Přehled tisku

Hillary Clinton
0:00
/
0:00

Šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová přijede v pondělí na bleskovou návštěvu Prahy, píší Hospodářské noviny. Cílem je podpořit firmu Westinghouse v tendru na rozšíření Jaderné elektrárny Temelín.

Hillary Clintonová,  zdroj: public domain
Šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová přijede v pondělí na bleskovou návštěvu Prahy, píší Hospodářské noviny. Cílem je podpořit firmu Westinghouse v tendru na rozšíření Jaderné elektrárny Temelín. Český diplomat pro list uvedl, že americká strana vychází z původního harmonogramu firmy ČEZ, podle kterého by mělo už v nejbližších měsících padnout předběžné rozhodnutí o výsledcích soutěže. V české metropoli by se měla Clintonová zdržet čtyři až pět hodin, návštěva byla do jejího rozvrhu zařazena na poslední chvíli jako výraz důležitosti, píší Hospodářské noviny. S největší pravděpodobností se Clintonová setká s premiérem Petrem Nečasem. Dostavba temelínské elektrárny je největší česká zakázka ve výši 200 až 300 miliard korun. Vítěz tendru má být vybrán v příštím roce. Zahájení výstavby nových bloků se očekává nejdříve v roce 2016 či 2017, píše list.


Foto: ČTK
Soud alespoň částečně zacelil trhlinu, píše komentátor deníku Právo. Vyjadřuje se tak ke zrušení veřejné služby pro nezaměstnané. Rozhodl o tom Ústavní soud. Verdikt je dobrou zprávou pro zastánce rovných šancí a spravedlnosti, píše komentátor deníku. Nečasova vláda totiž dala nůž na krk těm, kteří jsou nezaměstnaní. Po odmítnutí ponižující procedury oblečení vesty by byli vyškrtnuti z úřadu práce a přišli by i o tu malou podporu, kterou jim stát dává na živobytí. Nezaměstnaný je bytost podezřelá z flákačství a zaslouží si řádně potrestat, říká ironicky komentátor listu. Zákon přijatý vládní koalicí ale nerozlišoval mezi opravdovými nemakačenky a lidmi, kteří po desetiletí plnili své pracovní povinnosti. Ústavní soud prokázal, že stát nezaměstnané trestal i materiálně. Na veřejné službě pracovali bez odměny a museli si hradit cestu i další výdaje, konstatuje komentátor Práva.


Václav Klaus,  foto: Khalil Baalbaki / Český rozhlas
Institut Václava Klause - tak se bude jmenovat další působiště současného prezidenta poté, co opustí svůj úřad. Jeho nová kancelář bude v zámečku na Hanspaulce, píše Mladá fronta Dnes. Je jisté, že na jeho chod bude přispívat nejbohatší Čech Petr Kellner, pravděpodobně ale nebude jediným sponzorem, píše list. Do institutu přejdou někteří lidé z Hradu, konkrétní jména ale zatím nejsou známa. Prezident dostane rentu ve výši 100 tisíc korun měsíčně. Odcházení Václava Havla bylo dramatické, odchod Klause ale bude mnohem střízlivější, odhaduje list. Havlova popularita v posledním roce klesla, pozice Václava Klause se zdá vyrovnanější. Na Hradě se tak nyní už nepřipravují dlouhodobé plány do budoucnosti, ale lidé z okolí prezidenta Klause připravují tečku na závěr, píše Mladá fronta Dnes. Jaká tečka to bude, ale zatím není známo.


Foto: Algiamil / Stock.XCHNG
Církve, které se rozhodnou prodat majetek navrácený v restitucích, bude tlačit čas, píše deník E15. Čím rychleji budou jednat, tím větší mají šanci, že ze získaných peněz nezaplatí devatenáctiprocentní daň z příjmu. Zákon o vyrovnání s církvemi, který vstupuje v platnost od 1. ledna příštího roku, daňovou úlevu obsahuje. Během závěrečného schvalování ve sněmovně si ale poslanec Michal Doktor vydobyl slib, že normu bude následovat novela, která církvím odpuštění daně z příjmu zruší. Ta zatím není na světě, píše list. Oslovené církve a náboženské společnosti přesto tvrdí, že se díru v zákoně nechystají využít. Někteří zástupci církví řekli, že majetek prodávat nechtějí, ale jen pronajímat, píše deník E15.


