Přehled tisku

Zleva ministr vnitra Stanislav Gross, ministr financí Bohuslav Sobotka a premiér Vladimír Špidla, foto: ČTK

Také středeční tisk se obsáhle věnuje zejména situaci ve vládní sociální demokracii, která utrpěla drtivou porážku ve volbách do Evropského parlamentu. Spekuluje zároveň o tom, zda bude koaliční vládě vyslovena v Poslanecké sněmovně nedůvěra a zda se opoziční poslanci k takovému hlasování odhodlají. Deníky také obsáhle informují o tom, že vítězní Občanští demokraté obeslali zastupitelské úřady zemí Evropské unie dopisem, ve kterém upozorňují, že Špidlův kabinet nemá mandát pro nadcházející summit, jehož hlavním tématem bude evropská ústava. ODS prý proto nemusí respektovat to, co vláda na summitu dojedná.

Zleva ministr vnitra Stanislav Gross,  ministr financí Bohuslav Sobotka a premiér Vladimír Špidla,  foto: ČTK
Mladá fronta Dnes se domnívá, že předseda vlády a ČSSD Vladimír Špidla míní na stranické židli ještě vytrvat, přestože si od vlastních lidí vyslechl výzvy k odchodu. "Ano, Vladimír Špidla stojí v bouři pevně, ale na ztracené vartě. Jeho krátká éra přinejmenším v čele Lidového domu pohasla. Nemá ČSSD už co nabídnout," soudí autorka glosy pojmenované Premiér má šanci, předseda beznaděj. Sociální demokracie je podle ní stranou mnoha tváří, které po sobě veřejně štěkají. "To je dědictví po Miloši Zemanovi, který držel všechny na krátké autoritativní uzdě. Vladimír Špidla uzdu demokraticky povolil," dodává komentátorka. Důsledek je ale podle ní smrtonosný. "Politicky jinak mluví pánové Hojdar, Kopecký, Foldyna, jinak Špidla a Sobotka, onak Gross... Kdo má té straně rozumět? Voliči, jak se ukázalo, neporozuměli." A komentátorka Mladé fronty Dnes soudí, že, kdyby chtěl Špidla sociální demokraty do podzimních voleb stmelit, musel by přestat být Špidlou a stát se Zemanem.

Hospodářské noviny se zamýšlejí nad hlasováním o nedůvěře kabinetu, které se chystá vyvolat ODS, suverénní vítěz evropských voleb. Ke svržení vlády by občanští demokraté potřebovali alespoň 101 hlasů, spolu s komunisty jich ale dají dohromady jen 99. Premiér Špidla na druhé straně opakovaně odmítl výzvu ODS, aby jeho vláda sama požádala sněmovnu o obnovení důvěry. "Přes všechnu akčnost je tedy ODS v tuto chvíli ve stejné trpné pozici jako dosud. Musí čekat na to, jak se vyvinou věci v ostatních parlamentních stranách," poznamenává list.

Na nepopulárnosti současné vlády má podle komentáře Práva svůj podíl právě premiér Špidla se "svým mesiášským výrazem a strnulým úsměvem. Až moc z něj čiší přesvědčení o vlastní pravdě a až příliš málo je schopen přesvědčit, že se nemýlí," píše autor poznámky. Podle něj premiér sám "vytváří dojem nejistoty a kdekdo z něj dělá s chutí blázna, který vede zemi do neštěstí. Totiž ne kdekdo a zdaleka ne jen opozice. Kdo se mu snaží nejvíce škodit, jsou kupodivu lidé spjatí s ČSSD."

Vladimír Špidla patří podle Mladé fronty Dnes k politikům, kteří v minulosti prosazovali dohodu v kauze Diag Human a vyplacení odškodného této společnosti. List píše, že Špidla se jako vicepremiér zúčastnil v roce 2001 klíčových schůzek, po kterých se vláda rozhodla stáhnout všechny žaloby, zkusit se dohodnout na smíru a kauzu utajit. Loni v květnu navíc přijal doma Špidla někdejšího advokáta Diagu Jiřího Oršulu. Ačkoli o schůzce řekl jen to, že k ničemu nevedla, leccos naznačil majitel firmy Josef Šťáva. Právě loni na jaře prý státu nabízel, že mu postačí 3 miliardy 600 tisíc korun. Smír však ztroskotal právě na částce. 327 milionů už ale stát musel zaplatit loni. O Špidlových postojích promluvila i exministryně Marie Součková. Podle ní Špidla řekl, že se zaplatí a že to tak chce i Miroslav Kalousek. Šéf lidovců a známý Josefa Šťávy, ale rezolutně popřel, že by se do kauzy někdy vměšoval. Jakékoli jeho ovlivňování vyloučil i Vladimír Špidla, píše Mladá fronta Dnes.


