Přehled tisku

Miroslav Kalousek (Foto: ČTK)

Komentáře všech deníků se v pátek zaměřily na rozhodnutí Miroslava Kalouska rezignovat v souvislosti s kauzou kolem bytu své manželky na funkci předsedy rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny. Mladá fronta Dnes Kalouska za jeho rozhodnutí chválí, většinou je však krok považován za vypočítavý a zištný.

Miroslav Kalousek  (Foto: ČTK)
Komentáře všech deníků se v pátek zaměřily na rozhodnutí Miroslava Kalouska rezignovat v souvislosti s kauzou kolem bytu své manželky na funkci předsedy rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny. Mladá fronta Dnes Kalouska za jeho rozhodnutí chválí, většinou je však krok považován za vypočítavý a zištný.

Panu Kalouskovi se mravnost vyplácí, nazvala svůj komentář Mladá fronta Dnes. Někdy lze užitek spojit s morálkou. Miroslav Kalousek to umí, míní deník. Jeho rezignace na místo předsedy rozpočtového výboru je součástí tlaku na premiéra Stanislava Grosse. Zároveň je však správným krokem - politik podezřelý z finančních machinací, má odstoupit, píše list. Těžko lze podle něj označit za náhodu, že takřka současně s panem Kalouskem vystoupil Zdeněk Škromach a vyslovil se pro oddělení funkcí předsedy ČSSD a premiéra. Předsedou by měl být on sám za to, že nechá pana Grosse doživořit ve vládním úřadě. Kroky Miroslava Kalouska jsou však tak radikální, že je sporné, zda by se s takovým kompromisem spokojil, soudí deník. Bez ohledu na průhledný politický obsah má však Kalouskovo gesto pozitivní význam. V zemi, kde jsou všichni zvyklí držet se křesla, dokud z něho nejsou násilím odstraněni, se otevírá prostor pro civilizovanější chování, končí komentář.

Miroslav Kalousek  (Foto: ČTK)
Hospodářské noviny mají však odlišný pohled na věc. Miroslavu Kalouskovi nedůvěřuji, píše komentátor listu. Skutečnost, že právě Kalousek vystupuje v kauze Grossova bytu jako jistý morální arbitr, je podle autora příspěvku jednou z největších frašek české politiky a Kalouskovo odstoupení z funkce předsedy rozpočtového výboru na tom nic nemění. To, co podle deníku ohrožuje důvěru veřejnosti v politiky, významově přesahuje rozměry a obsah formuláře daňového přiznání Radky Kalouskové. Problém totiž vyvolal sám Kalousek, když několik let naprosto nedostatečně vysvětloval, kdo je majitelem nemovitostí, v nichž bydlí jeho rodina, i jak a z čeho byl financován jejich nákup. Právě tím se podle listu stal Kalousek nedůvěryhodným politikem. Lidé jako Miroslav Kalousek by ve vedení demokratických stran být neměli, totéž platí samozřejmě i o Stanislavu Grossovi, uzavírají Hospodářské noviny.

Podle Lidových novin svědčí gesto Miroslava Kalouska o tom, že lidovci jsou už připraveni odepsat křesla ve stávající sněmovně a uvažují, jak proměnit padající akcie podniku Stanislava Grosse v aktiva, která budou transformovat na zisk v nové konstelaci. Kalousek svými kroky podle listu předznamenal logiku jasného "ne" koalici, jež vysloví poté, co sjezd ČSSD potvrdí Stanislava Grosse ve funkci premiéra. Lidovci už se podle komentáře vidí jako "nová reprezentace", ale měli by část své myšlenkové kapacity vyčlenit pro reflexi vlastních činů v rámci stávající koalice. "Jedině tak se mohou vyhnout povolebnímu prozření, kdo všechno se v očích občanů rozvařil do podoby nevábné grossné kaše," míní Lidové noviny.

Kdyby Miroslav Kalousek nebyl politikem, ale šachistou, dalo by se říci, že právě obětoval střelce, aby získal soupeřovu dámu. Střelcem je jeho předsednictví výboru, dámou je premiérský post Stanislava Grosse, uvádí ve svém komentáří deník Právo. Má to ovšem jednu chybu, píše list. Tou je nesouměřitelnost obětí, či chceme-li politických ztrát. Předseda rozpočtového výboru se má k předsedovi vlády asi jako koruna k tisícovce. Rozpočtový výbor je důležitý pro politické strany při schvalování rozpočtu a rozdělování dotací z rozpočtu. Nic z toho není právě aktuální a vzhledem k tomu, že možnost předčasných voleb reálně existuje, zakrátko může být funkcionářsky všechno jinak. Kdyby býval chtěl Miroslav Kalousek učinit opravdu velké morální gesto, kdyby chtěl na politické šachovnici udělat tah hodný Kasparova, nabídl by dámu za dámu: vzdal by se předsednictví KDU-ČSL, píše deník Právo.


