Přehled tisku

Miroslav Antl

Bývalý náměstek policejního prezidenta Miroslav Antl se vyhne trestu za dopravní nehodu, kterou způsobil v říjnu 2002 pod vlivem alkoholu, píší Lidové noviny. Jak se mu to podařilo? Antl totiž rok nepřebíral zásilky s předvoláním. Jeho případ tak byl promlčen. Včera o tom informovala Česká televize. Antl, který nyní pracuje v Českém Telecomu, se televizi k této záležitosti nevyjádřil. Antlovou nehodou se původně zabývala Inspekce ministra vnitra. Dospěla ale k závěru, že se nedopustil trestného činu, a případ odložila. Jako přestupek jej dále měli řešit jen městské úřady. Antl havaroval se služební octavií 3. října 2002 v Pardubicích. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, škoda byla odhadnuta na 260 tisíc korun. Antl se po nehodě podrobil dechové zkoušce, která v jeho krvi prokázala 0,52 promile alkoholu. Den po nehodě rezignoval na funkci náměstka. Píše deník.

Bývalý náměstek policejního prezidenta Miroslav Antl se vyhne trestu za dopravní nehodu, kterou způsobil v říjnu 2002 pod vlivem alkoholu, píší


Se starostmi, kde sehnat práci, vstoupilo do nového roku přes 540 tisíc lidí. Píše se v Mladé frontě Dnes. A v lednu jich ještě přibude. Během následujících měsíců se nezaměstnanost vyšplhá na nové rekordní hodnoty a bude se pohybovat nad deseti procenty. Vyplývá to z nejnovějších odhadů ekonomů, avšak s přibývajícím počtem lidí bez práce počítá i vláda. Ta včera probírala, jak množství nezaměstnaných snížit. "Nezaměstnanost sice poroste, ale my chceme, aby nerostla tak rychle," řekl po jednání kabinetu ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. S výraznějším zlepšením do roku 2006 se podle úředníků nedá počítat. Ministerstvo práce odhaduje, že v následujících třech letech ročně přibude několik desítek tisíc lidí bez práce. Píše deník.


Celé Česko přikryl sníh...,  foto: ČTK
Celé Česko přikryl sníh. Vysoké mrazy - takové jako v pondělí - už nehrozí. Teploty pod nulou, či aspoň kolem nuly, však podle meteorologů ještě vydrží. Mnohde bude také v příštích dnech sněžit. Zatímco lyžaři nad bílou nadílkou jásají, silničáři se chytají za hlavu. Píší Lidové noviny. Na dálnicích a v mnoha městech nefungovala doprava. Silnice byly sjízdné jen s maximální opatrností. Řada hraničních přechodů neodbavovala kamiony. Těžké nákladní vozy měly ostatně problémy už na zasněžených silnicích, které k přechodům na českých horách stoupají. Těžkosti měli i pracovníci pražského letiště v Ruzyni. V noci z úterý na středu odložili, či dokonce zrušili řadu letů. Sníh a mráz zasáhl doslova všechny oblasti života. Například zaměstnanci plzeňského útulku pro opuštěné psy začali dávat svým svěřencům zimní oblečky. "Oblékají se psi hladkosrstí, staří, nemocní nebo výrazně trpící zimou," řekla pracovnice útulku Jitka Turková.


Bývalý český prezident Václav Havel převzal 5. ledna v prezidentském paláci v Dillí z rukou indického prezidenta Abdula Kalama  (uprostřed) nejvyšší indické ocenění - Mírovou cenu Mahátmy Gándhího. Vlevo je indický vicepremiér Lál Krišnan Advání; foto: ČTK
Exprezident Václav Havel trávil dlouhé hodiny s manželkou Dagmar v hotelovém pokoji v Dillí. Čekal tam na letadlo, které by jej poté, co začal mít své obvyklé potíže s dýcháním, dopravilo domů. Jenže start byl nečekaně komplikovaný. Několikrát jej překazila mlha. Havel v pondělí převzal v Indii vysoké vyznamenání - Gándhího mírovou cenu. Den nato jej postihly potíže a osobní lékař Tomáš Bouzek rozhodl o okamžitém návratu. Ten byl však kvůli mlze v Indii a sněhu v Evropě několikrát odložen. Informuje Mladá fronta Dnes. Potíže Václava Havla lékaři přičítají změně klimatu, zahraniční cesty se mu proto snažili omezovat na minimum už v době jeho prezidentování. Píše deník.


Bývalý ministr Karel Březina byl jedním z nejzbytečnějších členů Zemanovy vlády, takže měl dost času na to, aby si v bulvárních médiích budoval pověst lva salonů. A aby se již rok před koncem funkčního období začal poohlížet po novém zaměstnání. Píše se v komentáři Lidových novin. Mimo jiné se spekulovalo, že nastoupí do Českého Telecomu, případně do české pobočky jedné zahraniční počítačové firmy (jejíž tehdejší šéf nyní Český Telecom řídí). Nakonec se překvapivě stal jedním z manažerů tzv. kajmanských fondů, které spravuje ČSOB. Zároveň však zůstal šéfem odborné komise pro informatiku a komunikace ČSSD. A z této pozice se obloukem vrací k Českému Telecomu. Jak se včera ukázalo, bude nepřímo rozhodovat o způsobu a průběhu jeho privatizace. Není zas tak důležité, že Březina byl jedním z ministrů, kteří první pokus o prodej této firmy už před dvěma roky zastavili. Dá se však čekat, že některý z nových zájemců o Český Telecom bude ze stejné finanční skupiny, jako je Březinův současný chlebodárce. Říká se tomu konflikt zájmů. Napsal Miloš Čermák v Lidových novinách.


Sedmadvacetiletý Emil Novotný a čtyřiatřicetiletý Radek Hanykovics, odsouzení v Thajsku k původně padesátiletým trestům vězení za pašování heroinu, se konečně dočkají návratu do vlasti. Podle informací Práva by měli oba muži v doprovodu eskorty přiletět v úterý 13. ledna dopoledne na ruzyňské letiště. V thajských věznicích strávil Novotný necelých 9 let, Hanykovics o rok méně. Podle informací Práva budou převáženi běžnou leteckou linkou a každého z nich budou doprovázet tři příslušníci Vězeňské stráže. Ještě v den příletu by pak měli být předvedeni před soudce Obvodního soudu pro Prahu 6, který rozhodne o jejich vzetí do vazby. Později pak stejný soud po veřejném projednání vydá takzvaný transformační rozsudek, ve kterém stanoví, kde a v jakém typu věznice si budou oba muži trest v Česku odpykávat. Soud také uloží oběma mužům povinnost zaplatit státu náklady na cestu. Ty by měly podle vyhlášky ministerstva spravedlnosti činit 100 tisíc korun na osobu. Píše deník.