Přehled tisku

Úternímu dennímu tisku dominují témata ekonomická. Mladá fronta Dnes a Hospodářské noviny se na titulní straně věnují snižujícímu se růstu mezd. Nejméně si od dubna na výplatních páskách připsali státní zaměstnanci. Růst hrubé mzdy ještě výrazně utlumily vyšší ceny - reálná mzda se tak podle Mladé fronty zvýšila nejméně za posledních pět let. Podle ekonomů, které citují Hospodářské noviny to povede k nižší chuti občanů utrácet a tím možná i ke spomalení ekonomiky.

Úternímu dennímu tisku dominují témata ekonomická. Mladá fronta Dnes a Hospodářské noviny se na titulní straně věnují snižujícímu se růstu mezd. Nejméně si od dubna na výplatních páskách připsali státní zaměstnanci. Růst hrubé mzdy ještě výrazně utlumily vyšší ceny - reálná mzda se tak podle Mladé fronty zvýšila nejméně za posledních pět let. Podle ekonomů, které citují Hospodářské noviny to povede k nižší chuti občanů utrácet a tím možná i ke spomalení ekonomiky.


Hospodářské noviny informují o žalobě, kterou proti státu připravuje Česká obuvnická asociace. Podnikatelé v obuvnickém průmyslu chtějí přimět státní orgány, aby zakročily proti šedé ekonomice - nelegálnímu dovozu a prodeji obuvi, které poškozují jejich podnikání, vytvářejí totiž konkurenci v podobě nesrovnatelně levnějšího zboží. "Deset let upozorňujeme vládu, ministerstva a kontrolní orgány na nekorektní dovozy, především na asijské obchodníky. Do měsíce podáme podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Trestní oznámení mají zatím v rukou naši právníci," uvedla pro list Vlasta Mayerová, tajemnice obuvnické asociace.

Deník se k tématu vrací i komentářem. K nekalým praktikám dovozců obuvi říká: "Stát se jejich tolerováním připravuje o peníze z cel a daní. Přitom u jiných druhů zboží svými cly občany "brání" před snížením cen. Příkladem budiž cukr, u něhož unijní zemědělská politika pomáhá udržet vysoké ceny evropských producentů i přesto, že je možné nakoupit levný cukr z rozvojových zemí. Dvojí metr, který český stát používá při ochraně domácích výrobců i pěstitelů, je nelogický. Jednou brání volnému obchodu a připravuje spotřebitele o peníze, jindy jen chabě bojuje proti šedé ekonomice. Naznačuje to, že tvorba celních sazebníků, kvót a podobných brzd výměny zboží není ničím jiným než nemilosrdným bojem lobbistů. Obuvníci se v něm svým soupeřům zjevně nevyrovnali," píšou Hospodářské noviny.


Deník Právo se rovněž zabývá zdražením plynu, jehož cena od října stoupně zhruba o 11 procent. Těch, kdo využívají plyn jenom na vaření, se podle listu změna příliš nedotkne. Ovšem rodina, která plynem topí, ohřívá vodu i vaří, zaplatí při stejné spotřebě o několik tisíc korun více, uvádí P rávo.


Stanislav Gross
Lidové noviny na titulní straně návrh premiéra Stanislava Grosse spojit volby do sněmovny v červnu 2006 s referendem o přijetí evropské ústavy. Podle listu může Gross tímto krokem sledovat hned několik věcí najednou: Evropská ústava by se pravděpodobně stala silným předvolebním tématem - a to by bylo nepříjemné pro euroskeptickou ODS. Současně by tak zajistil referendu vysokou účast. Voleb do sněmovny se tradičně veřejnost účastní nejvíce. List cituje názor politologa Jana Šlosarčíka, podle něhož je v červnu 2006 na referendum pozdě. Termín, který stanovila unie - říjen téhož roku, je totiž tak blízko, že by nezbyl v případě odmítnutí ústavy v referendu čas na politické vyjednávání.


Deníky také píšou o odstoupení pražského radního Jana Slezáka. Po Pavlu Přibylovi opouští funkci další bývalý vysoký důstojník komunistické Veřejné bezpečnosti. Slezák velel v roce 1989 při zásazích proti demonstrantů. Za svoji minulost se ale podle vyjádření pro list nestydí a tlak veřejnosti považuje za účelovou kampaň. Komentář deníku Mladá fronta dnes k tomu říká: "Z Úřadu vlády odešel pan Přibyl, nyní z funkce odejde i pan Slezák. Odchody představují jistý pokrok v politické kultuře. Ještě lepší by bylo, kdyby lidé se stále ještě dráždivou minulostí do veřejných úřadů nevstupovali - nemuseli by podrážděně odcházet."


Aneta Langerová
Na kulturních stránkách deníky informují, že Aneta Langerová, vítězka soutěže Česko hledá SuperStar, vydává své první album. Křest desky je spojen s koncertem na pražském Výstavišti. Album Spousta andělů splnilo interpretčina očekávání: "Z desky mám dobrý pocit. Je to přesně ten styl, který chci dělat. Doufám, že se lidem bude líbit," shrnula pro deník Právo Langerová. Většina z třinácti písní je převzata od zahraničních autorů a opatřena českými texty např. Gabriely Oswaldové nebo Roberta Nebřenského.


Druhým frekventovaným tématem je avízo nové sezóny Národního divadla v Praze. Šéf činohry Michal Dočekal hodlá pokračovat v palčivých společenských problémech. Po "moci" a "penězích" je na řadě téma "společnost a žena." První říjnovou premiérou bude text dosud tajeného autora Pronásledfování a umučení dr. Šaldy, který z této linie poněkud vybočuje. Opera v nové sezóně hodlá uvést např. Wagnerovu tetralogii prsten Nibelungův v koprodukci s Deutsche Oper am Rhein.