Přehled tisku

Ilustrační foto: Český rozhlas
0:00
/
0:00

Pravděpodobnost, že nebudeme volit prezidenta v plánovaném lednovém termínu, vzrostla. Ve svém sloupku to uvádějí Hospodářské noviny.

Ilustrační foto: Český rozhlas
Pravděpodobnost, že nebudeme volit prezidenta v plánovaném lednovém termínu, vzrostla. Ve svém sloupku to uvádějí Hospodářské noviny. Nejvyšší správní soud sice prezidentský souboj nepřerušil, poměr hlasů 4 : 3 však příliš přesvědčivý není. Pokud se vyřazení kandidáti Vladimír Dlouhý a Tomio Okamura obrátí na Ústavní soud, mají šanci uspět. Ústavní soudci zatím vždy volební spory řešili ve prospěch volné politické soutěže. A Dlouhý i Okamura mohou argumentovat, že jim prováděcí zákon zabránil do soutěže nastoupit. Ať bude výsledek jakýkoliv, zásah Ústavního soudu je už nutný. První přímo zvolený prezident si s sebou na Hrad nesmí nést batoh pochybností o způsobu, jímž byl zvolen, píší Hospodářské noviny.


Karolína Peake,  foto: ČTK
Lidové noviny komentují čistku na ministerstvu obrany, kterou nová šéfka resortu Karolina Peake ze strany LIDEM udělala hned první den po nástupu do funkce. Žádnému ministrovi nelze upírat právo vybrat si své spolupracovníky, píše autor komentáře. Demonstrativní rozdávání výpovědí by měl ale následovat další krok - že totiž druhý den přijdou lidé noví, minimálně stejně kompetentní a s nepochybnou pověstí. Má ovšem Karolina Peake takové? U političky, která dosud vystupovala racionálně a střízlivě, bychom takové chování nečekali. Je to jen vrtoch, záměr, nebo začátek nějak rozsáhlejší čistky, ptají se Lidové noviny.


Foto: Filip Jandourek / Český rozhlas
Deník Právo informuje o podobě nové koaliční smlouvy. Podle jeho informací koalice ODS, TOP 09 a LIDEM připravuje další úsporná opatření. Chce omezit příspěvek na děti a zavést zápisné na všech vysokých školách, a to už od r. 2013. Zápisné, které by mělo nahradit plánované školné, se zatím odhaduje na pět až šest tisíc korun ročně. Vláda přitom studentům, kterým by pouze chyběly finanční prostředky, slibuje pomoc. Přídavky na děti zatím dostávají rodiny, které mají příjem nižší než 2,4 násobek životního minima. Vláda chce tento limit zpřísnit, kompenzovat to přitom má vyšší daňová sazba na dítě. Úspornými opatřeními, která vláda chystá pro příští rok, tak budou nejvíce postiženi mladí lidé a rodiny s malými dětmi. Dál už ale vláda podle Práva do peněženek sahat nehodlá. V průběhu volebního období již nebude zvyšovat daně lidem ani firmám.


Vítězslava Baborová,  foto: KSČM
Protesty proti tomu, aby jihočeské školství určovala radní za komunisty, podle Lidových novin gradují. Šestnáct bývalých i současných studentů českobudějovického Gymnázia J. V. Jirsíka vyhlásilo jednodenní hladovku. Chtějí tak přimět hejtmana Jiřího Zimolu (ČSSD), aby zrušil koaliční smlouvu s KSČM. Už nyní je přitom jisté, že radní Vítězslava Baborová, která se měla ujmout resortu školství, v nejbližší době do funkce nenastoupí. Pod tlakem veřejnosti a údajně i opakovaných výhrůžek se totiž psychicky zhroutila. Nevyloučila, že kvůli stupňujícímu tlaku by se mohla vzdát i křesla krajské radní. Hejtman Zimola na koalici s KSČM ale trvá. Ze zhoršeného zdravotního stavu radní Baborové přitom viní právě studenty jako autory protestů. "Apeluji na studenty a ty, kteří je podporují, aby ustali v honu na člověka a uvědomili si, že mohou mít na svědomí zdraví paní Baborové", napsal Zimola na svých osobních stránkách. Autor protestní petice Martin Rosocha, učitel gymnázia v Třeboni, ale namítá, že se nejedná o útok na Baborovou. "Nechceme jen, aby se na vládě kraje podílela strana, jejíž ideologie je v rozporu s demokratickými principy,"řekl Lidovým novinám.


Ilustrační foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Mladá fronta Dnes zase přináší celostránkový článek o komunistickém radním v Karlovarském kraji Václavu Sloupovi. I tento bývalý pohraničník má jako radní na starosti školství. A i proti tomu protestují stovky učitelů a studentů. Deník prostudoval Sloupův spis u StB a našel i pamětníka, který pod důstojníkem Sloupem na státní hranici sloužil. MFD v této souvislosti připomíná i případ z r. 1986, kdy pohraniční stráž už na území sousední Německé spolkové republiky vážně postřelila německého důchodce, který se jen vydal do lesa na houby. Z obav z mezinárodního skandálu vojáci přetáhli těžce zraněného člověka na čs. státní území, nezavolali mu ale okamžitou pomoc. Když se konečně dostal do sanitky, zemřel při převozu do nemocnice. Skandálu se tak ovšem ČSSR nevyhnula, prezident Gustáv Husák se musel za incident omluvit. Právě v té době na hranici působil Václav Sloup jako tzv. politruk, píše Mladá fronta Dnes.


Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Pro pohřbívání na Vyšehradském hřbitově v Praze budou platit nová pravidla. Uvádí to Mladá fronta Dnes ve své pražské příloze. Jak totiž upozornil Český rozhlas, s hroby na nejvýznamnějším hřbitově v Česku se kšeftovalo. Hrobky, za které nikdo neplatil nájem, si kupovali vlivní podnikatelé, jako například manažer fotbalového klubu nebo ředitel karlínského divadla. Tito lidé získali smlouvu na pronájem díky stykům s bývalým vedením pražského magistrátu. Ředitel správy hřbitovů Bedřich Bedrlík, který nedávno rezignoval, říká, že na pronájem hrobů podnikatelům tlačilo bývalé vedení magistrátu. Současný náměstek primátora Ivan Kabický připouští, že formálně sice správa hřbitovů tímto způsobem nic neporušila, napříště se ale pro pronajímání hrobů na Vyšehradě musí pravidla změnit. Pokud se tam nějaké místo uvolní, Praha ho bude šetřit pro významnou osobnost. O tom, kdo by měl být pochován po boku Bedřicha Smetany, Boženy Němcové nebo Karla Čapka, by měla napříště rozhodovat speciální komise, píše deník.


Foto: CzechTourism
Tramvaje na Václavském náměstí opět neprošly, píše se v Právu. Ani napodruhé se totiž nepodařilo v zastupitelstvu hlavního města prohlasovat změnu územního plánu, který by tramvajovou dopravu na Václavské náměstí vrátil. Zastupitelé tuto otázku diskutovali přes hodinu a půl a primátor Bohuslav Svoboda z ODS je napomínal, aby se jako " kluci netahali o kuličku". Návrh se ale pravděpodobně na jednání vrátí. "Budu to tisíckrát předkládat, když jsem přesvědčen, že je to správně", řekl předkladatel a primátorův náměstek Tomáš Hudeček z TOP 09.