Přehled tisku

Při příležitosti Světového dne bez tabáku se v Prostějově uskutečnila akce Jablko místo cigarety, foto: ČTK

Proti kouření, jehož následkům denně podlehne 50 Čechů, se dá bojovat různě. Podle Mladé fronty Dnes například na Základní škole v Olomouci vycházejí k Světovému dni bez tabáku pohlednice pro rodiče. Poselstvím pohlednic je apel dětí na dospělé, aby přestali kouřit, protože příklady táhnou i jejich potomky. Odborníky znepokojuje právě kouření dětí. Zatímco kuřáků v české populaci mírně ubývá, mezi mladými lidmi od 15 do 18 let je to naopak.

Vývozu unikátních českých radarů Věra do Číny zabránil přímo americký ministr zahraničí Colin Powell, uvádí pondělní Mladá fronta Dnes. Napsal totiž důvěrný osobní dopis premiérovi Vladimíru Špidlovi a požádal ho, aby obchod zakázal. Podle Powella je téměř jisté, že radarový systém by byl v případě dodání do Číny zkopírován a dále rozšiřován. V dopise se výslovně nepíše o žádné konkrétní třetí zemi, která by radary mohla od Číny získat, je však zřejmé, že Spojené státy mají na mysli země jako Írán nebo Severní Koreu. Premiér Špidla odmítl dopis jakkoli komentovat. Rozhodl však, že licence na vývoz radaru by měla být firmě Omnipol, která zakázku za téměř 600 milionů korun zprostředkovávala, odebrána.


Vladimír Špidla,  foto: ČTK
Pomalé reformy, pomalé soudy a zablokovaný trh práce. To jsou podle Lidových novin hlavní body kritiky Špidlovy vlády, která se objevuje ve zprávě Mezinárodního měnového fondu o stavu tuzemské ekonomiky. Fond upozorňuje, že reformy důchodů a zdravotnictví jsou pomalé, což povede k rychlému růstu veřejného dluhu. Ten by měl letos stoupnout na téměř 700 miliard korun. Kromě toho se expertům nelíbí nedostatečná ochrana práv věřitelů, pomalé zápisy do obchodního rejstříku a malá mobilita na trhu práce. Měla by se zlepšit i komunikace s veřejností, podle fondu dokonce vzniká podezření, že vláda používá ukazatele mapující stav veřejných financí tak, aby z nich měla prospěch. Jinými slovy, že říká jen to, co se jí hodí, píše se v Lidových novinách.


V legislativě, která upravuje postih řidičů za závažné porušení dopravních pravidel, vládne podle deníku Právo naprostý chaos. Sebrat řidičský průkaz řidiči, který způsobil smrt za volantem, dnes nemůže policie, pověřený obecní úřad a magistrát, a nemůže to předběžným opatřením udělat ani soud. Viník vážné dopravní nehody tak přijde o řidičský průkaz až tehdy, když je soudem pravomocně odsouzen. To ale v praxi trvá řadu měsíců. Živým důkazem je podle listu třiadvacetiletý mladík, který koncem dubna zavinil smrt pěti lidí na Teplicku, přesto jezdí dál. Současnou tristní situaci by měla změnit novela zákona o provozu na pozemních komunikacích. Ta již prošla ve sněmovně prvním čtením, a pokud ji zákonodárci schválí, bude moci policista zadržet řidičský průkaz na místě.


Vládu podle Mladé fronty Dnesčekají v parlamentu další komplikace. Kabinet chce, aby ve druhé polovině letošního roku mohl sám vyslat do akcí NATO české chemiky. Dosud o jejich misích rozhodoval parlament. "Nedáme vládě bianko šek. Musí nám jasně vysvětlit, proč a kam by chemici měli jet, a také financování celé věci," odmítá postup vlády stínový ministr obrany ODS Petr Nečas. Jako příklad rychleného vyslání našich chemiků uvedl minulý týden premiér Špidla letní olympiádu v Řecku. V případě atentátu by podle něj bylo nutné zareagovat rychle. I náčelník generálního štábu Pavel Štefka potvrdil, že je víc než pravděpodobné, že čeští chemici pojedou na olympiádu. Podle něj by vláda měla mít možnost nasadit chemiky v krizové situaci kdekoli ve světě.