Dražené fragmenty Dalimilovy kroniky  (Foto: ČTK)
Česká republika nakonec získala unikátní rukopis s latinským překladem úryvků z Dalimilovy kroniky. Cena se v aukční síni vyšplhala na devět milionů korun, začínají svou poznámku Lidové noviny a dále píší: Taky už dříve vláda do pařížské aukční síně vzkázala, že víc stejně nedá! Dražitelé však "odhadovali", že by se cena mohla vyšplhat až na trojnásobek. Česká strana "kontrovala" svým desetimilionovým ultimátem. Hráčský trik, který vyšel, mohlo by se zdát. Je to ale přesně naopak. Česká vláda ukázala, že aukční kultura je jí naprosto cizí - žádný hráč přece neodkrývá svůj strop předem. Můžeme proto tvrdit, že vláda svým amatérismem samu sebe (a tedy i občany) připravila o peníze. Tato výtka je naprosto na místě i přesto, že symbolická hodnota fragmentů se pohybuje zcela mimo kategorii financí. Bohužel se mimo ně pohybuje i naše vláda, uzavárají Lidové noviny.


Odboroví předáci v automobilce Škoda Auto v pondělí předloží návrh na tříhodinovou výstražnou stávku. Mladé frontě Dnes to řekl šéf odborů Jaroslav Povšík. Dodal zároveň, že je připraven vyhlásit i vícedenní stávku. Odbory tímto způsobem chtějí bojovat za vyšší platy. Šéfové Škody však věří, že se nakonec jako každý rok s odboráři dohodnou. "Všichni jdou s námi, protože je návrh firmy uráží," cituje deník Povšíka. Ve Škodě na začátku dubna vyprší kolektivní smlouva a manažeři už měli s odboráři devět kol jednání o tom, za jakých podmínek se bude dál pracovat. Návrhy obou táborů jsou však letos hodně rozdílné. Vedení firmy navrhuje zvednout platy o inflaci, odbory požadují nárůst tarifních mezd o deset procent. Odbory v posledních dvou dnech přitvrdily a začaly organizovat ministávky. Šéf odborů obchází s megafonem a píšťalkou jednotlivá pracoviště, během přestávek svolává mítinky a popisuje průběh mzdových jednání, vykresluje situaci Mladá fronta Dnes.


Vztahy mezi firmou a jejími zaměstnanci jsou v České republice téměř nejméně svobodné ze všech vyspělých zemí světa. Méně liberální poměry panují jen v Portugalsku. Regulace na českém pracovním trhu je výrazně vyšší než průměr 15 starých zemí EU před loňským rozšířením. Vyplývá to z analýzy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), ze které čerpají Hospodářské noviny. OECD sílu regulace v pracovním právu ocenila na stupnici od nuly do šesti, kde nula znamená nejsvobodnější vztahy a šest naopak nejsilnější regulaci. Česká republika vyšla s ohodnocením 3,3 bodu, za ní je pouze Portugalsko s 4,3 bodu. Regulace na Slovensku má známku 2,5, v Polsku 2,2 a v Maďarsku 1,9 bodu. Z evropských zemích je na tom nejlépe Velká Británie s 1,2 bodu. Experti vlivné instituce zároveň pro každou zemi sepsali doporučení. V kapitole věnované Česku je mezi nejvyššími prioritami nutnost usnadnit firmám individuální propouštění zaměstnanců. Právě ochrana lidí s pracovní smlouvou na dobu neurčitou před výpovědí je na evropské poměry nebývale silná, uvádějí Hospodářské noviny.


Lidé hodnotí ekonomický vývoj země příznivě a nebojí se nakupovat, uvádí deník Právo a pokračuje: V lednu v obchodech utratili o 6,6 procenta peněz více než ve stejném měsíci loni. Největší tržby udělali hlavně prodejcům elektroniky, ale také u čerpacích stanic a v autosalónech. "Více než šestiprocentní zrychlení tempa růstu tržeb překonalo i ty nejoptimističtější odhady. Jde o nejvyšší lednový přírůstek od roku 2001," sdělila Právu Helena Horská z Raiffeisenbank. Ve srovnání s Evropskou unií rostou útraty Čechů mnohem rychleji. Podle odhadů Eurostatu dosáhl průměrný lednový růst tržeb v EU necelé procento. Lépe než Česko na tom bylo například Slovensko, Dánsko či Švédsko, naopak v Německu či ve Francii tržby pokulhávaly, uvedla ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová.


Každé čtvrté české dítě má svou vlastní televizi. Vyplývá to z průzkumu Dětského fondu OSN (UNICEF) u školáků ve věku od devíti do 13 let. Téměř polovina ze 400 oslovených dětí také uvedla, že se mohou na televizi koukat bez jakýchkoli omezení. Výsledky šetření zveřejnila Mladá fronta Dnes. Psychologové před tím, aby dítě nekontrolovaně hltalo televizní pořady, varují. "Rodiče by rozhodně neměli děti k televizi odkládat," řekla deníku psycholožka Jana Šebková. "Je to nebezpečný trend. Zvlášť s malými dětmi by se na televizi měli dívat zároveň rodiče a pomoci jim sledovaný pořad pochopit," dodala prezidentka organizace Bílý kruh bezpečí Petra Vitoušová. Televizí bude v dětských pokojích zřejmě ještě přibývat. Například v Německu má vlastní televizi polovina a ve Velké Británii dokonce 80 procent dětí, píše Mladá fronta Dnes. Odborníci upozorňují také na to, že dítě by nemělo být vystaveno masivnímu působení televizní reklamy. Do pěti let věku totiž dítě reklamě věří třeba jako pohádce a nedokáže jí zatím od ostatních pořadů rozlišit. Teprve mezi pátým a sedmým rokem děti přestávají reklamě věřit a začínají jí konfrontovat se skutečností. Až děti starší sedmi let poznají, kdy jim reklama lže, informuje deník.