Přehled tisku

Soubor opatření, která mají stabilizovat zdravotnictví v letošním a příštím roce, jsou hlavním tématem komentářů středečního českého tisku. Schválili je v úterý lídři vládní koalice. Patří k nim například stoprocentní přerozdělení vybraného pojistného mezi pojišťovnami. Koaliční lídři ministryni Marii Součkové také uložili, aby zapracovala do své koncepce reformy zdravotnictví dvě desítky změn, na nichž se shodla koaliční komise pro zdravotnictví. Znamená to, že ministryně prohrává, vyhrává, nebo něco mezitím? Má vykročit ke špalku, nebo od špalku? Tyto otázky si klade komentátor deníku Právo. O tom nejdůležitějším, tedy o spoluúčasti, platbách za recepty, za sociální lůžka a jiných nepopulárních věcech se podle něj totiž na koaliční schůzce nejednalo.

Soubor opatření, která mají stabilizovat zdravotnictví v letošním a příštím roce, jsou hlavním tématem komentářů středečního českého tisku. Schválili je v úterý lídři vládní koalice. Patří k nim například stoprocentní přerozdělení vybraného pojistného mezi pojišťovnami. Koaliční lídři ministryni Marii Součkové také uložili, aby zapracovala do své koncepce reformy zdravotnictví dvě desítky změn, na nichž se shodla koaliční komise pro zdravotnictví. Znamená to, že ministryně prohrává, vyhrává, nebo něco mezitím? Má vykročit ke špalku, nebo od špalku? Tyto otázky si klade komentátor deníku Právo. O tom nejdůležitějším, tedy o spoluúčasti, platbách za recepty, za sociální lůžka a jiných nepopulárních věcech se podle něj totiž na koaliční schůzce nejednalo.

Podle Mladé fronty Dnes by každý schopný ministr předložil už zkraje svého vládnutí koncepci reformy a bojoval za ni jako lev. Ne tak u nás, soudí list. Vláda se tváří, že zadání je správné, a ministryně na objednávku bezhlavě neustále přepisuje. "A zdravotnictví? Zadlužuje se a zadlužuje," dodává autorka glosy v Mladé frontě Dnes.


Lidové noviny hodnotí výběr kandidátů na prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu. O funkci usilují poslanci Karel Vymětal (KSČM) a Miroslav Beneš (ODS), viceprezident NKÚ Dušan Tešnar (ČSSD) a Bohdan Dvořák. Podle autora komentáře by případné zvolení Dvořáka znamenalo povzbudivý signál pro demokracii v České republice. "Pokud to bude ve stylu 'já na bráchu' a z voleb vzejde tandem Tešnar - Beneš, řekneme si, že věci jsou takové, jaké jsou," uzavírá komentátor Lidových novin.


Získat živnostenské oprávnění pro podnikání v České republice by mělo být podle ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha v budoucnu pro cizince složitější. Jak uvádí Mladá fronta Dnes, cizinci by nejprve měli získat povolení k pobytu a teprve potom živnostenské oprávnění. Mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kateřina Prejdová ale dodala, že návrh zatím není nijak rozpracován, záleží i na stanovisku ministerstva průmyslu a obchodu. To se zatím nevyjádřilo. V tuzemsku dnes podniká na živnostenský list přes 60.000 cizinců. Většina z nich pracuje ve stavebnictví či v obchodu a pohostinství. Stavařům však nepřipadá dnešní situace nijak škodlivá v tom smyslu, že by omezovala domácí pracovníky, uvádí Mladá fronta Dnes. "Zaměstnance z ciziny, hlavně z východu, potřebujeme. V Česku není o tyhle profese zájem, mladí lidé se nechtějí na stavaře vyučit," cituje deník Miloslava Maška, generálního ředitele Svazu podnikatelů ve stavebnictví. Zároveň dodal, že pracovníci z ciziny se postupně zaučí, často jsou rekvalifikováni a pak mohou vykonávat i kvalifikovanější práce a za stejné peníze, jako dostávají místní. Nicméně stavební firmy považují získání živnostenského listu pro cizince za příliš snadné. "Vadou je, že například Ukrajinec snadno získá živnostenské oprávnění na dodávku na stavby a pak dodává pracovní sílu. To by se mělo zpřísnit," míní Mašek.


