Přehled tisku

Hillary Clintonová, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Hlavním kritériem při výběru firmy, která dostaví Temelín, bude cena a dokončení, zdůraznil minitstr průmyslu Martin Kuba přesně v den návštěvy Hillary Clintonové v Praze, píší Hospodářské noviny.

Hillary Clintonová,  foto: ČTK
Hlavním kritériem při výběru firmy, která dostaví Temelín, bude cena a dokončení, zdůraznil minitstr průmyslu Martin Kuba přesně v den návštěvy Hillary Clintonové v Praze, píší Hospodářské noviny. Jenže cenu a termín stavby se zatím nepodařilo udržet nikde a nikomu, zdůrazňuje list. Náklady na stavbu jaderných elektráren se všude ve světě rapidně zvýšily. Také zpoždění některých z nich je výrazné. Takže nakonec se výběr toho, kdo elektrárnu postaví, vrací zpět k "netechnickým" parametrům, jako je energetická bezpečnost a politické směřování země, píší Hospodářské noviny. Stát by měl také myslet nejen na to, kolik jaderných bloků ještě republika potřebuje, ale také na budoucí energetickou nezávislost. Ruský Temelín by tuto závislost ještě prohloubil, myslí si autorka komentáře Hospodářských novin.


David Rath,  foto: Filip Jandourek / Český rozhlas
Sedmiměsíční vyšetřování vazebně stíhaného poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha má být v nejbližších dnech uzavřeno. Píše to Mladá fronta Dnes. Protikorupční policie už shromáždila všechny důkazy a státní zástupce chystá obžalobu. Soud by mohl začít v lednu, píše list. Státní zástupce Petr Jirát deníku potvrdil, že policie už zadokumentovala všechny důkazy. Spis má téměř 50 svazků. Kromě Ratha obvinili kriminalisté dalších deset lidí. Zdokladovali údajnou korupci u šesti veřejných zakázek za téměř půl miliardy korun. Jen Rath za ně podle podle policie inkasoval nebo měl slíbené úplatky ve výši 21 milionů. Hrozí mu až 12 let vězení, píše Mladá fronta Dnes. Rathova obhájce Adama Černého informace o uzavření vyšetřování poněkud zaskočila, píše list. Počítal s tím, že v prosinci budou probíhat další výslechy, napsala Mladá fronta Dnes.


Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Během prvního roku platnosti zákona o třetím odboji uspěl s odvoláním proti zamítavému stanovisku ministerstva pouze jeden člověk. Nyní stačilo deset dnů na to, aby etická komise vyhověla dvěma lidem, píší Lidové noviny. Jedním z nich je sedlák Jan Kučera za to, že se bránil zemědělské kolektivizaci. Jeho skupina dostala v 50. letech tresty od pěti do devíti let, píše list. Druhým, kdo uspěl, je Pavel Hanč. Ten jako student pedagogické fakulty rozdával knížky s protirežimní agitací. Před pěti ale zemřel, žádost za něj podala jeho manželka Hana. V tomto případě nemá nárok na finanční částku 50 tisíc korun, půjde jen o morální odškodnění. Etická komise ale začíná řešit i další případy a titul odbojáře přisuzuje stále více lidem. Podle evidence ministerstva obrany má Česká republika už 222 protikomunistických odbojářů, kteří se svojí žádostí uspěli napoprvé. Tři další jsou s kladně vyřízeným odvoláním. Ministerstvo celkově eviduje přes 3700 žádostí, píší Lidové noviny.


Tablety desoxynu,  zdroj: public domain
České úřady nesouhlasí s kritikou bavorských politiků, že za vzestupem užívání pervitinu může česká protidrogová politika, píše deník Právo. Zároveň ale přiznávají, že Vietnamci, zejména u hranic s Německem, výrobu znásobili. Ani rostoucí počet policejních kontrol tomu nečiní přítrž, píše list. Pervitin se vyrábí z pseudoefedrinu, který české úřady dovolily prodávat pouze na občanský průkaz. Protidrogový koordinátor české vlády Jindřich Vobořil připomněl, že český zákon pro boj proti výrobcům a dealerům drog se zpřísnil, píše deník Právo. Podle jiných názorů se v obchodu s pervitinem na česko-německém trhu podepisuje snadná dostupnost volně prodejných léků v Polsku, které se následně dovážejí do České republiky. Stoupla i poptávka německých konzumentů po těchto drogách, uzavírá deník Právo.


