Přehled tisku

Ministro de RR.EE, de la República Checa, Cyril Svoboda

Cesta ministra zahraničí Cyrila Svobody na Blízký východ, při které navštívil Irák, je jedním z hlavních témat pátečního českého tisku.

foto: ČTK
Cesta ministra zahraničí Cyrila Svobody na Blízký východ, při které navštívil Irák, je jedním z hlavních témat pátečního českého tisku.

V této souvislosti Lidové noviny připomínají, že českého diplomata čeká nepříjemný rest. Musí se potkat s palestinským předákem Jásirem Arafatem, čemuž se on i mnozí evropští politici vyhýbají. Výlet mezi Izraelce a Palestince je dnes pro diplomaty noční můrou. Když se setkají se Šaronem, Palestinci vyžadují, aby se stavili i u Arafata, do čehož se nikomu nechce. Izraelský premiér Ariel Šaron zase odmítá ty, kteří si už třásli pravicí s Arafatem, zamýšlí se deník. Připomíná, že před půl rokem český ministr navštívil Izrael a kvůli vyvažování se měl setkat i s Palestinci. Tehdejší stanovisko Evropské unie sice trvalo na tom, že Arafat je partnerem, ale také se začalo měnit. Svobodovi se tehdy povedl elegantní úhybný manévr. Černínský palác odkládal návštěvu s odůvodněním, že "hledá nový termín," poznamenávají Lidové noviny. Uběhlo pět měsíců a stanovisko Evropské unie se mění jen zvolna. Afafat, který je stále u moci, však čeká na Svobodu s napřaženou rukou. Teď už ho od ní zachrání jen geniální diplomatická výmluva, konstatuje list.


Stanislav Gross,  foto: ČTK
České bezpečnostní složky zachytily informaci, že ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi nebo jeho ženě hrozí při jejich plánované návštěvě České republiky nebezpečí. Podle Mladé fronty Dnes pocházejí informace o hrozbě z odposlechu rusky mluvících osob, které se zdržují na českém území. "Z odposlechu se vyhodnotilo, že existuje bezpečnostní riziko, a proto budou přijata příslušná opatření," cituje deník nejmenovaný zdroj z bezpečnostních složek. Ministr vnitra Stanislav Gross podle listu uvedl, že o konkrétní hrozbě prvnímu ruskému páru neví, ale že je potřeba počítat se vším. "V tuto chvíli nemám žádnou informaci, že by v této souvislosti něco hrozilo. Je ale samozřejmě jasné, že každá takováto návštěva je sama o sobě bezpečnostním rizikem. Tedy že je při ní zapotřebí počítat se všemi variantami," prohlásil Gross. O jaká konkrétní rizika v Putinově případu jde, není jisté. Z telefonátů bylo údajně možné vysledovat podle listu jen to, že se rusky mluvící podnikatelé domlouvají na "akci, která má přijít, až bude Putin v Praze". Hovořili také "o uvolnění finančních prostředků na tuto operaci". Po loňské listopadové návštěvě Klause v Moskvě se začalo počítat také s cestou Putina do České republiky. Konkrétní termín návštěvy však nebyl stanoven. Podle tehdejšího vyjádření českých diplomatů se ale Putinova návštěva neuskuteční do ruských prezidentských voleb, které se budou konat v polovině března. "Určitě se ale dá očekávat návštěva paní Putinové," řekla v Moskvě Livia Klausová. "S návštěvou se obecně počítá, ale nevím o tom, že by se na ní teď pracovalo," řekl nyní Mladé frontě Dnes tiskový mluvčí českého prezidenta Petr Hájek.


Česká zbrojovka Aero Vodochody se hodlá zúčastnit výběrového řízení v Řecku na dodávku několika desítek letadel, píše deník Právo. Podle viceprezidenta firmy Viktora Kučery by mohlo jít o kontrakt za miliardy korun. Soupeřem Aera bude americký Boeing, který má v Aeru rozhodující vliv. Boeing se přitom při svém vstupu do Aera české vládě zavázal, že bude zbrojovce pomáhat s prodejem letounů z její produkce. "Přesné podmínky řeckého tendru ještě oficiálně stanoveny nebyly. My se ho ale určitě zúčastníme a nabídneme Řekům dvoumístné stroje L-159 B," řekl listu Kučera s tím, že pokud budou Řekové chtít laciný cvičný letoun, měli by se rozhodnout pro L-159. Boeing bude Aeru konkurovat letounem T-45 Goshawk, což je mírně upravená stíhačka Hawk, na jejíž výrobu Boeing koupil licenci od BAE Systems. S Hawky prohrály vodochodské L-159 už v soutěži v Indii, od níž si Aero mnoho slibovalo, připomíná deník Právo. Aero stále doufá, že s mu podaří stroje L-159 do zahraničí prodat. Poté, co loni dokončilo dodávku 72 strojů pro českou armádu, firma výrobu zastavila. Pokud se situace v Aeru rychle nezlepší a společnost nebude schopna splácet úvěry, hrozí jí krach, píše deník Právo.


