Přehled tisku

Ronald Reagan (na archivním snímku z 5. října 1988), foto: ČTK

Tisk se obsáhle vrací k sobotnímu úmrtí bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana. Pane Gorbačove, strhněte tu zeď! Tato památná věta, kterou v roce 1987 Reagan vyslovil v ještě rozděleném Berlíně, předznamenala definitivní pád komunismu ve východní Evropě.

Ronald Reagan  (na archivním snímku z 5. října 1988),  foto: ČTK
Tisk se obsáhle vrací k sobotnímu úmrtí bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana. Pane Gorbačove, strhněte tu zeď! Tato památná věta, kterou v roce 1987 Reagan vyslovil v ještě rozděleném Berlíně, předznamenala definitivní pád komunismu ve východní Evropě. Komentář Mladé fronty Dnes uvádí, že její autor se společně s papežem Janem Pavlem II. nejvíce zasloužil o pád sovětského totalitního bloku. Reagan však nechtěl pouze strhnout zdi a zničit dráty, jež rozdělovaly Evropu. Chtěl také navazovat spolupráci. Což se mu k překvapení mnohých díky jeho tvrdým postojům k Sovětskému svazu jako "říši zla" nakonec podařilo. Za své postoje byl proto někdejším československým totalitním režimem nenáviděn a vysmíván daleko více než kdo jiný, připomíná se v komentáři Mladé fronty Dnes.


Už v deseti letech začínají některé české děti s pitím alkoholu. Od třinácti se mnohé z nich opíjejí pravidelně. Třetina mladých Čechů během posledního roku kouřila marihuanu a pětina z nich má v patnácti letech za sebou první pohlavní styk. Tyto informace o životě českých teenagerů vyplývají z čerstvě zveřejněného průzkumu Světové zdravotnické organizace. Jak dále uvedly Lidové noviny, české děti nedopadají ve srovnání se svými vrstevníky z jiných zemí nejlépe. Asi polovina dotázaných Čechů hodnotí negativně svoje spolužáky. Zhruba stejné množství z nich uvedlo, že už několikrát v životě vyvolali potyčku s některým ze svých vrstevníků. Více než polovina patnáctiletých školáků z České republiky potom konkrétně přiznává, že se čas od času s někým popere. Stejná část českých dětí navíc v průzkumu říká, že si příliš nerozumí se svými rodiči. Výsledky světového srovnání ovšem napovídají, že děti ze západních zemí jsou na tom v mnoha jiných oblastech podobně jako Češi, připomíná deník.


Pokud by se Viktor Kožený dostal za týden do Evropského parlamentu, mohl by si podle Mladé fronty Dnes blahopřát, že dokázal Čechy a Moravany napálit hned dvakrát. Poprvé, když jim před lety sliboval velké zisky za jejich kuponové knížky, podruhé právě nyní, když by se jimi nechal zvolit do parlamentu, aniž hnul prstem. Jediné, co Kožený udělal, bylo sesbírání tisícovky podpisů nutných k založení jeho Občanské federální demokracie a vytvoření internetových stránek. Od té chvíle je pátrání po jakýchkoliv aktivitách této strany marné, sekretariát jeho strany dává kontakty na jednoho ze svých kandidátů, hledače pokladů Helmuta Gaensela - ale číslo je špatné. Kožený přesto získal další primát. Jako jediný volební lídr nepřekročil během kampaně českou hranici.


Švédům se nelíbí, že s tím, jak se blíží rozhodnutí vlády o nákupu nadzvukových stíhaček pro českou armádu, se v médiích znovu objevily hlasy, které výběrové řízení zpochybňují. V něm nejlépe uspělo právě Švédsko s nabídkou zcela nových strojů JAS-39 Gripen. Jak uvádí deník Právo, podle Gripen týmu jde o nekorektní a rozhodně ne náhodné výpady. Mluvčí Gripen týmu John Neilson prohlásil, že v této kampani se objevila řada samozvaných expertů, kteří údajně vědí o celém procesu více než odborná komise. Naopak činitel amerického velvyslanectví, který si nepřál být jmenován, transparentnost výběru zpochybnil. Současně ujistil, že USA respektují právočeské vlády rozhodnout podle svého uvážení a neusilují o znovuotevření tendru. Nyní, kdy má vláda vynést konečný verdikt o smlouvách na stíhačky, však tlaky opět rostou.