Za zneužití pravomoci veřejného činitele je v Chebu stíhán během krátké doby už druhý kriminalista z tamního okresního policejního ředitelství. Podle informací deníku Právo vzal úplatek od obchodníka za to, že mu nebude dělat potíže nepříjemnými kontrolami. Jak listu upřesnil zdroj obeznámený s případem, obviněný policista požadoval dva mobilní telefony od jejich prodejce z chebské tržnice Dragoun. Ten mu je skutečně později předal, vše si ale tajně nahrál. Právě nahrávka má být jedním z nezvratných důkazů. Kriminalista byl už postaven mimo službu. Hrozí mu až tři roky vězení a vyhazov od policie. Obvinění z korupce čelí už od minulého týdne i další z chebských policistů, vyšetřovatel Viktor Mařas. Jak deník Právo informoval už v úterý, měl přijmout úplatek za to, že nechá vyznít do ztracena vyšetřování případu muže, který byl podezřelý ze závažné trestné činnosti. Podle listu se tak důvěryhodnost chebské policie začíná hroutit.


Lidové noviny přináší článek prezidenta Václava Klause, věnovaný o zesnulém americkém prezidentovi Ronaldu Reaganovi. Klaus je přesvědčen, že Reaganova historická zásluha byla zcela mimořádná a že je možné ji poměřovat pouze se zásluhou Margaret Thatcherové. "Podle mého názoru bylo jeho největším přínosem to, že obhájil kapitalismus a spolu s ním lidskou svobodu, demokracii a trh před jejich kritiky, tedy před těmi, kteří se buď slovo kapitalismus ostýchali vyslovit, nebo byli dokonce zásadně proti," píše český prezident. Nepochybuje však o tom, že o Reaganův přínos se vedl, vede a bude vést nekonečný spor.


Zdeněk Koudelka,  foto: ČTK
Lidové noviny se také zamýšlejí nad rozhodnutím poslance Koudelky převzít vedení ministerstva spravedlnosti. "Kdyby se to nepovedlo a vláda padla, ministr Koudelka se stane opět poslancem Koudelkou, neboť poslaneckého postu se nevzdal," podotýká deník. "Není to žádný naivka, náš nový ministr spravedlnosti, a umí myslet na zadní kolečka," konstatují Lidové noviny.


Mladá fronta Dnes píše, že poslanec ODS Jaroslav Zvěřina teď bude muset "splatit" preferenční hlasy, jimiž ho voliči vynesli do Evropského parlamentu. Zvěřina byl až na 10. místě kandidátky ODS, takže před volbami rozjel vlastní kampaň: žádal od lidí, aby ho kroužkovali. A vydával vlastní předvolební noviny, kde vyhlásil soutěž o různé ceny z 25 evropských zemí: maďarský uherák, dánské lego a také zájezd do francouzského Štrasburku. "Mám doma bednu odpovědí, teď vylosuji výherce," říká podle deníku Zvěřina.


Uprchlík Ibráhím Zijád, který strávil více než půl roku v tranzitním prostoru ruzyňského letiště v Praze, se před pár dny dostal ilegálně do Německa. Uprchlík nyní žádá německé úřady o udělení azylu, píše Večerník Praha. Ibráhím Zijád přicestoval do Prahy bez dokladů počátkem loňského srpna z Istanbulu letadlem ČSA. V Česku požádal o azyl. Ministerstvo vnitra jeho žádost zamítlo a aerolinie ho obratem dopravily zpět do Istanbulu. Turečtí úředníci ho ale odmítli vpustit do země, a tak se vrátil do Prahy, kde od té doby pobýval na "území nikoho". České aerolinie dávaly uprchlíkovi po celou dobu třikrát denně poukázky na jídlo v letištní restauraci. Přes den se Zijád procházel tranzitním prostorem, umýval se na toaletách, nocoval ve spacím pytli na zemi za reklamní stěnou. Nakonec se mu podařilo získat advokáta, který za něj podal ke Krajskému soudu v Praze žalobu proti vyhoštění a žalobu proti neudělení azylu. Zijádovi totiž podle Organizace pro pomoc uprchlíkům nepropadla lhůta pro odvolání, protože během pobytu v tranzitu, kdy se k němu nemohl dostat žádný právník, tak nemohl učinit.


