Přehled tisku

Zleva Vladimír Špidla, Václav Klaus, Stanislav Gross a Cyril Svoboda, foto: ČTK

Podle Hospodářských novin Stanislav Gross při sestavování nové vlády využil všechny své dosavadní zkušenosti. "Především jeho dosavadní zkušenosti z politiky a styl, který si v průběhu let osvojil, byly příhodnou výbavou pro výměnné obchody a personální čachry, jejichž hlavní sezona jmenováním vlády skončí.

Zleva Vladimír Špidla,  Václav Klaus,  Stanislav Gross a Cyril Svoboda,  foto: ČTK
Podle Hospodářských novin Stanislav Gross při sestavování nové vlády využil všechny své dosavadní zkušenosti. "Především jeho dosavadní zkušenosti z politiky a styl, který si v průběhu let osvojil, byly příhodnou výbavou pro výměnné obchody a personální čachry, jejichž hlavní sezona jmenováním vlády skončí. Předpoklady pro zodpovědnou správu státu, který potřebuje rychlé a dalekosáhlé reformy v mnoha oblastech, se však v profesním životopise a osobnostním profilu Grosse hledají těžko," píšou HN.

Komentátor HN se také zamýšlí nad politikou a záměry ČSSD. Podle listu se sociální demokraté domnívají, že "cesta k cíli vede přes návrat ke staré socialistické věrouce, a tím i štědrému rozhazování všemožných podpor ze strany státu." "Tato hypotéza stojí na cynické domněnce, že se dá volební úspěch koupit," uvádí deník. Většinu lidí však podle HN spíše zajímá to, zda je strana schopná vést stát a disponuje schopnými lidmi. "Sociální demokraté o pověst strany s těmito kvalitami vlastní vinou přišli," domnívají se HN.


Bílý vůz ,  který byl zasažen granátem,  foto: ČTK
Mladá fronta Dnes se vrací k nedělnímu útoku v centru Prahy na majitele Casina Royal Assafa Abutbula. Deník se ptá, kdo nese za atentát odpovědnost. Upozorňuje také na fakt, že v každém velkém městě jsou čtvrti, které jsou považovány za více či méně bezpečné. "Není však možné, aby si gangy vyřizovaly účty na hlavní třídě. To prostě nemůžeme dopustit. Pocit osobního bezpečí, na kterém je založena celá stavba moderní společnosti, by se zhroutil," uzavírá MfD.


Po pádu vlády Vladimíra Špidly by více Čechů před zachováním koalice upřednostnilo předčasné volby. Drtivá většina obyvatel České republiky pak považuje odstoupení Špidlova kabinetu za správné. Vyplývá to z průzkumu agentury Median, který zveřejnila úterní Mladá fronta Dnes (MfD). Podle agentury Median, která při svém průzkumu oslovila více než 500 lidí, bylo pro co nejrychlejší vypsání předčasných voleb po odstoupení Špidlovy vlády 37 procent občanů. Naopak 25 procent respondentů bylo pro zachování koalice ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU. Jen necelých 10 procent dotázaných se přiklánělo k menšinové vládě ČSSD, pouhých sedm procent lidí za dobré řešení krize považovalo vznik úřednické vlády.


Komentář Lidových novin se vyjadřuje k nedávné kauze takzvaných klecových lůžek a k jejich zákazu používání v českých léčebnách. Reportáže v britských médiích, mj. listu The Sunday Times, které pobouřily spisovatelku Rowlingovou, přiměly ministra Kubinyiho zrušit klecová lůžka v ústavech. Výpovědi lidí, o které se opírala, jsou však podle zjištění LN z části smyšlené. Deník se v uplynulém týdnu také pokoušel najít autorku reportáže z Ústavu sociální péče v Rábech na Pardubicku. Redakce The Sunday Times však na dotaz neodpověděla. Česká novinářka se v ústavu ohlásila pod jménem Ibrahímová. Oficiální zpravodaj The Sunday Times z Česka se však jmenuje Justin Spark. Strávila tam tři dny na běžné exkurzi. Do článku však napsala, že v zařízení pracovala jako sociální pracovnice.


Lidové noviny reagují na pondělní čísla statistiků o úbytku podnikatelů. Podle deníku podnikatelům komplikují život vyšší daně. Řada z nich skončí, protože stát vybírá od živnostníků vyšší daně, míní. Deník připomíná, že odstupující kabinet premiéra Vladimíra Špidly přitom před dvěma lety sliboval rozvoj podnikání. "Pokud se stát nesnaží o podporu podnikání, neměl by svými zásahy rozšiřovat řady lidí bez práce," poznamenává deník. Člověk, který se přestane živit sám, si buď najde práci, nebo se přihlásí na pracovní úřad. "Boj s nezaměstnaností také nepatří zrovna k tomu, čím by se vláda mohla chlubit," uzavírají LN.


