Přehled tisku

0:00
/
0:00

Na česko-slovenské hranici by podle prezidenta Václava Klause měl platit standardní režim, informují LN. "Dva státy, které se jednou rozdělily, by se neměly tvářit, že hranice neexistuje,"řekl prezident na tiskové konferenci ve Zlíně. Starostové příhraničních měst a obcí si však na připravovanou novelu smlouvy, která by měla režim zpřísnit, stěžují. Lidem v příhraničí se nelíbí, že by nemohli překračovat hranice na libovolných místech.

Chebští policisté poprvé připustili to, co úřady v České republice dosud spíše zlehčují, píší Lidové noviny (LN). A sice že v česko-německém pohraničí bují dětská prostituce. Policisté z Chebu přiznali, že loni řešili asi šedesát případů, v nichž děti nabízely za peníze sexuální služby. Chebský kriminalista Jiří Ištavník potom v České televizi prohlásil, že dětská prostituce není v Česku ojedinělým jevem. Policie, úřady i vláda v uplynulých letech tvrdily opak. S podezřením, že dětská prostituce je v Česku častým jevem, přišla v roce 2003 ředitelka německé neziskové organizace Karo Cathrin Schauerová. Ta od roku 1996 sledovala několik stovek českých dětí, které nabízely sexuální služby, nebo je k prostituci nutili rodiče. "Velmi silně pochybuji o pravdivosti těchto informací a mám důvod o nich pochybovat," komentoval tehdejší ministr vnitra Stanislav Gross údaje, které mu tehdy Schauerová předložila. Vnitro přitom za pár týdnů vládě předložilo zprávu, která zjištění Schauerové částečně uznává. Téma dětské prostituce oživil minulý týden redaktor německé televize Pro 7: skrytou kamerou natočil, jak se mu v pohraničí za úplatu nabízela dvanáctiletá česká dívka.


Setkání komunistických tajných policistů s tehdejším vedoucím sekretariátu Restaurací a jídelen Jiřím Paroubkem, krycím jménem Roko, byla přátelská a opakovala se celkem třikrát. Žádnou spolupráci s tajnou policií (StB) nynější premiér nikdy nepodepsal a na nikoho nedonášel. Plyne to z Paroubkova spisu, který na něj StB vedla a o jehož vydání požádala MF DNES. "27. února 1979 se uskutečnila schůzka v Grilu Jalta... Jmenovaný se na setkání po předešlém kontaktu v jeho zaměstnání dostavil včas. Během rozhovoru se choval normálně, nejevil známky nervozity, hovořil plynule a oplýval bohatou slovní zásobou," napsal podporučík Stanislav Sůva. Spis ovšem dokazuje, že Paroubek neudával, přestože mu StB předhazovala různá jména. Paroubek byl veden jako takzvaný kandidát tajné spolupráce (KTS), což je kategorie osob, které nepodepsaly spolupráci s StB a mají nárok na negativní lustrační osvědčení. Sám Paroubek uvedl, že jej StB sice kontaktovala, ale ke skutečné spolupráci nedošlo.


Na česko-slovenské hranici by podle prezidenta Václava Klause měl platit standardní režim, informují LN. "Dva státy, které se jednou rozdělily, by se neměly tvářit, že hranice neexistuje," řekl prezident na tiskové konferenci ve Zlíně. Starostové příhraničních měst a obcí si však na připravovanou novelu smlouvy, která by měla režim zpřísnit, stěžují. Lidem v příhraničí se nelíbí, že by nemohli překračovat hranice na libovolných místech. Poukazují rovněž na to, že toto omezení by mělo negativní vliv na rozvoj cestovního ruchu. Novou smlouvou mezi oběma státy se zabývají čeští zákonodárci. Pokud by byla ratifikována, Češi a Slováci by již nemohli překračovat hranici kdekoliv jako dosud, ale pouze na přechodech či k tomu určených místech. Starostové proto již loni v březnu sepsali takzvanou Rokytenskou výzvu, ve které se obracejí na zákonodárce, ostatní starosty i veřejnost s žádostí o podporu. Nyní je pod výzvou několik tisíc podpisů.


