Přehled tisku

Stanislav Gross, foto: ČTK

Jak se dál bude vyvíjet politická situace v Česku, závisí teď nejvíce na ministrovi vnitra Stanislavu Grossovi, domnívá se deník Právo. Celá sociální demokracie totiž od svého místopředsedy čeká signál, zda je připraven převzít hlavní zodpovědnost za vývoj strany. Tento signál musí ale přijít nejpozději na sobotním zasedání Ústředního výkonného výboru strany, na kterém se bude hlasovat o důvěře šéfovi a místopředsedům.

Stanislav Gross,  foto: ČTK
ak se dál bude vyvíjet politická situace v Česku, závisí teď nejvíce na ministrovi vnitra Stanislavu Grossovi, domnívá se deník Právo. Celá sociální demokracie totiž od svého místopředsedy čeká signál, zda je připraven převzít hlavní zodpovědnost za vývoj strany. Tento signál musí ale přijít nejpozději na sobotním zasedání Ústředního výkonného výboru strany, na kterém se bude hlasovat o důvěře šéfovi a místopředsedům. Gross se však zatím jednoznačně nevyjádřil. Ve sněmovních kuloárech si prý stejně jako premiér Vladimír Špidla v posledních dnech zjišťoval situaci v poslaneckém klubu a mezi klíčovými funkcionáři strany. Podle informací Práva je Gross ochoten otěže ve straně převzít, nechce ale působit jako ten, kdo aktivně přispěl ke Špidlovu odstranění z čela ČSSD a následně i premiérského postu.


Fanoušci na Euro 2004,  foto: ČTK
Celkem pět poslanců, z toho jeden sociální demokrat, dva občanští demokraté, jeden současný a jeden bývalý unionista, se podle Mladé fronty Dnes vypravili na mistrovství Evropy v Portugalsku na účet fotbalového svazu. Zdarma získali nejen lístky na sobotní utkání Česká republika- Nizozemsko v hodnotě sto eur (asi 3200 korun), ale i dopravu tam a zpátky. Zdarma měli i pobyt v hotelu. Dva poslanci si pobyt dokonce prodloužili až do úterý, a na schůzi sněmovny tak dorazili s několikahodinovým zpožděním. Podle deníku není zřejmé, proč svaz poslancům takovou pozornost poskytl a podle jakého klíče mezi nimi vybíral. "Seznam pozvaných není určen ke zveřejnění,"řekl mluvčí svazu Daniel Macho. Podle listu je přitom zřejmé, že fotbalový svaz bude už brzy od českých politiků něco chtít - plánuje totiž stavbu národního fotbalového stadionu. Šéf svazu Jan Obst nedávno uvedl, že si od politiků slibuje finanční injekci. Poslanci vesměs tvrdí, že na jejich rozhodování nebude mít výlet do Portugalska vliv a nevidí na něm nic špatného, dodává deník.


Nejvyšší soud letos v únoru zrušil rozsudky v kauze Asanace, podle nichž měla dvojice referentů komunistické Státní bezpečnosti jít definitivně na pět let do vězení. Případ se tak bude projednávat znovu, píše deník Právo. Tato Informace dosud unikala veřejnosti. Soud v minulosti oba příslušníky odsoudil za to, že v rámci akce Asanace týrali signatáře Charty 77. Rozsudky byly podle listu zrušeny z formálních důvodů. Zřejmě nebylo konkrétně doloženo, že případ nebyl promlčen, protože se na něj vztahuje zákon o protiprávnosti komunistického režimu, vyvozuje Právo. Soudce Nejvyššího soudu Jiří Horák nechtěl zrušení rozsudků komentovat.


Ministerstva financí a zemědělství podle Lidových novin už několik měsíců potají připravují projekt obchodu s dluhy potravinářských firem. Česká konsolidační agentura má rozhodnout o prodeji balíku těchto dluhů státnímu Podpůrnému a garančnímu rolnickému a lesnickému fondu, který podléhá ministerstvu zemědělství. Prodat tyto pohledávky Agentuře nařídil ministr financí Bohuslav Sobotka. Stát tak vlastně sám sobě prodá balík dluhů v hodnotě 5,3 miliardy korun. Zemědělský fond by však měl České konsolidační agentuře zaplatit jen něco přes miliardu korun. Součástí balíku jsou například dluhy Setuzy nebo Kosteleckých uzenin. Transakci podle Lidových novin kritizují hlavně investoři, kteří se obchodem s pohledávkami zabývají.


Varující výsledky přineslo podle Mladé fronty Dnes měření radonu v libereckých domech. V 90 z nich odborníci zjistili, že hodnoty radioaktivního plynu překročily kritických 1000 becquerelů na metr krychlový. Povolená hranice je přitom podle odborníků pětkrát nižší. Pokud by lidé žili celý život v budově s koncentrací 200 becquerelů na metr krychlový, pak u jednoho až dvou procent by ozáření z radonu vyvolalo rakovinu plic. "Stát nyní občanům nabízí, aby si půjčili detektory a v domech či bytech dlouhodobě měřili hodnoty radonu. Pokud budou vysoké, na řadu přijdou protiradonová opatření,"řekla Věra Mühldorfová z odboru rozvoje libereckého krajského úřadu. Podle ní se nedá přesně odhadnout, na kolik peněz protiradonová opatření vyjdou. Státní dotace pro obyvatele činí nejvýše 150.000 korun na jeden byt.


Česko podle Lidových novin neposkytne Severoatlantické alianci přepravní letadla, které vláda spojencům slíbila na pražském summitu NATO v roce 2002. Místo nich hodlá alianci na summitu v Istanbulu nabídnout vrtulníky. Jedním z bodů jednání v Instanbulu přitom bude i hodnocení slibů ze summitu v Praze. Dopravní letadla Antonov An-70 měla česká armáda získat z Rusku v rámci vyrovnání jeho dluhu. Aniž je Česko vlastnilo, nabídlo je alianci. Rusko však nakonec armádě nabídlo nevyhovující letouny Il-76. Ministerstvo obrany nyní chce od Ruska získat radši bojové a transportní vrtulníky a zamýšlí od svých aliančních závazků upustit. Deník upozorňuje, že armáda se v Istanbulu bude chovat stejně nezodpovědně jako před dvěma lety v Praze. Ruské vrtulníky totiž nevlastní a jednání o jejich dodávce ještě mohou ztroskotat. Česko hodlá spojencům opět nabídnout něco, co dosud nemá, uzavírají Lidové noviny.