Česká republika patří spolu s Portugalskem k zemím s nejhorší platební morálkou z 22 evropských zemí. Firma v Česku čeká v průměru na zaplacení 46 dní. Průměrná oficiální splatnost 23 dní, ve skutečnosti však peníze dorazí o dalších 23 dní později. Vyplývá to ze studie společnosti Intrum Justitia, jejíž výsledky přinášejí Hospodářské noviny a Mladá fronta Dnes. Intrum Justitia v minulých dvou letech zkoumala platební morálku dvou tisíc firem. Z nich dvě třetiny pokládají pozdní platby za největší problém svého rozvoje. Ze studie vyplývá, že celkově platí evropské firmy stále hůř. Průměrně zaplatí již splatné faktury s šestnáctidenním zpožděním, což je o dva dny později než před sedmi lety. "Evropa se začíná předlužovat, firmy platí pozdě, nebo dokonce vůbec, a to je velká hrozba pro mnohé společnosti," varuje šéf Intrum Justitia Group Jan Roxendal. Riziko pozdního placení roste v regionálním srovnání směrem ze západu na východ a ze severu na jih. Zatímco ve skandinávských zemích se firmy zpožďují s placením jen o týden, ve všech ostatních evropských zemích se platí v průměru o dva až tři týdny po domluvené době. Evropská komise k analýze podotkla, že pozdní platby jsou důsledkem přílišné ochrany nezdravých firem a pomalé práce soudů a exekutorů. Špatná platební morálka a různorodost splatnosti faktur se navíc podepisují na hospodářském růstu. Ten by mohl být vyšší, pokud by se v EU podařilo zrychlit oběh zboží a služeb.


Úřady ztratily kontrolu nad tím, kolik se do Česká dováží ojetých automobilů. Před vstupem do EU evidovali jejich dovoz celníci, ale ti z hranic zmizeli. Nyní se úřady o dovezených ojetinách dozvědí jen v případě, kdy je dovážejí firmy, nebo když ojetý vůz jeho soukromý majitel zaregistruje do provozu. Píšou to Hospodářské noviny. Za první čtvrtletí se dovezlo téměř 29.000 ojetých aut, ale z toho se do provozu zaregistrovalo jen 22.000 vozů. Téměř 7000 zmizelo rozebráním na náhradní díly. Od května už však podle HN toto číslo nikdo nezjistí. Evidenci, kterou vedli o ojetinách celníci, měl od května nahradit systém stanovený podle nového zákona o odpadech. Zákonu však chybí prováděcí vyhláška, která může být schválena nejdřív v srpnu. Hromadící se vraky mohou časem znamenat pro stát ekologickou zátěž i finanční problém, varuje deník. Od roku 2007 se budou muset podle směrnice EU autovraky průběžně a ekologicky likvidovat. Podle odborníků je nyní v Česku kolem 300.000 takových vraků a jejich likvidace přijde až na 1,5 miliardy korun. Podle zákona musí každý dovozce zaplatit za ojetinu, která nesplňuje emisní normu Euro 3, při její registraci do provozu 5000 korun. Zákon ale nikoho nenutí, aby vůz registroval. Pokud dovozce použije auto na náhradní díly, nic neplatí.