Zkrácením lhůty pro vracení daně z přidané hodnoty by stát ušetřil firmám miliony korun ročně, píšou Hospodářské noviny. Stát každý rok drží na svých účtech po dobu třiceti dnů přes 200 miliard korun, které mu nepatří. Peníze zaplatili podnikatelé v cenách surovin, polotovarů, energie a služeb. Na vracení daně mají úřady lhůtu 30 dnů. Pokud by stát vracel daň dříve než po měsíci, ušetřil by podnikům stamiliony korun, míní Petr Liška z Asociace exportérů. Podle něj je běžnou praxí, že si firmy musejí na přechodnou dobu vypůjčit. Kdyby byly úřady rychlejší, podniky by ušetřily na úrocích, tvrdí Liška. Podle exportérů úřady vracejí nadměrné odpočty až v nejzazší možný termín. Daňová správa ale tvrdí, že vracení odpočtů nezdržuje schválně, uvádí deník. Třicetidenní lhůta, kterou mají berní úřady na prozkoumání oprávněnosti požadavku na vrácení DPH, není ve srovnání se zeměmi Evropské unie nijak vysoká, podotýká list. "Je pravda, že existují země, kde mají úřady na vrácení daně i šest měsíců," připustil Liška. Po vstupu do unie se pro exportéry mění režim vykazování daně. Vývoz do členských zemí budou společnosti hlásit daňovým úřadům každé tři měsíce. Exportéři se proto obávají, aby jim stát nevracel DPH až po kontrole čtvrtletního souhrnného daňového hlášení. Ministerstvo financí ale obavy vyvrací. "Od poloviny devadesátých let platí doporučení ministerstva, aby finanční úřady vracely nadměrné odpočty DPH důvěryhodným firmám v nejkratší možné lhůtě," řekla Hospodářským novinám náměstkyně ministra financí Yvona Legierská.


Bývalému prezidentovi Václavu Havlovi, který má zánět průdušek a počátkem týdne už byl bez potíží, se před dvěma dny opět přitížilo. S odvoláním na jednoho z Havlových lékařů to uvádí Mladá fronta Dnes. "Infekce, které teď řádí, mají takový dvoufázový charakter. Po třech čtyřech dnech je člověku prima a pak se to zase trošku zhoupne," řekl listu exprezidentův plicní lékař Boris Šťastný. Havel podle něj zůstává doma a koncem týdne má jít na kontrolní rentgenové snímky. Tajemník bývalého prezidenta Jakub Hladík ČTK v pondělí řekl, že se Havel nadále bude léčit doma a lékaři neuvažují o jeho hospitalizaci. "Pan Havel absolvuje pravidelné lékařské prohlídky - většinou obden," dodal Hladík. Na Havlův zdravotní stav podle něj dohlíží ošetřující lékař Tomáš Bouzek. "V případě potřeby konzultuje zdravotní stav pana Havla s dalšími odborníky," poznamenal tajemník. Sedmašedesátiletého Havla, který trpí chronickou bronchitidou, trápí zdravotní potíže řadu let a bývá často hospitalizován. Jeho zdraví poškodilo vězení, kde za komunismu prodělal neléčený zápal plic. Navíc mu před sedmi lety lékaři kvůli rakovině odebrali velkou část plíce.


Bývalá držitelka titulu Miss ČR za rok 2001 Diana Kobzanová se bude 5. února zpovídat před Krajským soudem v Hradci Králové kvůli svým porno fotkám v červnovém čísle časopisu Leo. Deníku Právo to sdělil Lukáš Vedral z agentury Art Production K/2, která na Kobzanovou podala loni v září žalobu na ochranu dobré pověsti právnické osoby a žádá po ní omluvu a náhradu nemajetkové újmy ve výši 750 000 Kč. Nafocením snímků měla Kobzanová porušit smlouvu, která finalistkám soutěže Miss ČR po určitou dobu veřejné obnažování zakazuje. "Chceme vydat jasný a zřetelný signál všem potenciálním zájemkyním o přihlášení do této soutěže v příštích letech i jejich patronům, že s mravy a smluvními závazky není možné si hrát způsobem, jakým to udělala Diana Kobzanová," řekl už dříve prezident Miss ČR Miloslav Zapletal. Kobzanová již loni na jaře byla zbavena titulu královny krásy, žalobu však odmítá s tím, že smlouvy s pořadatelem soutěže APK2 jsou neplatné, uvádí deník Právo.