Přehled tisku

Prodej dominantního českého operátora, který vlastní i mobilní jedničku Eurotel, Českém Telecomu španělské společnosti Telefónica,je druhou největší privatizací v historii země, píší Hospodářské noviny (HN). Kabinet zatím nerozhodl, za co přesně peníze z prodeje Telecomu utratí. Daňoví poplatníci ani nemohou očekávat, že by jim vláda předložila jasný účet, co konkrétně s téměř 83 miliardami od Telefónici udělala.

Prodej dominantního českého operátora, který vlastní i mobilní jedničku Eurotel, Českém Telecomu španělské společnosti Telefónica,je druhou největší privatizací v historii země, píší Hospodářské noviny (HN). Kabinet zatím nerozhodl, za co přesně peníze z prodeje Telecomu utratí. Daňoví poplatníci ani nemohou očekávat, že by jim vláda předložila jasný účet, co konkrétně s téměř 83 miliardami od Telefónici udělala. Ekonomové považují privatizační výnosy za mimořádný příjem, který by měl kabinet jednoznačně použít na mimořádné výdaje. Nikoliv je utratit za běžný provoz země či drobné projekty, jako jsou opravy panelových domů. podniku. Utrácet privatizační zisky jedině za reformy chce i opoziční ODS. "Měly by skončit na speciálním nedotknutelném účtu, z něhož by mohla jakákoliv vláda platit jedině reformy," uvedl ekonomický expert ODS Martin Kocourek. Peníze od Telefónici však s největší pravděpodobností na žádný takový účet nepoputují. "Prioritou je výstavba silnic, pro ekonomiku je to nyní nejdůležitější," říká vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn.


Prezident Václav Klaus v pražské kavárně Slavia představil brožuru Řekněme své ano nebo ne evropské ústavě, k níž napsal předmluvu, píše Právo. Analýza irských autorů, kterou vydalo Centrum pro ekonomiku a politiku (CEP), v závěru vyzývá k jasnému omítnutí dokumentu. Klaus tak de facto zahájil kampaň proti euroústavě, i když to mluvčí Hradu Petr Hájek popíral slovy, že prezident žádné kampaně neorganizuje, nýbrž má soustavnou starost o vysvětlování principů této věci. Kromě publikací, jichž bylo zatím vytištěno něco přes 40 tisíc, se mají objevit i plakáty a billboardy. Evropská ústava je podle něj revolučním dokumentem, který mění životy lidí. Za "čirou lež" označil tvrzení některých českých a zahraničních politiků, kteří dopad dokumentu bagatelizují. Klaus uvedl, že cílem publikace je možnost, aby se každý seznámil s argumenty. Proti iniciativě Klause se včera ohradil místopředseda ČSSD a ministr financí Bohuslav Sobotka, neboť přijetí evropské ústavy bude podle něj prospěšné pro budoucnost, stabilitu a mír v celé Evropě. "Není možné, aby jednotlivé ústavní instituce vedly proti sobě kampaň vůči přijetí či nepřijetí evropské ústavy. Myslím, že pan prezident toto podniká jako soukromá osoba, ale prezident by se měl podílet na prezentaci jednotné zahraniční politiky ČR," řekl včera na tiskové konferenci vlády.


Foto: ČTK
Vzdušný prostor na Římem bude v nejbližších hodinách zcela zaplněný. Kvůli pohřbu Jana Pavla II. proto dopravci z Česka a Polska připravili pro poutníky stovky autobusů, informují Lidové noviny (LN). Řím očekává až čtyři miliony návštěvníků, jde tedy zřejmě o dosud největší přesuny lidí v Evropě. Zvýšený nápor polských aut a autobusů proto zaznamenali na hraničních přechodech v Českém Těšíně, Chotěbuzi a Bohumíně. Tisíce polských poutníků cestují přes Českou republiku na páteční pohřeb papeže. Očekává se, že Poláků pojedou do Říma až dva miliony. "Máme informace, že přes přechod v Petrovicích u Karviné už projelo šest speciálních vlaků s polskými občany. Úzce spolupracujeme i s cizineckou a pohraniční policií," řekla odpoledne severomoravská policejní mluvčí Dagmar Bednarčiková. Podle ní jsou pořádkoví a dopravní policisté připraveni v případě komplikací zasáhnout. Také z Moravy včera odjelo několik autobusů s poutníky z celého Česka, kteří chtějí být při posledním rozloučení s papežem. Ředitel analytické agentury Mag Consulting Jaromír Beránek pro Český rozhlas odhadl, že se na papežův pohřeb chystá 3000 až 4000 českých poutníků. Věřící, kteří do Říma nepojedou, budou mít například v Ostravě možnost sledovat pohřeb na velkém plátně.


