Přehled tisku

Marek Dalík, foto: ČTK

Mezi společná témata deníků patří například brněnské referendum o přesunu nádraží či zavedení 14. platů státním zaměstnancům. Mezi další frekventovaná domácí témata patří kauza Kořistka a doplňovací volby do Senátu.

Marek Dalík,  foto: ČTK
Hospodářské noviny vypátraly v případu poslance Kořistky další tři dosud neznámé a policií nevyslechnuté svědky. Nová svědectví však nepředstavují v případu přílišný zvrat. Kromě nových svědků by kauzou mohl zahýbat i poslední vývoj vztahů mezi dvěma obviněnými Dalíkem a Večerkem. Deník se snažil případ zrekonstruovat, ale vyplynulo jediné - vztahy všech aktérů kauzy jsou natolik nepřehledné a složité, že každý by měl důvod, proč případ překroutit.


Zatím jen polovina ze sedmi tisíc sto patnácti úředníků, od kterých stát vyžaduje komunikaci v cizím jazyce, koncem letošního června prokázala, že je toho schopná. Deník Právo píše, že předepsanou zkoušku z angličtiny, němčiny či francouzštiny musejí složit vedoucí pracovníci a další vybraní zaměstnanci ministerstev a státních úřadů nejpozději do konce příštího roku. Nejlépe jsou na tom s jazyky na ministerstvech obrany, financí a zahraničí. Naopak ministerstva pro místní rozvoj a životního prostředí se ohánějí vysokou náročností zkoušek a také tím, že jim od loňska přibylo pracovníků, na které se jazyková kvalifikace vztahuje.


Pondělní Lidové noviny píšou například také o stížnosti starostů obcí. Přístup ke státním dotacím je prý tak složitý a administrativně náročný, že přestává být obcím dostupný. Obce musí stále častěji využívat drahých služeb lobbistů a poradců. Pokud se radnice pokusí žádost podat sama, je často nepřiměřeně trestána za formální chyby. Tvrdí to čtyři desítky starostů z jihu Čech v prohlášení zaslaném Svazu měst a obcí ČR. Podle Miloše Michálka z radnice Českého Krumlova si kvůli složitosti a proměnlivosti předpisů stále více obcí najímá při vyúčtování státních dotací poradce. Velká část státních peněz pak končí v jejich rukou.


V nejbližším okolí předsedy vlády Stanislava Grosse (ČSSD) se pohybuje řada lobbistů a poradců, kteří na něj mají neúměrně velký vliv, míní bývalý šéf sekce premiéra Zdeněk Šarapatka. Podle Šarapatky dokonce Grosse jeho okolí dotlačilo k tomu, aby přijal po Vladimíru Špidlovi funkci premiéra. Vyplývá to z rozhovoru se Šarapatkou, který vyšel v nejnovějším čísle týdeníku Respekt. Řada lobbistů a poradců se v okolí Grosse pohybuje kvůli penězům. "Premiér je vlastně skvělý byznys. Máte velkou spoustu lobbistů, kteří za velké peníze dělají různé analýzy či strategie komunikace, ale pak zjistíte, že je to všechno virtuální," nechal se v Respektu slyšet Šarapatka. Vyjmenoval rovněž některé osoby, které mají na rozhodování a názory premiéra velký vliv. Vedle Miroslava Formana je to například šéf firmy Crane Consulting Andrej Surňak.


Na kulturních stránkách Mladé fronty Dnes se dočteme o očekávané premiéře původní dramatické novinky Pronásledování a umučení dr. Šaldy, jejímž autorem je Anonym. Šéf Národního divadla doktor Nývlt nepovažuje již stárnoucího doktora Šaldu za vhodného dramatického autora pro jím řízený divadelní dům, poslední tvůrcův opus byl totiž reprízován jen čtyřikrát. Po drobných zápletkách pošle odmítaný Šalda Nývltovi svou novou hru jako anonym. "Dějové peripetie, jimiž prostupuje okázale sebemrskačská ironie "padni komu padni", píše recenzent, "jsou oddělovány sólovými výstupy zasloužilého barda, ztělesňujícího tradice i iluze "národního" herectví. Inscenace má špičkové obsazení, dvojroli Šaldy i Nývlta si s komediálním gustem vychutnává Miroslav Donutil, barda s patřičnou drobnokresebnou rutinou ztělesňuje Josef Vinklář. Novinka činohry Národního divadla připomíná velkolepý večírek pro zvané a zasvěcené. Ani Donutilova popularita neučiní asi z této sebestředné zábavy titul, sdělný pro širší diváckou obec," soudí MfD.