu 1989, který vyvolal kontroverzní reakce. V sobotu Klaus prohlásil, že komunistický režim nesmetli disidenti, ale obyčejní občané, dodává Mladá fronta Dnes.


 Václav Klaus a Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Sociální demokraté by podle Lidových novin rádi viděli nového předsedu lidovců Miroslava Kalouska ve vládě. Je to otázka načasování, nejspíš k tomu dojde počátkem příštího roku, řekl listu dobře informovaný zdroj z vlády. Podle premiéra by podle tohoto zdroje nebylo dobré, kdyby předseda koaliční strany zůstal mimo vládu. Sám Kalousek opakovaně prohlásil, že KDU-ČSL má ve vládě tři kompetentní ministry, kteří mají jeho plnou podporu. Podle šéfa lidovců by stabilitě vlády mnohem více než změny prospělo, kdyby sociálně demokratický klub hlasoval jednotně. Kabinet lze přestavět dvojím způsobem - buď Kalousek dostane křeslo některého ze tří lidoveckých ministrů, nebo dostane resort dosud držený sociálními demokraty či unionisty. Vzhledem k tématům, která Kalousek slíbil na sjezdu KDU-ČSL ve stranické politice "resuscitovat", by se nabízelo ministerstvo zemědělství nebo ministerstvo pro místní rozvoj.


Americký velvyslanec v Praze Craig Stapleton navštívil bývalého premiéra Miloše Zemana, který svůj politický důchod tráví na Vysočině. Podle deníku Právo spolu strávili dvě a půl hodiny, a to nikoliv jako politici, ale jako přátelé. Velvyslanec přišel neformálně oblečen, pozdravil česky a při jeho odchodu Miloš Zeman potvrdil, že se chystá ještě společná rodinná návštěva. Na středověké tvrzi, kde Zeman obývá dvě místnosti, tentokrát podle listu chyběla dříve početná ochranka.


O neobvyklém útoku na výstavu o sudetských Němcích v Aši píše deník Právo. Část expozice v Městském muzeu totiž zdejší občan přestříkal sprejem v barvách české trikolóry. Hájí se tím, že výstavu se již při její vernisáži snažil zastavit legální cestou, podal trestní oznámení na její organizátory kvůli trestnému činu hanobení rasy a národa, bezvýsledně intervenoval i u starosty města, všechno ale bylo marné. Podle jeho názoru je výstava jednostranná, poukazuje pouze na utrpení sudetských Němců a zneuctívá památku českých studentů z roku 1939. Podle ředitele muzea se jedná o unikátní útok, který v Čechách nemá obdobu. Ašský starosta považuje počínání sprejera za vandalismus.


Vůbec mi není sympatické divadélko, které poslanec Hojdar již několik měsíců provozuje na naší politické scéně, píše v úterní


Předseda Komunistické strany Československa a Československé strany práce Ludvík Zifčák,  foto: ČTK
Před čtrnácti lety ležel na Národní třídě v Praze a jako agent Státní bezpečnosti předstíral mrtvého studenta. Tuto neděli - den před vzpomínkou na 17. listopad roku 1989 - byla podle Mladé fronty Dnes jeho role odlišná. O víkendu se dostal do televize jako předseda Komunistické strany Československa-Československé strany práce. Jako politik a diskusní protivník Milana Knížáka mluvil v pořadu Nedělní partie na televizi Prima a ještě se snažil dávat lekci z demokracie. "Dostaneme se zpět k moci a zavedeme znovu pořádek," tvrdil zpříma Zifčák. Podle něj se například znovu znárodní majetek, který za totality vybudovali lidé v akci Z. "Jestli znárodněním? Je jedno, jak to nazvete, " citoval Zifčáka list. V televizním studiu se proti němu postavil současný ředitel Národní galerie Milan Knížák, kterému komunistický režim ještě před listopadem 1989 zakázal několik výstav. Moderátor pořadu se také snažil Zifčáka přesvědčit, aby řekl, jaká byla jeho role na Národní třídě. To bývalý agent odmítl. Podobně se vyhnul odpovědi i na otázku, zda existoval nějaký scénář Státní bezpečnosti, jak měly studentské bouře před čtrnácti roky dopadnout.


