Přehled tisku

Česká televize se hodlá upomínkovou kampaní a sérií žalob domoci milionů, které jí podnikatelé a domácnosti dluží na koncesionářských poplatcích. V rozhovoru pro Lidové noviny to řekl obchodní náměstek ředitele ČT Martin Švehla. ČT se podle Švehly zaměří především na právnické osoby. "Uděláme jednak upomínkovou akci, která bude zaměřena především na právnické osoby. Podnikatelů, kteří neplatí, je zřejmě dost. Mnozí podnikatelé si totiž zřejmě neuvědomují, že mají povinnost platit koncesionářské poplatky za každý televizor."

Stanislav Gross a Václav Klaus,  foto: ČTK
Úterní tisk se v komentářích věnuje zejména pondělnímu jmenování Stanislava Grosse předsedou vlády České republiky. Podle Hospodářských novin má dva roky na to, aby se z něj nestal na dlouho poslední sociálnědemokratický předseda vlády. Gross chce zahájit uvnitř ČSSD dialog. Trvalý klid ve straně však nenastolí, na to je konflikt uvnitř ČSSD příliš hluboký. "Gross si klid může jen na nějakou dobu koupit," míní list.

Druhá vládní krize v historii České republiky se chýlí ke konci, glosuje pondělní události na domácí politické scéně komentátor Práva. Krize skončila rychle, protože to vlastně opravdová vládní krize nebyla. Pouze se část ČSSD chtěla zbavit odcházejícího premiéra Vladimíra Špidly. Gross je premiér v mnoha směrech zvláštní. Je nejmladším v historii Česko(slovenska), nemá za sebou jinou než politickou kariéru a nevládne žádným cizím jazykem. Ve všech těchto směrech se liší od svých předchůdců. To však neznamená, že nebude dobrým premiérem. "Nechme se překvapit," uzavírá komentátor.


Česká televize se hodlá upomínkovou kampaní a sérií žalob domoci milionů, které jí podnikatelé a domácnosti dluží na koncesionářských poplatcích. V rozhovoru pro Lidové noviny to řekl obchodní náměstek ředitele ČT Martin Švehla. ČT se podle Švehly zaměří především na právnické osoby. "Uděláme jednak upomínkovou akci, která bude zaměřena především na právnické osoby. Podnikatelů, kteří neplatí, je zřejmě dost. Mnozí podnikatelé si totiž zřejmě neuvědomují, že mají povinnost platit koncesionářské poplatky za každý televizor. Ti, kdo se nepřihlásí, jsou cizopasníci a po nich půjdeme tvrdě - sérií žalob," řekl Lidovým novinámŠvehla. Právnické osoby přitom podle něj za koncesionářské poplatky dluží statisíce, někdy i miliony korun. V částce je totiž zahrnut nejen dluh za poplatky, ale také pokuta 10 000 korun za každý televizor. "Pro hotel s třeba 200 pokoji s televizorem jsou to dva miliony korun," upozornil. Koncesionářské poplatky podle něj ale neplatí také mnohé domácnosti.


Dopravní policista, který minulý týden střílel v Plzni po chodci, už byl jednou kvůli použití zbraně vyšetřován. V roce 2001 střelbou do vzduchu zastrašoval řidiče, který přejel plnou čáru. Podle ministerstva vnitra však nijak nepochybil. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Řidič, kvůli němuž policista použil zbraň, na křižovatce při odbočování předjel auto a přejel přitom plnou čáru. Policisté jeho přestupek viděli. Když o něco později zaparkoval a vystoupil, přiběhl k němu dopravní policista a chtěl po něm doklady. Řidič protestoval a policista proto vytáhl zbraň a vystřelil do vzduchu. Řidič nebyl nikdy z žádného porušení zákona obviněn, popisuje událost list. Odvolává se přímo na svědectví řidiče. Petr Vorlíček z ministerstva vnitra potvrdil, že čtyřiačtyřicetiletý policista před třemi lety skutečně vystřelil. Porušení pravomocí se však nedopustil. "Je to tak, střílel ze služební pistole do vzduchu. Při vyšetřování jsme vyhodnotili použití tohoto varovného výstřelu jako oprávněné," řekl Vorlíček. Čtyřiačtyřicetiletý dopravní policista na sebe upozornil, když minulý týden střílel v Plzni po chodci přecházejícím na červenou rušnou ulici. Jedna ze střel zasáhla projíždějící automobil. Policista je nyní na dovolené, jeho advokát tvrdí, že se psychicky zhroutil. Za střelbu na chodce zatím obviněn nebyl.


Prezident Václav Klaus během politické krize spíše obstál. Kladně jeho počínání hodnotí zhruba 44 procent lidí, podle pětiny Čechů si počíná špatně. Přes 34 procent lidí Klausovo chování po pádu Špidlovy vlády hodnotilo neutrálně. Vyplývá to z výzkumu, který exkluzivně pro Lidové noviny vypracovala agentura SC&C. Lidé mohli Klause hodnotit známkami od pěti do jedné. Pětka představovala hodnocení nejlepší, jednička nejhorší. Nejvíce Čechů, 34,3 procenta, zvolilo neutrální známku tři. Čtyřku si vysloužil od 27,1 procenta lidí, nejlichotivější pětku volilo 17,2 procenta dotázaných. Kriticky Klause hodnotila pětina občanů - od 15,9 procenta z nich dostal známku dvě, 5,6 procenta mu dalo nejhorší možnou známku jedna.


Dvě památky Vysočiny, Pernštejn na Žďársku a hrad v Ledči nad Sázavou na Havlíčkobrodsku, se v těchto dnech uzavřely kvůli natáčení nové verze románu Tři mušketýři. Filmový štáb nového francouzsko-kanadského filmu strávil na území Čech pět týdnů. Poslední šestý týden pracuje na Vysočině. Informuje o tom regionální příloha Mladé fronty Dnes a deník Vysočina. Na ledečském hradě se budou natáčet například některé okamžiky setkání D'Artagnana se zrádnou Mylady, některé hradní místnosti se promění ve vězení. Česká koprodukční firma, která se zahraničními filmaři spolupracuje, si vybrala pro natáčení ledečský hrad již potřetí. Podle deníku Vysočina je film určen pro francouzskou televizi, zájem o něj mají anglické filmové společnosti. Zda se objeví v Čechách, zatím není známo. Na Pernštejně se natáčejí scény v interiérech, například pokoj jednoho z mušketýrů Porthose. Podle Mladé fronty Dnes se na hradě nebudou odehrávat žádné masové akce, lidé by však mohli potkat i takovou hvězdu, jako je francouzský herec Gérard Depardieu. Jak řekl listu kastelán Zdeněk Škrabal, filmaři se na Pernštejně objevují v průměru dvakrát ročně.