Přehled tisku

Foto: Filip Jandourek, Archiv des Tschechischen Rundfunks
0:00
/
0:00

Kandidáti na Hrad loví v akademických vodách, píše Právo. Někdy i dvakrát za den vystupují prezidentští kandidáti na univerzitní půdě. Pro studenty to podle deníku bývá vítané zpestření výuky, uchazeči o funkci hlavy státu to ale berou jako nadějný výlov hlasů.

Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas
Kandidáti na Hrad loví v akademických vodách, píše Právo. Někdy i dvakrát za den vystupují prezidentští kandidáti na univerzitní půdě. Pro studenty to podle deníku bývá vítané zpestření výuky, uchazeči o funkci hlavy státu to ale berou jako nadějný výlov hlasů. Věří, že mladí půjdou volit. Při otrávenosti tradičních voličů z politiky by to mohli být právě oni, kdo rozhodne o postupu kandidátů do druhého kola přímé volby. Televizní debaty jsou totiž důležité spíš pro starší voliče, zatímco mladší ročníky dávají přednost přímému setkání. Podle sociologa Jana Herzmanna, ředitele agentury PPM Factum, může být nejmladší generace ve volbách velmi důležitá. Mladí podle něj podporují netradiční kandidáty, a mohou tak snížit šance stranických kandidátů. Sociolog Jan Hartl však v Právuříká, že se volební potenciál mladší generace přeceňuje. Mladí podle něj nejsou příliš disciplinovaní voliči. Nicméně snaha je zaujmout vnáší do prezidentské kampaně dynamický prvek.


Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Mzdy sice nominálně rostou, ve skutečnosti však klesají. Na tento paradox upozorňuje Mladá fronta Dnes. Je to dáno tím, že i při nárůstu průměrné mzdy o 348 korun si kvůli růstu cen ve skutečnosti koupíme méně zboží. To také podle deníku vysvětluje, proč mají obchodníci špatné tržby a ekonomika se už několik čtvrtletí potácí v recesi. Ve skutečnosti se reálná průměrná mzda snížila meziročně o téměř dvě procenta. To je největší propad od konce 90. let minulého století. Hůře na tom přitom jsou lidé v soukromých firmách než státní zaměstnanci. To pochopitelně bere lidem chuť nakupovat. Spoléhat se zatím nedá ani na zahraniční poptávku, která by mohla rozproudit český průmysl jako klíčové odvětví české ekonomiky. Už příští rok by se ale situace mohla uklidnit a reálné příjmy lidí by se mohly stabilizovat. Pomoci tomu může hlavně nižší inflace, která by se měla pohybovat kolem dvou procent. Platy by přitom mohly růst o 3,3 procenta. I v méně optimistické verzi by ale lidé měli za rok zůstat alespoň na svém, píše Mladá fronta Dnes.


Martin Kuba,  foto: Filip Jandourek / Český rozhlas
Vládní koalice změkčí pravidla pro zadávání veřejných zakázek, uvádějí Hospodářské noviny. Jejich zpřísnění letos na jaře přitom mělo být jedním z trumfů Nečasovy vlády v boji proti korupci. Teď ale kabinet přiznává, že zákon je špatný a potřebuje opravit. Hlavním kritériem by tak napříště už nemusela být nejnižší cena. Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby z ODS totiž při nejnižší ceně často nemohou firmy současně ručit i za kvalitu práce. A soutěž by mohla proběhnout, i když bude jen jeden zájemce. Normu o veřejných zakázkách schválili poslanci po dlouhých koaličních tahanicích a přes protest opozice loni na podzim. Jejím cílem bylo zabránit dosud běžné praxi - ohýbání zakázek, podezřelým soutěžím nebo šití zakázek na míru předem danému vítězi. Podle Kuby se ale snaha o co největší transparentnost přehnala. Vládní politici se teď při přepisování koaličních dohod domluvili, že se na zákon znovu podívají. Už teď je přitom jasné, že jeho znovupřijetí ve sněmovně nebude snadné, píší Hospodářské noviny.


Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Podle komunistického náměstka hejtmana Karlovarského kraje Václava Sloupa by Němci uvítali, kdyby se obnovily hranice. které tu byly před rokem 1989. Píše o tom deník Právo. Doslova uvádí, že by Německo uvítalo návrat časů, kdy bylo od Československa odděleno železnou oponou v podobě ostnatých drátů. Deník přitom připomíná, že současný zástupce hejtmana pro oblast školství strávil 27 let u Pohraniční stráže ČSSR. Sloup tvrdí, že Němci chtějí, abychom hranice hlídali stejně jako před listopadovou revolucí. "Bylo by méně zločinnosti v příhraničním území Německé spolkové republiky,"řekl. Karlovarský hejtman Josef Novotný z ČSSD se od Sloupových slov distancoval. Sloup čelí protestům veřejnosti na Karlovarsku. Učitelé ze středních škol v otevřeném dopise vyzvali vedení regionu, aby zvážilo výměnu na pozici radního pro školství. Vznikla i petice za Sloupovo odvolání, píše Právo.


Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Češi chtějí zabránit regulaci internetu, píše se v Lidových novinách. Shodují se na tom ministři, internetoví odborníci i piráti. Reagují tak na svolání konference, která má v Dubaji po čtvrt století přerýsovat světová telekomunikační pravidla. A může se to týkat i regulace internetu. Podle spisovatele Ondřeje Neffa je znepokojivé, že konference má téměř konspirační charakter. Přípravné práce jsou neprůhledné, účastní se jich vládní organizace. To pochopitelně vzbuzuje obavy internetové komunity. Že nejde o sci-fi, přiznává ve svých dokumentech i česká vláda. Podle ministerstva průmyslu a obchodu některé země v předběžných jednáních taktizovaly, aby se na stůl vyjednavačů nedostala přísnější pravidla pro regulaci. Přitom podle internetových odborníků to nejlepší, co od konference tohoto druhu očekávají, je to, že nechá internet být. "A nebude do něj šťourat," uvádí například konzultant Petr Koubský v Lidových novinách.


Ilustrační foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Na pulty českých obchodů se vrací koňské maso. Mladá fronta Dnes upozorňuje, že společnost Ahold, která provozuje prodejny a hypermarkety Albert, nabízí koninu z Jižní Ameriky jako delikatesu. Věří, že se po ní před Vánocemi zapráší. Vedení společnosti tak chce svým zákazníkům nabídnout větší výběr. K prodeji koňského masa se vrací po dvou letech. Ostatní řetězce prodej koniny zatím neplánují. Šanci na větší rozšíření v české kuchyni nedávají koňskému masu ani známí šéfkuchaři. Naproti tomu důchodci s nízkými příjmy potvrzují, že nižší cena koňského masa může lákat. Podle nabídky Alberta bude totiž cena koňské svíčkové zhruba poloviční než u svíčkové hovězí. Zemědělci však vyšší spotřebě mezi českými strávníky nevěří. Koňské maso podle šéfa Agrární komory Jana Veleby rozhodně nemůže v jídelníčku nahradit nejrozšířenější druhy masa: vepřové, hovězí a kuřecí.