Deset let v Česku trestně stíhaný německý podnikatel kurdské národnosti Yekta Uzunoglu tvrdí, že se opakovaně stává terčem teroristických útoků. Jak píšou Lidové noviny, na svém pozemku našel přes 30 centimetrů dlouhý předmět ve tvaru rakety. Byl obalený samolepicí páskou a vyčnívaly z něj dráty, řekl listu Uzunoglu, který podivný nález spojuje se svou kauzou. Podle podnikatele jde už o třetí nepříjemný zážitek za poslední měsíc. Domnívá se, že to souvisí buď s tím, že bylo nařízeno hlavní líčení, nebo s jeho stížností proti průtahům v trestním řízení, kterou podal k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Uzunoglu čelí obvinění z vydírání a omezování osobní svobody. Toho se měl dopustit se třemi svými krajany na dalším podnikateli v říjnu 1994. Na inkriminovanou dobu má ale Uzunoglu nezvratné alibi, které potvrdilo několik svědků. Navíc v jeho prospěch vypovídal i vydíraný a označil skutečného pachatele. Městský soud nařídil projednávání případu na 24. června.


Betlém v Kuksu | Foto: oficiální stránky Turistického portálu České republiky CZeCOT
Unikátní malovaný betlém byl nedávno nalezen v depozitáři hospitálu v Kuksu na Trutnovsku. Nález tvoří tři kusy čtyři metry vysokých pláten s postavami v téměř životní velikosti a dále několik malovaných dřevěných kulis. Návštěvníci Kuksu, který je známý především sochami barokního mistra Matyáše Brauna, mohou betlém nyní vidět ve špitální kapli. Uvedla to Mladá fronta Dnes v příloze pro Hradecký kraj. Betlémáři považují objev dosud neznámého výjevu narození Ježíše Krista za naprosto unikátní. "Jedná se o jeden z největších deskových betlémů v Čechách. Vůbec jsme netušili, že by něco takového v hospitálu mohlo být," řekl k nálezu Leoš Pryšinger ze spolku královédvorských betlémářů. V objektu podle něj od konce druhé světové války sídlil archiv a o existenci betlému nebyla nikde ani zmínka. Odborníci dávají betlém do souvislosti se sochařskou činností Matyáše Brauna. Ústřední motiv betlému totiž obsahuje malbu ovce svázané do kozelce. "Tento motiv se objevuje i v Braunově betlému," podotkl Pryšinger. Přední český znalec betlémů a prezident Světové betlémářské federace Vladimír Vaclík se domnívá, že hospitální betlém pochází z poloviny 18. století, tedy z doby, kdy už kukský barokní areál s lázněmi a šporkovským zámkem zanikal. V té době totiž přišel na Kuks františkánský řád, který mohl dílo zadat. "Je známo, že v Podkrkonoší stavěli deskové betlémy právě františkáni. Autorem by mohl být někdo z umělecké rodiny Balzerů z Kuksu, ale mohlo by jít i o neznámého epigona Petra Brandla, o kterém víme, že polychromoval Braunovy pískovcové sochy," uvedl Vaclík. Nápadnou shodu s Braunem připomněl i znalec Braunova díla, historik Ivo Kořán. "Klečící pastýř může připomínat toho v Braunově Betlému," míní. Předpokládá, že betlém vznikal postupně a že se na jeho malbě vystřídalo několik autorů. Více jasna do výjimečného nálezu by podle něj měly přinést podrobné odborné expertizy.


Jak informuje deník Právo, stádo vyplašených krav vtrhlo v úterý ráno jako blesk do benzínové stanice Trio v Nové Hospodě na Tachovsku a celou ji převálcovalo. Houfy krav a býků se přihnaly k čerpadlu brzy po sedmé hodině, vyhnaly řidiče do aut a personál zahnaly do staniční budovy. Mezi stojany si pak dělaly, co chtěly. Všude po nich zůstaly obrovské páchnoucí lívance, rozházené a rozmetané věci a hlavně velký zmatek. Naštěstí všechny stojany nápor krav vydržely, takže přímé nebezpečí požáru a výbuchu nehrozilo. Krávy na své poznávací výpravě rozsévaly strach na všechny strany. Obsluze pumpy, když se motaly kolem stojanu s plynem a kolem skříně s pojistkami. Zákazníkům, když se začaly houfovat kolem jejich vozidel. Podle některých svědků se krávy nechovaly vůbec přátelsky. "Vypadaly pěkně naštvaně," popsal situaci pumpař. Pak z odstavného parkoviště za pumpou vyjel kamión. Túroval motor, jezdil sem a tam a troubil jako o život. Ani to ale krávy neodehnalo. Nakonec všichni na své snahy rezignovali a začali se shánět po majiteli stáda a po policii, píše deník Právo.