Přehled tisku

Mirek Topolanek, foto: ČTK

Úterní noviny se znovu vracejí ke krajským a senátním volbám. Sledují sestavování krajských koalic a znovu se zamýšlejí nad příčinami porážky ČSSD. Komentátoři glosují také reakce politiků na volební výsledky. Ty je možné interpretovat různě a jednotliví političtí aktéři to také dělají, píše komentátor v deníku Právo.

Mirek Topolanek,  foto: ČTK
Úterní noviny se znovu vracejí ke krajským a senátním volbám. Sledují sestavování krajských koalic a znovu se zamýšlejí nad příčinami porážky ČSSD. Komentátoři glosují také reakce politiků na volební výsledky. Ty je možné interpretovat různě a jednotliví političtí aktéři to také dělají, píše komentátor v deníku Právo. Podle prezidenta Václava Klause dali voliči najevo, že kabinet Stanislava Grosse nevede zemi správným směrem. ODS tvrdí, že tři čtvrtiny občanů vládu odmítly. Podle Práva ale tři čtvrtiny voličů nešly volit a nikoho tedy nemohly odmítnout. Kromě toho prezident ani ODS nemohou vědět, jak by tato většina volila. Suverénní vítězství je navíc podložené pouze jedenácti procenty hlasů všech oprávněných voličů, pokračuje list.

Hospodářské noviny se zamýšlí nad pozicí ODS při jednání o krajských vládách. "Zdá se, že heslo o spolupráci se všemi, s výjimkou KSČM, se rychle v některých místech mění na požadavek: do koalice všichni, s výjimkou KSČM," píše komentátorka. Někde, například v Moravskoslezském a Hradeckém kraji, chtějí o široké koalici vyjednávat lidovci s ČSSD. V krajích je ale politika konkrétnější a nepanuje zde krize, která by "nejrůznější duhové a široké koalice opravňovala", píše list.


Desetimilionový úplatek za nepodpoření vlády poslanci US-DEU Zdeňku Kořistkovi údajně nabídl lobbista Jan Večerek. Píší to Lidové noviny s odvoláním na nejmenovaný policejní zdroj. Právě Večerka označil podle listu Kořistka v říjnu na policii za strůjce politické korupce. Večerek i další aktér kauzy Marek Dalík i nadále jakoukoli nabídku úplatku popírají.

Kořistka 22. října policistům sdělil, že úplatek mu v červenci v Ostravě nabídl Večerek, potvrdil listu v pondělí policejní zdroj obeznámený s případem. Dosud nebylo jasné, zda za údajnou nabídkou stojí Dalík, nebo Večerek, protože to Kořistka řekl pouze policii. Večerek Dalíkovu verzi odmítá.


Milan Brabec se jako šéf komise rozhodčích dohadoval s bývalým manažerem Viktorie Žižkov Ivanem Horníkem o rozhodčích, které nasadí na utkání žižkovského klubu ve fotbalové lize. S odkazem na informace z policejních odposlechů to uvedl deník Sport. Brabec kvůli korupční aféře v polovině června odstoupil z funkce předsedy komise rozhodčích, ale zůstal místopředsedou Českomoravského fotbalového svazu, údajně pro Horníka vybíral vhodné rozhodčí. Respektoval přitom přání bývalého žižkovského manažera, kterého už policie obvinila z korupce.


Stát se na poslední chvíli pokouší zabránit tomu, aby firma Čepro musela zaplatit 2,5 miliardy korun za prohraný soudní spor. Policie nyní zkoumá, zda se lidé z vedení Čepra nedopustili porušování povinností při správě cizího majetku. Píšou to Hospodářské noviny a Právo. Policejní akce začala v pondělí, kdy Hospodářské noviny uvedly, že Čepro musí zaplatit odškodné firmě Venturon Investment, vyšetřované kvůli miliardovému daňovému úniku. Soud rozhodl o exekuci minulý týden. Exekutor přišel do pražského sídla firmy v pondělí po desáté dopoledne. Předešla ho však policie, která od osmi hodin ráno zabavovala doklady k operaci a vyslýchala zaměstnance, píší Hospodářské noviny. "Exekuce nemohla být provedena. Exekutora jsem požádal, aby v ní pokračoval v úterý," uvedl advokát Tomáš Sokol, který zastupuje firmu ze Spojených arabských emirátů. Firma Al Batal General Trading získala původní pohledávku Venturonu a nyní ji vymáhá. Čepro považuje pohledávku za neoprávněnou a v nejbližších dnech požádá o odklad exekuce.


Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová rozhodla v pondělí o vzniku onkologického centra ve zlínské Baťově nemocnici. Ještě před nedávnem přitom situace vypadala pro nemocnici nepříznivě, přístrojová komise ministerstva totiž návrh na vznik centra zamítla. Její rozhodnutí nakonec revokovala doplňková komise a Emmerová o věci v pondělí rozhodla sama. Informuje o tom Mladá fronta Dnes.


Havlíčkův Brod | Foto: Petr Novák,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0
Havlíčkův Brod se bude ucházet o evropskou dotaci na autobusové nádraží. Rozhodli o tom zastupitelé na pondělním mimořádném zasedání. Projekt za 77 milionů město do regionálního operačního programu podá do konce listopadu, uvádí deník Vysočina. Projekt na přemístění autobusového nádraží z centra k vlakovému nádraží zastupitelé projednávali už koncem října. Tehdy neprošlo vyhlášení veřejné zakázky na poskytovatele úvěru. Zastupitelé argumentovali obavami z velkého zadlužení.


Ostravští uhlobaroni Viktor Koláček a Petr Otava, kteří prostřednictvím skupiny Karbon Invest ovládají největší tuzemské doly OKD, přenechají rozhodující vliv v této firmě silnému zahraničnímu investorovi. Píše to Mladá fronta Dnes. Podle nejmenovaných zdrojů zprostředkoval transakci finančník Zdeněk Bakala, který má údajně získat v OKD majetkový podíl. OKD je se skoro 17 tisíci zaměstnanci největším zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji. Loni utržila 25 miliard korun, vykázala zisk 219 milionů korun a vytěžila 11 milionů tun uhlí.


Pražští hasiči si zaplatili spoty, ve kterých kritizují snahu KDU-ČSL odložit zvýšení platů v bezpečnostních složkách. Reklama se objevila v pátek na informačních tabulích v pražském metru. Ministr vnitra František Bublan případ řešit nebude. Nedávno přitom zmařil záměr policistů, kteří chtěli inzerátem v Právu reagovat na předvolební výzvu lidovců s heslem proti zvýšení platů a fotografiemi "esenbáků", píší Lidové noviny. Kreslený spot si zaplatilo Odborové sdružení pražských hasičů. Rozčilený Kalousek v něm nadává hasičům, že jsou "parazité a vyžírkové". V závěrečném sloganu hasiči uvádí, že jsou profesionálové a "pomohou kdykoliv každému bez ohledu na emoce nebo názory", píše list. Sám Kalousek v listu řekl, že klip hasičů nepovažuje za politickou akci a že kritika jeho strany nesměřuje proti poctivým hasičům a policistům.


Motokrosová dráha v kutnohorské části Karlov musí zmizet. Rozhodl o tom krajský úřad. Podle mluvčího úřadu Martina Kupky terénní úpravy mění odtok dešťové vody. Uvádí to středočeská příloha Mladé fronty Dnes. Úpravy více než dvou hektarů půdy změnily také vzhled prostředí. Podle Kupky byl porušen stavební zákon. Pracovníci krajského úřadu závěry svého šetření zašlou na kutnohorský stavební úřad a České inspekci životního prostředí.