Přehled tisku

Alexandr Vondra, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Pád ministra obrany Alexandra Vondry není překvapením. Čekal se, visel ve vzduchu, opozice se jej domáhala neustále, premiér Petr Nečas jej odkládal, zřejmě taktizoval a hledal podle nějakých svých kritérií a schválení rozpočtu nejvhodnější okamžik, míní autor komentáře Mladé fronty Dnes.

Alexandr Vondra,  foto: ČTK
Pád ministra obrany Alexandra Vondry není překvapením. Čekal se, visel ve vzduchu, opozice se jej domáhala neustále, premiér Petr Nečas jej odkládal, zřejmě taktizoval a hledal podle nějakých svých kritérií a schválení rozpočtu nejvhodnější okamžik, míní autor komentáře Mladé fronty Dnes. Alexandr Vondra oznámil rezignaci ve středu, prý kvůli prohře v senátních volbách. Jeho pád je podle listu zvláštní a důstojný. Premiér jej označil za nejlepšího a nejkompetentnějšího ministra obrany a za nejlepšího člena vlády v širším politickém smyslu. Přesto jej propouští, ačkoliv kvalitních lidí je "méně než málo". "Jeho odchod má důvody ryze politické. A politika je vždy kombinace reality s iracionálnem," píše komentátor Mladé fronty Dnes.

Podle Lidových novin odchází Alexandr Vondra pozdě - nevčasná rezignace zakryje jeho celé angažmá v Nečasově vládě. V okamžiku, kdy ještě o něco šlo, nekonal, a když už je i opozici vlastně jedno, zda to s ostudou doklepe do příštích voleb, rezignuje. Odchod z ministerského postu je podle deníku jen završením sešupu, který Alexandra Vondru letos "potkal". Ztratil totiž nejprve senátorský mandát a poté i stranickou funkci. "Přitom za pádem politika, kterého mnozí považovali za naději pravicové scény, nestojí žádný gigantický soubor zločinů a poklesků, ale jediná aféra Promopro," míní komentátor Lidových novin.

Že předražená zakázka z doby českého předsednictví Evropské unii "rozleptala" Vondrovu kariéru, si myslí i autor článku v Hospodářských novinách. Přitom sám Alexandr Vondra rozjel na obraně protikorupční operaci, která ušetří státu desítky miliard, připomíná list. Jenže přihlížel absurdnímu předražování, zavánějícímu korupcí. Tedy dělal stejné chyby, za něž propouštěl na obraně. A to nelze ustát, píše deník. Důležité teď bude, kdo Alexandra Vondru nahradí. Zda to bude člověk nadaný alespoň takovou odvahou, jako měl Alexandr Vondra, než z ní udělal prázdné heslo na billboard, uzavírají Hospodářské noviny.

Komentátor deníku Právo připomněl, že po nástupu Alexandra Vondry na ministerstvo obrany začalo jeho okolí šířit informace o čistkách a protikorupčním úsilí nového šéfa úřadu. Všeobecně se mínilo, že Augiášovy chlévy na obraně měly vystavěné základy ještě v době náměstka Miroslava Kalouska. Jako u spousty dalších věcí týkajících se Miroslava Kalouska se nikdy nic neprokázalo. Prokazatelně ale po Alexandru Vondrovi vyjeli Kalouskovi lidé, kteří nestandardně otevřeli veřejně kauzu zneužívání peněz ve věci Promopro, píše komentátor deníku Právo a konstatuje, že od té doby se Alexandr Vondra už jenom bránil.