Ilustrační foto: nusrin / Stock.XCHNG
Po několika letech se v Česku znovu objevila snaha zaregistrovat na trhu kontroverzní pilulku RU-486, píše Mladá fronta Dnes. Jde o potratovou tabletu, díky níž může žena přerušit těhotenství i v jeho pokročilé fázi. O registraci se však mlčí. Její povolení bylo ve hře v devadesátých letech, v roce 2005 a nyní se opět vrací na scénu. Lékaři se vesměs shodují, že nic nebrání tomu, aby se v Česku začala používat. Ale za stejných podmínek, jaké má nyní normální interrupce, píše list. Zvlášť proto, že počet potratů v tuzemsku rok od roku klesá.

RU-486 je už dvacet let legální ve Francii, Velké Británii, ve Švédsku či v Německu. "Pro ženu je šetrnější," konstatuje primář gynekologicko-porodnického oddělení jihlavské nemocnice Aleš Roztočil. Bez receptu se ale na internetu za 50 či 80 eur prodává už dnes. Prášky jsou pravé, zákazníkovi přijdou domů poštou do tří dnů včetně detailního návodu. Lékaře ta zpráva vyděsila, píše deník.


Foto: Ministerstvo obrany ČR
Na ministerstvu vnitra vzniká zákon o alternativní vojenské službě, zjistily Lidové noviny. Na jeho základě se budou muset do obrany státu zapojit i ti, kdo jsou přesvědčenými pacifisty nebo studenty teologických škol. Právě ti dnes totiž mohou odmítnout brannou povinnost, která je stále povinná v případě vyhlášení války. Mohli by vypomáhat v případě živelních katastrof, v nemocnicích nebo v oblasti civilní ochrany obyvatelstva. Předpis se zatím bude schvalovat ve formě spícího projektu, jeho případné přijetí proběhne ve zkráceném a urychleném procesu jako jedno z mimořádných opatření v případě ohrožení státu, upozorňují Lidové noviny. Na Slovensku je podobná legislativa hotová už od roku 2005. Celý zákon souvisí s novou politikou mobilizace, který připravuje ministerstvo obrany, píše list.


Školáky na Karlovarsku bude hlídat bývalý politruk u pohraniční stráže, píší Hospodářské noviny. Václav Soukup se stal novým radním pro školství, přitom dříve se staral o vojáky z jedné z pohraničních rot a dohlížel na jejich ideologickou pevnost, píše list. Podle svého vyjádření bude chtít, aby školy produkovaly dostatečně kvalitní absolventy, kteří se uplatní jak na univerzitách, tak i v praxi. List ale připomíná, že sloužil na jednom z nejexponovanějších míst v Československu - u Aše. Na pohraničníky je dodnes citlivý. "Není pravda, že by se o přechod státních hranic pokoušeli obyčejní lidé. Jaký důvod by člověk měl, když mohl z republiky vycestovat jako turista,"řekl Sloup. Názory nového radního ale poněkud narážejí na výklad celé řady učitelů dějepisu, připomínají Hospodářské noviny.


Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Téměř třetina Čechů nepřečetla za posledních 12 měsíců jedinou knihu, zjistil deník Právo. Nejméně čtou lidé středního věku. Češi nemají příliš velký zájem ani o další vzdělávání, vyplývá z průzkumu Českého statistického úřadu prováděného v 9500 domácnostech. Podle zjištění statistiků si plných 42 procent dospělých Čechů navíc myslí, že další vzdělávání nepotřebuje. Zejména ženy si pak nezvyšují kvalifikaci kvůli rodinným povinnostem, uvádí Právo. To se ale podle analytiků negativně promítá v době, kdy po rodičovské dovolené chtějí nastoupit opět do zaměstnání. Jejich šance na dobré místo klesá. „Češi zatím význam průběžného celoživotního vzdělávání nedocenili,“ potvrzují statistici. Nejčastěji se dospělí Češi učí jazykům. Znalost cizích jazyků je přesto mezi obyvateli ČR stále velmi malá. Třicet procent dotázaných přiznalo, že neovládá žádný. Průzkum také ukázal, že pokud lidé chodí do kurzů kvůli práci, je jejich hlavní motivací kariéra, uvádí deník Právo.