Ocenění v kategorii Kniha roku výročních knižních cen Magnesia Litera získal román Zatím dobrý Jana Nováka s podtitulem Mašínovi a největší příběh studené války, píší LN. Román vznikl přepracováním původního filmového scénáře a navíc musel být přeložen z angličtiny. Jana Nováka, který v roce 1969 s rodiči emigroval přes Vídeň do USA, přivedl na "mašínovskou" stopu Miloš Forman. Po přečtení Rambouskovy knihy Jenom ne strach, z valné části obsahující přepis svědectví trojice uprchlíků z Čech do Západního Berlína, do velkého příběhu pustil velmi podrobně. V románu věnuje značnou pozornost i Josefu Mašínovi staršímu, jednomu ze tří králů českého protektorátního odboje. Filmového scénáře se měl původně ujmout další z protagonistů české nové vlny Ivan Passer, za kamerou měl stát Miroslav Ondříček. Na Barrandově již probíhala jednání, ale nakonec z projektu sešlo. Jan Novák se rozhodl příběh nabídnout "alespoň" v románové podobě. Tak vznikla anglická verze Zatím dobrý. Kniha ovšem ve Spojených státech dosud nevyšla. V Čechách ovšem rozsáhlý román nejenže vyšel, ale jeho recenze byly veskrze pozitivní. K dovršení všeho přišlo v pondělí ocenění Kniha roku. Jan Novák si ovšem uvědomuje, že dosah knižního média má v dnešním světě jasné mantinely, a proto se filmového zpracování "největšího příběhu studené války" nevzdal. Snad již brzy bude oznámeno, kdy se začne natáčet a kdo se ujme režie.


Ministr financí Bohuslav Sobotka,  foto: Zdeněk Vališ
V pondělí podepisuje staronová koaliční vláda dohodu, v níž je druhým nejdůležitějším bodem, hned po euroústavě, snížení daní pro lidi s nízkými a středními příjmy. Den poté ODS pořádá konferenci o rovné dani, kam pozvala cizí politiky, kteří ji ve svých zemích dokázali prosadit, píší Hospodářské noviny (HN). Nadto staronový ministr financí Bohuslav Sobotka včera vyřadil ze hry daňový plán, který v čase vrcholící vládní krize představil vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn. Souboj politiků o daně graduje, protože právě ty budou pravděpodobně patřit k hlavním tématům příštích voleb. Plány Sobotky, který chce snížit daně lidem vydělávajícím méně než 35 tisíc měsíčně, i rovná daň prosazovaná ODS nejspíš doznají změn, protože obě strany budou chtít předložit voličům návrh výhodnější než konkurence. Například u zrodu Sobotkova plánu stálo pečlivé studium rovné daně ODS a ministr financí svůj projekt vybalancoval přesně tak, aby se většině lidí vyplácel více než návrh opozice. Sobotka svůj návrh posílá do vlády tento týden a chce jej v parlamentu prosadit tak, aby se nižší daně platily od příštího ledna.


Katarskému princi šajchovi Hamadovi A. as-Sánímu, obžalovanému za sex s nezletilými dívkami, svitla naděje, že se ještě před vynesením rozsudku v procesu, který začal toto pondělí, přece jen dostane do Kataru, píše Právo. Městský soud v Praze totiž bude v nejbližších dnech rozhodovat o klíčové stížnosti šajchova obhájce Josefa Lžičaře. Ten tvrdí, že líčení s jeho klientem u obvodního soudu pro Prahu 2 je nezákonné. Poukazuje přitom na rozhodnutí ministra spravedlnosti Pavla Němce o předání princova stíhánído Kataru. Soudkyně však ministerskému stanovisku vzdoruje a tvrdí, že takovému rozhodnutí musí předcházet návrh soudu. Postupem ministerstva spravedlnosti ve věci předání trestního stíhání šajcha Hamada A. as-Sáního se nyní zabývá také policie. Nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová jí totiž dala pokyn, aby okolnosti verdiktu prověřila. "Objevila se tam jistá pochybení," řekla před časem Právu bez dalších podrobností Benešová. Policie bude muset prověřit i trestní oznámení, které na ministra spravedlnosti Pavla Němce v této souvislosti podal nezávislý publicista Jan Šinágl." Na postupu Němcova úřadu je podezřelé zejména to, že ještě koncem ledna ministerstvo v korespondenci považovalo předání případu za téměř nemožné.