Jak uvedly


Češi jako národ pomalu vymírají, populace stárne a rodí se málo dětí. Lidové noviny se ptají, co je toho příčinou? Za zásadní faktor nízké porodnosti lze považovat skutečnost, že nastupující generace v reprodukčním věku již vzala za svůj standard západní společnosti, pro který je charakteristická delší doba strávená ve škole, veliké možnosti cestování, ale též budování kariéry. Česká ekonomika navíc přinesla zcela nový systém, který má své klady, pro mnoho lidí má však i zápory. Vzrostla nezaměstnanost, zmizely výhodné novomanželské půjčky, kterými minulý režim motivoval mladé lidi k časnému vstupu do manželství. Česká vláda se snaží přimět společnost k vyšší porodnosti nástroji, které jsou na hraně populismu, nebo dokonce už i pod ní. Jak jinak ohodnotit předvolební sliby vládní ČSSD padesáti tisíc korun pro každého novorozence do tzv. svěřeneckého fondu? Stejně rozporuplné jsou i pokusy motivovat lidi zvýšením porodného. Kvůli vidině několika tisícikorun přece drtivá většina lidí své děti na svět nepřivádí. Problém nízké porodnosti bude s přibývajícím časem nabývat na palčivosti. Kdy se podaří tento trend obrátit, je v tuto chvíli velice nejisté. Jisté je však to, že v této nejintimnější oblasti svého života by se měl každý člověk rozhodovat na základě svobodné vůle. Veškeré opatrovnické a sociálně-inženýrské zásahy společnosti a státu jdou v mnoha ohledech přesně opačným směrem, jsou mnohdy kontraproduktivní a ke kýženému cíli zcela zaručeně nevedou. uvádějí Lidové noviny.


Pěkný kousek se pár dní před volbami vydařil kolegům z MF Dnes, oceňuje deník Právo. Sledovali a dokumentovali pohyb ministerských aut a způsob jízdy jejich řidičů, zejména pak vůz ministra vnitra Stanislava Grosse. Nápad vtipný, výsledek ani trochu legrační: vládní řidiči jezdí takovým stylem, že by se z toho sám svatý Kryštof osypal. Grossovo vysvětlení, že policejní řidič musel setřást pronásledující vůz a provést několik manévrů nad rámec práv civilního řidiče, nepostrádá logiku, přesto zbývá pár otázek, které zatím zůstaly nezodpovězeny. Na řidičích sice záleží, jak pojedou a jestli včas dojedou, jen na jejich šéfech však je, kdy vyjedou. Ale právě v tom je přece podstata věci. Nikdo ani necekne, když ministr přes Kryštofy jede stylem F1 v nějaké mimořádné situaci. Ale při normální cestě do práce by měl být prostřednictvím svého šoféra příkladem všem, kdo při těch Kryštofech přišli o peníze třeba jen kvůli prošlé lékárničce.


Jak uvádí Mladá fronta Dnes, velký zájem o sobotní muzejní noc zaskočil i její pořadatele. Možnost prohlédnout si pražská muzea v nočních hodinách využily tisíce lidí. Jen během první hodiny navštívilo hlavní budovu Národního muzea přes 2000 zájemců. Tak vysoký počet návštěvníků jsme nečekali, řekl ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Velkému zájmu se těšilo slavnostní odhalení nového zoologického exponátu, slonice Sety. Také v Uměleckoprůmyslovém muzeu pořadatelé takový zájem neočekávali. Náporu lidí jen stěží odolávala stálá expozice prací Františka Drtikola. Dětem učarovala výtvarná dílna, která na Drtikolovu výstavu tematicky navazovala. V Náprstkově muzeu představili divákům své umění loutkoví mistři z Barmy. Po vystoupení si mohli zvědavci vyzkoušet práci s loutkami sami.