Přehled tisku

Vladimíra Mečiar, foto: ČTK

Tisk si všímá zejména prvního kola prezidentských voleb na Slovensku. Z Vladimíra Mečiara udělaly výsledky voleb horkého kandidáta na prezidenta Slovenska. Hospodářské noviny si všímají podobností mezi prezidentem ČR Václavem Klausem a kandidátem na prezidenta Slovenska Vladimírem Mečiarem. Oba mají za sebou rozporuplnou politickou minulost.

Vladimíra Mečiar,  foto: ČTK
Tisk si všímá zejména prvního kola prezidentských voleb na Slovensku. Z Vladimíra Mečiara udělaly výsledky voleb horkého kandidáta na prezidenta Slovenska. Hospodářské noviny si všímají podobností mezi prezidentem ČR Václavem Klausem a kandidátem na prezidenta Slovenska Vladimírem Mečiarem. Oba mají za sebou rozporuplnou politickou minulost. Na Západě by ten, kdo v politice selhal a neuspěl, druhou šanci nedostal. V bývalém Československu je to jiné. Západní volič by nepřistoupil na tezi, že politik se dokáže radikálně změnit. Klaus ovšem toto zdání úspěšně budí a podobně je tomu s Mečiarem. Všude se mluví o tom, jak se změnil a zklidnil. Lidé kolem šedesátky se však nemění, upozorňuje list. Slovenská koalice udělala stejnou chybu jako ta česká - nepostavila do prezidentských voleb včas silného kandidáta.


Bývalý premiér Miloš Zeman chce mimořádný sjezd ČSSD. Míní, že strana potřebuje systémové změny, aby nebyla vytlačena modernizovanými komunisty. Jak uvádí Mladá fronta Dnes, sjezd za Zemanovy účasti může znamenat jeho návrat do vedení strany. Má totiž stále hodně příznivců. Mimořádný sjezd však mezi špičkami strany nemá podporu. Například místopředsedové ČSSD Stanislav Gross a Zdeněk Škromach jeho svolání odmítají. Zeman už koncem dubna vystoupí na veřejnosti. V rámci kampaně poslance Josefa Hojdara (ČSSD) do voleb do Evropského parlamentu bude v Mostě mluvit o současné situaci v zemi. Případný Zemanův návrat však podle Mladé fronty Dnes pro ČSSD dobré časy nepřinese. Zeman kritizuje svého nástupce Špidlu, ale ten na rozdíl od Zemana má konkrétní cíl - reformu veřejných financí. Zeman nemá a nikdy neměl žádný pozitivní cíl. Je skvělý kritik a taktik, není však tvůrce. Zeman se k vládě umí dostat, ale vládnout neumí, uzavírá komentář Mladé fronty Dnes.


Foto: archiv Radia Praha
České firmy se v poslední době podle Hospodářských novin přiřadily po bok velkých evropských a amerických koncernů, které řadu let bojují s napodobováním svých značek v Číně. Škody, které jim v Číně působí plagiáty výrobků, odhadují první čeští exportéři na miliony korun. Jedním z nich je výrobce zabezpečovacích systémů Jablotron, který ještě nedávno prodával v Číně tisíce detektorů měsíčně. Pak se na trhu objevil takřka stejný výrobek se stejným firemním logem, stejným manuálem, ale podstatně nižší cenou. "Dnes tam neprodáme nic," řekl vedoucí prodeje Jablotronu Viktor Slanař. Uniklé tržby odhaduje na řádově miliony korun. Potíže s čínskými plagiátory má také výrobce jističů a pojistek, firma, která vložila půl milionu korun do registrace své ochranné známky v zemích východní Evropy a Asie. Pouze v Číně neuspěla. Nedávno zjistila, že její logo si tam už někdo zaregistroval. "Vymahatelnost práva je v těchto případech stále velmi slabá," potvrdil ředitel agentury CzechTrade v Šanghaji Daniel Petrášek. Mezinárodní organizace na podporu obchodu odhadují, že škody způsobené padělateli značkových výrobků představují kolem 250 milionů eur ročně.


Tisk komentuje návrhy Českomoravské konfederace odborových svazů na řešení rostoucí nezaměstnanosti. Návrhy mj. počítají s tím, že úřady by nejprve měly vyhodnotit nabídku firem pro české občany, než jim dají povolení brát cizince. Podle Hospodářských novin si odbory poté, co tátu pracujícího lidu Richarda Falbra nahradil Milan Štěch, hrají už i na ustaranou českou mámu a varují občany před neuváženým zadlužováním. List upozorňuje, že analyzovat úspory a půjčky domácností posláním odborů není. Navíc mají zpoždění. Obavy z trendu, který by mohl část rodin přivést do problémů, již vyslovila centrální banka a také ekonomičtí analytici. Komentátor nesouhlasí ani s odborářskými návrhy na řešení nezaměstnanosti. "Poté, co se ve Francii neosvědčilo zkrácení pracovního týdne, navrhuje to mamka v Česku. Budou-li pracovat kratší dobu, musí jich firmy zaměstnat víc. Proboha, proč by tak neefektivně zvyšovaly náklady, uvádí Hospodářské noviny.