S nemocí šílených krav se musíme naučit žít - prohlásil před necelými čtyřmi roky tehdejší šéf veterinářů Josef Holejšovský, píší HN. Tehdy se v Česku objevil první případ BSE. Vývoj mu dal zapravdu. Ačkoliv jen letos v zemi přibyly další tři případy, a právě dnes veterináři začínají utrácet desítky zvířat z posledního, už osmnáctého chovu, v Trhovém Stěpánově, paniku již BSE nebudí. Naopak, spotřeba hovězího se postupně zvyšuje. Lidé se už neobávají, že by se maso z nemocných zvířat dostalo na pulty, protože kontrola veterinářů je co možná důsledná. Jenže zároveň utíkají daňovým poplatníkům peníze z kapes kvůli tomu, že celý systém testování a prevence proti šíření BSE je velmi nákladný. Od počátku roku 2001 dodnes vyšetřili veterináři na jatkách kvůli BSE už přes tři čtvrti miliónu zvířat. Náklady na testování skotu za tu dobu dosáhly zhruba jedné miliardy korun. "Významnou část nákladů na tyto testy hradí Evropská unie, letos bychom měli z Bruselu dostat přes 1,7 miliónu eur," říká Zbyněk Semerád ze Státní veterinární správy. Další peníze jsou však ještě třeba na kompenzace ztrát zemědělcům, které jim způsobuje preventivní vybíjení zvířat v chovech nemocí postižených. Tyto náhrady, které vyčísluje Ministerstvo zemědělství a vyplácí Ministerstvo financí, jsou přitom výrazně vyšší než pouhé pojištění.


Na pražském Výstavišti vyroste nová budova za 150 miliónů korun. Praha ji postaví pro Slovanskou epopej secesního malíře Alfonse Muchy, uvádí Právo.Pokud nenastanou potíže ve schvalovacím řízení, nová budova by měla na Výstavišti stát do dvou let. Dům bude vypadat jako krabička postavená na hranu. Podle kritiků objektu je částka 150 miliónů přemrštěná a od města je to rozmařilost. Radní Němec připustil, že náklady na stavbu objektu se proti původním předpokladům výrazně zvýšily. Slovanská epopej, unikátní cyklus dvaceti Muchových obrazů, zatím stále zůstává v Moravském Krumlově, kde byl vystaven po desítky let. Malíř Alfons Mucha své dílo ale v roce 1928 věnoval Praze, kde mělo být umístěno. Hlavní město však nemohlo dlouho najít vhodný prostor. Smlouva s Moravským Krumlovem o zápůjčce epopeje končí v roce 2006. Někdy během roku 2007 by chtěl mít magistrát umělecké dílo už vystaveno v Praze.


Prezident Mezinárodního filmového festivalu Jiří Bartoška,  foto: ČTK
Karlovarský filmový svátek má kulaté narozeniny. "Budeme se snažit, aby čtyřicátý ročník byl opravdu jubilejní," prohlásil včera prezident festivalu Jiří Bartoška. Jména prvních hostů slibují vskutku legendy. Hned na slavnostním zahájení 1. července se má objevit americký herec Robert Redford, který převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světovému filmu a uvede pětici snímků, na nichž se podílel před kamerou nebo za ní - jako režisér. Hlavní poctu obstará slavný western Butch Cassidy a Sundadce Kid. "Redford se zdrží jen krátce, ale vzápětí jej ve Varech vystřídá Liv Ullmannová," připomněla programová ředitelka festivalu Eva Zaoralová norskou herečku Bergmanových snímků, která se prosadila také v Hollywoodu. Ač má být jubilejní ročník "barevnější a slavnostnější", podle Bartošky vystačí s rozpočtem několika posledních let ve výši 110-115 milionů korun. Stát přispěl čtvrtinou, více než deset milionů daly hostitelský kraj a město, většinu hradí sponzoři.