Přehled tisku

Vláda nemá peníze na slíbené platy, upozorňuje pondělní Mladá fronta Dnes. V rozpočtu jí totiž chybí 30 miliard korun na mzdy státních úředníků, policistů a na výplatu důchodů. Zejména o zvýšení důchodů povede vláda boj. Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach prosazuje, aby se od začátku příštího roku starobní důchody zvedly až o šest set korun.

Vláda nemá peníze na slíbené platy, upozorňuje pondělní Mladá fronta Dnes. V rozpočtu jí totiž chybí 30 miliard korun na mzdy státních úředníků, policistů a na výplatu důchodů. Zejména o zvýšení důchodů povede vláda boj. Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach prosazuje, aby se od začátku příštího roku starobní důchody zvedly až o šest set korun. Pro státní rozpočet to znamená zhruba 15 miliard korun navíc. S tím ale nepočítá ministerstvo financí, které návrh rozpočtu na rok 2005 připravuje. Reforma veřejných financí navíc stanoví limit schodku státního rozpočtu, do kterého se takováto valorizace důchodů nevejde. I na sliby ohledně zvýšení platů státních zaměstnanců by se v rozpočtu muselo najít dalších 25 miliard, státní kasa ale bude mít na růst mezd jen deset miliard. Škromach proto chce, aby vláda definitivně zrušila třinácté platy.

Má být do evropské ústavy vtělena připomínka křesťanství? - ptá se komentář v Mladé frontě Dnes. Oddělení státu od církve má mnohé výhody, je tu ale také vědomí příslušnosti a vlastních kořenů. A křesťanství podle komentátora nesporným základem evropské civilizace a kultury je. Protiargumentem je fakt, že mezi obyvateli Evropy přibývá těch, kteří mají kořeny úplně jinde. V dnešním složitém světě je multikulturalismus sice módní, nicméně nebezpečný. "Nekřesťanské" civilizace se drží svého založení velice pevně. Proč bychom my Evropané měli místo svého duchovního původu skrývat? - uzavírá komentář v Mladé frontě Dnes.

Miliony korun na propagaci České republiky v zahraničí jsou často vydávány zbytečně, uvádějí Lidové noviny. Pro občany v některých zemích, ve kterých se Česko prezentuje jako turistický ráj, totiž není snadné získat české vízum. Podle ředitele agentury CzechTourism Davida Gladiše si na vízovou politiku stěžují cestovní kanceláře z Číny, Ruska a některých arabských zemí. Příliš složité vydávání víz řešilo v minulých dnech především české velvyslanectví v Moskvě. Komplikovaná zůstává situace i v případě Číny. O čínské turisty je velký zájem v celé Evropě a Česko není výjimkou. Navzdory tomu se běžný čínský občan nemá velké šance se do Prahy dostat. Gališ připouští, že vydávání víz musí brát ohled na bezpečnostní rizika, jejich udělování však bývá nesmyslně byrokratické a s žadateli se často jedná nedůstojně.

Policisté před měsícem zabránili nelegálnímu vývozu střeliva do Iráku, píše Mladá fronta Dnes. Odhalili také utajenou továrnu na výrobu nábojů do samopalu. Ty byly původně určeny pro iráckou policii, tajné služby se však obávají, že by se mohly dostat do rukou protivládních sil. Obchodník se zbraněmi ze Znojemska, který zásilku munice připravoval od loňského podzimu, neměl k exportu zbraní licenci. Je proto obviněn z nedovoleného obchodování s vojenským materiálem. Jde o jeden z největších černých obchodů se zbraněmi za poslední léta.

Jak uvádějí Lidové noviny, novou knihou Petra Bakaláře nazvanou Psychologie Romů se zabývá policie. Vyšetřuje, zda se tato studie ještě pohybuje v mezích zákona, nebo zda už se jedná o hanobení národa, etnické skupiny a rasy. Autor ve své knize mimo jiné píše, že Romové mají v průměru o dvacet procent nižší IQ než neromská populace, protože mají menší mozky. Šéf protiextremistického oddělení policejního prezídia Zdeněk Tomek připouští, že policejní specialisté se knihou zabývají, jejich zájem však prý rozhodně neznamená, že se autor či vydavatel něčeho dopustili. Při dalším rozhodování, zda se jedná o trestný čin, se policie bude opírat o znalecký posudek, který dosud v ruce nemá. Vydavatelství Votobia, kde byla kniha Psychologie Romů vydána, tvrdí, že se o rasistický titul v žádném případě nejedná. Připouští však, že pojednává o tématech, která se nemusejí každému líbit.

