Přehled tisku

Bývalý generální sekretář ministerstva zahraničí Karel Srba bude obviněn i v souvislosti s podezřelým pronájmem Českého domu v Moskvě. Na obvinění se podle Lidových novin již shodli policisté a státní žalobce. Kriminalisté tvrdí, že Srba nevýhodným pronájmem lukrativního komplexu v centru Moskvy rakovnické firmě Hotel Český dům připravil státní pokladnu o 60 milionů korun.

Bývalý generální sekretář ministerstva zahraničí Karel Srba bude obviněn i v souvislosti s podezřelým pronájmem Českého domu v Moskvě. Na obvinění se podle Lidových novin již shodli policisté a státní žalobce. Kriminalisté tvrdí, že Srba nevýhodným pronájmem lukrativního komplexu v centru Moskvy rakovnické firmě Hotel Český dům připravil státní pokladnu o 60 milionů korun.


V sociální demokracii není podle deníku Právo jednotný názor, zda vyslat 150 českých vojáků do Afghánistánu na první bojovou misi v historii ČR bez jakýchkoli podmínek, anebo zda s tím spojit pokus o zrušení víz, která potřebují čeští občané při cestách do USA. S touto myšlenkou přišel poslanec Radim Turek. "Jsem zastáncem vyslání jednotky do Afghánistánu, ale na druhou stranu chci, abychom dostali adekvátní politický výsledek," řekl Právu Turek. Ve svém okolí na severní Moravě prý cítí širokou podporu pro tento návrh. Šéf poslaneckého klubu Petr Ibl si ale myslí, že jde pouze o Turkovu individuální iniciativu. Vyslání vojáků do Afghánistánu a zrušení vízové povinnosti nelze podle něj dávat dohromady. Neví ani, jestli tento bod bude zařazen na jednání klubu. "Nemyslím si, že je to tak důležité, abychom se tím zabývali, protože máme důležitější věci," uvedl Petr Ibl v deníku Právo.


Přibývá lidí, kteří se vzdávají podnikání a přicházejí na úřady práce žádat o podporu. Některé z nich k tomu podle Hospodářských novin dohnala reforma veřejných financí. Od nynějška musejí odvádět minimální daň, i když jsou ve ztrátě, a o několik tisíc korun víc zaplatí i na zdravotním a sociálním pojištění. Z ankety deníku mezi úřady práce vyplynulo, že z milionu živnostníků zatím skončila asi jedna tisícina. V některých okresech to však znamená, že evidují až čtyřikrát víc řemeslníků bez práce než v předchozích letech.


Čeští pacienti si za doktora připlácejí v hotovosti málo - třikrát méně, než je běžné v zemích Evropské unie. Tuto větu cituje Mladá fronta Dnes z koncepce zdravotnictví, kterou napsala ministryně Marie Součková. Podle listu je to však dnes už jen prázdná proklamace. Součková to potvrdila v nedělní televizní Sedmičce, kde řekla, že nepočítá s vyšší spoluúčastí pacientů. Ještě před časem přitom prohlašovala: "Lidé by si měli - stejně jako například na Slovensku - připlácet například za pobyt v nemocnici či za recept." Loni v létě tím šokovala své kolegy v ČSSD včetně premiéra, kteří voličům slibovali, že žádné poplatky nezavedou. Když pak Součková minulý týden oznámila, že neprojde-li její koncepce, složí funkci, bylo zřejmé jedno: buď ustoupí od poplatků, nebo může balit kufry rovnou. Prosadit reformu se ale od zavedení zdravotního pojištění nepovedlo zatím žádnému z ministrů, dodává deník.


Obvinění České spořitelny kvůli zneužití osobních údajů se neprokázalo, naopak zákon porušili kontroloři Úřadu pro ochranu osobních údajů. Deník Právo dodává, že důvodem obvinění mělo být, že banka podmiňuje další poskytování služeb svým klientům využíváním jejich údajů pro účely související s jejím podnikáním. Česká spořitelna tehdy nařčení odmítla. Nyní po dvou letech sporů úřad přiznal závažná procesní pochybení. Podle České spořitelny však už poškození jejího obrazu nelze nyní napravit ani vyčíslit škody.


