Přehled tisku

euro_2004_penize.jpg

Fotbalové mistrovství Euro už teď znamená pro české sázkové kanceláře historicky největší počet peněz vsazených na jednorázovou akci. Píše o tom Mladá fronta Dnes. "Je to jasné, že náš odhad vsazených 120 milionů korun bude překonán. O kolik? To se uvidí..."říká mluvčí největší sázkové kanceláře Tipsport Lubomír Ježek.

Stanislav Gross  (vlevo) představil prezidentovi Václavu Klausovi svoji vizi nové vlády,  foto: ČTK
Přestože například z ODS zaznívají varování, že by Klaus sestavením vlády nemusel pověřit Stanislava Grosse, varianta je to opravdu jenom teoretická. Píší to v kometáři Lidové noviny. Prezident si velmi dobře pamatuje "podraz" svého předchůdce Václava Havla, který počátkem roku 1998 pověřil vyjednáváním o vzniku postklausovské vlády Josefa Luxe a premiérem nakonec jmenoval Josefa Tošovského. Klaus teď bude chtít ukázat, že on - narozdíl od Havla - nedělá "podrazy" a jedná v souladu s výsledkem posledních voleb do Poslanecké sněmovny. Proto ukáže na Grosse. Nicméně Grossův manévrovací prostor dost zúžil. Prohlásil, že jednání o vzniku vlády by měla trvat jen po omezenou dobu. Přidal následující: "Vláda, to znamená Zemanova a Špidlova vláda, se od roku 1998, tedy už šest let ve spoustě hlasování opírala o hlasy komunistů. Tak tomu jistě bude i nadále. Nemyslím si ale, že je možné, aby na tom bylo založeno hlasování o důvěřě vládě." Demonstraci svého znovunabytého antikonunismu Klaus ještě vylepšil tím, že současnou politickou situaci podle svých slov nehodlá konzultovat s předsedou KSČM. Komentují Lidové noviny.

Deník Právo zveřejnil na publicistické stránce příspěvek odstupujícího premiéra Vladimíra Špidly. Dosavadní působení vlády vidí jako úspěšné i přesto, že se ve sněmovně opírala o těsnou většinu hlasů. "Všechny klíčové věci byly učiněny, nastartovány či alespoň připraveny," píše Špidla v Právu. Za nejvýraznější přitom pokládá integraci ČR do Evropské unie. V čem si myslí Špidla, že jeho vláda zklamala? "Boj s nezaměstnaností se nám nedařil stoprocentně, jak jsme si přáli. Také v investicích do vědy, výzkumu a školství setrvávají značné rezervy. Je mi velice líto, že jsme již nestihli rozjet chystanou reformu vysokého školství," přiznává odstupující premiér v Právu.


Fotbalové mistrovství Euro už teď znamená pro české sázkové kanceláře historicky největší počet peněz vsazených na jednorázovou akci. Píše o tom Mladá fronta Dnes. "Je to jasné, že náš odhad vsazených 120 milionů korun bude překonán. O kolik? To se uvidí..." říká mluvčí největší sázkové kanceláře Tipsport Lubomír Ježek. Kromě pravidelných sázkařů si chodí vsadit stále více i sváteční hráči, a nejen muži, jak je obvyklé. Kanceláře využívají i sympatie žen k oblíbeným hráčům. "U sázky na krále střelců je favotitem Milan Baroš a právě na něho chodí sázet i ženy. Stejně tak čekáme, že ženy zaujme sázka, zda Pavel Nedvěd nedostane druhou žlutou kartu..." říká pro Mladou frontu Dnes Ježek.


Sněmovna hlasovala o návrzích na vyznamenání, předkládaných prezidentu Klausovi. Mezi kandidáty jsou účastníci protifašistického boje, oběti komunismu, vědci a další lidé. Píší o tom Lidové noviny. Po ostré hádce sněmovna nepodpořila návrh poslance Petra Bratského z ODS, aby navrhla na státní vyznamenání i členy odbojové skupiny bratří Mašínů, která se v 50. letech prostřílela z Československa do Německa.


Od května musí všech 35 000 českých autodopravců dodržovat řadu evropských předpisů týkajících se technického stavu aut a bezpečnosti provozu. Podle Hospodářských novin to ale nedělají, protože předpisy neznají. Polovina zákonů zatím ani není přeložena do češtiny. Dopravci tak mají štěstí jen v tom, že je zatím nikdo nekontroluje, soudí deník. Řada dopravců se podle Hospodářských novin mylně domnívá, že platné jsou jen předpisy v češtině. "Platí všechno, ať je to přeloženo nebo není," zdůraznil šéf dopravního výboru sněmovny Jaromír Schling. Podle ministerstva dopravy nebyl splněn původní slib Evropské komise, že do vstupu budou publikovány překlady veškerých platných právních předpisů EU do českého jazyka. "Do podzimu by se tak mělo stát," ujistila Hospodářské noviny mluvčí ministerstva Ludmila Roubcová.


Pro zahraniční investory je Česká republika jednou z nejatraktivnějších evropských zemí pro založení pobočky. Zjistil to průzkum společnosti A. T. Kearney, ze kterého čerpají Lidové noviny. Česko je v pomyslném seznamu lokalit pro takzvaná offshore centra na čtvrtém místě, žebříček vede Indie před Čínou a Malajsií. Firmy lákají především nižší daně a levnější pracovní síla. Česká republika nabízí podle průzkumu zájemcům o vybudování pobočky v místě, kde jsou podmínky pro podnikání příznivější, několik výhod. K nim patří nízké náklady, dobré jazykové vybavení obyvatel, konkurenceschopná infrastruktura a stabilní politické a ekonomické prostředí. Plusem je i pozice ve středu kontinentu a pro německé společnosti je výhodná blízkost.