Čeští porodníci volají SOS: docházejí jim zásoby léku Fibrinogen, který se používá při velkých krevních ztrátách při porodu a může být otázkou života a smrti rodičky. Jak píše Mladá fronta Dnes, taková situace nastane výjimečně, ale podle doporučení odborníků by měla mít každá porodnice v zásobě 4 až 6 gramů tohoto léku. V celé zemi jsou jen zbytky medikamentu a nikde ho nelze sehnat. Existuje sice náhradní preparát, ministerstvo zdravotnictví, které je za vyřešení problému odpovědné, se ale prý zatím nedohodlo s ministerstvem financí na jeho ceně, a preparát tudíž nelze do republiky dovézt, podotýká Mladá fronta Dnes.


Na tratích mezi Jabloncem nad Nisou a německými Drážďany budou od května platit jednotné jízdenky na vlaky, autobusy nebo tramvaje. Za jednodenní jízdenku cestující zaplatí 130 korun a bude možné s ní cestovat veřejnou dopravou po některých částech Libereckého a Ústeckého kraje a po Německu. Informuje o tom liberecká příloha Mladé fronty Dnes. Jízdenky přitom pasažéři využijí hned v několika druzích veřejné hromadné dopravy. S nápadem přišlo před časem německé dopravní sdružení ZVON. Jeho cílem je lépe propojit region a umožnit lidem snazší a pohodlnější cestování.


Vinaři se bouří proti zdanění nevratné části podpory, kterou jim na výsadbu vinic loni poskytl Vinařský fond. Jak uvádí deník Právo, požadavku ministerstva financí mnozí nerozumí a označili ho za ránu pod pás. Řadě pěstitelů prý může způsobit finanční problémy. Vedení Vinařského fondu vyjednalo v minulých týdnech s úředníky alespoň rozložení daňové povinnosti na více let. Podle starosty Novosedel na Břeclavsku Františka Trefilíka je zdanění naprosto nelogické. V obci připadá největší plocha vinic na jednoho vinaře v zemi a při výsadbě nových keřů tam nezaháleli. Dotace 184 tisíce korun na hektar je přitom jen asi třetinou skutečného nákladu na založení stejné plochy vinohradu, vysvětluje Právo.


Dálnice D8 přes České středohoří je už dokončena, herci Jana Paulová a Jakub Prachař po ní jedou autem. Ale jenom ve filmu. Jak píší


Václav Klaus při zahájení výstavy,  foto: ČTK
Výstava ve sklepení Pražského Hradu bude zřejmě jediná v zemi, kde šatna nebude sloužit jako odkladiště svršků, ale naopak tu budou pláště lidem půjčovat. Jak píše Mladá fronta Dnes, v gotických sklepeních je totiž taková zima, že i v nejparnějším létě tu teplota vyšplhá nanejvýš na 10 stupňů Celsia. A přávě tady prezident Václav Klaus zahájil výstavu s názvem Příběh Pražského hradu. Zatím sem lidé neměli přístup, takže první návštěvníci nevěděli, co dřív obdivovat. Jedním z exponátů výstavy je i film o tajných zákoutích Hradu. Pražský hrad je zřejmě jediné místo na světě, odkud nepřetržitě jedenáct století vládli panovníci. Je výjimečný, stejně jako příběhy těch, kdo za jeho zdmi kdysi žili. Výstava ukazuje to nejcennější, co patřilo českým panovníkům. A tak tu návštěvníci objeví například přilbu a zbroj z 10. století, která zřejmě patřila svatému Václavovi, korunovační klenoty Rudolfa I., dřevěnou pohřební korunu císaře Karla IV., prsten sv. Vojtěcha či šaty Václava IV. ve kterých byl korunován.


Pražskou Spartu může koupit thajský premiér. Obchodní společnost z Thajska, za níž zřejmě stojí i premiér země Tchaksin Šinavatra, je totiž mezi pěti reálnými zájemci. Už za několik týdnů by mělo být o novém vlastníkovi rozhodnuto. Cena je okolo miliardy korun a zájem Thajců už není pouze zdvořilostní. Zástupci společnosti zhruba před třemi týdny navštívili Prahu, kde se setkali s prezidentem Sparty Vlastimilem Košťálem. Thajský premiér je mužem s nadšením pro fotbal. Toužil po anglickém Fulhamu, v poslední době okukoval Liverpool i Juventus. Za Šinavatrou, jež disponuje více než stomiliardovým jměním, se vleče podezření z korupce. Před lety pak unikl atentátu. Jeho letadlo bylo výbuchem zničeno dřív, než do něj nastoupil. Z jakého důvodu se thajští investoři zajímají o Spartu? Může být pro ně velmi zajímavé prosadit se na evropském trhu a Sparta je prostředkem ke zviditelnění. O klub se patrně střetnou se společností PPF, která zatím stále vypadá na nejvážnějšího zájemce.