Přehled tisku

adidas.jpg

Majitel ochranné známky Adidas - Salomon podal před několika dny žalobu na obchodní řetězec Kaufland a jeho dodavatele Texland kvůli porušování práv k ochranným známkám. Kaufland podle zástupců Adidas prodával ve svých prodejnách boty, které nápadně připomínaly boty Adidas. Píše to středeční Mladá fronta Dnes. Zástupci Kauflandu a firmy Texland odmítli případ komentovat.

Premiér Stanislav Gross,  foto: ČTK
Komentáře středečního tisku spekulují v souvislosti s úterním prohlášením šéfa komunistů Miroslava Grebeníčka, podle kterého bude prosazovat vyslovení nedůvěry vládě, o možném rychlém konci vládní krize. Podle Lidových novin má KSČM vládu v hrsti a nejspíše ji v pátek potopí. "V tom se zájem KSČM kryje se zájmem země. Předčasné volby jsou prostě to nejčistší řešení," soudí komentátorka.

Také podle Hospodářských novin je rychlý konec vlády poměrně pravděpodobný, protože Grebeníček si prý zatím vždy dokázal stranickou disciplínu udržet. "Z usnesení sjezdu ČSSD vztahujících se k dalšímu působení vlády je cár papíru - po zásluze, nesmysl si jiný osud nezaslouží," míní komentátorka.

Vláda premiéra Stanislava Grosse v úterý skončila, uzavírá komentátor Mladé fronty Dnes svou glosu nazvanou Grebeníček posílá vládu do pekla. "Grossova vláda si neporadila s jednoduchým problémem: Grossovy prachy. Už to je důvod k pádu. Měla by zvládat problémy stokrát větší, než dělá jedna nenasytná rodina," domnívá se autor.

Podle Práva jsou někteří z té poloviny delegátů brněnského sjezdu ČSSD, která zvolila Grosse do funkce předsedy, možná spokojeni ještě dnes. "Obávám se však, že zbytek obyvatelstva při nejlepší vůli nepochopí, s čím vlastně," píše komentátor. Podle něj si můžou nyní sami komunisté v pátek vybrat, jak budou ČSSD škodit, zda vyslovením nedůvěry, nebo naopak tichou podporou.


Středeční Hospodářské noviny sumarizují výsledky českých bank a dividendy vyplácené jejich majoritním vlastníkům. Vysoké zisky českých bank, a s tím spojená rychlá návratnost investic zahraničních vlastníků, podle komentátora Hospodářských novin ještě neznamenají, že stát prodal banky pod cenou. Deník informuje, že majoritní vlastníci českých bank získali na dividendách již celkem 33 miliardy korun. "O ceně rozhoduje nabídka a poptávka. A právě ta poptávka po oškubaných českých bankách moc velká nebyla," píše komentátor. Zájemci byli podle něj v převaze a chtěli finanční ústavy očištěné. Bez prodeje bank do rukou zkušených vlastníků by podle autora vůbec žádný růst nebyl. "Je potřeba také říci, že banky poměrně rychle a pružně rozšířily svoje portfolio služeb směrem k občanům," dodává. Poplatky za bankovní služby jsou podle něj sice vysoké, klienti ale mohou od banky svobodně odejít.


Z ministerstva zahraničních věcí údajně unikají utajované dokumenty. Vyplývá to ze svědecké výpovědi vězeňkyně Evy Tomšovicové, kterou učinila před trestním senátem v kauze Kongresového centra Štiřín ministerstva zahraničí. Od výpovědi již uplynuly tři měsíce, policie ale nic nevyšetřuje ani neprověřuje, píše středeční Právo. Tomšovicová, která byla odsouzena na šest let za přípravu nájemné vraždy novinářky, dokonce předala soudkyni kopii dokumentu pocházejícího z ministerstva, o němž tvrdila, že může být utajený a že ho dostala do vězení. Přiznala také, že si utajené zprávy z ministerstva v minulosti dokonce osobně odnášela, uvedlo Právo. "O podezření z úniku nevíme, a proto ho ani nevyšetřujeme," řekla Právu mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová. Žalobce sice navrhl, aby soud nechal prověřit pravost dokumentu a jeho stupeň utajení, ale soudkyně jeho návrhu nevyhověla. "Předaný dokument se netýká podstaty žalované věci," uvedla. Tomšovicová byla odsouzena za plánování vraždy spolu s generálním sekretářem ministerstva zahraničí Karlem Srbou. Nejvyšší soud však nedávno rozhodl, že se jejich případem bude muset znovu zabývat pražský vrchní soud. Vyhověl totiž dovolání nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové, jíž se zdál osmiletý trest pro Srbu nízký. Protože Nejvyšší soud svým rozhodnutím zrušil výrok o trestu i u Tomšovicové, rozhodl zároveň i o její vazbě. Srba spolu s Tomšovicovou a dalšími sedmi lidmi jsou ještě obviněni z korupce kvůli zakázkám na ministerstvu zahraničí. Srba je stíhán s Tomšovicovou i za podvod při rekonstrukci zámku Štiřín.


