Přehled tisku

Jak píše Mladá fronta Dnes, policie opět čelí kritice, že proti neonacistickým koncertům nepostupuje dost tvrdě. V sobotu totiž desítky policistů přihlížely hudební party, na níž se skandovalo "Vypalte synagogy". Do hostince ve Vehlovicích na Mělnicku sice ultrapravičáci pustili jen své lidi, jejich řev byl však slyšet až na ulici, kde stál kordon těžkooděnců. Redakce novin získala videozáznam pořízený před hostincem, na němž jsou antisemitská hesla snadno rozeznatelná. Policisté však tvrdí, že na místě nic neslyšeli.

Jak píše Mladá fronta Dnes, policie opět čelí kritice, že proti neonacistickým koncertům nepostupuje dost tvrdě. V sobotu totiž desítky policistů přihlížely hudební party, na níž se skandovalo "Vypalte synagogy". Do hostince ve Vehlovicích na Mělnicku sice ultrapravičáci pustili jen své lidi, jejich řev byl však slyšet až na ulici, kde stál kordon těžkooděnců. Redakce novin získala videozáznam pořízený před hostincem, na němž jsou antisemitská hesla snadno rozeznatelná. Policisté však tvrdí, že na místě nic neslyšeli. "Nebylo tomu rozumět," tvrdí mluvčí středočeské policie Soňa Budská. Předseda židovské obce Tomáš Jelínek je přesvědčen, že policisté měli koncert okamžitě přerušit. O případ se už začalo zajímat ministerstvo vnitra, jehož šéf Stanislav Gross před dvěma lety vyhlásil neonacistům válku. V posledních měsících však koncertů skinheadských kapel přibývá a policie je zpravidla nechá v klidu proběhnout.


Exprezident Václav Havel se v článku v


Ministr práce Zdeněk Škromach usedl ve čtvrtek ráno do invalidního vozíku,  foto: ČTK
Škromach zjistil, co už všichni vědí, píší Lidové noviny. Smíšené pocity, tak asi se dá vyjádřit reakce na ministerské popojíždění na invalidním vozíku. Ministr práce Zdeněk Škromach usedl ve čtvrtek ráno do invalidního speciálu (se svými 120 kilogramy živé váhy by měl se sériovým vozíkem problémy) a vyrazil do pracovního dne i za zábavou. Pokus má prokázat, zda má vozíčkář šanci být ministrem a zda je společnost bezbariérová. Právě zde tkví čertovo kopýtko celé akce. Je přece jasné, že šance na vrcholnou politickou kariéru je pro handicapované občany minimální, a právě tak dobře každý ví, že společnost bezbariérová není. Z tohoto zorného úhlu je tato akce plácnutím do vody, případně propagandistickým trikem. Není fér ji ale takto jednoznačně odmávnout. Pro nás všechny by asi bylo zdravé vyzkoušet si, jak se žije těm, kteří zdraví nejsou a třeba ani nikdy nebyli. Je ale jasné, že každý krok natolik veřejně činné osoby, jakou je ministr, sledují novináři a jejich prostřednictvím široká veřejnost. Vzhledem k tomu, že jsme národ "smějících se bestií", dalo se snadno předpokládat, že "vozíčkářský pokus" bude přijat s notnou dávkou ironie. Takže pokud by pan ministr skutečně chtěl poznat na vlastní kůži vozíčkářskou praxi, udělal by lépe, kdyby si tu zkušenost zažil někde ve skrytu, tak daleko od blesků fotoreportérů, jak jen možno.


Devatenáctiletý Vojtěch Skřínský z Ostravy,  foto: ČTK
V Ostravě včera padl rozsudek nad dalším vyděrače, píší Lidové noviny. A soud opět vynesl exemplární trest. Kuchařský učeň Václav Skřínský (19) dostal u krajského soudu sedm let vězení za své hrozby, že nechá na veřejných místech explodovat bombu. Skřínský letos v květnu odeslal několik e-mailů adresovaných ministerstvu vnitra a televizi Nova. Napsal v nich, že pokud mu stát nevyplatí padesát milionů korun, odpálí nálože na veřejných místech v Praze a v Brně. Vyděrač ovšem přivedl policii na stopu tím, že výhrůžky odesílal ze svého domácího počítače. "Ti, kteří e-maily vyzvedávali, nevěděli, kdo za nimi stojí, a brali hrozby velmi vážně," odůvodnila včera výši trestu soudkyně Šárka Skalská. Skutečnost, že Skřínský nikdy neměl k dispozici žádné výbušniny, podle soudu na vážnosti jeho provinění nic nemění. Později Skřínský vypověděl, že byl přesvědčen o tom, že jeho snaha bude úspěšná a k penězům se dostane. Co s nimi chtěl dělat? Údajně odjet někam daleko z Česka. Toto vysvětlení bylo i jedním z důvodů, proč soudkyně zamítla Skřínského žádost o propuštění z vazby. Psychiatři a psychologové uvedli, že mladík je duševně zdráv, ovšem jde o nevyzrálou a nevyváženou osobnost. Kromě novinářů si včera přišel poslechnout rozsudek jen Skřínského otec. Vyděračovi rodiče, se kterými bydlel, již dříve odmítli vypovídat. "V rodině ho podceňovali. On byl čtyřkař, jeho bratr studoval vysokou školu. Možná chtěl rodičům předvést, že taky něco dokáže," prohlásila během soudního jednání na mladíkovu adresu jedna z jeho spolužaček.


Prezident Václav Klaus v doprovodu velvyslance ČR v USA Martina Palouše  (vpravo),  foto: ČTK
Právo píše, že oficiální návštěva prezidenta Václava Klause v USA byla potvrzena na první nebo druhé čtvrtletí příštího roku. Listu to potvrdil ředitel tiskového odboru kanceláře prezidenta Petr Hájek po setkání prezidenta Václava Klause s viceprezidentem USA Richardem Cheneym v Bílém domě. Setkání bylo hlavním bodem včerejšího programu Klausova druhého dne pracovní návštěvy ve Washingtonu. Cheney Klause informoval o úsilí USA vrátit situaci v Iráku do normálních kolejí a oba odsoudili včerejší teroristické útoky v Istanbulu. V otázce evropské obrany se oba politici shodli na nutnosti udržet pevné transatlantické vztahy. "To znamená, že nejsme žádní horliví přívrženci vytváření (evropské obrany)... Zdůrazňovali jsme váhu, kterou klademe na transatlantické vztahy a na spolupráci a dobré vztahy sAmerikou," řekl po setkání Klaus. Klaus se v této souvislosti vyslovil proti budování paralelních obranných struktur k NATO. Klaus uvedl, že neodlišuje až tolik pracovní návštěvu a návštěvu státní, která se připravuje. Rozhovor s Cheneyem se uskutečnil navzdory tomu, že týž den ráno tajná služba vyhlásila v Bílém domě evakuaci po obdržení zprávy, že bezletovou zónu kolem prezidentského sídla údajně narušilo neznámé letadlo. Podle nepotvrzených zpráv měl být viceprezident Dick Cheney převeden do krytu Bílého domu, což je v obdobných situacích běžný postup. Bezpečnostní opatření však byla brzy odvolána, když se ukázalo, že podezření z narušení vzdušného prostoru zřejmě vyvolala skvrna na radaru.