Přehled tisku

Vladimír Špidla

Lidové noviny se ve svém sloupku zabývají budoucí úlohou Vladimíra Špidly jako evropského komisaře. Z dosavadních statistik vyplývá, že se Češi po našem vstupu do Evropské unie za prací do ciziny nijak hromadně nevydali. Nenaplnily se tak obavy starých členských zemí unie, že zaplaví jejich pracovní trh. Není proto nutné, aby se tyto státy před pracovníky z Česka nadále uzavíraly.

Lidové noviny se ve svém sloupku zabývají budoucí úlohou Vladimíra Špidly jako evropského komisaře. Z dosavadních statistik vyplývá, že se Češi po našem vstupu do Evropské unie za prací do ciziny nijak hromadně nevydali. Nenaplnily se tak obavy starých členských zemí unie, že zaplaví jejich pracovní trh. Není proto nutné, aby se tyto státy před pracovníky z Česka nadále uzavíraly. Z Česka žádné "nebezpečí" nehrozí, a proto není důvod hledět na našince jinak než jako na řadové občany unie, píše komentátor. Eurokomisař Špidla, mající na starosti zaměstnanost a sociální věci, by při řešení tohoto problému mohl a měl pomoci. Jeho korektní neutralita by v tomto případě byla chybou. Občané by si mohli myslet, že komisař v Bruselu je k ničemu.


Ředitelé "opevnili" pražské školy a varovali žáky. Reagovali tak na e-mail, který jim hrozí po celé září bombou. O nebezpečí informovala Mladá fronta Dnes. Přísná "protiteroristická" opatření zavedla například škola v Mikulandské ulici, kde platí zákaz vstupu a školník pravidelně obchází budovu a kontroluje podezřelé tašky. Žáci si ale podle deníku z výhrůžek těžkou hlavu nedělají. Zato policie bere hrozby vážně, tím spíše, že autor e-mailu nestanovil žádné podmínky. Případ vyšetřují detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a zapojily se i zpravodajské služby.


Útok extremistů na auto českého velvyslance v Bagdádu,  foto: ČTK
Podle deníku Právo nebude ani po útoku extremistů na auto českého velvyslance v Bagdádu zvýšen počet bodyguardů, kteří střeží české diplomaty v Iráku. Mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář popřel, že jeho úřad zvýšení počtu vojenských policistů zvažuje. Jako mise v Bagdádu není podle něj hlídána žádná česká ambasáda ve světě. Podle šéfa policejního Útvaru rychlého nasazení Libora Lochmana působí nyní v Bagdádu 18 příslušníků této jednotky. Neznámí ozbrojenci ve středu rozstříleli 30 kulkami velvyslancův vůz u jeho rezidence. Sám velvyslanec je ale v současné době v Praze a dva členy jeho ochranky uvnitř auta zachránilo opancéřování vozu a neprůstřelná skla.


Lidové noviny i ostatní celostátní deníky komentují omyl, který se přihodil karlovarské manažerce Unie svobody - DEU Lucii Šímové. Seznam kandidátů pro volby do krajského zastupitelstva totiž místo na krajský úřad předala do podatelny sousedního ředitelství silnic a dálnic. Na chybu se přišlo až ve středu, kdy už strana propásla zákonný termín pro podání kandidátky. Přestože Lucie Šímová je manželkou předsedy US-DEU na Karlovarsku, byla na jeho doporučení okamžitě propuštěna. Šance na vrácení Unie svobody do hry je podle lídra kandidátky senátora Jana Hadravy minimální. "Zvláště u voleb je striktní dodržování pravidel nutné, protože se tak zabrání zpochybňování výsledků," řekl Hadrava.


Firma Omnipol bude muset vrátit vývozní licenci na radary Věra. Jak ovšem informuje deník Právo, správní poplatek ve výši asi 500 000 korun zpět nedostane. Omnipol měl dvouletou licenci na vývoz šesti radarů Věra do Číny. Vláda se však v květnu rozhodla, že export zruší. Obchod se nelíbil Spojeným státům ani některým českým politikům. Ve věci vývozu radiolokátorů Věra do Číny se angažoval přímo americký ministr zahraničí Colin Powell, připomíná deník. Američané se obávali hlavně toho, že se bude v Číně systém kopírovat a nekontrolovaně šířit do dalších zemí a také toho, že by mohl ohrozit americké vojenské síly u Tchaj-wanu.