Zbít svoji ženu nebo přítelkyni by nemělo být už tak snadné. Od 1. června se totiž domácí násilí z pouhého přestupku mění v trestný čin. Násilník může jít až na tři roky do vězení. Pokud ženu zbije obzvlášť surově nebo opakovaně, stráví za mřížemi dva až osm roků. Jak upozorňují Lidové noviny, svou zkušenost s domácím násilím mají v Česku čtyři ženy z deseti. Podle Petry Vitoušové ze sdružení Bílý kruh bezpečí je však změna zákona pouze nakročení správným směrem. Skutečnou revolucí v boji proti domácímu násilí bude až takzvaný institut vykázání. Podle něj by policie mohla útočníka až na deset dní "odklidit" pryč. Napadená žena by tak získala čas promyslet si, co dál. Institut vykázání funguje například v Německu nebo Rakousku, v českých zákonech ale nejdříve za rok.


Při příležitosti Světového dne bez tabáku se v Prostějově uskutečnila akce Jablko místo cigarety,  foto: ČTK
Proti kouření, jehož následkům denně podlehne 50 Čechů, se dá bojovat různě. Podle Mladé fronty Dnes například na Základní škole v Olomouci vycházejí k Světovému dni bez tabáku pohlednice pro rodiče. Poselstvím pohlednic je apel dětí na dospělé, aby přestali kouřit, protože příklady táhnou i jejich potomky. Odborníky znepokojuje právě kouření dětí. Zatímco kuřáků v české populaci mírně ubývá, mezi mladými lidmi od 15 do 18 let je to naopak. Kuřáků je v této věkové kategorii až 40 procent, mezi žáky devátých tříd pravidelně kouří každý čtvrtý. Jak píše Mladá fronta Dnes, hejtmani v Česku hledají odpověď na otázku, kdo nahradí tisíce civilkářů, kteří pracují v nemocnicích a sociálních ústavech. Ministr práce Zdeněk Škromach se totiž ve středu chystá přinést na vládu novelu zákona, podle níž v prosinci v ČR skončí náhradní civilní služba. Dnes ji vykonávají mladí muži odmítající sloužit v armádě. Nemocnice a sociální ústavy, které civilkáře hojně využívají, se ale podle listu ptají, kdo více než 10 tisíc mužů v roli levné pracovní síly nahradí. Vláda žádný jednotný recept nemá. Podle ministra Škromacha věděli ti, kterých se to týká, o konci civilní služby už dlouho. Měli tedy čas se na tuto situaci připravit. Zaměstnavatelé by podle něj měli sáhnout především do řad nezaměstnaných. Zároveň ale připouští, že nechystá žádné systémové opatření, které by lidi bez práce donutilo tato místa přijmout. Bude prý stačit zpřísnění podmínek pro vyplácení podpory, které přinese nový zákon o zaměstnanosti, platný od září.


Ministerstvo vnitra chce mít přehled o některých konkrétních přestupcích lidí. Kdo udělá přestupek znovu, tomu bude hrozit přísný trest. Podle Mladé fronty Dnes chce ministerstvo vedle trestního rejstříku vytvořit databázi, do které se bude zapisovat, zda člověk nemá spory se sousedy. Ministr vnitra Stanislav Gross totiž chce, aby opakované spáchání určitého přestupku bylo hodnoceno automaticky jako trestný čin. Věří, že se tak nebudou opakovat případy, jako byla kauza Ladislava Pacovského z jihočeských Litvínovic. Jeho útoky na sousedy se opakovaně zabývala přestupková komise českobudějovického magistrátu. Na chování Pacovského to však vliv nemělo a muž nakonec dva sousedy zavraždil. Před několika dny mu pražský vrchní soud potvrdil doživotní trest. Některým právníkům se nápad ministerstva vnitra líbí. "Přestupky se evidují na radnicích už nyní. Když se však člověk přestěhuje do nového bydliště, je tam veden jako bezproblémový," řekl děčínský advokát Narcis Tomášek. "V předchozím bydlišti přitom mohl opakovaně napadat své sousedy. Centrální evidence by to vyřešila," dodal.


Jak uvádí Mladá fronta Dnes, přibývá cizinců, kteří kupují nemovitosti v České republice. Řada z nich soudí, že po vstupu do Evropské unie by se měla Praha stát jakousi branou Východu pro podniky a město rychle poroste. Stavitelé nových bytových domů spolupracují se zahraničními agenturami, které dodávají kupce rovnou pro několik bytů najednou. České hypoteční banky mají stovky smluv s cizinci. Holanďané ve velkém stavějí horské chalupy v Krkonoších. A některé pražské čtvrti už jsou v rukou Italů, zájem mají i Rusové, Irové, ale i Vietnamci či Číňané. Prezident Václav Klaus minulý týden podepsal čerstvě upravený devizový zákon, ve kterém se cizincům otvírají nové cesty. Občané západní Evropy a USA budou smět kupovat nemovitosti i bez trvalého pobytu, stačí jen pobyt přechodný.