Česku hrozí mezinárodní ostuda. Jak uvedla Mladá fronta Dnes, ministerstvo vnitra přiznalo, že uprchlíky proti jejich vůli běžně vodí za úředníky ambasád zemí, odkud utekli. I když tím ohrožuje jejich bezpečnost. Postup úředníků ministerstva vnitra ukázal případ íránského běžence Alího Rézy Jadolláhího, na který upozornila MF DNES. Muže bez jeho souhlasu policisté dovedli na schůzku s tajemníkem íránské ambasády. Následky schůzky Jadolláhího rodina v Íránu pocítila okamžitě. Jeho mladšího bratra si předvolala k výslechu íránská policie a pohrozila mu zatčením. "Schůzkou jsme jeho právo na ochranu neporušili. Šlo jen o ověření jeho totožnosti, protože neměl doklady," odmítá pochybení náměstek ministra vnitra Miloslav Koudelný. Vysoký komisariát OSN pro uprchlíky, Radu vlády pro lidská práva i úřad ombudsmana přiznání ministerstva vnitra tyto organizace šokovalo. "Musíme si uvědomit, o jaké režimy jde. Sama informace, že ten člověk opustil nelegálně Irák či Írán a přicestoval sem, je v těchto státech důvodem k věznění a perzekuci jeho rodiny. Není ani třeba sdělovat, že tu žádá o azyl," upozornila Marta Miklušáková z české mise Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Jiné sankce než mezinárodní ostuda však podle ní Česku v této souvislosti nehrozí.


Většinou hlasů odmítli podle


Tři kilogramy jaderného materiálu, které policisté v pátek zadrželi v Brně, se mohly hodit pro teroristický útok. Skutečná atomová bomba se z nich pravděpodobně vyrobit nedala. Tak zatím nález podle Mladé fronty Dnes hodnotí odborníci. Definitivně bude jasno až po odborné expertize. Materiál prodávali dva muži ze Slovenska. Kriminalisté je zatkli v pátek v brněnském hotelu Voroněž v okamžiku, kdy dotyční přebírali šest set tisíc eur - tedy více než devatenáct milionů korun. Zatím není jasné, zda páteční zatýkání souvisí s případem, který policie začala prověřovat před několika měsíci. Neví se zatím ani to, odkud radioaktivní látky zajištěné v Brně pocházejí. Jeden ze zatčených tvrdí, že je koupil od rusky hovořícího muže. Tak velké množství zajistili policisté naposledy před devíti lety. V autě českého vědce tehdy našli necelá tři kila uranu.


Neobvyklou návštěvu zažil podle Lidových novin minulý týden nejznámější český trestanec Jiří Kajínek. Do věznice pro doživotně odsouzené ve Valdicích se za ním vypravila skupina čtyř českých poslanců zabývajících se vězeňstvím. "Tvrdil, že je nevinný, a informoval nás o své žalobě, kterou proto podal do Štrasburku," sdělil listu jeden z Kajínkových návštěvníků, poslanec za ODS Tomáš Kladívko. Ve Valdicích si Kajínek odpykává trest od doby, co před třemi lety uprchl z nejstřeženější české věznice Mírov a byl po několika dnech dopaden. Notorický útěkář Kajínek, který si odpykává trest za dvojnásobnou vraždu, stráví většinu času vyřizováním korespondence se svými fanynkami.


Říjnové aukce v Praze a v Olomouci vynesly více než 18 milionů korun. Jak uvádí Mladá fronta Dnes, prodalo se celkem okolo tisíce obrazů, grafik a starožitností. Na výsledné částce se celou jednou čtvrtinou podílely pouhé dva obrazy. Krajina Jana Zrzavého Z České Bělé byla vydražena za 1,3 milionu korun, Obraz III. od Jindřicha Štyrského dokonce za 3,3 milionu korun. Bez kupce ale zůstal například obraz Emila Filly Zátiší s hruškami, který byl v samostatné dražbě nabízen za 1,2 milionu korun.