Pravidelná letecká linka by mohla spojit Ostravu s Vídní ještě v první polovině roku. Podle Hospodářských novin to vyplývá z rozhovorů, které magistrát města vede s rakouskou firmou Austrian Airlines. První let do rakouské metropole by měl odstartovat z Mošnova počátkem května. "Tento záměr je připraven," řekl listu šéf české pobočky Austrian Airlines Franz Wittman. Ředitel ostravského letiště Michal Červinka potvrdil, že po složitém vyjednávání je dohoda blízko. Primátor Ostravy Aleš Zedník je potěšen, že se město dočká druhé pravidelné linky, která region více otevře zahraničním manažerům. "Snad každý z těch, co u nás hledají investiční příležitosti, žehrá na špatnou dopravní dostupnost," řekl listu Zedník. Do Ostravy zatím pravidelně létají pouze České aerolinie, uvádějí Hospodářské noviny a připomínají, že před více než deseti lety měla Ostrava vzdušné spojení i s Norimberkem, Košicemi a Vídní. Linky však nebyly dostatečně efektivní a záhy zkrachovaly.


Karel Hoffmann,  foto: ČTK
Bývalý vysoký komunistický funkcionář Karel Hoffmann, odsouzený ke čtyřletému vězení za sabotáž z roku 1968, bude moci ještě nějakou dobu pobývat na svobodě. Soudkyně pražského městského soudu Pavla Augustinová totiž v úterý o půl roku odložila jeho nástup do vězení. "Rozhodla jsem se na základě doporučení ústřední lékařské komise vězeňské služby," řekla Augustinová Mladé frontě Dnes. Hoffmannův zdravotní stav je podle ní takový, že i kdyby do vězení nastoupil, musel by mu být trest přerušen kvůli lékařským vyšetřením, která vězeňští lékaři nemohou zajistit. Hoffmann měl původně nastoupit do vězení 5. ledna. V prosinci ale po obdržení výzvy k nástupu trestu požádal soud o odklad ze zdravotních důvodů. Lednový termín tak přestal platit, a o tom, zda a případně kdy má nastoupit do věznice, musel pražský soud znovu rozhodnout na základě stanoviska komise vězeňských lékařů. Osmdesátiletý Hoffmann byl odsouzen za sabotáž, které se podle soudu dopustil tím, že v noci na 21. srpen 1968 nechal zastavit rozhlasové vysílání. Chtěl tím podle rozsudku zabránit zveřejnění stanoviska předsednictva Ústředního výboru Komunistické strany Československa, jež intervenci odsoudilo, připomíná Mladá fronta Dnes.


Škody vzniklé v Česku při dopravních nehodách v roce 2002 přesáhly 49 miliard korun, spočítalo brněnské Centrum dopravního výzkumu (CDV). Ztráty za rok 2003 zatím nejsou známy, ale zřejmě budou ještě o něco vyšší. Z policejních statistik totiž vyplývá, že loni se stalo o 5000 nehod více než v roce 2002. Statistiku ekonomických ztrát při dopravních neštěstích na silnicích přinášejí Hospodářské noviny. Čísla CDV zahrnují i další náklady spojené s nehodovostí - výdaje za zdravotní péči, náklady na činnost policie, soudů, pojišťoven, případné invalidní důchody či sociální dávky, upřesňuje deník. V roce 2002 se v Česku stalo přes 190.000 nehod, při kterých zemřelo na 1500 lidí. Přímé škody na vozidlech a dalším zničeném majetku přesáhly osm miliard korun. Jen samotné smrtelné nehody však způsobují ztráty přes 11 miliard, pokud se započítají celkové, tedy i nepřímé náklady. Pouze náklady na činnost policie, soudů a pojišťoven v případě smrtelné nehody dosahují asi 90.000 korun, cituje list autory studie.


Správa Pražského hradu hodlá přestěhovat nájemníky obývající za regulované nájemné byty v areálu sídla českého prezidenta. Na Hradě je podle deníku Právo celkem 52 bytů s regulovaným nájemným. Prezidentova kancelář však chce, aby byly prostory smysluplně využity pro turistický ruch, uvádí list. Kancléři Jiřímu Weiglovi vadí, že na lukrativních místech bydlí i bývalí zaměstnanci Hradu z dob minulého režimu. Řada bytů je navíc přímo na hlavní turistické trase, například v domech před Zlatou uličkou, upozorňuje Weigl. Správa Pražského hradu se bude snažit s nájemníky jednat a nabídnout jim jiné bydlení. Velkorysé nabídky budou zřejmě jedinou možností, protože, jak uvádí Weigl, někteří obyvatelé Hradu mají "nevypověditelné smlouvy". Snaha o uvolnění bytů je jednou z novinek, kterými chce tým prezidenta Václava Klause hradní areál oživit a zatraktivnit. Má se zlepšit zejména servis pro domácí návštěvníky, pro něž by měly být otevřeny například cenově dostupné restaurace. Letos končí nájemní smlouvy v několika objektech areálu a hradní kancelář chce při nových výběrových řízeních přihlédnout právě k cenové politice zájemců a k sortimentu nabízeného zboží, připomíná Právo. Turistickému ruchu mají ustoupit také některá pracoviště hradní správy, která by se měla přesunout do méně zajímavých lokalit areálu, cituje deník Weigla.