Foto: Jason Morrison / Stock.XCHNG
Policie obstavila exmajitelům Mostecké uhelné společnosti (MUS) bankovní účty, cenné papíry a nemovitosti, které mají v České republice. Jde o majetek ve výši 800 milionů korun, informují deníky Mladá fronta Dnes a Hospodářské noviny. Šestici mužů policie stíhá za zneužití informací a postavení v obchodním styku a za privatizační podvod. "Dokončujeme sčítání tohoto majetku, celkově jsme zajistili zhruba 800 milionů korun," uvedl dozorující žalobce Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. K rozhodnutí zmrazit podnikatelům český majetek, vedla policii obava, že by jej mohli přepsat na příbuzné nebo převést do zahraničí. Exmanažeři podali podle Petra Šeredy proti zabavení majetku stížnost, o níž zatím nebylo rozhodnuto. Antonín Koláček, Marek Čmejla, Jiří Diviš, Luboš Měkota, Oldřich Klimecký a Petr Kraus byli ze zneužití informace a postavení v obchodním styku obviněni letos v červnu. Policie je podezřívá, že z MUS vyvedli 150 milionů dolarů, tedy přes tři miliardy korun, které využili na nákup akcií MUS. V listopadu pak přibylo ještě obvinění z privatizačního podvodu, uvádějí Hospodářské noviny a Mladá fronta Dnes.


Foto: ČT24
Stát nevyhověl žádosti Unie výrobců a distributorů lihovin o úhradu nákladů na "staré" kolky, které už členové nemohli po ukončení prohibice 27. září používat, a úhradu nákladů spojených s přelepováním kolků novými. Informuje o tom deník E15. Podle prezidenta unie Petra Pavlíka jde o částku 15 milionů korun. "Požadavek zatím ministerstvo financí odmítlo s tím, že řešení budeme znovu hledat v příštím roce,"řekl Petr Pavlík. Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob důvody k rozhodnutí blíže neupřesnil, potvrdil pouze prominutí daně. "O jiných opatřeních dosud nebylo rozhodnuto," dodal. Obchodníci mohou do 15. prosince požádat o prominutí daně z příjmu kvůli likvidaci alkoholu, u kterého se nepodaří prokázat nezávadný původ. Škody vzniklé prohibicí podle Petra Pavlíka zatím přesně vyčísleny nebyly a většina likérek je ještě počítá. Přesnější odhad má podle listu Granette/Starorežná. "Zářijová prohibice nás stála do dnešního dne přes sto milionů korun na tržbách a více než deset milionů korun na čistém zisku," uvedl generální ředitel Pavel Kadlec. Otravy metanolem si v České republice vyžádaly již 37 obětí, připomíná deník E15.


Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Víc jak polovina podnikatelů si půjčuje peníze od úvěrových společností, nikoliv u bank. Lidové noviny píší, že banky nejsou ochotné drobným živnostníkům půjčovat a často je odmítají, protože podnikatelé se svými pravidelnými splátkami často opožďují. Vinu na tom nesou podle odborníku pozdní platby od zákazníků, a tím pádem i nedostatek volných peněz na účtech. Mezi nejčastější žadatele patří developeři, stavební firmy, obchodníci a drobní i střední živnostníci. Většinou potřebují 300 až 700 tisíc na provozní a investiční potřeby. Přeplatit mohou až 150 procent, ale za vysoký úrok nebankovní společnosti nabízejí ne tak přísná pravidla při schvalování úvěru, uvádějí Lidové noviny.


Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
"Za cejch 'lupiče století' vysoudil odsouzený Šulej 75 tisíc". Pod tímto titulkem píše deník Právo o tom, že někdejší příslušník slovenské policejní zásahové jednotky Maroš Šulej vysoudil 75 tisíc korun. Muži bude muset zaplatit odškodné vydavatelství RF Hobby a navíc se mu musí omluvit na stránkách časopisu Krimi Revue. Ten o Maroši Šulejovi ještě před vynesením rozsudku napsal, že jsou s Tomášem Půtou neznámějšími pachateli loupeže století, a porušil tak presumpci noviny. Soud ho však později zprostil obžaloby. Právní zástupce vydavatelství David Jonke sice namítal, že článek "bulvárního časopisu" se zaměřením na kriminalitu nijak nevybočoval z řady textů či reportáží jiných médií, nijak mu to ovšem nepomohlo, uzavírá deník Právo.