Foto: gerard79 / Stock.XCHNG
Ministerstvo dopravy chystá pro příští měsíce a roky zásadní změny ve využití českých nemovitostí v hamburském přístavu, píše ekonomický deník E15. Cílem je spustit ve třech příslušných areálech podnikatelské aktivity a zacelit tak ztráty, které státu každoročně vznikají. Stát do půl roku vypíše výběrové řízení na nájemce, jehož hlavním zájmem bude obsazení nemovitostí novými podnikateli. V úvahu připadá například překládka zboží, skladování nebo pakování kontejnerů. Dnes se tu nic takového neděje, čeští rejdaři území využívají pouze ke kotvení lodí. Česká republika vlastní v Hamburku přístav Peutehafen o výměře 1,5 hektaru a k tomu má na 99 let do roku 2028 v pronájmu přístavy Saalehafen a Moldauhafen o celkové ploše přibližně tři hektary. Součástí majetku jsou například administrativní budovy, ubytovna, sklady, bytový dům a přilehlé vodní plochy, píše deník E15.


Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Na stavbu silnic a dálnic si stát půjčí u bank, píší Lidové noviny. Z Ředitelství silnic a dálnic se má stát státní podnik, aby si mohl brát příslušné půjčky. Nový podnik má být částečně nezávislý, ačkoliv do něj stále potečou peníze z veřejných rozpočtů, píše list. Ředitelství ale bude muset dluhy z něčeho zaplatit, a proto ministerstvo dopravy plánuje, že zařídí nový zdroj příjmů - výběr mýtného a příjmy z dálničních známek. Peníze z výběru mýtného nyní putují do Státního fondu dopravní infrastruktury. Přeměna Ředitelství silnic a dálnic přitom začne už v lednu příštího roku, píše list. Součástí transformace je i snížení počtu zaměstnanců na jednotlivých útvarech. Mzdy zbývajícím se zvednou, nový podnik už nebude muset mít tabulkové platy, ale bude moci odměňovat podle výkonu, píší Lidové noviny.


Foto: Czech Coal
Hospodářské noviny se věnují kauze Mostecké uhelné. Vyšetřovatelům ve Švýcarsku se podařilo rozmluvit důležitého svědka, který může rozklíčovat pozadí privatizace, píše deník. Francouzský byznysmen Foulques de Quatrebarbes byl dosud téměř neznámým aktérem celé kauzy. Z veřejně dostupných zdrojů se o něm dalo dlouhá léta dozvědět jen tolik, že na přelomu tisíciletí vyhledával obchodní příležitosti v postkomunistických zemích, píše deník. Švýcarští policisté však zjistili, že kromě toho měl také ovlivňovat privatizaci mosteckých dolů. Svědectví de Quatrebarbese je součástí více než třísetstránkové obžaloby, kterou švýcarská prokuratura v červnu podala na šest českých podnikatelů a jednoho Belgičana. Svědek De Quatrebarbes podle obžaloby ovládal společně se zbrojařem Muselou firmu Torrence Trading na Gibraltaru. Oba muži přes ni v únoru 1999 získali pět milionů dolarů, které měli použít na uplacení českých politiků a úředníků. Francouz ve své výpovědi naznačil, že k tomu skutečně došlo. Dosud neznámé svědectví potvrzuje podezření, že za rozhodováním o prodeji mosteckých dolů se skrývaly úplatky pro lidi kolem Zemanovy vlády, napsaly Hospodářské noviny.


Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Sociální demokraté zahájili vnitrostranickou diskusi na téma zavedení drastických vyobrazení důsledků kouření na sjednocených krabičkách cigaret, píše deník Právo. Největší opoziční strana soudí, že kromě cenové politiky je možné považovat tento způsob prevence za jednu z nejúčinnějších cest ke snížení počtu kuřáků. Dosavadní opatření v podobě varovných nápisů o škodlivosti kouření ČSSD považuje za nedostatečné a málo varující. V rámci strany vznikne pracovní skupina, která prozkoumá zákonné a časové možnosti zavedení jednotných obalů tabákových výrobků a jejich vyobrazení, určených pro trh v České republice, napsal deník Právo. ČSSD se tak aktivně zapojuje do boje proti kouření. Vlamuje se ale vlastně do otevřených dveří, píše list, vždyť v Česku se tabákové výrobky nesmějí v médiích ani na billboardech propagovat už řadu let. Jejich zdanění neustále roste, a tím i cena. Nejprodávanější dvacetigramové balení tabáku v České republice do dvou podraží z nynějších 52 na 63 korun, píše list.