Přehled tisku

Rozsáhlé očkování zejména chronicky nemocných a starších lidí je jedním z řady opatření, která ve středu nařídila přijmout bezpečnostní rada státu. Uvádí to Mladá fronta Dnes. Rada tak rozhodla při projednávání zprávy o plnění Národního plánu pro případ pandemie vyvolané novou variantou chřipkového viru.

Rozsáhlé očkování zejména chronicky nemocných a starších lidí je jedním z řady opatření, která ve středu nařídila přijmout bezpečnostní rada státu. Uvádí to Mladá fronta Dnes. Rada tak rozhodla při projednávání zprávy o plnění Národního plánu pro případ pandemie vyvolané novou variantou chřipkového viru. "Od doby přijetí národního plánu došlo k řadě událostí, které svědčí pro to, že pokud by pandemie přišla, mohla by být její závažnost i její rozsah daleko vyšší," varuje ministryně zdravotnictví Milada Emmerová ve zprávě, kterou podle listu nechtěla vláda kvůli obavám ze šíření paniky zveřejnit, ale kterou má Mladá fronta Dnes k dispozici.


Ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek (ČSSD) nechává prověřit zahraniční cesty svého předchůdce Pavla Němce (US-DEU). Paroubek tvrdí, že má signály o tom, že se za Němcova působení na ministerstvu pro místní rozvoj utrácelo příliš mnoho peněz za služební cesty. Píší to Lidové noviny. Paroubkův předchůdce ve funkci a nynější ministr spravedlnosti Němec však tvrdí, že se žádné kontroly neobává.


Hospodářské noviny komentují výsledky schůzky prezidenta Václava Klause s guvernérem České národní banky Zdeňkem Tůmou. Setkání podle listu ukázalo, že prezident není tak zavilým kritikem vedení ČNB, aby mu to bránilo s ním komunikovat. Nedostatkem předchozího prezidenta Václava Havla podle deníku bylo, že dlouho a bezvýhradně vycházel z toho, jaký tým si přál mít bývalý guvernér Josef Tošovský. Rozumné jmenování bankovní rady spočívá v nalezení rovnováhy mezi úsudkem hlavy státu, názorem trhu a nezávislých odborníků a názorem lidí zevnitř instituce, jejíž vedení se má obměnit, vypočítává komentář.


Výdaje státu na reformu penzijního systému by mohly v celkovém součtu přesáhnout bilion korun. Píší to Lidové noviny. Pokud by lidé museli povinně pět procent ze mzdy odvádět do důchodového fondu a nikoli do státní pokladny, vyšly by podle analýzy ministerstva práce celkové náklady na transformaci důchodového systému na 64 procent hrubého domácího produktu. A to zhruba během 20 let.


O povolenkách na vypouštění emisí, které chce česká vláda rozdat znečišťovatelům ovzduší, se ještě nerozhodlo, upozorňuje deník Právo. Kabinet bude totiž mimo jiné muset v Bruselu prokázat, že podniky toto množství skutečně potřebují. Jaké množství emisí je správné, o tom se podle komentátora sotva dá vést rozumná debata. Komentátor deníku Právo píše: "Nejsem si jistý, že uvolňovat podnikům ruce k zasviňování vzduchu je rozumný kompromis mezi ochranou životního prostředí a podporou ekonomického rozvoje země, jak tvrdí ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Dokonce si nejsem jistý ani tím, jestli z toho vůbec kouká nějaký prospěch a nějaký rozvoj." Dodává, že emise totiž produkují hlavně zastaralé provozy.