Přehled tisku

Vladimír Špidla (vlevo) a Stanislav Gross, foto: ČTK

Čtvrteční český tisk se v komentářích věnuje hlavně sestavování nové vlády. Jednání vládní koalice o ministerských postech jsou složitá, zvlášť komplikované jsou debaty mezi lidovci a sociálními demokraty, shodují se některé listy.

Vladimír Špidla  (vlevo) a Stanislav Gross,  foto: ČTK
"Stanislav Gross zkouší, kolik toho snesou lidovci," začínají svůj komentář Lidové noviny. Gross uvažuje o tom, že post ministra zahraničí obsadí nynějším eurokomisařem Pavlem Teličkou. Pro KDU-ČSL je však Telička nepřijatelný a jako "ministr zahraničí by byl trvalým mementem největšího možného ponížení lidovců a zároveň Grossova vítězství nad lidoveckým šéfem". Pokud se Telička stane ministrem zahraničí, v koalici stěží "zavládne dělná atmosféra," prorokuje komentátor.

Deník Právo komentuje úskalí sestavování vlády. Nabídka výměny lidoveckého ministerstva zahraničí za dva jiné resorty či jeden významný je pro KDU-ČSL výhodná. Také proto, že lidoveckému šéfovi Miroslavu Kalouskovi jeho stranický kolega a ministr zahraničí Cyril Svoboda "k srdci nepřirostl," píše Právo. Ministerstvo zahraničí by mohlo připadnout Pavlu Teličkovi. Měl by však být obezřetný, radí komentátor. Grossova vláda může například vinou sociálnědemokratických rebelů padnout. A Telička by opět ve vysoké funkci - nikoliv vlastní vinou - skončil.

Hospodářské noviny si všímají obratnosti, s jakou vede Stanislav Gross jednání o nové vládě. Zapojil do debaty představitele korporací, s nimiž se bude jako premiér často střetávat - podnikatele, odbory či rektory vysokých škol. A obdobně chytře si vede v jednáních o personálním složení vlády. "Chytře rozdává lízátka všem, kteří si při takové příležitosti prostě líznout musí," píše list. Změny v obsazení nejsou pouze kosmetické, "lízátko" totiž musí dostat i volič, pokračuje autor. Scénář je profesionální, to ovšem nemusí znamenat, že z něj vznikne také kvalitní příběh, uzavírají Hospodářské noviny.

Odstupující premiér Vladimír Špidla považuje za největší problémy České republiky demografické stárnutí, nízkou schopnost inovace a nerovnováhu veřejných rozpočtů. Především na tyto problémy je zapotřebí rychle reagovat, napsal Vladimír Špidla v článku pro Mladou frontu Dnes. Česko nedokáže dostatečně inovovat. Lékem na tento handicap je kvalitativní konkurenceschopnost. Země nesmí spoléhat na levnou výrobu, která se stejně po čase přesune dále na Východ. Musí naopak podpořit rozvoj vědy, vývoje a školství, zvláště vysokého. Druhým závažným problémem je demografické stárnutí, pokračuje Špidla. Prodlužuje se střední délka života, ale rodí se málo dětí. Správná reakce na tento jev je změna důchodového systému. Dále je nezbytné provést celkovou reformu sociální péče - rodina potřebuje veřejnou podporu. Je správné výrazně zvýšit dětský přídavek na druhé a třetí dítě. Nezbytné je schválení do parlamentu již předložených daňových změn, které znamenají "největší podporu rodin od roku 1989," vyzývá odcházející předseda vlády. Třetí výzvou pro politiky, kteří spravují zemi, je dospět k rovnováze veřejných rozpočtů. Zhruba 86 procent výdajů státního rozpočtu tvoří různým způsobem vázané výdaje. Pouze se zbylými 14 procenty lze manipulovat. V této situaci jsou reformní kroky nutností, míní Špidla. Vzápětí dodává, že jeho vládě se "namíchat dobrou rovnováhu mezi příjmy a výdaji" podařilo. "Na nic neexistují zázračná řešení. Jsou pouze již známé cesty. Jdou sice do kopce, ale vedou k cíli," uzavírá článek pro Mladou frontu Dnes pragmaticky Špidla.