Ministerstvo práce a sociálních věcí činí správně, když chce vyplácet sociální dávky jen těm, kdo se ocitnou zcela bez prostředků, uvádí se v Mladé frontě Dnes. Mnoho poctivých občanů pobuřuje, uvádí komentátor, že si nepoctiví lidé jezdí pro dávky automobily, někdy dokonce přepychovými. Slušný člověk, který se dostane do potíží, nejdříve prodá všechno k životu ne zcela nezbytné, půjčuje si od příbuzných, než v poslední instanci požádá o pomoc stát. Proč by poctivě pracující občan, který se nikdy v životě nezmohl na auto, ale daně po celou tu dobu platí, měl financovat dolce vita nejrůznějším vykutálencům? Výzkumy a praxe ukazují, že dvě až tři procenta lidí hlásících se o podporu ji ve skutečnosti nepotřebují, uživí je manželé nebo mají prostředky a do práce by stejně nešli, mají podporu jako kapesné.


Pražský hrad čeká velká změna. Jak uvedla Mladá fronta Dnes, týmu prezidenta Václava Klause se nelíbí, jak to v někdejším sídle českých králů vypadá. Klausovi lidé chtějí, aby areál Hradu byl pro lidi příjemnější. Přímo na nádvoří mají proto vzniknout restaurace, cenově přijatelné hospody, obchody a dokonce i kadeřnictví. Nový šéf správy Hradu Jiří Franc plánuje zavést manažerské přístupy, aby správa fungovala jako každá jiná soukromá firma - tedy více na sebe vydělávala a neměla zbytečné ztráty.


Stížností pražského psychiatra Karla Hynka na postup státního zastupitelství v případě hospitalizace Michala Uloma v psychiatrické léčebně v Kosmonosech se hodlá zabývat i předseda vlády Vladimír Špidla. Uvádějí to pondělní Lidové noviny. Premiér tak reaguje na skutečnost, že společensky vysoce nebezpečný násilník se rozhodnutím státního zastupitelství ocitl místo v přísně střežené vazební cele v pouhém zdravotnickém zařízení bez ostrahy. Ulom se po opakovaných telefonických výhrůžkách smrtí loni v květnu pokusil Hynka zavraždit přímo v ordinaci několika údery mačetou. Psychiatr, který útok jen zázrakem přežil a vyvázl s těžkými zraněními, se nyní obává o svůj život. Pachatel totiž podle něj bude chtít své dílo dokončit. Protože Ulomovi soud zatím nenařídil ani ochrannou léčbu, může ho z léčebny teoreticky propustit každý lékař.


Padlý vánoční strom na pražském Staroměstském náměstí bude mít podle Mladé fronty Dnes dohru - zraněný Angličan chce Prahu žalovat o miliony odškodného. Stále trpí bolestmi a je upoután na invalidní vozík. A je dost pravděpodobné, že z něj nikdy nevstane. Pražský primátor Pavel Bém vinu města odmítá. Odpovědnost prý nese pořádající agentura. Primátor však deníku řekl, že hlavní město uvažuje o daru pro zraněného muže. Praha tak chce vyjádřit lítost nad nešťastnou událostí.


Hospodářské noviny s pomocí statistik zaostřily na seniory. Zatímco ve vyspělých zemích jsou nejbohatší vrstvou, v Česku jsou lidé nad šedesát let naopak nejchudší skupinou ve společnosti. Téměř celý rodinný rozpočet českého seniora je důchod od státu, přivydělává si podle statistiky dvě stokoruny, akcie mu nevynesou ani dvacet korun měsíčně a dary od příbuzných nepřesáhnou 80 korun. Jsou tak zaháněni do šedé masy, na aktivní život, jaký vedou Francouzi nebo Američané, nemají.