Majitel ochranné známky Adidas - Salomon podal před několika dny žalobu na obchodní řetězec Kaufland a jeho dodavatele Texland kvůli porušování práv k ochranným známkám. Kaufland podle zástupců Adidas prodával ve svých prodejnách boty, které nápadně připomínaly boty Adidas. Píše to středeční Mladá fronta Dnes. Zástupci Kauflandu a firmy Texland odmítli případ komentovat. Podle mluvčí České obchodní inspekce Miloslavy Fléglové nejsou výsledky odborných posudků jednoznačné. "Výsledky přišly před Velikonocemi a je na posouzení právníků jednotlivých inspektorátů, k jakým závěrům dojdou," uvedla mluvčí. Podle Petra Kožucha, který má ve firmě Adidas na starosti ochranu značky, znalec v posudku uvedl, že obuv je zaměnitelná. Jediný rozdíl mezi botami je podle Kožucha v pruhu navíc, který jde však stejným směrem a má stejnou šířku. "Přitom máme už několik evropských rozsudků, kde i boty se čtyřmi pruhy byly uznány za padělky našeho zboží," řekl deníku. Obchodní inspekce zabavila v Kauflandu při kontrolní akci začátkem března 211 párů bot, podle firmy Adidas napodobenin jejich výrobků. Zboží do prodejen řetězce Kaufland dodávala společnost Texland. Podle obchodního rejstříku jsou zakladatelé z Číny, informuje Mladá fronta Dnes.


Trojice firem skoupila za nejasných okolností mnohem více majetku bývalého Fondu dětí a mládeže, než bylo dosud zřejmé. Napsaly to Hospodářské noviny s odvoláním na zprávu ministerstva financí, kterou v minulých dnech dostali poslanci. Budovy a pozemky za miliony firmy zřejmě získávaly jen za desítky až stovky tisíc korun, činnost likvidátora fondu nyní vyšetřuje policie. Firma Pilates nakoupila podle Hospodářských novin za podezřele výhodných podmínek sedm budov a pozemků, firma T-report devět. Obě přitom vznikly jen měsíc předtím, než začaly majetek nakupovat. Třetí společnost, Communication design, jich od fondu nakoupila jedenáct. Fond vznikl v roce 1993 a převzal jmění někdejšího Socialistického svazu mládeže (SSM). Spravovaný majetek měl postupně převádět na různá sdružení dětí a mládeže. Dosud neznámé obchodní případy nesou podle Hospodářských novin stejné rysy jako ty předchozí. Likvidátor fondu Pavel Žák prodal dva dny před koncem loňského roku firmě T-report čtyři dřevěné rekreační chaty poblíž Slapské přehrady, budovu bytu správce a 500 metrů čtverečních lesa. To vše podle kupní smlouvy za 12.000 korun. Poslanci mu přitom už 4. listopadu zakázali prodávat další majetek fondu. Pochyb o fondu je podle deníku mnoho. Firma Communication design od něj koupila za milion korun budovu Tip klubu v centru Znojma. O Tip klub, jehož tržní cena je prý desetkrát vyšší, přitom několikrát marně žádala znojemská radnice. Svitavský Dům dětí a mládeže prodal likvidátor podle Hospodářských novin za 450.000 korun, přitom znalec cenu budovy odhadl na 18 milionů. Děčínská stavební průmyslovka zase usilovala o budovu se saunou a garáží. Likvidátor ji však prodal firmě T-report za 10.000 korun, uvedly Hospodářské noviny. Zprávou ministerstva financí se mají poslanci zabývat na květnové chůzi. Policie si již dokumenty vyžádala, napsaly Hospodářské noviny.