Spalovna nebezpečného odpadu v Lysé nad Labem na Nymbursku, proti které několik let bojují ekologičtí aktivisté i část obyvatel města, chce naplno rozjet provoz začátkem příštího roku. Má se v ní spalovat do budoucna především nemocniční odpad. Uvedla to Mladá fronta v úterý ve středočeské příloze. Spalovna, kterou vlastní společnost BDW Line, je dnes v přerušovaném provozu a musí letos ještě dokončit například nový monitoring emisí. Ředitel spalovny Jiří Málek uvedl pro list, že spalovna může pálit všechno s výjimkou radioktivních a výbušných látek, kyselin a látek s obsahem polychlorovaných bifenylů. Spalovnu ostře kritizuje především sdružení Arnika a část obyvatel města. Podle Málka ale poslední měření imisí včetně dioxinů a furanů vykázala koncentrace hluboko pod normou.


Ministerstvo životního prostředí navrhlo vytvoření rozsáhlého chráněného území v Krušných horách. Oblast nazvaná Krušnohorské plató by ale podle návrhu měla obsahovat například i sjezdovky na Božím Daru, píší v úterním regionálním vydání Deníky Bohemia. Do evropsky významného chráněného území byly podle listu zařazeny i lokality, které tam nepatří. "Návrh Krušnohorského plató v jeho současné podobě považuji za velký průšvih. Na Božím Daru do tohoto návrhu byly zařazeny i oblasti, které by byly v rozporu s ochranou přírody," řekl listu starosta Božího Daru Jan Horník. Součástí chráněného území měl být například skiareál Novako. "To by znamenalo, že by tam nesměly být vleky a nesmělo se tam lyžovat," poukázal Horník. Podle něj došlo k začlenění nevhodných oblastí do návrhu tím, že ministerstvo návrh nekonzultovalo ani s místní samosprávou, ani krajem. "Naštěstí jsme zajistili vyloučení skiareálu Novako z návrhu," dodal Horník.


V České republice existují asi tři desítky agentur, které nabízejí zájezdy do ciziny, ačkoli nejsou pojištěny proti úpadku. Nejde přitom o tradiční pobyty, ale jazykové kurzy. Píšou to úterní Hospodářské noviny. Na pojištění, které musí platit cestovní kanceláře, tak agentury ušetří statisíce až miliony korun ročně. Podle průzkumu HNřada agentur nabízí nejen ubytování nebo výuku, ale i dopravu do dané země. V tom případě jde o kombinaci dvou služeb a taková agentura již splňuje parametry cestovní kanceláře, která musí být ze zákona pojištěna, vysvětluje deník. Agentury však zákonu vyhovují tak, že si rozdělují zprostředkování kurzu s další firmou. Jedna zajistí výuku ve škole a ubytování, druhá obstará dopravu.


Bývalý poslanec českého parlamentu Pavel Maixner neuspěl se svou stížností proti uvalení vazby. Někdejší zákonodárce je od poloviny letošního června trestně stíhán za organizování obchodu se zbraněmi, píšou úterní Lidové noviny (LN). "Stížnost proti vzetí do vazby byla zamítnuta," řekla LN soudkyně Městského soudu v Praze Veronika Boháčková. Maixnera, který byl poslancem v letech 1996 až 1998 za Sdružení pro republiku - Republikánskou stranu Československa (SPR-RSČ), policie podezírá, že byl hlavou sítě nelegálních obchodů se zbraněmi. Spolu s dalšími pěti lidmi byl obviněn z nedovoleného ozbrojování, za které hrozí až pět let vězení.


V letošním roce se v České republice otrávilo houbami asi sto lidí, nikdo nezemřel. Nejčastěji museli lidé vyhledat lékařskou pomoc po požití muchomůrky tygrované. Vyplývá to z údajů Národní referenční laboratoře pro jedovaté houby, které zveřejnila úterní Mladá fronta Dnes (MfD). "Tolik otrav touto houbou (muchomůrkou tygrovanou) nepamatuji. Letos jsem se s nimi setkával skoro obden," řekl deníku vedoucí laboratoře Jaroslav Klán. Celkový počet otrav však podle něj nijak zvlášť nevybočuje z minulých let. Je jich prý sice o dost víc než loni, ale to proto, že v minulém roce rostlo hub extrémně málo.