Až šestimístné částky budou muset v kolonce o svém příjmu přiznávat mnozí obecní a krajští zastupitelé. Jak zjišťovala Mladá fronta Dnes, i když by nejlépe placenými politiky v krajích měli být podle tabulek hejtmani, primátoři a starostové je hravě trumfnou. Například pardubický primátor Jiří Stříteský má vyšší příjem než tamní hejtman Roman Línek - vydělá si za rok skoro osm set tisíc korun. K platu dostává zhruba 150 tisíc ročně za to, že město zastupuje v Elektrárnách Opatovice. Mnozí zastupitelé své příjmy dosud tají, ke zveřejnění je ale už za rok donutí nový zákon o střetu zájmů, který připravuje vláda. Že je nejvyšší čas tento zákon připravit, dlouhodobě upozorňuje organizace Transparency International, která se zabývá sledováním korupce. "Zákon o střetu zájmů potřebujeme, měl by se stát důležitým nástrojem k omezení bujícího klientelismu v politice," uvádí David Ondráček z této organizace.


Mladá fronta Dnes se zamýšlí nad tím, zda by neměla být posunuta věková hranice beztrestnosti dětí. Všemi podle deníku otřásl případ z letošního srpna, kdy šest chlapců ve věku od jedenácti do patnácti let a otec jednoho z nich zavraždili jedenaosmdesátiletou důchodkyni v Olešnici ve východních Čechách. I v některých evropských zemích jsou děti trestně odpovědné od 14, 13 nebo i dvanácti let. Komentátor je přesvědčen, že i v Česku hranice trestní odpovědnosti volá po změně. Není pochyb o tom, že úroveň znalostí, vědomostí a celkové vyspělosti dnešních dětí je vyšší, nežli v 60. letech minulého století, kdy byl platný trestní zákon přijat. Včasné posazení na lavici obžalovaných včetně hrozby reálného trestu může být nakonec tou nejlepší, i když asi už poslední prevencí, píše se v Mladé frontě Dnes.


Pouhá třetina angličtinářů a němčinářů, kteří vyučují na základních školách, má podle Lidových novin pro svou práci dostatečné vzdělání. Zbytek se dělí na dvě skupiny: první sice vystudovali pedagogickou fakultu, ale jazyk se učí "za pochodu". Často jde o bývalé ruštináře. Druhá skupina řeč sice ovládá relativně dobře, ale zase neví, jak správně děti anglicky nebo německy učit. Ministerstvo školství pro takové vyučující pořádá speciální kursy. Najít dobré učitele cizích řečí je pro školy problém. Schopní kantoři si totiž práci hledají spíše u soukromých firem, kde si více vydělají, konstatuje deník. Školy čeká v letošním školním roce další propouštění. Dojde k němu hlavně v Praze, Olomouci a na jižní Moravě, kde se kvůli nedostatku dětí sloučilo nejvíce škol. Do základních a středních škol letos nastoupilo nejméně žáků za posledních devět let.


Mobily vyzvánějí dětem už ve třetí třídě, píše Mladá fronta Dnes. Rodiče je dětem pořizují z obavy, aby se jejich potomek necítil odstrčený od ostatních dětí. Učitelky ale s pořizováním mobilů nesouhlasí. Děti se tak podle nich rozdělují do skupiny podle toho, kdo mobil má nebo ne. I když počet telefonů mezi školáky rok od roku roste, zůstávají zatím mobilní mánie ušetřeni ti nejmladší školáci.


Srdce pro transplantaci
Podle deníku Právo zatím jen jeden občan využil možnosti, kterou od 1. září dává nový zákon, a to písemně odmítnout darování svých orgánů po smrti. Jeho rozhodnutí je pak uloženo v příslušném Národním registru. Nadále platí, že pokud se člověk nevyjádří jinak, má se za to, že souhlasí s posmrtným odběrem orgánů. Za děti mohou nesouhlas s odběrem podepsat rodiče, od cizinců je odběr orgánů zakázán. V ČR loni darovalo orgány 198 zemřelých. Jejich orgány umožnily 551 transplantací a dá se říci, že těmto lidem zachránily život. Nyní čeká asi 800 lidí na transplantaci. Mnozí se svého dárce ani nedožijí a zemřou.


Lidové noviny informují o Dnech evropského dědictví. Od 10. do 19. září bude v českých zemích zpřístupněna více než tisícovka objektů. Jde nejen o oficiální kulturní památky, ale i o desítky soukromých a veřejných budov - radnic, soudů, církevních institucí, škol, obytných domů, které nebývají přístupny veřejnosti vůbec, nebo pouze příležitostně a částečně. Národní zahájení Dnů se letos uskuteční 10. a 11. září v jihočeském Táboře jako součást 13. ročníku mezinárodního festivalu Táborská setkání. Letošní téma českých Dnů evropského dědictví zní: Hudba probouzí památky. Katalog otevřených památek je na internetové adrese www.ehd.cz