České aerolinie (ČSA) ve středu podepsaly smlouvu s evropským konsorciem Airbus na koupi dvanácti střednětraťových letadel nové generace A319 a A320. Podle prezidenta ČSA Jaroslava Tvrdíka má kontrakt hodnotu 10 až 12,5 miliardy korun., píše Právo. České aerolinie dostanou od Airbusu šest letadel A320 pro 162 cestujících, a stejný počet strojů A319 pro 135 pasažérů. První z těchto letadel má přistát v Ruzyni v březnu 2006. Do té doby musejí mít ČSA plně zajištěno jeho zaplacení i financování celého kontraktu. Včera na ně vyhlásily výběrové řízení. "Už v této chvíli se o financování uchází 40 peněžních ústavů, a další mají šanci se přihlásit do konce dubna. Předložení závazných nabídek předpokládáme v průběhu června s tím, že o vítězi se rozhodne do konce července. Jednání s vítězným uchazečem pak musí probíhat tak, aby financování bylo k dispozici nejpozději koncem února 2006," upřesnil viceprezident pro ekonomiku ČSA Jan Pavel.


Ještě v pondělí připravovala soudkyně Monika Křikavová proces s katarským princem Hamadem Abdallem Al Sáním, píše MF Dnes. Ten je v Česku obžalován, že zneužíval nezletilé školačky. Nyní však najednou musela přemýšlet, zda a jak šejka pustí z vazby. Ministr spravedlnosti Pavel Němec totiž překvapivě rozhodl, že prince vydá ke stíhání do asijského Kataru. Rozhněval tím soudce i ministerstvo zahraničí, které má obavy že Al Sání v Kataru nikdy potrestán nebude. Al Sání podle policie souložil ve svém pražském bytě se čtrnácti nezletilými dívkami, kterým za styk platil. Poslední slovo však stejně bude mít tříčlenný senát soudkyně Křikavové. Jedině ten může prince uvolnit z vazby. Křikavová naznačila, že není jisté, zda se na tom soudci shodnou. Obhájce Josef Lžičař přednedávnem nabízel za princovo propuštění z vazby rekordní kauci dvacet milionů korun.


Psychiatr Karel Hynek, kterého napadl pacient mačetou, chce od státu odškodné za to, že ho policie neochránila. Hynek si policistům opakovaně stěžoval na výhrůžky svého pacienta Michala Uloma, ale pomoci se nedočkal. Vše vyvrcholilo v květnu 2003, kdy Ulom lékaře napadl a zranil mačetou, informují LN. Lékař přišel podle svých slov o rok života a následky bude mít asi až do smrti. Ulom mu totiž prosekl lebku a takřka amputoval ruku. Podle Hynkova advokáta Jana Macha bude jeho klient chtít řádově statisíce. Jestli Michal Ulom skončí ve vězení nebo pod dohledem psychiatrů, není zatím jasné. Státní zástupce totiž po útoku zjistil, že Ulom trpí duševní poruchou a není trestně odpovědný.


Do českých knihkupectví přichází kniha Kuponový král. Děj i osudy hrdinů nápadně připomínají podnikatele Viktora Koženého, který žije na Bahamách a je trestně stíhán v Česku a ve Spojených státech, píše MF Dnes. Knižní hrdina s nápadně podobným jménem Viktor Kožnar v Česku rozjel po revoluci rozsáhlou reklamní kampaň s kuponovými knížkami. Kožnarův knižní život však končí zastřelením na švýcarském jezeře. Pod knihou je podepsán Dennis Kane, jedná se však o pseudonym. Autor žije podle nakladatelství dlouhodobě v cizině. Důvod, proč se rozhodl vystupovat pod pseudonymem, údajně není autorův strach z případných trestních oznámení, ale snaha oddělit své odborné publikování od lehčího žánru.


Beze jména zůstává německy mluvící muž, který se v úterý postaral o poprask na Pražském hradě. Přibližně třicetiletý muž vlil neznámou tekutinu do nádob se svěcenou vodou v katedrále svatého Víta. Šlo o zapáchající, v prvním okamžiku neleptající kapalinu, několik lidí si stěžovalo na pálení očí. Po vysušení a desinfekci chrámových nádob je hasiči zabezpečili ochrannými fóliemi, katedrála uzavřena nebyla. Zůstaly otázky - kdo to byl a co použil? "Jednání zadržené osoby je v současné době posuzováno jako přestupek proti veřejnému pořádku," sdělila policejní mluvčí MF Dnes.


Svou cestovatelskou vášeň ukojí novopečený majitel pohádkových 50 miliónů, jež vyhrál ve sportce, píše