Přehled tisku

Václav Klaus
0:00
/
0:00

Komentáře Lidových novin a Práva se pozastavují nad výzvou prezidenta Václava Klause k boji proti takzvané postdemokracii. "Václav Klaus pojímá možnosti, jež mu skýtá prezidentský úřad, jako příležitost prezentovat nikoliv postoje své země, ale vlastní myšlenky," uvádí LN v reakci na prezidentovo vystoupení na summitu Rady Evropy, ve kterém vyzval český státník k boji s takzvanou postdemokracií. Za postdemokracii považuje hlavně tlak nejrůznějších nevládních organizací, které chtějí promlouvat do běžného života lidí, přestože nemají mandát vzešlý z voleb.

Komentáře Lidových novin a Práva se pozastavují nad výzvou prezidenta Václava Klause k boji proti takzvané postdemokracii. "Václav Klaus pojímá možnosti, jež mu skýtá prezidentský úřad, jako příležitost prezentovat nikoliv postoje své země, ale vlastní myšlenky," uvádí LN v reakci na prezidentovo vystoupení na summitu Rady Evropy, ve kterém vyzval český státník k boji s takzvanou postdemokracií. Za postdemokracii považuje hlavně tlak nejrůznějších nevládních organizací, které chtějí promlouvat do běžného života lidí, přestože nemají mandát vzešlý z voleb. Podle deníku se Klaus projevuje jako konzervativec. "Děsí se narušení pořádků, jejichž opěrnými pilíři jsou podle něj občan, demokracie a svoboda. Šiřiteli nebezpečných společenských 'virů' se staly dle klausismu občanské politické aktivity mimo rámec politických stran," píše list.

Podle Práva stanovisko prezidenta "popírá zákony a ústavní pořádek, v němž mají 'nevolení' své pevné místo". Podle deníku je vliv neziskových organizací, které ovlivňují veřejný život přínosem. "Jinak by demokracii a občanská práva převálcovali jiní 'nevolení' - nadnárodní společnosti, nekontrolovatelný mezinárodní kapitál, lobbisté a stoupenci světové nadvlády jediné velmoci, která nám na světě zbyla," domnívá se Právo.


Deníky kladně hodnotí vystoupení německého kancléře Gerharda Schrödera při návštěvě České republiky a jeho přístup k česko-německé minulosti. MfD Schrörerovu návštěvu hodnotí příznivě a připomíná jeho priority v česko-německých vztazích. Deník v této souvislosti uvádí mimo jiné jeho odmítavý postoj vůči názorům sudetoněmeckého landsmanšaftu. Příznivý ohlas sklidil Schröder i v komentáři Práva.


Mladá fronta Dnes přijímá s povděkem existenci návrhu zákona o střetu zájmů. Deník se však domnívá, že politici se vzdávají svých výhod jen pod tlakem. Jako příklad uvádí skandál kolem nejasných majetkových poměrů rodiny bývalého premiéra Stanislava Grosse. "V atmosféře zvýšené pozornosti je pro politiky zkrátka výhodnější přiznat barvu, než se dostat do potíží," soudí MfD. Druhým motivem nynější vlády ve vztahu k zákonu o střetu zájmů je pak podle MfD snaha zvýšit si popularitu. "Iluze o převratu v chování moci vůči občanům tedy nejsou na místě. Přesto je chystaný zákon, pokud skutečně bude přijat, průlomem," píše deník.


Úřad, který měl rušit úřady, byl úředně zrušen, oznamuje titulek v Mladé frontě Dnes. Deník podotýká, že nejde o vtip. Tři roky existoval úřad nazvaný Generální ředitelství státní služby, který se měl starat o rušení nadbytečných úřednických míst. Teď byl sám zrušen. Proč? Úřad měl dohlížet hlavně na to, aby státních úředníků nebylo zbytečně mnoho a aby dobře pracovali. Jeho šedesát zaměstnanců celou dobu od vzniku úřadu v roce 2002 čekalo, až poslanci schválí zákon, který jim dá potřebné pravomoce. Marně. Zákon doteď neexistuje a tento měsíc byl úřad úředně zrušen. A co tedy jeho zaměstnanci celou dobu dělali? Podle svého šéfa Kamila Srnce měli na starosti i jiné věci, než to, co měl přinést zákon. Převážně personalistiku a vzdělávání státních úředníků.


Mezi českými soudci výrazně převažují ženy. Jsou jich asi dvě třetiny z celkového počtu přibližně 3000 soudců v Česku. Jednou z příčin může být jejich vyšší úspěšnost v psychologických testech. Informují o tom středeční Lidové noviny (LN). Soudcovské povolání podle LN zastává v České republice 1086 mužů a 1800 žen. Ve většině evropských zemí přitom ženy v soudnictví tvoří menšinu. "Muži si vybírají prestižnější a lépe placené zaměstnání advokátů. Ženy volí naopak méně peněz za jistotu práce u soudů," řekla deníku socioložka Alena Křížková.


Bývalý ministr zdravotnictví Ivan David,  foto: Zdeněk Vališ
Bývalý ministr zdravotnictví Ivan David bude ve čtvrtek jmenován novým ředitelem psychiatrické léčebny v pražských Bohnicích. Informuje o tom středeční Blesk. Ve funkci nahradí dosavadního šéfa zařízení Zdeňka Bašného. Podle deníku David až do tohoto týdne pracoval jako ambulantní psychiatr pro dospělé v pražské Thomayerově nemocnici. "Už jsem dal výpověď," řekl Blesku David. Výběrové řízení na post ředitele léčebny vypsala ministryně zdravotnictví Milada Emmerová proto, že dosavadní ředitel Bašný zastával funkci více než deset let. Svůj post již nechtěl obhajovat.


Bavorský ministr hospodářství Otto Wiesheu, který v úterý spolu s delegací bavorských podnikatelů a komunálních politiků navštívil ČR, se dožadoval, aby česká strana znemožnila výstavbu obřího supermarketu Arena Park. Na pozemku nedaleko hraničního přechodu Folmava/Furth im Wald ho chce postavit bavorský podnikatel Gerhard Traurig, který chce investovat zhruba 20 milionů eur, tedy asi 600 milionů korun. Píšou to středeční Hospodářské noviny. "Do Domažlic jsme přijeli vysvětlit, proč má Německo ze stavby takových rozměrů obavy," řekl HN starosta Furth im Wald Reinhold Macho. Tamní obchodníci se bojí, že je nákupní středisko jen několik set metrů od hranice připraví o zákazníky i zisky.


Majetek by měli přiznávat nejen politici, ale i jejich manželky. Předpokládá to zákon o střetu zájmů, na jehož podobě se v úterý dohodli ministři a politici vládních stran. Informuje o tom středeční Mladá fronta Dnes (MfD). Kromě ministrů, poslanců a senátorů a jejich manželek by měli podle MfD majetek přiznávat také soudci, takzvaní uvolnění obecní zastupitelé a členové mediálních rad. Majetek politiků by pak měl být také zveřejněn na internetu


České soudy čeká první kauza, v níž bude hlavním argumentem i důkazem evropské nařízení. S jeho pomocí napadl jeden z autobusových dopravců rozhodnutí ministerstva dopravy, které povolilo konkurenci vstoupit na jeho linku. Soud, který bude případ řešit, bude muset učinit dosud unikátní krok a obrátit se s takzvanou předběžnou otázkou k Evropskému soudnímu dvoru. Ten jediný má právo vykládat smysl nařízení Evropské komise. Píšou to středeční Hospodářské noviny.