Dagmar a Václav Havlovi
Bývalý český prezident Václav Havel si myslí, že pád vlády Vladimíra Špidly byl předčasný. Musel odejít proto, že "byl příliš slušný a příliš věcný, příliš konkrétní a málo populistický," míní Havel. Počínání svého nástupce Václava Klause během vládní krize hodnotí kladně. V řadě věcí se však s Klausem i nadále neshodne. Vyplývá to z rozhovoru s Havlem, který zveřejnily Lidové noviny. Havel má dojem, že nikdo jasně nevysvětlil, proč musí vláda Vladimíra Špidly padnout. "Nezaznamenal jsem žádný zřetelný neúspěch této vlády. Prostě náhle vznikla atmosféra, že Špidla musí jít," řekl Havel. Tuto atmosféru podle něj vyvolala sama ČSSD a živila jí média. Špidla musel odejít kvůli tomu, že někomu vadily jeho vlastnosti - slušnost, věcnost a konkrétnost. Vzápětí naznačil, že podobný pád může potkat také například předsedu Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka. "Vymysleli na něj pěknou past s ministerstvem zahraničí," myslí si Havel. Cílem je dostat jej na ministerstvo, odkud bude snadnější ho odvolat, spekuluje bývalý prezident. Havel si myslí, že Klaus si během vládní krize počíná podobně jako on za pádu vlády v roce 1997. "Myslím, že si počíná správně. A dokonce věci, které tehdy u mne nesmírně kritizoval jako protiústavní, dnes dělá přesně tak, protože jinak to prostě nelze," řekl na adresu prezidenta. Mezi ním a Klausem však zůstává stále řada sporných otázek. Například ve věci seznamu lidí vhodných na funkci ústavního soudce, který Havlův úřad vypracoval a Klaus nevyužil. Za velmi vážnou věc považuje také "některá nevratná a nekvalifikovaná rozhodnutí týkající se využití a rozvoje Pražského hradu". Přes zjevné rozpory Havel označil vztah s Klausem jako "chladně korektní". Rozhodně by se však nechtěl pouštět do "psychologických analýz své hlavy státu". Klausova osobnost je podle něj mnohem komplikovanější než osobnost bývalého premiéra Miloše Zemana. V obsáhlém rozhovoru pro Lidové noviny Václav Havel kritizoval například také neurvalé nakládání s krajinou a jazykem - například budování průmyslových zón nebo kulturu vyjadřování politiků.

Více než 46 miliard eur, v přepočtu necelých 1454 miliard korun, může do roku 2010 vydělat desítka nováčků Evropské unie, když přiláká do svých zemí více turistů. Píšou to Lidové noviny s odvoláním na studii Světové komise pro cestování a turismus (WTTC). Navíc by v desítce nových zemí včetně ČR mohly vzniknout až tři miliony pracovních míst spojených právě s rozvojem turismu, upozorňuje deník. Česko by podle Lidových novin do šesti let mohlo na "přívalu" zahraničních turistů vydělat až tři miliardy eur, což v přepočtu znamená 94,5 miliardy korun. Navíc by turismus a s ním spojené služby v ČR mohly pomoci v boji proti nezaměstnanosti. Podle očekávání WTTC by v tuzemsku v oblasti cestovního ruchu mohlo najít zaměstnání téměř 200.000 osob. Podle ředitele České centrály cestovního ruchu CzechTourism David Gladiše je nárůst do roku 2010 reálný. "Myslím, že nárůst do roku 2010 je reálný a mohl by být i větší, neboť mezinárodní turistika stále roste," řekl Lidovým novinám.

Pokladní, které mají "své dny", měly nosit červené čelenky. Takové nařízení podle Mladé fronty Dnes pro své zaměstnankyně chystal jeden z obchodních řetězců v Česku. Naštěstí se to podařilo odhalit dřív, než začalo nařízení platit, píše list. "Firmě jsme ho rozmluvili a oni uznali, že to byla hloupost," potvrdil inspektor bezpečnosti práce Michal Ronin. Podle něj firma tvrdila, že to myslí dobře. "Ženy totiž žádaly, že když mají menstruaci, potřebují častěji od pokladen odbíhat na toaletu," řekl Mladé frontě Dnes Ronin. Který řetězec to byl, však Ronin odmítl prozradit s tím, že to nedovoluje zákon. Ani jeden z významných řetězců, které list v této souvislosti oslovil, se k nařízení nezná. Navíc se všechny dušují, že prodavačkám nebrání jít na toaletu, kdykoliv potřebují. České odboráře prý nařízení při jejich zkušenostech se stížnostmi na zaměstnavatele, které řeší, ani nepřekvapilo. "Případy šikany zaměstnanců řešíme denně," řekl Mladé frontě Dnes mluvčí Asociace samostatných odborů Petr Jindra. Kontroly firem v Česku dělají inspektoráty bezpečnosti práce a úřady práce. "Kontroly provádíme většinou jen na základě stížností. Jinak to ani nejde, na padesát tisíc firem v Praze máme 25 kontrolorů, což je málo," upozornil ředitel Úřadu práce hlavního města Prahy Ivan Chomát. Navíc se šikana špatně dokazuje. Pomoci by měl i nový antidiskriminační zákon, který už schválila vláda, dodává Mladá fronta Dnes.