Svědek, který nepřijde k výslechu, by mohl v budoucnosti skončit i za mřížemi. Podle nového trestního řádu, který připravuje ministerstvo spravedlnosti, by totiž každý, kdo bez omluvy nepřijde svědčit k soudu nebo na policii, mohl jít až na dva dny do takzvané zadržovací vazby. Ministerstvo tak usiluje o zvrácení současného stavu, kdy se skoro každý třetí soud musí kvůli nepřítomnosti svědků odročit. Informují o tom středeční Lidové noviny. "Pokud někdo nepřijde podruhé bez omluvy k soudu nebo na policejní výslech, bude ho mít soudce nebo státní zástupce právo posadit až na osmačtyřicet hodin do zadržovací vazby. To je podle nás dost času na to, aby nedisciplinovaný svědek mohl být vyslechnut a nezdržoval soud," popisuje chystané změny mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun. Oproti dnešku, kdy za podobný prohřešek hrozí maximálně padesátitisícová pokuta, je to výrazné zpřísnění. Není to ovšem ani zdaleka všechno. Podle Dimuna totiž soudy budou moci takové jednání daleko častěji než dnes považovat i za pohrdání soudem. "Tady je pak sazba až dva roky nepodmíněně a soud by o trestu navíc rozhodl takřka okamžitě ve zkráceném řízení," vysvětluje záměr Dimun. S navrhovanými změnami souhlasí absolutní většina soudců. Názory advokátů ovšem zdaleka tak jednoznačné nejsou. Někteří z nich to považují za příliš velký zásah do soukromí a bojí se možného zneužití. Jestli má nový trestní řád šanci projít Poslaneckou sněmovnou, není zatím vůbec jasné.


Mladá fronta Dnes vyčetla z Národní zprávy o rodině, že názory na rozdělení práce v domácnosti mají Češi moderní. Většina lidí si myslí, že o výchovu dětí, úklid i finanční zajištění rodiny by se měl muž se ženou podělit rovným dílem. Jenže realita je jiná. Žena je ta, která uklízí, vaří, pečuje o děti a ještě přináší peníze do rodinné kasičky. Rovným dílem se o domácí práce dělí jen každá čtvrtá domácnost. V těch ostatních uklízejí ženy. A co se týče vaření - to je čistě ženskou záležitostí dokonce ve více než 84% rodin.


Deník Právo upozorňuje na to, že policistům končí časy, kdy mohli po přistižení za překročení povolené rychlosti svými kolegy zůstat víceméně v klidu. Nyní jim jdou po krku soukromé radary, které si platí obce a které nedělají mezi provinilými řidiči rozdíly. K policii už tak míří případy z radnic, kdy se policisté prohnali obcí i bezmála stokilometrovou rychlostí. Řada provinilých na sebe raději neupozorňuje a pokutu zaplatí - vyhne se tak oplétačkám v práci. V rámci kázeňského trestu totiž může policista za dopravní přestupek dostat písemnou důtku a může mu být plat snížený až o 15 procent na dobu až tří měsíců. Pokud má uložený kázeňský trest, nemá policista nárok na odměny, a to až po dobu jednoho roku a i kdyby měl sebelepší pracovní výsledky.


Lidové noviny píší, že poplatky za provoz silnic chtějí v Česku vybírat společnosti z Evropy i ze zámoří, zlákat se jich nechalo dvacet. Rozhodne tendr v hodnotě 17 miliard korun. To je částka s níž se počítá na pořízení systému a provozní náklady. Přípravy výběrového řízení právě finišují. Po odečtení výdajů má stát vybrat v letech 2007 až 2015 celkem 47 miliard korun. Mýtné by měly platit na českých silnicích kamiony a nákladní auta už od příštího roku.


Policie na Uherskohradišťsku zadržela v úterý dva řidiče autobusu s alkoholem v krvi. Jeden z nich nadýchal 0,79 promile, přesto si troufnul usednout za volant a s osmi desítkami cestujících ujet 30 kilometrů ze Strání do Uherského Brodu. Třiapadesátiletý řidič přiznal, že o velikonočním pondělí popíjel slivovici. Druhému řidiči naměřili policisté 0,44 promile. Píše o tom středeční Mladá fronta Dnes. Řidiče postavilo vedení dopravního podniku ČSAD Uherské Hradiště mimo službu, hrozí jim ztráta zaměstnání. Dopravní náměstek Ivan Kallus řekl, že jde o závažné profesionální selhání. "Nedokážu si to vysvětlit, podřízené pravidelně školíme," uvedl s tím, že akci policie navíc předem ohlásila. "Určitě oba o Velikonocích situaci podcenili. To je pochopitelně neomlouvá," řekl Kallus. V podniku podobnou událost léta nepamatují. "Když brzy ráno pojedu, musím si vždycky spočítat, co si můžu předchozí den dát. Tak zkušení chlapi a udělají takovou blbost," řekl deníku jeden z kolegů postižených šoférů.