Přehled tisku

Korupci, do které se v širším pojetí dá započítat i spolupráce policistů s podsvětím, se věnuje komentář Lidových novin. Připomíná, že většina občanů pociťuje tento jev jako jeden z nejzávažnějších problémů, politici se však tváří, že to nevědí.

Český Telecom
Evropské orgány požadují po ČR zrušení tzv. zlatých akcií, které stát drží ve firmách považovaných za "rodinné stříbro" a jejichž prostřednictvím si ponechává určitý vliv ve společnostech i po jejich privatizaci. Jde například o Becherovku nebo Český Telecom. Zlaté akcie jsou podle Evropského soudního dvora neslučitelné se svobodou volného pohybu kapitálu. Jak píše deník Právo, zlaté akcie si stát drží především ve vodohospodářských organizacích. Právě jejich ztráta může podle názoru některých politiků způsobit zvýšení cen vody. Připustil to ministr zemědělství Jaroslav Palas, který má strach i ze ztráty vlivu v Hřebčínu Napajedla, kde se chovají angličtí plnokrevníci. Zatímco část ministrů není ze zrušení zlatých akcií příliš nadšena, ekonomové a někteří pravicoví politici to považují za krok správným směrem. Nejde ale o českou specialitu, například dolnosaská vláda podobně udržuje vliv v automobilce Volkswagen, podotýká Právo.


Policejní prezidium a vedení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zatajilo před ministrem vnitra a jeho inspekcí zásadní zprávu z loňského května, podle které byli v kauze údajného gangu Davida Berdycha trestně stíháni a dokonce odsouzeni až k pětiletým trestům nevinní lidé, kteří mohou být ještě ve vězení. Informuje o tom Právo a zároveň přináší vybrané pasáže z utajeného dokumentu. Vedení policie nepřiznalo ani to, že z nyní rušeného odboru unikaly informace do podsvětí. Ministr vnitra František Bublan potvrdil, že o vyhodnocující zprávě neví on ani jeho inspekce. Berdych a dalších asi 30 mužů čelí obviněním z vražd, loupeží a únosů bohatých podnikatelů. Ve skupině stíhaných je také šest bývalých policistů včetně důstojníků z pražského odboru pro boj s organizovaným zločinem.


Korupci, do které se v širším pojetí dá započítat i spolupráce policistů s podsvětím, se věnuje komentář Lidových novin. Připomíná, že většina občanů pociťuje tento jev jako jeden z nejzávažnějších problémů, politici se však tváří, že to nevědí. "Chce-li ministr vnitra bojovat s kriminalitou policistů, měl by vedle podpory ministerské inspekce také urychlit práci na zákonu o střetu zájmů ústavních činitelů a úředníků," píše deník. Korupce a další zločiny prováděné zaměstnanci státu se také dost možná stanou předvolebním tématem, domnívá se list.


Ukončení povinné vojenské služby považuje komentátor Mladé fronty Dnes po vstupu do Evropské unie za druhou dobrou, předem ohlášenou zprávu tohoto roku. Profesionální armáda je a bude neskonale efektivnější než lidová, pokud bude jen trochu dobře vycvičená. Jedině profesionál může ovládat zbraňové systémy a naučit se všem bojovým trikům. Za falešné pak komentář považuje argumenty proti zrušení nucené vojenské služby. Například myšlenka o tom, že se ztratí sepětí občanů s obranou vlasti, je nesena sentimentálním nacionalismem. Připomíná naopak aktivní přístup vojáků v záloze, kteří podle něj ukazují cestu vztahu armády a jejích fandů. Tento vztah nesmí být založen na příkazu, nýbrž na zájmu a vzájemné výhodnosti, dodává komentář Mladé fronty Dnes.


Foto: ČTK
Lidové noviny si všímají prohlášení europoslance Vladimíra Železného k prohrané arbitráži České republiky se společností CME. Podle Lidových novin není pravdivé Železného opakované tvrzení o prohře státu v arbitráži kvůli jednomu "podstrčenému" dokumentu. Zdůvodnění arbitrů obsahuje desítky bodů, v nichž je krok za krokem vysvětleno, čím vším český stát v případu TV Nova porušil mezinárodní dohodu o ochraně investic, poznamenává deník. Obsah dokumentu, který zmiňuje, je "jen drobným kamínkem ve velké mozaice". Železného odhodlání žalovat arbitry je proto pro Lidové noviny pouze teatrálním gestem, které není určeno domácímu publiku, ale Železného kolegům v Evropském parlamentu, který bude rozhodovat o jeho vydání českým soudům.


Deník Právo připomíná slova sociálnědemokratického ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha, podle kterého by pro ČSSD byla nejlepší menšinová vláda. Pokud by Škromach na jaře vyhrál na sjezdu boj o křeslo předsedy strany, dá se podle komentátora očekávat, že by přestala existovat současná koalice. "Škromach a Miloš Zeman v pozadí by měli volné ruce. Začaly by všechny děje, které obvykle provázejí porušení politické stability v zemi," míní autor. Do toho by bezpochyby začal běžet rozklad ČSSD vyvolaný omilostněním komunistů, což pro mnohé sociální demokraty znamená nemožnost v takové straně setrvávat. List také poukazuje na to, že mezi odpůrci premiéra Stanislava Grosse se rodí nový plán: "Když se nedá zabránit jeho zvolení za předsedu partaje, je třeba ho obklíčit místopředsedy". V tomto kontextu se náhlá chuť kandidovat na místopředsedu ČSSD, s níž přišel ministr zemědělství a Zemanův příznivec Jaroslav Palas, stává vysvětlitelnou, domnívá se komentátor Práva.


Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International
Mladé fronta Dnes se vrací ke schválenému rozpočtu na příští rok. "Státní rozpočet je pohroma, která nás postihuje každý rok," konstatuje komentátor v úvodu. Rozpočet je stejně drahá věc jako povodeň z roku 2002, přirovnává a poznamenává, že povodeň lidé prožívají dodnes jako obrovskou katastrofu tisíciletí, zatímco nad rozpočtem nikdo ani nemrkne. Odborníci a politici říkají rozpočtovému schodku prorůstový - myslí tím, že roste dobro a blahobyt, zatímco roste jen dluh, uvádí list. "Žádný z expertů neřekne, když se zadluží, zvětšil se můj blahobyt," doplňuje komentátor.


Nový návrh ministerstva pro místní rozvoj má přinést kompromis - tržní nájemné za šest let, píše Mladá fronta Dnes. Na Nový rok začne další kolo politického boje o deregulaci nájemného. Vláda má už za tři měsíce dostat na stůl návrh na uvolnění nájmů, který připravil tým ministra Jiřího Paroubka. Regulované nájmy by se podle návrhu už neměly stanovovat vyhláškou plošně, ale měly by se odvíjet z cen nemovitostí. Ty jsou už dnes určeny poptávkou a nabídkou na trhu. Napříč Českem by se tak činže daly do pohybu různě rychle, aby nejpozději do šesti let by zmizel místy i čtyřnásobný rozdíl mezi regulovanými a tržními nájmy. Paroubkův návrh ještě nechává hodně prostoru pro politická vyjednávání, ale na nájemném by majitelé bytů měli přestat prodělávat už zhruba do čtyř let, dodává Mladá fronta Dnes.


Našemu zahraničnímu obchodu se sice celkově daří, roste vývoz náročných výrobků a dovoz surovin, zemědělský obchod je na tom ale špatně, konstatují Hospodářské noviny. V agrárním podnikání se dražší zpracované výrobky dovážejí. Vyvážejí se spíše suroviny. Podle posledních odhadů tak může skončit letošní bilance agrárního obchodu až třicetimiliardovou ztrátou. Důvod, proč vyvážíme například mléko či maso jako suroviny, spočívá ve vstupu do Evropské unie. Padly obchodní bariéry směrem do západní Evropy, a na tamní trhy je možné bezcelně vyvážet. Zatímco ale suroviny z východu západoevropským odběratelům nevadí, prodat zpracované výrobky je těžké. Tuzemské firmy nemají peníze na reklamu, a potraviny z východu mají u západoevropských spotřebitelů stále pověst podřadnějšího zboží. Možným řešením by bylo snažit se prorazit s potravinami do mezinárodních obchodních řetězců, ale většina z nich už své dodavatele má, dodávají Hospodářské noviny.


Česko by mohli v příštích letech zaplavit turisté z Číny, konstatují Lidové noviny. Zatím jim v tom ale brání neexistence přímého leteckého spojení a vízová povinnost. To by se podle instrukcí Evropské unie mělo brzy změnit. List poznamenává, že o čínské cestovatele mají zájem v celé Evropě, protože z Číny začali jezdit po světě především lidé s vyššími a středními příjmy. Podle odhadů Světové turistické organizace vycestuje z Číny do roku 2020 až 100 miliónů lidí a velká většina z nich bude mířit právě do zemí Evropské unie. Česko by tuto šanci nemělo promarnit. Nejčerstvější zkušenosti s otevřením hranic pro čínské turisty má Maďarsko. To přijalo podobné memorandum, k jakému se má teď připojit i Česko, už loni. Číňanů tam ale zatím přijelo jen málo, přestože existuje přímé letecké spojení.


Nové turistické lákadlo bude mít od příštího roku Pelhřimov. Kromě Muzea rekordů a kuriozit ČR, expozice vězeňství a Muzea strašidel teď pro turisty nově přibude Síň Lipských aneb První české MÚZyum, píše Mladá fronta Dnes. Síň bude věnována rodu Lipských, z něhož pochází uznávaný režisér Oldřich i jeho bratr, herec Lubomír Lipský. MÚZyum by mělo být otevřeno veřejnosti na přelomu února a března. "Rodina Lipských má v Pelhřimově velkou tradici. Jejím zakladatelem byl Vilém Lipský - dlouholetý režisér místního divadelního spolku Rieger, otec Oldřicha a Lubomíra. V uměleckých stopách jde třeba i Oldřichův syn Dalibor, který je respektovaným střihačem," řekl listu Martin Ecler, ředitel pelhřimovských kulturních zařízení a také hlavní "architekt" pamětní síně. Název ponese od slovního základu múza, proto MÚZyum, neboť celá rodina Lipských dělá v kumštu.