Deník Právo se vrací k nedělní Jízdě králů v Kunovicích na Uherskohradišťsku. Jejím letošním protagonistou byl jedenáctiletý Martin Pěcha, který se oblečen v ženském kroji a s růží v ústech vydal společně se svou slavnostně nazdobenou družinou na objížďku městem v koňském sedle. Jízda králů má v Kunovicích dlouhou tradici, která byla ale v roce 1972 přerušena. Obnovena byla až v roce 1996, odkdy se koná ve dvouletých cyklech. Ve Zlínském kraji pořádají Jízdu králů také v Hluku či ve Vlčnově na Uherskohradišťsku.

Máme důkazy o Kajínkově nevině, tvrdí jeho advokáti a domáhají se obnovení procesu. O tom má rozhodnout plzeňský krajský soud. Jak píše Mladá fronta Dnes, podobný případ Česká republika zřejmě nezažila. Nejznámější český vězeň Jiří Kajínek byl za dvojnásobnou vraždu podnikatele Štefana Jandy a jeho bodyguarda Juliána Pokoše odsouzen v roce 1998 na doživotí. Kauza však vzbuzuje i po letech dohady, stejně jako samotný odsouzený. Mezi svědky, které si plzeňský soud na toto pondělí a úterý předvolal, převažují lidé, kteří v Kajínkově případu už vypovídali. Nyní však tvrdí, že před lety nevypovídali o okolnostech obou vražd pravdu. Soudci plánují také výslech Kajínkovy sestry. Sám Kajínek věří, že se jeho nevina prokáže.

Dejte Gottovi, Vondráčkové a Troškovi státní vyznamenání. Tak podle deníku Právo znějí návrhy 34letého Karla Večeři z Kopřivnice, které rozeslal do Senátu a Poslanecké sněmovny. Tvrdí přitom, že ho podporují tisíce lidí. Gott s Vondráčkovou podle něj výborně reprezentují Českou republiku v zahraničí a státu odvádějí obrovské daně. Se stejným návrhem vloni neuspěl, ale letos si více věří. Z obou parlamentních komor mu totiž došly odpovědi, že pokud si Večeřův návrh vezme některý ze senátorů nebo poslanců za svůj, může se dostat do konečného seznamu kandidátů na říjnové státní vyznamenání. O oceněných nakonec rozhodne prezident.

Klínovec a Boží Dar v Krušných Horách,  foto: ČTK
Společnosti, které si v pražské Sazka Areně pronajaly luxusní skyboxy, se bouří. Podle Mladé fronty Dnes Sazka Arena totiž nepřipravila žádný program, aby firmy mohly tyto prominentní lóže využít. Přitom za ně ročně platí téměř čtyři miliony korun. "Aby pronájem skyboxu měl pro nás a naše obchodní partnery vůbec nějaký smysl, musely by se v hale konat alespoň jedna až dvě akce týdně," tvrdí například mluvčí Unipetrolu Tomáš Zikmund. Na měsíc červen jsou přitom v hale potvrzeny jen čtyři akce, mimo jiné finále soutěže Česko hledá superstar. Zástupci společnosti Bestsport, která halu provozuje, slibují, že program se rozjede na podzim, zatím prý nemohou konkurovat akcím pod širým nebem. Na druhé straně sama Sazka přiznává, že se tu musí odehrát týdně nejméně tři akce, které navštíví celkem na dvacet tisíc akcí, aby hala vydělávala.

Do českých hor se o uplynulém víkendu vrátila zima a s ní také sníh. Podle deníku Právo místy až několikacentimetrová sněhová pokrývka zaskočila především motoristy, kteří již vyměnili zimní pneumatiky za letní. V některých vyšších polohách dokonce znovu vyjeli silničáři s posypovými vozy. "To tady nikdo z nás nepamatuje. Že v minulosti sněžilo prvního i devátého května, to se občas stávalo. Ale třiadvacátého?" - divil se v neděli v poledne Jaroslav Hamáček z Horské služby ve Špindlerově Mlýně. Překvapeni byli i horští záchranáři v jizerském Bedřichově. Pod centimetrovým sněhovým popraškem se skryl i liberecký Ještěd.