Přehled tisku

Foto: Archiv Čro 7 - Radia Praha
0:00
/
0:00

Prezident Václav Klaus se nezúčastní slavnostního předávání Nobelovy ceny v norském Oslu. Uvádí to Mladá fronta Dnes. Cenu letos získala Evropská unie a 10. prosince ji převezme trojice jejích nejvyšších představitelů - prezident Herman Van Rompuy, předseda Evropské komise José Barroso a předseda Evropského parlamentu Martin Schulz.

Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Prezident Václav Klaus se nezúčastní slavnostního předávání Nobelovy ceny v norském Oslu. Uvádí to Mladá fronta Dnes. Cenu letos získala Evropská unie a 10. prosince ji převezme trojice jejích nejvyšších představitelů - prezident Herman Van Rompuy, předseda Evropské komise José Barroso a předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Na slavnostní ceremoniál byli pozvání prezidenti a předsedové všech členských států unie. Václav Klaus ani Petr Nečas a představitelé dalších pěti států unie se ale aktu na protest proti unii nezúčastní. Klaus je euroskeptik a kritik fungování Evropské unie. Naopak ministr zahraničí Karel Schwarzenberg by na udělení ceny do Osla rád jel, zatím ale nedostal pozvání, uvádí Mladá fronta Dnes.


Foto: Filip Jandourek / Český rozhlas
Těšme se na nadcházející týden, píše se v 99 slovech Hospodářských novin. V české politice se totiž budou dít zásadní věci. Ne ovšem pro nás, kteří celý ten provoz platíme, ale pro hlavní politické hráče. Už teď cítíme to všeobecné napětí: podaří se ODS získat ministerstvo dopravy, po němž tolik touží? A dokáže skutečně vnutit LIDEM ministerstvo obrany, na které kdysi vyslala svou těžkou váhu Alexandra Vondru? A co další možné směny, ptá se autor sloupku. Výměna vládních křesel je ve světě oblíbená, byť nelehká disciplína. Jejím výsledkem má být dojem, že vláda ví, co chce. A má taky dost sil a odhodlání, aby to prosadila. Pokud se to ale nepovede, je výsledkem obraz úplné bezradnosti. Jak to asi dopadne v příštích dnech, dotazují se Hospodářské noviny.


Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Lidové noviny upozorňují, že restituce církevního majetku mohou znamenat i odškodňování dalších majitelů nemovitostí. Stát totiž přes tzv. blokační paragraf vydával soukromníkům pozemky, na které si teď dělá nárok církev. Teď hrozí, že desítky nových vlastníků o svůj nedávno nabytý majetek přijdou a stát bude hasit nové křivdy. Jedna z takových kauz se už rýsuje na jihu Čech. Krajský soud v Českých Budějovicích totiž přikázal Pozemkovému fondu, aby soukromému restituentovi vydal pozemky na okraji města. Přesto, že se na ně vztahoval blokační paragraf. Mezitím se z některých polí staly lukrativní stavební parcely, o které dnes církev nechce přijít. Soudy teď čeká tvrdý oříšek: jak stát odškodní lidi, kteří církevní majetek nabyli v tzv. dobré víře a nyní by ho měli církvi vracet.


Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Mladá fronta Dnes informuje o tom, že v příštím roce zdraží elektřina. Účty za proud porostou hlavně kvůli podpoře obnovitelných zdrojů a vyšší dani. Za svícení a používání elektrospotřebičů se bude platit o dvě až tři procenta víc. Dodavatelé přitom paradoxně šli s cenami elektřiny dolů. Ukázal to i nejnovější ceník, který zveřejnila polostátní společnost ČEZ. Firmy totiž snižovaly jen tu část ceny, kterou dokážou ovlivnit. Zlevňovala tedy jen tzv. silová elektřina. Ta se však na koncové ceně podílí jen z necelé poloviny. Největší část zdražení připadne na podporu fotovoltaiky. Průměrná domácnost zaplatí v příštím roce až o sedm set korun víc. Tam, kde se elektřinou topí, půjde až o tisíce korun. Podle deníku však lidé mohou i ušetřit, stačí jen drobná opatření. Zvýšit například teplotu v ledničce ze tří na pět stupňů Celsia nebo vypínat přístroje a nenechávat je v tzv. Stand-by režimu. Jen za stále zapnutá DVD přehrávač se zaplatí až 240 korun ročně.


Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Protikorupční policie se podle Hospodářských novin zřejmě bude zabývat dalším případem ve vládní agentuře Czechinvest. Agentura loni zaplatila téměř 200.000 korun za semináře, které se nejspíš nikdy neuskutečnily. Nové vedení se proto obrátí na policii, píše deník. Dočasný ředitel agentury Petr Očko, který převzal vedení agentury v srpnu po odvolaném Miroslavu Křížkovi, podezřelému z manipulací při rozdělování zakázek a evropských dotací, podle listu nevylučuje trestní oznámení na bývalého šéfa divize investic Radka Šoltyse. Ten podle deníku nechal loni golfové firmě Smart Step proplatit 195.000 korun za několik školení pro podnikatele. Odehrála se ale podle všeho jen na papíře. Doklady, kde se semináře konaly a kdo se jich zúčastnil, se totiž nenašly. "Pokud nám to na poslední pokus pan Šoltys nedoloží, podáme trestní oznámení," cituje list Očka, podle kterého jsou další zakázky i evropské dotace v pořádku. Protikorupční policie v Czechinvestu zasahovala už v srpnu, důvodem byla zakázka na vyhledávání průmyslových nemovitostí pro domácí i zahraniční investory. Detektivové soutěž stále vyšetřují, píšou Hospodářské noviny.


Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Arabové mají pomoci českým lázním, je ale třeba jim nabídnout snadnější získávání víz. Uvádí to Právo. Arabská klientela by podle deníku měla nahradit úbytek českých pacientů, pro které až na výjimky končí možnost využívat tzv. křížkové lázně. Zdravotní pojišťovny totiž nebudou hradit lázeňskou péči v takovém rozsahu, jako tomu bylo dřív. Potenciální bohatá klientela z arabských zemí má ale problémy při zdlouhavém vyřizování českých vstupních víz. Ministerstva vnitra a zdravotnictví se jim proto rozhodla pomoci a zrychlila vyřizování dokumentace pro ty pacienty, jimž se jejich léčebný pobyt v lázních protáhne na víc než tři měsíce. Tuto dobu kryje běžné vízum. Návrh podpořilo také ministerstvo zahraničí a projekt se rozjel tento měsíc. Arabská klientela se léčí především v Jáchymově, Teplicích, Karlových Varech a hlavně v lázních Darkov. Tam se Arabů léčí nejvíc, uvádí Právo.


Mirek Topolánek,  foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Bývalý premiér a někdejší předseda ODS Mirek Topolánek zřejmě vystoupí z ODS. Vyplynulo to z jeho rozhovoru v týdeníku Euro. "Obávám se, že moje ochota zaplatit v březnu příštího roku další členské příspěvky, a tím demonstrovat pokračování svého členství, se bude limitně blížit nule,"řekl Topolánek. Na nedávném kongresu strany varoval, že ODS se stává malou stranou a musí se vzpamatovat. Za hlavní úkol označil návrat důvěryhodnosti. Poslancům vzkázal, že pokládat vlastní vládu je "zhůvěřilost". Euru řekl, že kongres podle něj dopadl tak, jak očekával: tedy bez zásadní změny, bez ustavení krizového managementu, který by řešil situaci a svolal skutečně regulérní kongres odrážející skutečný názor členské základny. Topolánek do ODS vstoupil v roce 1994 a v listopadu 2002 se po Václavu Klausovi stal jejím předsedou. Z čela strany odešel před volbami v roce 2010, a to i po nátlaku z řad vlastních spolustraníků. V současné době předsedá Teplárenskému sdružení, které sdružuje všechny významné firmy tuzemského teplárenství. Současně působí ve funkci předsedy dozorčí rady Elektrárny Opatovice a ředitele společnosti VAE Controls Group se zaměřením na energetiku a infrastrukturu.


Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Nečasova vláda nebude zavádět daň z tzv. tichého (neperlivého) vína, se kterou počítala od roku 2014. Píše to deník E15 s odvoláním na náměstka ministra financí Ladislava Minčiče. "Do konce tohoto roku ani v příštím roce nebude návrh předložen," prohlásil podle E15 Minčič při setkání s vinaři v Mikulově. Souběžně s plošným zdaněním dováženého a tuzemského vína se podle Minčiče hledala cesta, jak zároveň neničit konkurenceschopnost tuzemského vinařství v Evropské unii. "Takové řešení se ale nepodařilo najít. Navíc by daňová povinnost zvýšila náklady pro správce daně," vysvětlil Minčič. Svaz vinařů a Vinařská asociace nový postoj ministerstva přivítaly. "Nebylo by spravedlivé, aby Česká republika jako jediná ze zemí EU produkující víno zavedla spotřební daň,"řekl předseda Svazu vinařů Tibor Nyitray. Ten soudí, že vinařům pomohla protestní petice s více než 40.000 podpisy a analýza dopadů nenulové sazby daně, již pro svaz zpracovala firma Ernst & Young. S plánem zvednout spotřební daň na tiché víno z nuly na deset korun za litr přišlo počátkem roku ministerstvo financí a v dubnu jej potvrdila vláda. Počítala, že daňovou úlevu budou mít malí vinaři, kteří ročně vyrobí méně než 2000 litrů a s produkcí nejdou na trh. MF si od daně slibovalo hruba 1,5 miliardy ročně do státního rozpočtu.